Montes de Málaga naturpark

Montes de Malaga er også kjent som Malagas åndehull. Naturparken ligger kun noen få kilometer nordøst for Malagas sentrum, men det føles som om man er reist til en helt annen verden. Adskillige vandreruter og naturskjønne områder ideelle til piknik samt de tradisjonelle ‘ventas’ (restaurantene) gjør området populært blant både familier på søndagsutflukt, hundeluftere og ikke minst mountainbike-entusiaster.

Montes de Malaga

Det anbefales å prøve den lokale spesialiteten ‘plato de los montes’, som opprinnelig ble servert for områdets arbeidere. Plato de los Montes består typisk av lomo (røkt filet) med pommes frites, chorizo, egg og stekte paprika. Den serveres blant annet i ventas på Camino del Colmenar.

Historien om Montes de Malaga

Fjellene er dekket av skog og har utallige daler og dybe sprekker. Mange steder er det gravd ut til tunneller og vannløp, som fører vannet ned fra fjellet uten å ødelegge stiene. De første skogene ble plantet nettopp for å skjerme Malaga mot de oversvømmelsene som hadde plaget byen i århundrer. Men på 1600-tallet vant vinproduksjonen innpass og vindyrkerne felte skogen og satte vinplanter i stedet. Det medførte en ny bølge av nesten årlige oversvømmelser og i begynnelsen av 1930 årene ble et nytt beplantningsprogram igangssatt.

Montes de Malaga dekker i dag knapt 5000 hektar nåletreskog. Innimellom ses dog også eiketrær, som dominerte området også før den fikk ny beplantning. Det høyeste fjellet i naturparken er det 1032 meter høye La Reina. Det finnes et rikt dyreliv i Montes de Malaga, med blant annet kameleoner, villsvin, rev og ørn.

Piknik

Nesten ved toppen av Montes de Malaga kan man dreie ned ved Km.544 i retning mot Lagar de Torrijos. Her finnes det etnologiske museet (Ecomuseo Lagar de Torrijos), som så absolutt er et besøk verdt, og fra museets parkeringsplass kan man gå omtrent en kilometer ned til et stort piknik-, grill- og campingområde, Area recreativa Torrijos.

Montes de Malaga blomst

Vandreruter

Det finnes adskillige mer eller mindre tydelig markerte ruter i Montes de Malaga. Som utgangspunkt kan det nok best betale seg å kjøre i bil (eventuelt drosje) til et sentralt sted i nærheten og gå derfra.

Mirador del Cochino (adgang via A-7000 forbi El Boticario og El Cerrado): Herfra kan det blant annet velges en forholdsvis flat rute på 6,6 kilometer (knapt 2 timer å gå) til Mirador Vazquez Sell.

Area Recreativa El Cerrado (ved Hotel Humaina): Sendero El Cerrado er omtrent 2,8 kilometer lang og har en lav vanskelighetsgrad.

Area Recreativa Torrijos (ved Ecomuseo Lagar de Torrijos): Sendero Torrijos er kun cirka 2,5 kilometer lang, men er en av områdets vakreste ruter.

Explanada de Contadora: Herfra kan det vandres flere lengre ruter, for eksempel en 14 kilometer lang sirkulær rute til Lagar de Torrijos og tilbake. 

Casa El Boticario, også kjent som venta El Boticario: Denne restauranten passeres på mange av rutene. Telefon.: 0034 952 25 17 72 

Les om flere vandreruter i Montes de Malaga (på høyre side finnes en liste med ruter i nærheten av Malaga).

Montes de Malaga vandrerute

Adgang i bil

Det er enkelt å komme til Montes de Malaga i bil, og man kan kjøre ganske langt opp i naturparken da det er både gode kjøreveier og tydelig skilting. Det er adgang via Camino del Colmenar – også kjent som Carretera de los Montes – i den nordlige delen av Malaga by, i forlengelse av Avenida de Capuchinos. Camino del Colmenar som senere blir til A-7000.

Kommer man fra øst følger man hovedveien N340 til A7 og velger deretter avkjørsel 243 mot Ciudad Jardín. Avkjørselen fører under motorveien og gjennom en tunnel. Etter cirka 300 meter dreier man til venstre. Man skal holde inn mot midten av veien og vente på å få svinge. Følg veien oppover forbi Lidl-supermarkedet og ta av til venstre i rundkjørselen. Etter et par rundkjørseler svinges det til venstre i lyskrysset inn på Camino del Colmar, den lange, kronglete veien som fører opp i Montes de Malaga.

Adgang til fots

Er man til fots kan man ta buss nr. 2 mot Jardín Botánico (den botaniske have). Fra det siste stoppestedet er det kun 10 minutters gange rett frem inntil det på venstre hånd kommer en tunnel under hovedveien. Denne tunnellen fører inn til Jardín Botánico. Til høyre fører veien opp til Montes de Malaga og en av fjellenes lettest tilgjengelige vandreruter, Sendero de Picapedreros.

Montes de Malaga vandrerute

Ruten er 6,7 kilometer lang og følger en bred grusvei som også flittig benyttes av mountainbikere. Turen opp og ned tar i alt 3 til 4 timer til fots. Det er ikke naturparkens vakreste rute men man passerer flere ruiner og det er utmerket utsikt underveis. Den brede grusstien er god å gå på og er akkurat bratt nok til å gi litt god mosjon uten at det blir alt for utfordrende for personer i alminnelig god form.

Hvis du har lyst til å bo i nærheten av Malagas naturpark kan du her finne en feriebolig ved Montes de Malaga og like i nærheten feriebolig i Los Verdiales.