Kunsten å bestille kaffe i Malaga

I Malaga finner man kaffe for alle smaker. Det finnes så mange ulike slags grader av styrke og måter å drikke på, at man behøver en ekte kaffeordbok for å forstå forskjellen mellom de mange forskjellige. Café Central er en av de mest historiske kaféene i Malaga og en pioner innen det revolusjonerende bestillingssystemet for kaffe som anvendes i området. Et system som nå er svært vanlig og som sprer seg hurtig til andre områder også.

 

Video om Malaga og byens kaffekultur.

Hvordan begynte det hele?

Det hele begynte for 50 år siden, i hjertet av Plaza de la Constitución, i Café Central. Skaperen av systemet var Don José Prado Crespo, som en gang i tiden drev denne lille baren for folk fra arbeiderklassen. Her kunne mennesker treffes for å snakke sammen, synge og ta igjen den tapte tiden. Baren drives fortsatt av grunnleggerens familie og det er fortsatt den opprinnelige tradisjonen som følges. De kjøper fortsatt sin kaffe lokalt og har trofast brukt det samme merket med kaffe i over 70 år, og alltid levert fra den samme lokale leverandøren. "Det her er vårt" - utbryter Ignacio Prado, sønnesønn til Don José Prado Crespo, samtidig som han viser sin stolthet og sin lojalitet og sin støtte for Malaga.

Kaffe 

En måte å måle

Målesystemet er unikt for Malaga og har siden den gang også blitt en del av byens kulturarv. Hele konseptet ble opprinnelig utviklet for først å hjelpe Don José Prado med å komme til bunns i hva eksakt det er kundene spør etter. "En finger kaffe," var den tradisjonelle andalusiske måten å bestille kaffe på. Derimot kan man ofte få enten for mye eller for lite kaffe med bare en finger som målestokk, hvilket førte til sløseri, som igjen ble ansett som problematisk, spesielt under borgerkrigen og tiden etterpå. Kaffe var et vanskelig tilgjengelig produkt, og ikke bare var det vanskelig å få tak i, det var også forholdsvis dyrt. Don José løste problemet ved å utvikle et system tilpasset å skulle kunne imøtekomme hver enkelt kundes behov og smak. Systemet ble hurtig mottatt av andre forretninger og ikke lenge etter var den en slags signatur for byens mange kafeer.

Så hvordan bestiller man så kaffe i Malaga ?

De åpne spanjolenes væremåte har fast forankret i sin kultur å drikke kaffe med venner og familie. Spise er en del av hverdagen og dessuten en stor sosial aktivitet her nede på kysten. Derfor skal du ikke bli overrasket dersom du tilbys en "nube" (en sky), en "mitad" (en halv) eller en "sombra" (en skygge). De merkelige navnene er alle basert på andelen kaffe i forhold til mengden av melk, så en form for logikk finnes det når man først har forstått systemet.

Kaffe i Málaga

Definisjoner av de ulike blandingene.

Nube: Et glass melk med en skvett kaffe.
Sombra: En skvett med mer kaffe enn melk.
Corto: Litt under halve koppen fylt med kaffe.
Mitad: Halvt, akkurat som navnet tilsier, både melk og kaffe i like store mengder.
Largo: Et glass kaffe med en skvett melk.
Solo: Bare kaffe, ingen melk.

"Entrecorto" (halvdelt) og "semilargo" (sterk) er de minst populære og er generelt ikke noe man bestiller utenfor Malaga.

Så nå som du har all denne nyttige informasjonen for hånden kan du gå ut og bestille en kaffe som en riktig Malagueño/a.