Her bør du bo i Madrid

Dette er den ultimate guiden over hvor du kan bo i Madrid for å få mest mulig ut av storbyferien din. Den spanske hovedstaden består av mange distrikter, hver med sin spesielle stil og personlighet, noe som kan gjør det vanskelig å velge. Finn ut hvilken ”barrio” som passer best når du vil leie en ferieleilighet i Madrid.

 

Den beste tiden å besøke Madrid er om våren, høsten eller vinteren. Om sommeren kan temperaturene nå slike høyder at det å vandre rundt i byen rett og slett er ubehagelig. De fleste mardrileños flykter da også til kysten i juli og august for å komme unna den uutholdelige varmen. Om du planlegger alt fra en familie- til en romantisk ferie, ønsker å henge rundt i de kuleste bydelene, feste som innfødte madrileños, utforske kulturen og besøk ikoniske monumenter, bør du lese vår guide!

 

Her bør dere bo som par i Madrid

Noe av det beste dere kan gjøre som par på en romantisk ferie i Madrid er å tilbringe dagen med å utforske byen, vandre nedover brosteinsbelagte gater, besøke museer og slappe av i byparkene. Om natten kan dere prøve ut det pulserende nattelivet, fra koselige tapasbarer til tradisjonsrike, spanske restauranter, klubber og takterrasser.

 

Bydelen La Latina er et av de beste stedene å bo i Madrid for par. Denne barrio´en oser av romantikk med sine travle tapasbarer, små gater og fantastiske historiske monumenter. Sammen kan dere utforske en av byens eldste nabolag. La Latina er et av de mest tradisjonsrike bydelene i Madrid, og mange innfødte frekventerer kaféene og barene her etter jobb. På søndager og helligdager finner du det enorme El Rastro-markedet i denne bydelen. Dette friluftsmarkedet har eksistert i 400 år og er det perfekte stedet å vandre rundt på en søndag formiddag. Kjøp alt fra klær med tilbehør til bøker og gamle vinylplater. Etter markedet er uteserveringene i La Latina stedet å være for en vermut og tapas.

 

En av de beste tingene å gjøre som par i Madrid, er å dra til Retiro-parken. I hjertet av parken ligger en stor innsjø der dere kan leie små båter og ro rundt. Ingen par besøker denne parken uten å ro ut på sjøen og risikere å falle over bord for å få tatt det perfekte selfie-bildet.

 

Lei en ferieleilighet i Barrio de las Letras, Madrids romantiske og litterære  kunstnerbydel. Dette området var en gang hjemsted for kjente forfattere fra den spanske gullalderen og Ernest Hemingways favorittsted i byen. Spaser rundt i distriktet og finn sitater fra ikoniske forfattere som er satt i gull på fortauene. Denne barrio´en ligger mellom Madrids mest populære museer; Prado, Reina Sofia og Thyssen-Bornemisza. Dessuten vil du også finne små uavhengige kunstgallerier i dette området.

De beste stedene å bo for å nyte nattelivet i Madrid

Hvor starter man utforskingen av utelivet i Madrid? Byens pulserende energi er følbar og kan finnes i hvert eneste hjørne av Madrid. Utelivet her er ikke som andre steder, for hvis du går på en bar før kl. 23.00, må du ikke bli overrasket om du er den eneste til stede. En vanlig festnatt starter med middag rundt klokka 22.00, deretter går veien videre til en bar, omtrent rundt midnatt. Deretter til en av klubbene rundt klokka 03, for så å dra hjem først når solen står opp. Fest som en ekte madrileño i bydelen Malasaña eller stå tett i tett med lokalbefolkningen som spiser tapas i en trang bar i La Latina. For å oppleve en kosmopolitisk atmosfære bør du ta turen til Salamanca, Chamartín eller Chamberí.

 

Lei en ferieleilighet i Malasaña for å bo i hjertet av det "kule" Madrid. Om du leter etter hovedstadens ”hipster-vibber”, er området fra Tribunal til Chueca stedet å være. Denne barrio´en er alltid livlig, innbydende og oppdatert med de siste trendene. Her kan du vandre rundt til du finner et sted som passer din stil. Det er steder med musikk som passer for enhver smak, med barer og klubber som spiller alt fra indie til house-musikk. Chueca som er det beste området å bo i Madrid for et LGBTQ-vennlig natteliv, er også vertskap for noen av de beste pride-arrangementene i Spania. Denne bydelen unnskylder seg ikke, men er liberal og ønsker alle velkommen til fest.

  

Las Letras har et mer avslappet bohemsk natteliv. Nyt den kunstneriske atmosfæren i dette nabolaget med tapas og noen drinker. I gågatene klumper folk seg sammen utenfor barene i gatene der kjente forfattere en gang vandret. Rett overfor Las Letras ligger La Latina - det beste stedet for tapas og vermut i Madrid. Mange lokale frekventerer uteserveringene i dette området på ettermiddagene og tidlig kveld.

 

Nabolaget Lavapiés er i ferd med å bli det nye favorittstedet for hipstere og ungdommer. Området er kult og kulturelt mangfoldig, her kan du nippe til cocktailer i alternative barer og nyt den kunstneriske atmosfæren. I den andre uken i august feirer denne barrioen "Verbena de San Lorenzo-festen". Gatene er pyntet med fargerike dekorasjoner, og folket kommer sammen til gatedansing i kostymer, spiser og drikker. I nærheten av kirken San Lorenzo feirer samfunnet festivalen til "Los Mayos" i mai - en av de viktigste kulturelle manifestasjonene i Madrids festkalender.

 

Salamanca er bydelen der de velstående drar på fest, og området blir ofte besøkt av kjente skuespillere og fotballspillere. Stå skulder til skulder med Madrids highbrows og sosiale elite. Ta turen til en av de mange stilige barene og klubbene rundt Calle Serrano, og vær forberedt på at lommeboken fort kan bli tom!

 

Bare kort vei fra Salamanca finner du Calle Ponzano i Chamberí-distriktet. Dette er blitt Madrids sted for god mat, tapasbarer og trendy steder som serverer cocktailer. Denne gaten er blitt populær de siste årene, og hit drar folk for å drikke etter arbeid, spesielt på torsdager og fredager. I dette området av byen ligger også noen av de beste teatrene i byen.

 

Noen av de beste sidene ved nattelivet i Madrid finner du på takterrassene. En av de beste stedene er The Hat - dette trendy utestedet ligger bare 100 meter fra Plaza Mayor og serverer kaffe, cocktails, brennevin og øl. For å oppleve solnedgangen i et luksuriøst miljø, kan du ta turen til Bar Mirador Centro Centro. Dette møtestedet huset tidligere byens hovedpostkontor og er fortsatt en av Madrids mest ikoniske bygninger og rommer nå ulike kunstutstillinger.

 

Ikke gå glipp av de mange musikkfestivalene i Madrid hele året rundt. De trekker besøkende fra hele Europa og er ideelle hvis du bare skal tilbringe en helg i Madrid. To av de mest populære er Download- og Mad Cool-festivalen.

De beste områdene for familier i Madrid

Madrid er en svært familievennlig by som har underholdningsmuligheter overalt hvor du er. Velg mellom temaparker, museer, monumenter og shoppingmuligheter, finn noe for passer alle familiemedlemmer.

 

Noen ganger kan barn bli lei av å besøke museer og gallerier hele dagen. Et sted der de kan svi av litt energi, er Parque de Atracciones i Madrid. Stedet ligger rett utenfor sentrum, og her kan du velge alt fra spennende opplevelser til morsomme show, og du og din familie kan uten problemer tilbringe hele dagen her.

 

Hvis du bor i Madrid sentrum, er noe av det enkleste tingene du kan gjøre sammen med familien å gå til El Retiro-parken. Ta en piknik og bruk dagen på å utforske stedet sammen. Barn elsker å ro på innsjøen, løpe rundt i hagene og beundre glasspalasset. Det er alltid mye underholdning i parken, fra artister til dansere. Kjøp en is og se på de forskjellige forestillingene.

 

Hvis du har fotballfans i familien, kan dere besøke Real Madrids hjemmebane, Santiago Bernabeu. Stadionet tilbyr guidede turer der barna kan se nærmere på lagets troféer, spillergarderobene, presserommet og selvsagt selve fotballbanen.

 

Når du reiser med barn, ønsker du å bo et trygt sted. Et flott alternativ er en ferieleilighet i Salamanca i Madrid sentrum. Dette området er ideelt fordi det ligger rett ved de største attraksjonene og regnes som et av de tryggeste nabolagene i Madrid. Hvis du ikke vil ta barna dine rundt til alle severdighetene i Madrid og hvis du besøker bare én severdighet, kan du dra til Palacio Real (Det kongelige slottsom ligger bare en kort spasertur fra Salamanca. Her kan dere utforske de påkostede hallene, selskapslokalene, tronsalen, boligområdene og den store plassen.

De beste stedene for kultur og sightseeing i Madrid

Det er mange ting å se og gjøre i Madrid. Det godt utbygde metrosystemet gjør hele byen lett tilgjengelig, og i sentrum kan du gå fra et barrio til et annet. Alle bydeler i Madrid har et unikt kulturtilbud med områder som er berømte for sin kunst, sine museer, barer og shopping. Uansett hvor du velger å bo, vil du oppleve den spesielle atmosfæren i denne livlige byen.

 

Retiro-området er vakkert og ligger i nærheten av en av Madrids mest berømte turistattraksjoner, Retiro-parken. Bo her og vær rett ved resten av byen og utforsk alt parken har å by på - fra Palacio de Cristal (glasspalasset) til rosehagen, kafeer og innsjøen.

 

Lei en ferieleilighet i Puerta del Sol, i hjertet av byen. Puerta del Sol var navnet på en av portene i bymuren som gikk rundt Madrid på 1400-tallet. I dag er det et av de travleste områdene i byen og er et flott sted å bo for å utforske alle Madrids turistattraksjoner. Her samles tusenvis av mennesker, og på nyttårsaften stiller hele nasjonen opp via fjernsynet for å telle ned til klokken 24, med sine 12 druer og så skåle for det nye året sammen. Dette nabolaget ligger i gangavstand fra Madrids mest berømte torg, Plaza Mayor som er  full av uteserveringer, bueganger og pene balkonger. Ingen som besøker byen går glipp av Plaza Mayor.

 

Barrios de Las Letras er det litterære distriktet i Madrid. Det er også det ideelle stedet å bo, for her er du i nærheten av de beste museene i Madrid som ligger i kunsttrekanten som består av Prado-museet, Reina Sofía og Thyssen-Bornemisza.

 

Bor du i La Latina, kommer du tett på det lokale livet i Madrid. Som en del av det historiske sentrum, består dette nabolaget av trange gater, pittoreske torg, vakre kirker og gamle bygninger fulle av sjarm. Dette er stedet for tapas og vermut i Madrid, fra sen ettermiddag til morgengry.

 

Malasaña er den beste bydelen å bo i om du vil oppleve byens unge hipster-stemning. Her finner du vennegjenger, par og unge turister som freser rundt i de trange gatene, stikker inn og ut av de kule barene, klubbene og vintage-butikkene. Ikke langt fra denne barrio´en finner du det gamle egyptiske tempelet til Debod som ble gitt i gave til Spania fra den egyptiske regjeringen. Dette fantastiske monumentet kan dateres tilbake til det 2. århundre f.Kr. Strukturen gjenspeiles vakkert i vannet som omgir den, særlig ved solnedgang.

 

Hvis du bor i det historiske sentrum av Madrid, kan du besøke Palacio Real - kongepalasset. Dette er den offisielle residensen til den spanske kongefamilien, men brukes i dag bare til offisielle seremonier. Det er vanligvis lange køer for å komme inn i palasset, så husk dette før du drar, særlig hvis du har med barn. Men når du først er inne, kan du utforske den påkostede innredningen, tronsalen og det kongelige kapellet. På den andre siden av bydelen finner du den kjente fontenen Fuente de Cibeles. De siste årene har dette blitt stedet der fotballaget i Real Madrid feirer sine triumfene.

 

Du trenger ikke å dra til Sør-Spania for å se flamenco-kulturen, den kan du også oppleve i Madrid. Overalt i byen finner du steder som viser flotte flamenco-show.

Her bør du bo i Madrid på stramt budsjett

En ferie i Madrid trenger ikke å bli dyr, og en av de mest trendy bydelene i Madrid er også en av de rimeligste. Lei en ferieleilighet i La Latina slik at du bor i nærheten av fantastiske historiske monumenter og noen av de beste tapasbarene i byen. Bydelen La Latina er stedet de unge trekker til, og bydelen byr på utallige uteserveringer og pittoreske torg og stappfulle barer med rimelig mat.

 

Et annet og rimelig nabolag i Madrid er Lavapiés. Lei en ferieleilighet i Lavapiés, denne kule og flerkulturelle barrio´en i byen. Denne stadig mer populære bydelen ligger rett sør for sentrum og bare en 10-minutters spasertur fra Puerta del Sol og Plaza Mayor. Med gatekunst på hvert hjørne og travle barer spredt utover gatene, er dette nabolaget ideelt for unge reisende. Et av verdens mest berømte museer, La Reina Sofia, ligger i utkanten av bydelen, og her kan du beundre verkene til kunstnere som Dalí og Picasso.

 

Det er mange ting i Madrid som ikke koster penger. Et av de mest ikoniske landemerkene i byen og der det er gratis å komme inn, er El Retiro-parken. Tilbring dagen med å vandre rundt innsjøen, suge inn den livlige atmosfæren og beundre Palacio de Cristal. Du vil se mange innfødte her som koser seg med piknik med venner og familie. Mange museer i Madrid har også gratis inngang eller spesielle åpningstider der det er gratis å komme inn.

 

En flott ting med Madrid er det godt utbygde kollektiv- og metro-system. En dagsbillett er ganske rimelig, og du kan enkelt komme deg fra en del av byen til en annen. Alternativt kan du til fots utforske historien, arkitekturen og den unike atmosfæren som hver bydel i Madrid har å tilby.

Luksusbydeler i Madrid

Det er mange steder du kan leie en luksusleilighet i Madrid. Byen består av elegante gater, kosmopolitiske distrikter og vakkert preparerte parker. Madrid har et rikt tilbud av europeisk kunst, trendy barer og fasjonable restauranter. Noen av de mest luksuriøse nabolagene i Madrid er Chamberí, Salamanca og Retiro.

 

Lei en ferieleilighet i Chamberí som er historisk kjent som aristokratiets bydel. Dette distriktet er preget av kunstgallerier, barer og restauranter i markedet. Du kan vandre nedover gatene med sine staselige bygninger og puste inn den stille og sofistikerte atmosfæren i dette nabolaget. Ta turen til Plaza Olavide for å oppleve tapas-kulturen i denne delen av Madrid - et yrende torg fullt av lokalbefolkningen som gleder seg over tapas på uteserveringene.

 

Salamanca rommer noen av de fineste bygningene i byen, hjem med elegante foajéer, fasader og interiør. Om du vil være i nærheten av designerbutikkene, kan du leie en ferieleilighet i distriktet Salamanca. Luksusgaten Calle Serrano er der du finner alle high-end merker og fantastiske butikker. Unn deg selv en bit av de luksuriøse spanske motehusene som Loewe og Manolo Blahnik.

 

Retiro er et av de mest ettertraktede bydelene i Madrid med sine staselige hjem og majestetiske bygninger. Bydelen ligger rett ved Retiro-parken, og er et av de mest lukrative områdene i byen. Herfra er det gode forbindelser til resten av byen for å utforske de viktigste museene og monumentene i Madrid.

Her bør du bo om du vil shoppe i Madrid

Ingen planlegger en storbyferie i Madrid uten å sette av tid til å handle. En av de dyreste handlegatene i Spania er Calle Serrano - det er her alle designerbutikkene finnes. Selv om avanserte merkevarer ikke skulle ligge innenfor ditt budsjett, er det en opplevelse å vandre nedover boulevarden, kikke inn butikkvinduene og oppleve den elegante stemningen.

 

Du kan også bo i en ferieleilighet i sentrum av Madrid i nærheten av det største shoppingområdet i byen, Gran Vía. Med sine 1.300 meter med butikker er det her du finner alle kjedebutikkene - ideelt hvis du har pakket feil klær i kofferten for Madrid-ferien din.

 

Et stort loppemarked, El Rastro, finner du hver søndag og på helligdager i La Latina-bydelen. Her kan du finne alt fra små skatter og pyntegjenstander til spanske suvenirer. Du kan også finne alt fra klær til antikviteter. Dette markedet tiltrekker seg alltid mange mennesker, noe som betyr at det ofte er et populært sted for lommetyver, så hold verdisakene dine nær kroppen.

 

Det beste stedet for vintage-shopping i Madrid, er bydelen Malasaña. Noen ganger referert til som "hipster"-distriktet i byen. Her kan du finne vintageklær og tilbehør, så vel som bruktbøker, plater og antikviteter. For denim-vintage bød du besøke The Storage, og for generell retro, kan du ta turen til Alphaville.

 

For matglade finnes det en rekke Mercados (markeder) i Madrid som selger fersk, spansk mat. Selgerne ønsker deg velkommen til å smake på produktene deres. Noen av de beste er Mercado de San Miguel i det historiske sentrum av Madrid, Mercado de la Paz i Salamanca og Mercado de San Antón i Chueca.

De sikreste områdene i Madrid

Generelt er Madrid en trygg by. Men som i alle andre byer, er det viktig å være påpasselig. Dette betyr at du alltid bør ha dine personlige eiendeler i nærheten, og hvis du har ryggsekk, kan du snu den og ha den på magen. Om natten bør du holde deg til godt opplyste gater og unngå tomme gater og uopplyste parker.

 

Noen av de tryggeste områdene å bo i Madrid er i og rundt sentrum, som Retiro og Salamanca. De er godt opplyste, og det er alltid mennesker her. Uansett hvor du er, bør du føle deg trygg når du går rundt i Madrids gater. Det er ikke uvanlig å se politi rundt parker på hester og på sykkel i sentrum. De er vennlige og tilgjengelige. Hvis du har rotet deg bort i et område du ikke vil være i, kan du enkelt praie en taxi som tar deg hjem til ferieboligen din. Folk fra Madrid er kjent for å være åpne og vennlige, og mange snakker engelsk (om ikke flytende). Hvis du føler deg utrygg, ikke nøl med å ta kontakt med fremmede.