Glutenfri-guide til Málaga

Málaga er en blomstrende by på mange plan! Det er en flott by for kulturelskere og solsøkere, men Málaga har også et imponerende gastronomisk tilbud. For personer som lider av cøliaki, kan ofte mattilbudet være sterkt begrenset. Spesielt på ferie er det vanskelig å finne passende steder å spise, uten å måtte bekymre seg for om maten inneholder gluten og dermed kan føre til ulike typer problemer. Málaga er imidlertid en svært cøliakivennlig by med et godt utvalg av glutenfrie restauranter.

 

Málaga Sin Gluten-kampanjen

 

På dette feltet er Málaga faktisk banebrytende i Spania, fordi den var den første byen som startet sitt eget glutenfrie nettverk – Red Sin Gluten – som er et samarbeid mellom ACEMA (Assosiasjonen av cøliakere i Málaga) og Málaga kommune.

 

Innenfor rammen av dette samarbeidet overvåkes serveringssteder og profesjonelle kjøkken av ACEMA og Málagas Helse- og forbruksetaten når det gjelder glutenfri matlaging. Dessuten følger restaurantpersonalet kurs i hvordan man kan forebygge glutenforurensning. Derfor er etablissementene som er knyttet til det glutenfrie nettverket steder der du trygt kan gå og spise dersom du er cøliaker.

 

For å hjelpe cøliakere med valget av spisesteder i Málaga, har vi gjort et utvalg av ti glutenfrie spisesteder, de fleste av dem er medlemmer av gluten-nettverket. I disse etablissementene kan du nyte risikofrie måltider under ferien din i Málaga.

 

1. Pizzeria & Ristorante Gianni (Huelin)

Pizzeria & Ristorante Gianni

 

Denne familieeide italienske restauranten ligger svært nær stranden, noe som gjør den til det perfekte stedet å ta en matbit etter en dag på stranden. Den livlige atmosfæren på uteserveringen og den gode servicen gjør den til et ”must” å besøke for cøliakere. For å kunne imøtekomme cøliakernes krav, installerte man separate arbeidsområder på kjøkkenet for å forhindre glutenforurensing av matvarene. Dessuten svarer personalet her mer enn gjerne på alle spørsmål du måtte ha om maten.

 

På menyen er det tydelig angitt med stjerner hvilke retter som også serveres i glutenfrie versjoner. Det gjelder mer enn halvparten av menyen! Cøliakere kan velge mellom forskjellige forretter som hvitløksbrød, salater, supper, et stort utvalg av pastaretter, kjøttretter og til og med hver eneste pizza. Den ferske pizzaen er nydelig, for å si det mildt. Spar litt plass til dessert og spør hvilke glutenfrie alternativer de for øyeblikket har. Den glutenfrie tiramisu´en er rett og slett fantastisk. På Gianni får du et gode måltider til rimelige priser.

 

Pizzeria & Ristorante Gianni

 

Anbefalte glutenfrie retter: Hvitløksbrød med mozzarella (€ 3), Pizza Toscana (€ 9), Pizza Quatro stagioni (€ 8,50), Spaghetti vongole (€ 8,95), Pappardelle ai tartufi (€ 9), Tiramisu (€ 4)

Medlem av Red Sin Gluten: Ja

Adresse: Calle Río Rocío, 10, local 4

Slik finner du fram: Fortsett i vestlig retning ut av Málaga sentrum og til du kommer til Parque de Huelin. Følg sykkelstien gjennom parken, gå ut av parken og fortsett til du kommer til Calle Rocío til høyre. I denne gaten ligger restauranten litt lenger fram på venstre side.

Webside: http://www.gesinfo.es/clientes/gianni/restaurante.php

E-post: giannimalaga@hotmail.com

Telefon: (+34) 952 31 26 18

Åpningstider: Hver dag kl. 13:00 - 16:00 og kl. 21:00 - 00:30

 

2. Restaurante Oleaje (Parque del Oeste)

Restaurante Oleaje

 

Det finnes ikke noe separat kjøkken eller egne kjøkkenavdelinger her fordi Oleaje er en 100% glutenfri restaurant! Stedet er malt i en lyseblå farge, kanskje fordi navnet best kan oversettes med ”bølgeslag”. Et godt valgt navn ettersom stedet bare ligger et steinkast fra stranden. Dessuten kan du fra uteserveringen nyte en fin utsikt over den pittoreske Parque del Oeste der barna leker og sollyset reflekteres i vannspeilene. Alt i alt en svært hyggelig setting for å nyte fersk kvalitetsmat, supplert med personlig og imøtekommende service fra personalet.

 

Menyen tilbyr mange varianter til normale priser. Vil dere dele, kan dere velge mellom typiske spanske retter som deilige kyllingkroketter (croquetas de pollo), velsmakende flamenquin (dypfryst svinekjøtt med ham og ost) og iberisk skinke (spansk skinke). Videre har de tre salater, en svært velsmakende risrett og et utvalg fiskeretter (med laks og tunfisk).

 

Kjøttelskere liker denne restauranten ettersom den har et godt utvalg av kjøttretter på menyen, inkludert entrecote og svinekoteletter. Cøliakiere med sans for det søte, vil elske dessertene på Oleaje. Blant annet kan du velge mellom brownie, en fin, bløt gulrotkake med vaniljeis og sjokoladekake med ikke mindre enn tre varianter sjokolade.

 

Restaurante Oleaje

 

Anbefalte retter: Kyllingkroketter (€8), flamenquín (€8.50), laksetartar med avocado (€15.50), wok med basmatiris og kalvekjøtt (€9.50), gulrotkake med vaniljeis (€5), tarte med tre typer sjokolade (€5.50)

Medlem av Red Sin Gluten: Nei

Adresse: Avenida Sor Teresa Prat, 76

Slik finner du fram: Hold vestover fra sentrum og mot Parque del Oeste. Like før du går inn i Parque del Oeste, svinger du til høyre inn i Calle Diamantino García Acosta. Fortsett rett fram til du ser Restaurante Oleaje på hjørnet på høyre side.

Webside: http://oleajemalaga.com/ 

E-post: reservas@oleajemalaga.com 

Telefon: (+34) 951 49 97 56 / (+34) 696 62 71 82

Åpningstider:

- Mandag til lørdag: kl.13:30 - 16:00 og 20:30 - 00:00

- Søndager: kl.13:30 - 16:00

- Mandager stengt

 

3. Yummy Helados (sentrum)

Yummy Helados

 

Det kan være veldig varmt i Málaga om sommeren, derfor er det for cøliakere greit å vite hvor de kan søke tilflukt og få seg en forfriskende og samtidig glutenfri iskrem. I så fall er Yummy Helados (Yummy iskrem) stedet å gå! Du kan ikke unngå å se den originale og fargerike designen!

 

”Hvilken is inneholder ikke gluten?” Dette er rett og slett et helt overflødig spørsmål her fordi alle typer is er glutenfrie! Yummy har et bredt utvalg av smaker, for eksempel oreo (sjokolade), deilige skogsfrukter (frutas del bosque) og ”Kinder bueno” (sjokolade). De har også kjeglekjeks og nutella-pannekaker, alt uten gluten. Hvis du skal bli en tid i Málaga, må du ikke glemme å be om et lojalitetskort, for hver tiende is er nemlig gratis!

 

Yummy Helados

 

Anbefalte smaker: Mango, frutas del bosque, Kinder bueno, oreo, Málaga-søtvin og mange andre/ mellomstor iskrem i kjeglekjeks: € 3

Medlem av Red Sin Gluten: Ja

Addresse: Calle Molina Lario 6

Slik finner du fram: Når du ser katedralen, sving til venstre og fortsett rett fram. Du vil se Yummy på venstre side.

Webside: http://www.yummyhelados.com/

E-post: hola@yummyhelados.com

Telefon: /

Åpningstider: Alle dager: kl. 12:00 - 00:00

 

4. Vegetariano Cañadú (La Merced)Vegetariano Cañadú

 

Restauranten ligger på Plaza de la Merced. Den skiller seg ut fra de andre restaurantene på denne plassen med sin nydelige og stilige uteservering. Den er en favoritt blant vegetarianere, takket være sin herlige mat, vennlige service og rimelige priser. Vi anbefaler å reservere bord på forhånd, spesielt i helgene.

 

Det finnes ikke vanlige tapas her, men stedet tilbyr småretter på deling. Glutenfrie retter er tydelig angitt i menyen med et glutenfritt symbol, og de holder alle glutenfrie produkter strengt adskilt fra andre matvarer. Forretter inkluderer belgisk salat med hummus og deilige og nystekte patatas bravas (godt krydrede poteter). For dem som vil ha sin daglige porsjon grønnsaker, har de flere salater, for eksempel en tropisk - og gresk salat.

 

De glutenfrie hovedrettene omfatter også risotto og en deilig grønnsakshamburger med hjemmelaget pommes frites. Har du litt plass igjen til dessert, serverer Cañadú en sjokolade-brownie og en kokoskake, blant annet. Vinelskere kan velge fra et utvalg naturlige viner uten tilsetningsstoffer. Det er et flott sted å nyte musikk også, fordi gatekunstnere med jevne mellomrom spiller på Plaza de la Merced.

 

Vegetariano Cañadú

 

Anbefalte glutenfrie retter: Patatas bravas (€4), belgisk salat med hummus (€4.50), gresk salat (€6.50), risotto med sopp og asparges og parmesan-ost (€9.50), vegetabilsk hamburger med hjemmelaget pommes frites (€8.30), sjokolade-brownie (€4.50), kokoskake (€3.30)

Medlem av Red Sin Gluten: Ja

Adresse: Plaza de la Merced nr. 21

Slik finner du fram: Når du kommer fra sentrum, finner du Cañadú på høyre hjørne av Plaza de la Merced

Webside: http://www.canadu.es/ 

E-post: canadu.malaga@gmail.com

Telefon: (+34) 952 60 27 19

Åpningstider:

- Mandag til torsdag, samt søndager: Kl. 13:15 - 16:15 og 19:30 - 23:30

- Fredager og lørdag: Kl. 13:15 - 16:15 og 19:30 - 00:00

  

5. Casa Juan (Huelin)Casa Juan

 

Er du på utkikk etter en virkelig autentisk Málaga-opplevelse, bør du dra til Casa Juan. Denne familieeide restauranten rett ved stranden spesialiserer seg på pescados og mariscos (fisk og sjømat, ofte stekt) slik du ser det på utsiden av restauranten. Stedet er ofte fullt, men tilbyr likevel god service.

 

På menyen finner du en hel side med informasjon om de glutenfrie rettene som serveres og som tydelig viser hvor seriøst serveringsstedet ser på saken. De bruker forskjellige former for tallerkener til retter med og uten gluten: runde (med gluten) og firkantede (uten gluten).

 

På Casa Juan kan cøliakere nyte pescaíto frito (stekt fisk) som er så typisk for Málaga, i tillegg til et bredt utvalg av fersk fisk og en rekke glutenfrie desserter og til og med glutenfritt øl! Prisene er litt høyere enn i andre tilsvarende serveringssteder, men maten og servicen er hundre prosent verdt det.

 

Casa Juan

 

Anbefalte glutenfrie retter: Stekt blekksprut (€ 8), stekt ansjos/boquerones (€7.20), conchas finas/snegler (€1.85 per stykke)

Medlem av Red Sin Gluten: Ja

Adresse: Calle Río Rocío 18, local 11

Slik finner du fram: Fortsett kystveien mot vest til du kommer til Parque de Huelin. Følg sykkelstien gjennom parken og fortsett til du kommer gaten Calle Rocío Río på høyre hånd. Restauranten ligger på venstre side.

Webside: http://www.restaurantecasajuan.es/

E-post: info@restaurantecasajuan.es

Telefon: (+34) 952 32 52 11 / (+34) 639 13 57 61

Åpningstider:

- Tirsdag til søndag: kl. 11:00 - 23:30

- Stengt på mandager

 

6. El Pastelero Real (Perchel Sur)El Pastelero Real

 

Dette er en liten skjult perle for cøliakere, rett ved elven. Hvis du er glad i noe søtt, vil du trolig elske dette vintage-stedet som har spesialisert seg på glutenfri- og laktosefrie bakverk, kaker og brød. De har riktignok også glutenholdige produkter, men disse produseres på et annet sted. Dessuten er de veldig nøye og bruker hansker for å være sikre på at det ikke skjer noen cøliakiforurensning.

 

Servicen er svært god, og betjeningen svarer gjerne på alle dine spørsmål om de rimelige produktene i utvalget. Dette er det perfekte stedet å dra til for å kjøpe en cupcake til ettermiddagsteen på den solfylte terrassen til ferieboligen din i Málaga.

 

El Pastelero Real

 

Anbefalte glutenfrie produkter: Sjokolade-cupcake (2x € 1,50), palmera (bakverk med kjeks og sjokolade), € 2), gulrotkake (€ 2), sjokolade-brownie (€ 2,25), sjokoladekake (€ 1,50)

Medlem av Red Sin Gluten: Ja

Adresse: Pasaje San Fernando 6

Slik finner du fram: Følg Pasillo del Matadero ved siden av elven. Ta til høyre inn i gata Calle Cuarteles. Pasaje San Fernando er et lite smug på venstre side.

Webside: https://www.facebook.com/elpastelerorealsingluten/ 

E-post: eprpasteleria@gmail.com

Telefon: (+34) 951 15 39 32

Åpningstider:

- Mandag til fredag: kl. 9:30 - 14:30 og fra 16:30 - 20:30

- Lørdager: kl. 9:30 - 20:30

- Søndager: kl. 9:30 - 14:30

  

7. Restaurante Gallego Candamil (Perchel Sur)Restaurante Gallego Candamil

 

Dette er en annen restaurant som cøliakere i Málaga ikke må gå glipp fordi de håndterer spørsmålet om matforurensing helt perfekt. Denne store galiciskinspirerte restauranten ser ikke veldig innbydende ut fra utsiden fordi den synes å være litt mørk, men smaken på maten og de vennlige servitørene vil lyse opp besøket ditt.

 

Nesten hele menyen på Gallego Candamil er tilpasset cøliaki! Glutenfrie retter er angitt med stjerner, og i menyen finner du flere sider der alt har klare symboler. Du kan velge mellom flere kombinerte meny og retter (dagsmeny) som inkluderer kjøtt, samt fisk og et ganske stort utvalg av viner.

 

Fordi Galicia er kjent for sin fisk- og sjømat, kan du finne flere spesialiteter fra denne spanske regionen her, bl.a. pulpo a feira (blekksprut servert på galicisk vis), blåskjell, lysing og torsk. Candamil har imidlertid også noen kjøttspesialiteter som lacón con grelos eller kål (kjøtt fra griseben, rogneblader eller kål, pølse og poteter). Annet kjøtt som tilbys er for eksempel mørbradstek og oksehale. Maten er rimelig priset, og derfor er dette et flott sted å gå og spise med en stor gruppe mennesker, særlig også på grunn av de store lokalene.

 

Anbefalte glutenfrie produkter: Pulpo a feira (€15.65), blåskjell (€7.95), lacón con grelos o col (€13.15), mørbradstek (€17.55), torsk på galisisk vis (€13.75)

Medlem av Red Sin Gluten: Ja

Adresse: Calle Cuarteles, 15

Slik finner du fram: Ta utgangspunkt i CAC (Contemporary Art Center), kryss elven og gå inn i Calle Cuarteles. Gallego Candamil ligger på venstre side.

Webside: http://www.restaurantecandamil.com/

E-post: /

Telefon: (+34) 952 32 39 07

Åpningstider:

- Mandag til lørdag: kl. 13:00 - 16:00 og 20:30 - 23:30

- Søndag stengt / stengt i august

 

8. Astrid Tapería Orgánica (sentrum)Taperia Astrid

 

Astrid som de fleste sier, er et herlig økologisk spisested i sentrum av Málaga. Det er kunstferdig dekorert med et fint utsyn over kjøkkenet der den sunne og økologiske maten er tilberedt. Dette er det perfekte stedet å spise lunsj og nyte solen på utendørsterrassen.

 

Cøliakere kan velge utfra et stort antall retter som er glutenfrie eller som har et glutenfritt alternativ tilgjengelig til rimelige priser. Rettene er ikke veldig store, men de naturlige smakene gjør opp for det. Når det er varmt, kan du prøve den kalde gazpacho-suppa laget av produkter fra en lokal gårdbruker. Det finnes forskjellige glutenfrie salater å velge mellom, bl.a. den deilige og sunne quinoa-salaten.

 

Hvis du har lyst på en hamburger, kan du ta en hamburger av rødbeter eller en økologisk hamburger. Begge serveres uten brød, men er likevel deilig. Fiskeelskere har flere smakfulle alternativer å velge blant, inkludert abbor, torsk og laks. Det finnes to dessertalternativer for cøliakere på Astrid: Mango panna cotta og mandelkake.

 

Taperia Astrid

 

Anbefalte produkter: Gazpacho (€6.25), quinoa-salat (€7.50), grillet auberginer (€6.95), øko-kalveburger (€8.50), grillet laks (€7.75), mango panna cotta (€4.85)

Medlem av Red Sin Gluten: Ja

Addresse: Calle Calderón de la Barca 6, local 2 and 3

Slik finner du fram: Restauranten ligger ved siden av Plaza Enrique García Herrera der du vil se en lekeplass for barn. Astrid Tapería Orgánica ligger på høyre side av lekeplassen ved gaten med Calle Ferran Gonzalez.

Webside: http://www.taperiaorganica.com/

E-post: info@taperiaorganica.com

Telefon: (+34) 952 22 03 50

Åpningstider:

- Om sommeren (21. juni fram til 29. oktober): Mandag til lørdag: kl. 13:00 - 16:00 og 20:00 - 00:00 / stengt på søndager

- Om vinteren (1. november til 20. juni):

Mandag til lørdag: kl. 13:00 - 23:30 / søndag: kl. 10:00 - 16:00

 

9. El Vegetariano de la Alcazabilla (sentrum)

 

Dette er en spennende dekorert vegetarrestaurant i hjertet av Málaga, like ved Alcazaba. Den har en koselig liten uteservering der du kan hygge deg i den livlige kveldsatmosfæren.

 

El Vegetariano de la Alcazabilla

 

Stedet har ikke et så stort glutenfritt utvalg som de andre restaurantene på denne listen, men kvaliteten, prisene og den vakre rammen, gjør dette til et ”must” for cøliakere. De har noen mindre glutenfrie retter som er tydelig framhevet på menyen, bl.a. grillet sopp med røkt salt, hummus, vegetarpaella og flere kremer av grønnsaker.

 

Pass på å prøve den glutenfrie tallerken med ris og tre forskjellige tilbehør. Hvis du vil ha en salat, har du fire alternativer å velge mellom, inkludert Alcazabilla-salat (salat, courgette, tomater, løk og guacamole).

 

Til dessert kan cøliaker velge deilig kefir, en yoghurtdrikk som stammer fra Kaukasusfjellene. Du kan også prøve dagens meny som inkluderer forrett, hovedrett, salat og dessert, også i glutenfrie alternativer!

 

Anbefalte glutenfrie produkter: Hummus (€4.50), vegetarpaella (€3.50), glutenfri mixed-tallerken, Alcazabilla-salat (€8.50)

Medlem av Red Sin Gluten: Ja

Adresse: Calle Pozo del Rey, 5

Slik finner du fram: Gå forbi Alcazaba og ta til høyre etter Cine Albéniz. Vegetariano de La Alcazabilla ligger på høyre side.

Webside: http://www.elvegetarianodelaalcazabilla.com/

E-post: /

Telefon: (+34) 952 21 48 58

Åpningstider:

- Mandag til torsdag: kl. 13.00 - 16:00 og 19:00 - 22:00

- Fredag og lørdag: kl. 19:00 - 23.30

- Søndag: kl. 13:00 - 16:00

 

10. Aire Gastrobar (Malagueta)Aire Gastrobar

 

Baren ligger i en bygning fra det tidlige tjuende århundret, nær Plaza de Toros, og er en restaurant med moderne interiørdesign. Her kan du nyte en moderne utgave av middelhavsmat med andalusiske produkter. Alt i en elskverdig og innbydende atmosfære. Med en gastrobar for tapas, en uteservering og et innvendig lokale finner du sikkert det perfekte stedet å nyte et glutenfritt måltid av høy kvalitet.

 

Cøliakere kan velge mellom et stort utvalg av utvalgte retter markert med stjerner, bl.a. angus mørbrad med poteter, torsk med grønn quinoa-risotto eller laksetartar og Axarquia-avocado som serveres med sprø glutenfrie kjeks. Den lille glutenfrie forretten du får før middagen, ledsages av en nydelig olivenolje fra Jaén som også selges i små metallflasker for € 7.

 

Kjøtt- og fiskeelskere kan hengi seg til Aire Gastrobar og nyte et delikat utvalg av viner. Det finnes to dessertalternativer for cøliakere: En forfriskende, naturlig mojito sorbet og most banan med sjokoladeis, som kombinerer varmt og kaldt. Porsjonene er ikke store, men Aire Gastrobar er et flott sted å nyte en deilig, raffinert og glutenfri middag i stilige omgivelser.

 

Aire Gastrobar

 

Anbefalte glutenfrie produkter: Laksetartar (€12), tallerken med andalusiske oster (€14), torsk med grønn quinoa-risotto (€18), banan med sjokolade iskrem (€6)

Medlem av Red Sin Gluten: Ja

Adresse: Avenida de Pries 16

Slik finner du fram: Fra Plaza de Toros går du rett fram etter Paseo de Reding som går over i Avenida de Pries. Aire Gastrobar ligger på høyre side.

Webside: http://airegastrobar.es/

E-post: info@airegastrobar.es

Telefon: (+34) 952 60 94 89

Åpningstider

- Om vinteren: Tirsdag til lørdag: kl. 13:00

- 16:30 og 20:00 - 00:00 / søndag: 13:00 - 16:30 / mandager stengt

- Om sommeren: Mandager: kl. 20:00 - 00:00 / tirsdag til lørdag: kl. 13:00 - 16:30 og 20:00 - 00:00 / stengt på dagtid søndag og mandag

 

Selv om alle restaurantene som er nevnt i denne artikkelen hevder å tilby 100% glutenfrie retter, kan Feriebolig-Spania.no ikke holdes ansvarlig for eventuelle problemer med maten fra disse restaurantene.

 

Kart