Nyt autentiske grillede sardiner i Malaga - El Espeto

Det er ingenting som bedre symboliserer spansk sommer enn lukten av sardiner grillet over åpen ild på stranden. Inegenting kommer engang i nærheten…

Kombinasjonen av varme, sjøluft, røyk fra brennende oliventre og de saltede sardinene som sakte grilles til perfeksjon. En lukt som er uunngåelig og gjennomtrengene omtrent overalt på Costa del Sol. Selv lyden er forførende - fiskeoljen som pipler, det glødende treverket som knaker, og såklart den lystige samtalen som alltid medfølger spansk matlaging.

Den beskjedne sardinen er en utilsiktet stjerne i mang en spansk sommer.

Video av Espeto de Sardinas i Malaga

 

Grillet sardin er ikke en eksklusiv tradisjon for Malaga, men nytes gjennom store deler av Spania. På Costa de la Luz med Atlaterhavet er de kjent som "sardinadas", i Granada som "moraga" og i regionen som elsker sjømat - Galicia - "al aspetu".

Men ingen steder er grillet sardin mer emblematisk og populær som på Costa del Sol. Espeto de Sardinas regnes faktisk av mange som like mye typisk Malagueño som Biznaga - Jasmin blomsten.

Sardinenes historie

Grilling av fisk over åpen ild er en tradisjon som stammer fra føniker-tiden. 

Fønikerene, og senere Romerene, dro fordel av sine store fiskebåter og grillet seg ofte et måltid mens de fortsatt var til sjøss, eller like etter de kom tilbake på land. Bålet ble bygget i selve båten.

Grillede sardiner - Espeto de sardines Malaga

Tradisjonen har fortsatt gjennom tusenvis av år, og selv den dag i dag grilles espetos som oftest i gamle fiskebåter. Dette har du nesten garantert sett dersom du har feriert på Costa del Sol.

Don Miguel Martinez Soler, bedre kjent som "Miguel, el de las Sardinas" har også hatt en innflytelse på Sardinens historie. Miguel var den som introduserte Kong Alfonso XII for den tradisjonelle Malagueño espeto, i 1884. Mens han grillet sardinene på spyd av bambustre, skal han ha insistert på at kongen må spise sardinene med hendene. Dette var til stor fornøyelse for kongen og hans følge.

En hendelse som gav Miguel en viss berømmelse og markerte hans plass i historien.

Om sardinene og grillingen - fakta

  • En "espeto" er vanligvis 6 sardiner tredd på en tilspikket bambuspinne.
  • De beste sardinene for grilling er de mellomstore.
  • Oppbevaringen av sardinene i isbøtter før grilling er ikke bare for å holde den fersk, men også for å gjøre fisken "hard" nok til å tres på pinne.
  • Sardinene skal saltes minimum 30 minutter før grilling. 
  • For ekstra god smak kan man legge små klaser av urter som timian, rosmarin, laubærblad eller fennikel direkte på glørne.
  • Sardinene grilles som oftest over ved fra oliventre. Dette gir ekstra god smak.
  • Sardiner er veldig næringsrike - de har et veldig høyt innhold av omega 3 og lite kalorier. En posjon inneholder ca. 23 gram protein og bare 200 kalorier. De har også godt med vitamin B og jern i seg.
  • Sardiner befinner seg lavt i næringskjeden, og inneholder dermed svært lite kvikksølv og PCB, hvilket gjør dem til et godt valg for barn og gravide.
  • Sardinene er ikke bare lokale, de er også bærekraftige. En svært robust art, hvis bestand alltid spretter tilbake til normalen raskt etter hver grillsesong.