De 10 beste bodene på Malagas Atarazanas-marked

Her får du en guide til noen av de beste bodene i Malagas største marked, Atarazanas, utarbeidet på bakgrunn av lokal viten og erfaring. Vi har snakket med noen av Malagas beste kokker og kjøkkensjefene fra noen av Malagas beste restauranter og tapasbarer. Vi spurte dem hvor de kjøper deres råvarer og det var de samme bodene på markedet som ble nevnt igjen og igjen.

Hvis du søker etter de meste friske og lokalt produserte råvarene i Malaga, vil denne guiden være essensiell å ha med seg i hånden når du går på tur gjennem Atarazanas’ labyrintiske ganger.

Historien om Malagas Atarazanas-marked

Atarazanas-markedet omtales stort sett av Malagas innbyggere kun som “El Mercado Central”. Og som med de fleste av Malagas severdigheter har også markedet en ganske interessant historie, som går flere hundre år tilbake i tiden.

Selve navnet Atarazanas er opprinnelig arabisk, og betyr noe så enkelt som skipsverft. Da Malaga på 1300-tallet var underlagt maurisk styre, var Atarazanas et stort skipsverft – hvilket faktisk gir god mening når vi så vet at Middelhavet på den tiden nådde helt opp til denne delen av Malaga by. Hverken hovedveien Alameda Principal og det nåværende havneområdet eksisterte på den tiden heller ikke.

I 1876 ble den storslåtte bygningen omdannet til markedsplass, men selve inngangsporten i jern ble heldigvis bevart. Resten av bygningen er oppført på grunnlag av inspirasjon fra markedshallene Les Halles i Paris. Atarazanas ble for øvrig utnevnt til et verdens kulturarvsted i 1979.

Markedet består av ikke mindre enn 265 boder fordelt på 5800 kvadratmeter, og hele området er inndelt i tre avdelinger til henholdsvis fisk, kjøtt og grønt. Fasadens arabiske steinbuer, de omhyggelig bearbeidede smijernsarbeidene og de fargede glassmosaikkene utgjør Perleporten inn til et paradis av friske råvarer, spennende frukt og grønt, friske skalldyr og eksotiske krydderier. Et overflødighetshorn av farger, lyder og lukt. Det er en sann fornøyelse å gå omkring inne i den enorme bygningen og bare la seg oppsluke av det spraglende mikrokosmos. 

Kan du glemme tiden for en liten stund, og har du mot på å utveksle et par høflighetsfraser med de handlende – på begge sider av disken – har du en helt unik opplevelse i vente. Selv om du ikke kan mange ordene på spansk, og de lokale ofte kan enda mindre engelsk, kan du hurtig vinne deres gunst med vennlige smil og nysgjerrige fakter.

Hermanos Medina - det beste kjøttet

Hermanos Medina - kjøtt

Hermanos Medina (Brødrene Medina) har noe av det aller beste kjøttet på markedet. Familien har hatt boden sin i fire generasjoner, så det ligger en del stolthet og tradisjoner til grunn for utvalget. Her finner du et stort utvalg av kjøtt og et mindre sortiment av grønnsaker.

Vi kan absolutt anbefale deres iberiske skinkekjøtt (cerdo ibérico), geitekilling fra Malaga (chivo lechal malagueñoden eneste type geitekjøtt med sitt eget kvalitetsstempel, denominación de calidad), lammefilet fra den nordlige provinsen Burgos (solomillo cordero lechal de Burgos), galisisk oksekjøtt (ternera gallega), samt deres hjemmelagde hakkebøffer. 

Hvis menyen står på en god biff, kan det anbefales å kjøpe en kjempekotelett av oksekjøtt, ”chuletón de buey”, fra Sierra de Madrid.

Bod nr. 175-178

Calle Sagasta, på hjørnet av Plaza Ariola, første dør til venstre. 

+34 952 217 274

Bestyres av: Diego Medina

El Ruina - reker og kreps fra Malaga

El Ruina - Malaga reker og kreps, Atarazanas

Hvis man går inn via hovedinngangen og dreier til høyre, finner man bod nr 109. Her får man noen av de beste reker og skallyr på markedet. Boden bestyres av en annen av markedets aller mest kjente personligheter, Sergio, sønn av Oscar "El Ruina," som er berømt for å utbasunere sitt budskap med en høyst gjennomtrengende stemme.

Prøv stedets reker (gambas), muslinger (mejillones), kreps (cigalas), og adskillige typer muslinger (coquinas) herunder de lokales høyt elskede 'almejas.'

Spesielt de lokalt fanget rekene og krepsen er i en klasse for seg.

Bod nr. 109 og 131

Inngang via Calle Atarazanas (hovedinngangen).

+34 650 64 24 99

Bestyres av: Sergio & Oscar

Frutas y Verduras Juani - den beste frukt og grønt

Atarazanas marked i Malaga - Frutas y Verduras Juani - den beste frukt og grønt

Dette er en av de største og mest fargerike boden på markedet. Faktisk er det tre boder som er slått sammen til én, og hele veien rundt bugner det av frukt og grønt i alle regnbuens farger. Juani og hans kone er den andre generasjonen av familien på markedet, og de leverer frukt og grønt til mange av områdets barer og restauranter. De tilbyr dessuten utbringelse av varer, og dette er nok en av grunnene til at Juani er kjent og respektert i Malagas kulinariske sirkler.

Epler, avocado, bananer, tranebær, kirsebær, fiken, sitroner, mango, appelsiner, røde paprika, squash... her er absolutt alt hva hjertet kan begjære! Prøv også de lokale chirimoyas (på engelsk custard apple), en lysegrønn frukt med et hardt skall og et fruktkjøtt som minner litt om en pære.

Det er også mulig å bestille per telefon – på spansk, naturligvis.

Bod nr. 61-63

+34 655 876 329 / +34 952 213 944

Bestyres av: Juan Nieto

Frutas y Verduras Ernesto - sopp og trøfler

Atarazanas markedet i Malaga, Ernesto frukt og grønt

Elena, Paco og Ernesto har videreført familietradisjonen som tredje generasjon på Atarazanas-markedet. De leverer varer til mange av Malagas mange spesialbutikker, barer og restauranter. Hvis du har sansen for og liker sopp er dette den helt riktige boden å besøke. De tilbyr alle tenkelige former for sopp, herunder sort trompetsopp (trompetas), rørhatter (boletus) og fluesopp (amanitas). Man kan også kjøpe sorte trøfler – til omtrent 1400€ per kilo. 

De tilbyr også et nøye avstemt utvalg av eksotisk frukt og grønt, herunder flere produkter fra Sydamerika og Afrika samt lokale, ofte økologiske, varer fra Malaga. Bifftomatene er helt fantastiske – de kalles som oftest huevo de toro på spansk, men bruk uttrykket med stor forsigtighet da det ute av kontekst har svært upassende undertoner.

Bod nr. 33-36, 97 og 98

+34 660 283 311

Bestyres av: Ernesto Sánchez

 

Pescado Belman - tunfisk og laks

Atarazana-markedet, Hermanos Belman - tunfisk og laks

Denne lille og beskjedne boden har spesialisert seg på frisk (atún fresco) sverdfisk fra Middelhavet (pez espada del mediterráneo), norsk villaks (salmón salvaje de Noruega), spansk hvitfisk (rosada nacional – som dog ikke fiskes i spanske farvann) og pigghai fra Cádiz (cazón de Cádiz).

Fra vår til sommer er denne boden et av de eneste stedene som selger tunfisk fanget ved den tradisjonsrike Almadraba-metoden (med en labyrint av nett), fra Zahara de los Atunes. Almadraba-metoden ble opprinnelig utviklet av fønikerne og utøves fortsatt enkelte steder på  Costa de la Luz. Pescado Belman er meget populær blant Malagas gastronomiske elite. 

Bod nr. 144

+34 952 213 129

+34 615 641 887

Bestyres av: Javier og Roberto Belman Cruz

Mariscos La Pepa - de beste skalldyr

Atarazanas, Mariscos La Pepa - skalldyr

Mariscos La Pepa er spesialister i fisk og skalldyr fanget i Malagas mange bukter. Vi fikk anbefalt denne boden av Carlos Caballero fra den velrenommerte restauranten Rebaná som ligger i sentrum av Malaga by. Restauranten har vunnet adskillige priser for sine eksklusive tapas og hovedretter.

Friskhet og kvalitet har førsteprioritet når de velger ut deres råvarer, så man kan trygt følge Carlos’ anbefaling.

Bod nr. 122

+34 696 980 121

Bestyres av: José Cristóbal Ruiz

ceitunas 

Ingen ferie i Spania er komplett uten oliven - og Aceitunas Roldan er stedet man skal kjøpe dem. Roldan er en bod med en rikholdig historie, og dens søsterbutikk på Calle Carretería (som ligger på vestsiden av Malagas historiske sentrum) åpnet så tidlig som tilbake i 1967.

Spør etter sorten Aloreña, den eneste type oliven i Spania som har sin egen egnsmerking, Denominacón de Origen. Olivenene er omhyggelig utvalgt og deretter oppbevart i en lake med hvitløk, timian, fennikel og pepper. En guddommelig munnfull!

Bod nr. 82 og 83

+34 952 325 725

El Reloj - mandler, saltet torsk og krydderier

Atarazanas Malaga - mandler, bacalao og krydderier

Familien som står bak El Reloj (uret) har flere boder på Malagas marked, hvorav den største finnes i kjøttavdelingen.

Hos El Reloj er de spesialister i alskens krydderier, godteri, nøtter og tørket frukt. De er imidlertid spesielt godt kjent for deres saltede torskefisk (bacalao).

Bod nr. 252

+34 600 620 120

Bestyres av: Jesús Cómitre

Manuel Belman - fersk fisk

Manuel Belman - Atarazanas marked i Malaga

Bakerst i fiskeavdelingen, på motsatt side av hovedinngangen, finner man brødrene Belmans fiskebod. Belman er spesialister i frisk og fersk nyfanget fisk – og alle bodens fisk er fanget tidligere på dagen.

De utskårne stykkene med fisk er typisk store og derfor ideelle til salting og baking. Av det brede sortimentet kan man også fremheve blant annet dorade (doradas), sjøtunge (lenguados), havaborr (lubinas) og havtaske (rapes).

Så hvis du er på jakt etter fersk fisk, kan du ikke gå galt i byen her.

Bod nr. 147

+34 658 554 737

Bestyres av: Manuel Belman Gonzalez

Hermanos Castro - muslinger

Hermanos Castro - Atarazanas marked Malaga

Med den ytterst sentrale plasseringen er Castro-brødrenes bod tilnærmet umulig å overse. De selger utelukkende muslinger fra en øy ved navn Isla Cristina, og innimellom har de også små poser med knivmuslinger (navajas), som nesten alltid hurtig blir revet vekk.

Bod nr. 112

+34 670 604 715

Bestyres av: Enrique and José Antonio

Forhåpentligvis vil denne lille guiden være nyttig for deg neste gang du legger veien innom Atarazanas i Malaga.

Finn Atarazanas - kart over Malaga