Feria de Malaga - Årets største fest på Costa del Sol

Nå begynner Feria de Malaga, som er en av de største av de mange ulike festene og festivalene som holdes rundt omkring i Malaga i løpet av året. Hele august måned flokker spanjolene seg i Malaga ene og alene for å kunne delta i festlighetene, som regnes som noe av det mest spanske man kan være med på.

Feria di Malaga - Recinto Ferial

Den store gatefesten "Feria de Malaga" lokker til seg millioner av besøkende hvert eneste år, og har man muligheten til å reise til Recinto Ferial de Malaga kommer man til å oppleve en mengde spanske tradisjoner og festligheter. Området det hele foregår i, ligger omtrent tre kilometer vest for sentrum i Malaga.

Bakgrunnen for at man avholder denne festen år etter år finner man helt tilbake i 1487 da Fernando og Isabella, det katolske kongeparet, gjorde sitt inntog i byen den 19. august. Siden den gangen har Malaga feiret begivenheten med en årlig fest i august og mange spanjoler som har ferie på dette tidspunktet kommer til Malagas strender for å nyte både varmen og den store festen som starter i den sentrale bydelen om formiddagen, for senere å flytte seg ned til det store tivoliområdet senere på kvelden.

Feria de Malaga 2014

Fjorårets fest begynte om natten den 15. august på stranden i Malagueta. Like før midnatt ble det holdt en stor fest med en imponerende fyrverkerioppvisning, som varte i nesten en halv time. Selve festen begynte offisielt den 16. august, og varer frem til den 23. august. Det ble avholdt mer enn 200 gratis forestillinger for besøkende i alle aldersgrupper, og det var ytterligere 200 timer med fest og andre forestillinger for hele familien.

Feria Malaga 2014

Gjennom hele august måned våkner Malaga til liv og spanjolene viser stolt frem sine sjarmerende og livlige tradisjoner hva festivaler angår. Det er en blanding av musikk, tradisjonelle drakter, hestevogner, sherry, tapas og mye latter og glede. Hele dagen forvandles bykjernen til en eneste stor gatefest, og alle butikker, kontorer og banker er stengt. I stedet for fylles gatene og torgene med telt og boder som tilbyr forskjellige typer mat og drikke som kan nytes i kombinasjon med mye musikk og dans.

Hvordan kommer man seg dit?

Den beste måten å komme seg til Feria del Real på er med buss, og det går kontinuerlig buss fra en av Malagas hovedgater, Principal del Alameda, som ligger bare noen meter fra Calle Larios. Herfra er det bare noen minutters busstur ut til det store festområdet, og under festivaltiden går bussene døgnet rundt. Det er selvfølgelig også mulig å komme seg dit med bil, men da skal man forvente enorm trafikk og mye venting.

Her kommer fire opplevelser man bør få med seg dersom man tar turen til den årlige festen i Malaga.

1- Formiddagsfesten i den sentrale bydelen

I Malaga by kan man uten tvil finne en mengde eventyr dersom man velger å delta på den store gatefesten som arrangeres under den varme solen i sentrum. Det er dans, latter, sang, og selvfølgelig rikelige mengder med alkohol, som alt sammen blandes sammen til en slags cocktail av ren sommerglede. Gatene er pyntet med fargerike lamper og mange spanjoler (og turister) kler seg i tradisjonelle plagg som passer til de mange dekorasjonene i byen. Flotte flamencokjoler, elegante spanske cowboydrakter og de klikkende kastanjettene er nesten obligatoriske hvis man har tenkt seg å danse med til de fengende rytmende midt i gaten i Malaga. Alle disse små detaljene er med på å skape en opplevelse som er en sann fornøyelse for sinnet.

Feria de Malaga - El Centro

2- Kveldsfesten og Tivoliet på Feria Plassen

Litt utpå kvelden flytter festen seg fra "el centro" til "Cortijo de Torres", som er den utvalgte plassen for festen om kvelden hver år. Hit kommer folk først og fremst i busser fra rundt klokken 21 om kvelden, når solen så smått har begynt å gå ned. Her blandes de sedvanlige tivoliattraksjonene med en rekke ulike telt som byr på alt fra mat og drikke til musikk og spill og annen moro. Den gamle andalusiske tradisjonen med sevillianske folkedrakter og flamenco blandes med moderne festmusikk, og det finnes utvilsomt en lang rekke spennende severdigheter og eventyr, ikke minst for de som ønsker opplevelser innenfor mat og dans. Det finnes imidlertid også et bredt tilbud til de som ønsker å ta det noe mer med ro, og bare ønsker å betrakte festlighetene fra sidelinjen. Området det hele foregår på er veldig stort og selv om det alltid er svært mange mennesker der, er det som regel ikke så vanskelig å finne seg en sitteplass bare man holder øynene oppe etter det. Festen fortsetter til langt ut i de sene nattetimene, så igjen, la bilen bli stående hjemme og velg heller et av de kommunale transporttilbudene som finnes. Bussene går hele døgnet, så det er ikke noe problem å komme tilbake til sentrum av Malaga når festen en gang tar slutt.

3- Cartojal eller Rebujito - De tradisjonelle drikkene

Hvis du går inn i en av butikkene eller barene i Malaga vil du utvilsomt se at det er mulig å kjøpe eller få små shotglass i plast. Ofte finner man dem også med bånd eller snor på, slik at man kan ha dem hengende rundt halsen. Vil man oppleve festen på "ordentlig", så skal man gå til anskaffelse av et slikt glass og deretter henge ute med de lokale spanjolene og feste slik de gjør det.

Cartojal er en søt og lokal vin som ofte deles mellom gode venner og familier. Den gode, og forholdsvis kjente drikken, har en hurtig effekt og sannsynligvis kan et par glass med noen venner eller kanskje ukjente, være mer enn nok til å få deg i den rette stemningen. En annen populær drikk som også inntas flittig er den lokale drikken Rebujito som også selges stort sett over alt under festlighetene.

Cartojal - Feria de Malaga

4- Tivoli for barna og konserter for de voksne - eller tyrefekting for de interesserte

  • Har man barn med på turen burde man så absolutt ta seg en tur ut til tivoliet utenfor byen om kvelden. Her er det radiobiler, tog, karuseller, sukkerspinn og en masse annet som vi alle husker som høydepunkter fra vår egen barndom. Det finnes også en mengde attraksjoner for de som er litt eldre også, så forsøk å ikke drikke eller spise så alt for mye, slik at også du kan komme ut og prøve noen av dem.
  • Hvis man liker musikk og kunst så er Feriaen også et høydepunkt for dem. Lokale artister og kunstnere samles og utstillingene går ofte av stabelen i forbindelse med de ulike konsertene pågår og det avholdes til og med en konkurranse for musikere, så kanskje er man heldig og får oppleve en fremtidig internasjonal stjerne.
  • Tyrefekting er kanskje ikke verdens mest populære sport, hvis man nå kan kalle det for det, men enten man liker det eller ikke, så kommer det fra lørdag og en uke fremover til å avholdes en rekke tyrefektinger i arenaen ved La Malagueta.

2014 August Plaza de Toros Malaga