Guadalhorces elvemunning - naturområde i Malaga

Guadalhorce-elvens Estuary Naturområde (Paraje Natural Desembocadura del Guadalhorce) ligger på en naturlig formet øy like der Guadalhorce elven renner ut i Middelhavet.

Guadalhorce elven

Elva deler seg i to seksjoner like før den løper ut i Middelhavet, hvor den skaper et delta som er et av de mest økologisk varierte i Andalucia.

Gjennom årene har det blitt et av de viktigste hekkested for fugler og migrasjonsteder i det østlige Andalucía.

Malagas paradis for fuglekikkere

På slutten av 1970-tallet da Junta de Andalucia satte i gang med flere store boligsosiale prosjekter, ble deltaområdet hovedsakelig brukt som et friområde for utviklerne.

Laguna Grande Guadalhorce Natural Area

Utvinningen av grus og sand skapte store groper og kratre, og påfølgende flom skapte flere store kunstige dammer og raviner. Floraen og faunaen som senere etablerte seg forbløffet naturvernere.

I 1998 ble det satt i gang et større restaurasjonsprosjekt og sakte men sikkert fikk området status som naturpark og ble etterhvert også beskyttet.

I dag er elvemunningen et ekte naturparadis, med myrområder som er fulle av liv.

Elvemunningen er en ekte grønn oase, og det er vanskelig å tro at man er i nærheten av en av Europas travleste flyplasser, og kun et steinkast fra sentrum i Malaga.

Fuglekikking i laguna grande

Blandingen av ferskvann fra elven og det salte sjøvannet har skapt et unikt miljø for fugletittere, med en kombinasjon av vannfugler og sjøfugl.

Kombinert med det faktum at ettersom elvemunningen i Guadalhorce ligger langs en av de største fugletrekktrutene mellom Europa og Afrika kan man heller aldri være helt sikker på hva kan skal se der.

Av de 350 forskjellige fugleartene som er observert i Andalucia er 260 av dem observert nettopp her.

Floraen er også av spesiell interesse, og det varierende saltinnholdet i jorda har i løpet av svært kort tid skapt et bredt utvalg av vannlevende planter, sivskoger og sandbanker. Noen av disse er endemiske i forhold til området. Langs elvebankene finner man selje, eukalyptus og popler. Det er også tamarisks og palmer.

Utsyn over Laguna Grande, Malaga

Fuglearter

Elvemunningen er et naturlig stoppested for mange hundre forskjellige fuglearter og et permanent hjemsted til mange andre. Det er tiden på året som du besøker naturparken som avgjør hvilke fuglearter du kan komme til å se.

Det er spesielt fugletrekkene om våren, høsten og vinteren som er av interesse.

Heilo, fiskeørn, hauk, måke, blåstrupe, dvergrørdrum, havørn, svarthalespove, havsuler, svart fløyenstylte, rødstilk, hellig ibis, mindre terner, vannriske, topplerke, gul linerle, rørsanger, nattergal, ulike typer ender, topplerke, flamingo, undulat, fjellvåk og hvithodeand er blant de fuglene man ser regelmessig. 

Fuglekikking i Guadalhorce - den skjulte sjø

Hvitehodeanden, som for øvrig er klassifisert som en truet art, har hekket i elvemunningen siden 2003. Det er anslått at under tørkeår er naturområdet tilholdssted for over 30% av alle reproduserende hunner i Andalucia.

Røyskatt, rev, slanger og kameleoner er også vanlig.

Komme rundt

Den naturlige området er lett tilgjengelig og har mange godt merkede stier og veier på kryss og tvers. Det er flere store innsjøer, små dammer, to elvestrekninger og fem observasjonsposter.

Map of the Guadalhorce natural reserveDet er et populært sted for terrengsyklister og andre folk som ønsker å rømme fra byens kjas og mas for et par timer.

Det er to faste ruter ved selve elvemunningen; Rio Viejo (det gamle elveruten) og Laguna grande (den store innsjøruten).

De er begge veldig enkle og svært tydelig merket.

Rio Viejo-ruten er en rute på 1,6 kilometer som leder deg langs Laguna de la Casilla og Rio Viejo observatorier for så å ende på Aves Marinas (marine fugler) observatorium.

Laguna Grande (den store innsjø) ruten lar deg beundre fuglene i Laguna Grande og Laguna Escondida (den skjulte sjø) observatorier og den siste også noe unik vegetasjon.

Komme dit

Hvis kommer fra øst for Malaga sentrum skal man ta N340 mot Torremolinos / Fuengirola. Ikke ta avkjørselen til Guadalhorce næringspark.

Fortsett videre og holde øynene åpne for avkjøringen til Guadalmar, som også er den samme avkjørselen som for mot Leroy Merlin og Decathlon. Ta av her og følg avkjøringen i rundkjøringen mot venstre - mot stranden - og videre inn i Guadalmars boligområde. Der ligger en kirke på venstre side, like før veien leder deg enda lenger inn i bosettingen. Vi foreslår at man parkerer her - kart

Man kan imidlertid komme enda nærmere inngangen til naturparken, og mange mennesker parkerer gjerne like utenfor inngangen til parken. Imidlertid har dette spesielle stedet også vært åsted for en lang rekke bilinnbrudd (hvor vi faktisk så et da vi var der).

Det ligger alt for bortgjemt, det er for lett å komme bort derfra raskt, og det er tross alt allment kjent at folk som har fugletitting som hobby vanligvis også har både kamerautstyr og kikkerter og når de så i tillegg så også har en tendens til å være utenlandske skjer det ofte innbrudd. Parkeringen ved siden av kirken synes derfor å være en langt tryggere alternativ.

Det går også en vanlig bussrute fra sentrum av Malaga - via EMT - buss nummer 10.