Gatekunst i Malaga (Urban Art)

Jeg har aldri riktig forstått hvorfor firmaer med hjelp av penger får lov til å beslaglegge store deler av byene våre med reklameskilt, i håp om å kunne akselerere vårt forbruk, men hvis alminnelige borgere forsøker å piffe opp gatebildet med farger, form og kanskje tekst, så anses det for å være en fryktelig handling som kun bidrar til å føre samfunnet enda et skritt nærmere avgrunnen.

Urban Wall Painting (Veggmalerier)

 

Endelig er min generasjon imidlertid vokst opp og er blitt en del av samfunnet, og i dag regnes gatekunst mange steder som en prestisjefull handling som settes pris på av både den eldre som den yngre garde. Malaga er et av de stedene i verden hvor man har begynt å fremheve de urbane gatekunstnerne, ja til og med begynt å oppmuntre dem til å utøve deres kultur på ulike nivåer i samfunnet.

Dean Stockton kommer opprinnelig fra Storbritannia, men er nok mer kjent som D*FACE. Frank Shepard Fairey kommer fra USA og er mer kjent som LYDER. Disse to herrene har valgt Malagas kunstneriske bydel SOHO, som bakgrunn for to av deres største prosjekt inntil videre. To bygninger med sju etasjer stiller som bakgrunn for to fantastiske malerier som nå befinner seg side om side, like bak Málagas "Centro de Arte Contemporáneo de Málaga" (CAC museet, eller Senter for samtidskunst).

D*FACE og OBEY i Malaga

 Det skapte stor oppstandelse da Malaga klarte å lokke til seg tre av de største navnene innen urban kunst. Først kom Victor Ash fra Portugal og malte et veggmaleri i La Herradura i Costa Tropical. Victors besøk ble så etterfulgt av D*FACE og LYDER, som var spesielt innbudt som en del av et pågående prosjekt ved navn MAUS (Málaga Arte Urbano en el Soho). Målsettingen var at man ved hjelp av kunst skulle ruste opp den visuelle estetikken i Malaga sentrum, nettopp gjennom å oppmuntre og la lokale og internasjonelle artister få lov til å vise seg frem og utstille sin kunst rundt omkring i byen.

Frank Shepard Fairey - OBEY i Malaga

 

Frank Shepard Fairey, bedre kjent som LYDER, ble internasjonalt berømt i løpet av noen få dager da hans plakat med Barack Obama og teksten "Hope" ble valgt  ut til å representere Obamas presidentkampanje i 2008. LYDER og hans team ble fløyet inn fra South Carolina for å i løpet av tre dager male et 80 x 30" bredt veggmaleri med tittelen "Paz y Libertad". Veggmaleriet sies å skulle skildre hans frue, Amanda. "Jeg kunne ikke ha forutsett hvor godt folk skulle ta imot oss, og fra det øyeblikk som vi begynte på arbeidet med veggmaleriet, så kom det folk som fulgte med på hva vi gjorde, og ventet på at vi skulle komme ned fra heisen så de kunne ta bilder av oss."

Dean Stockton - D*FACE i Malaga

 

Den Londonbaserte Dean Stockton, bedre kjent som D*FACE, malte sitt største veggmaleri hittil i Malaga. Den store fasaden på Colegio García Lorca. D*FACE valgte å male en kampflypilot med en snakkeboble med teksten "Jeg skal gjøre ende på de flyin' D*Dogs, om det så er det siste jeg noensinne kommer til å gjøre".

 

Om SOHO i Malaga

 

De enorme veggmaleriene, som strekker seg hele sju etasjer i høyden, er en del av Malaga bys MAUS prosjekt (Málaga Arte Urbano en el Soho). Dette er et privat initiativ som ble skapt i håp om å dekorere SOHO området i Malaga på en slik måte at det vil settes pris på av både lokalbefolkningen og de turistene som besøker bydelen. Ideen til initiativet kom som en følge av at flere lokale kunstnere gikk lei av å se på et utmerket område i sentrum av Malaga bare stå og forfalle, og det ble besluttet at kunst, eller urban kunst, var den rette veien å gå.

I løpet av 2009 ble konseptet finansiert av en organisasjon ved navn "Proyecto de Renovación Cultural, Comercial y Ciudadana del Ensanche de Heredia: Soho Málaga, el Barrio de las Artes." Eller i forkortet versjon; "SOHO Malaga".

SOHO er et triangelformet område som en gang i tiden var en både viktig og borgerlig del av Malaga by. Området er fortsatt et fantastisk eksempel på de siste hundre års spansk  arkitektur, og den sentrale beliggenheten i kombinasjon med det faktum at SOHO fortsatt inneholder noen av de viktigste kulturelle innslagene i bybildet, gjør at svært mange også utenfor området synes det er trist hvis området bare skulle bli mer og mer slitt ettersom tiden går. 

MAUS prosjektet ble dermed skapt for å endre på nettopp dette, og i våre dager er området nærmest synonymt med kunst i Malaga og nye gallerier åpnes, improviserte utstillinger og festivaler arrangeres, og ikke minst er det nå generelt akseptert at både fotografier, grafitti og malerier brukes til å dekorer alt fra murvegger og balkonger til vinduer og forretninger.

I denne forbindelse har selvfølgelig også de andre bydelene rundt Malaga tatt notis av all oppmerksomheten, og i løpet av de nærmeste årene håper også disse å kunne skifte ut mange av de forfalne fasadene med oppmuntrende kunst i alle former og fasonger.

 

Urban Art 3Urban Art Malaga Urban Art 4Har du noen bilder gatekunst i enten Malaga eller fra andre steder i Spania du vil dele med oss? I så fall kan du enten sende dem til oss på epost, eller legge dem inn på våre sider på enten Facebook. Du kan også alltid få nye oppdateringer og en masse informasjon om nyheter og andre nyttige ting i Spania.