9 aktiviteter på Mallorca du (også) kan gjøre om vinteren

Mallorca er både berømt og beryktet som en av Spanias mest populære ferieøyer, men det er bestemt også mulig å unngå de største hordene av turister og få en - om mulig - en enda mer minneverdig ferie. Mallorca er nemlig også en svært så opplagt destinasjon for vinterferien!

Vinteren på Mallorca er tørr og solrik, selv om mange nok vil betakke seg for en dukkert i Middelhavet, for ikke at tale om å legge seg og slikke sol på en av Mallorcas mange vakre strender. Været er imidlertid ideelt til mange av de aktivitetene man normalt må oppgi å gjøre i sommerens hete. Av samme grunn er det også full gang i øyas rikholdige kulturliv om vinteren, hvor blant annet forskjellige markeder og de lokale byfestene kappes om å fange din oppmerksomhet.

Vandretur på Tramuntana

Vandretur på Tramuntana, Mallorca

Langt fra Mallorcas turiststeder ligger fjellkjeden Tramuntana, som inntil videre er en forholdsvis uoppdaget perle av de fleste feriegjestene. Fjellene løper langs hele den nordvestlige kysten fra det populære ferieområde Andratx til den majestetiske Formentor-halvøya. Tramuntana, hvis høyeste tinder når opp til over 1000 meter over havet, ble for øvrig utnevnt til Verdensarvsted av UNESCO i 2011.

Det arbeides kontinuerlig på å gjøre ferdig vandreruten GR221, som vil komme til å gå langs hele fjellkjeden. De ferdige seksjonene, fra Valldemossa via Deia og Soller til Pollença, er markert med tydelige skilt og det finnes gode kart over området.

Underveis ligger det flere små kroer, såkalte 'refugios', som er nyrenoverte, billige og ganske komfortable. Man overnatter i sovesaler eller i de få private værelsene som er, og det serveres både varm mat og god vin. Det er stort sett kun adgang for vandrere, da mange av kroene ligger kloss opp til stien og ikke kan nås i bil.

Har man noe mer luft i budsjettet ligger det flere hoteller og pensjonater i fjellene, og flere av disse holder også åpent hele vinteren.

Tramp på pedalene

Sykling på Mallorca

Rikelig med solskinnstimer, sparsomt med regn, og nesten tomme veier gjør Mallorca til et ideelt sted å legge en sykkelferie til i vintersesongen. Det vil si, veiene er nå ikke riktig så tomme endda, for fra oktober til mai vrimler det med syklister som benytter det behagelige klimaet til alt fra lett mosjon til mer målrettet trening.

For sykkelturister kan Es Pla-området midt på øya varmt anbefales, da det er relativt flatt og innbydende for overkommelige sykkelturer i det vakreste landskapet man kan tenke seg mellom de mange hyggelige landsbyene. Har man lyst på noen litt større utfordringer så byr Tramuntana-fjellene som nevnt ovenfor på stigninger som lett leder tankene over på steder som Alpene og Pyreneene. "Belønningen" er en nervepirrende 13 kilometer lang nedstigning til Sa Calobra, som også brukes av noen av verdens beste profesjonelle sykkelryttere under deres vintertrening (i oppadgående retning, naturligvis).

Juving og klatring

Juving på Mallorca

For de klatrelystne er det mer enn rikelig å ta seg til i Mallorcas klippefylte landskap. En stor del av klippegrunnen består av kalkstein som er formet til en veritabel sveitserost av huler og grotter, som kan underholde selv de mest habile klatrere.

Nybegynnere kan eksempelvis besøke Drach-hulene i Porto Cristo og Arta, hvor det er lett adgang for de nysgjerrige, mens det likevel er mengder av uspolerte hulesystemer å utforske for de erfarne.

Hva angår den relativt nye, og svært så populære sporten juving, er Mallorca et sant mekka med smale kløfter dannet av de mange vassdragenes uopphørlige brusen. Det er kun adgang til fots, og man må skiftevis gå, klatre, svømme og rappelere seg gjennom landskapet, iført våtdrakt og sikkerhetsutstyr. Blant annet kan det varmt anbefales å ta turen til Sa Fosca-kløften, som tiltrekker seg juving-eksperter fra hele verden. Mange steder er man også nødt til å hyre en guide til å vise vei.

Vinturisme på Mallorca

Vinturisme på Mallorca

Mallorcas vinindustri har gradvis gjenvunnet sitt fotfeste etter de voldsomme plagene av vinlus (phylloxera), som utslettet store deler av den europeiske vinproduksjon på slutten av det 19. århundre. Omfanget av Mallorcas vindyrking er naturligvis underlegen i forhold til det spanske fastlandets produksjon, men til gjengjeld er kvaliteten svært høy.

Den største delen av produksjonen finner man i Binissalem og Santa Maria, ikke langt fra Palma, men det er adskillige mindre vinområder også spredt ut over øya. Den relativ store variasjon i landskapet og undergrunnen gir et overraskende stort spekter av forskjellige vinsorter; hele 300 forskjellige viner kan Mallorca bryste seg av å produsere.

Det finnes 60 vingårder på øya. Fra José Ferrer's industriproduksjon midt på øya til den diminutive andelsforeningen i Banyalbufar (som ligger på vestkysten). Den ble dannet av en gruppe venner i år 2000 nettopp med det formålet å igjen å etablere den hvite Malvasia-vinen.

De fleste av øyas vingårder tilbyr både rundvisning og prøvesmaking av vin.

Opplev mandeltrærne i blomst

Her er en riktig god grunn til å besøke Mallorca i vintersesongen: de yndefulle, velduftende mandelblomstene. Vi er vant til at blomstene springer ut om våren, men mandeltrærne på Mallorca står typisk i full flor allerede omkring januar og februar.

Mallorca legger jord til hele fire millioner mandeltrær, som hvert eneste år for en kort stund totalt dekker landskapet med hvite og lyserøde blomster, som siden daler ned og legger seg som et vakkert teppe av snøfnugg på jorden.

Mandeltrær i Mallorca

De mange trærne ble i sin tid plantet av maurerne tilbake i middelalderen, etter sigende på foranledning av en maurisk hersker som ville imponere en skandinavisk dronning som lengtes hjem til sin hjemstavns hvite vintre. Legenden skal nok tas med en klype salt, men den understreker mandeltrærnes vakre, romantiske uttrykk.

Den perfekte rammen om en ferie kunne kanskje være et opphold på en av øyas majestetiske herregårder, som en gang i tiden tilhørte øyas godseiere. De dyrket mandler, oliven og appelsiner, som var blant de primære avgrødene i Mallorcas landbruk. I dag er mange av gårdene omdannet til luksuriøse hoteller, som alle har sine særegne trekk. De fleste har et utsøkt kjøkken og serverer raffinerte fortolkninger av de lokale tradisjonelle rettene.

Flere steder har også lekre spa-fasiliteter og tilbyr både massasje og skjønnhetsbehandlinger. Ikke noen dårlig måte å komme av med en vinterdepresjon på!

Storbyferie i Palma

Palma de Mallorca

Palma, hovedstaden på Mallorca - og i den Baleariske regionen - forbigås ofte av sommerferiegjester som styrer direkte mot kysten og de paradisiske strendene som ligger der. Men om vinteren er Palma også en opplagt destinasjon, og den ligger bestemt ikke øde som det ofte kan være tilfellet med mange andre feriebyer. De omtrent 500.000 faste innbyggerne sørger for at det er rikelig med både energi og liv i byen året rundt.

Du kan gå omkring i de labyrintlignende gatene i den vel bevarte middelalderlige bykjernen, med La Seu-katedralen i sentrum og utsikt til Middelhavet og den spanske kongefamilies sommerpalass. Du kan også besøke det populære kulturkvarteret Santa Catalina, hvor det summer av liv fra de mange barene og de moderne restaurantene med sine fusjonskjøkken.

Palma, Mallorca - katedral

Kunst er det også rikelig av, blant annet en permanent Dali-udstilling, og man kan for eksempel besøke Miro's gamle atelier og galleri. Det er likeledes turen verdt å legge ruten innom det moderne kunstmuseum Es Baluard, som ble oppført i 2004 med en blanding av moderne byggematerialer og de karakteristiske kalksteinene fra Palmas gamle Sant Pere-festning.

Det kan også varmt anbefales å slentre omkring i byens to faste markeder. Det største, Mercat Olivar, har et enormt utvalg av frukt, grønt og lokale delikatesser. Det noe mindre markedet Santa Catalina - som ligger vest for den gamle bymuren - er ytterst sjarmerende og et opplagt sted å nyte en tapas i en av markedhallens mange barer.

Ta toget til Soller

Mallorca Soller

Soller ligger på Mallorcas fjellrike nordkyst og er et ideelt reisemål for en langhelg uten for høysesongen. Den beste måten å komme inn til byen på er med det gamle toget fra Palma. Toget er en antikk sak i tre og lær, også kjent som "Det Røde Lynet". Toget har kjørt i rute mellom Soller og Palma siden 1913. Turen tar omtrent en time, og underveis passerer man 13 tunneler og utallige broer, idet man beveger seg inn i Tramuntana-fjellene - som skjermer Soller fra resten av øya.

Soller er en yndig by som utmerker seg med en eleganse og distinkt arkitektur, som lett leder tankene tilbake til 1920-tallet. I byens sentrum ligger det vakre Plaza Constitución, flankert av byens katedral. På tvers av torget kjører de små sporvognstogene, med retning mot havnen Port Soller ikke langt derfra. Det sentrale torget er et skjønt sted å bare sitte og nyte et glass friskpresset appelsinjuice, presset av de søte appelsinene som Soller-dalen er så berømt for.    

Festivaler - Sant Antoni og San Sebastian

Som de fleste andre steder i Spania har hver eneste by, hvor liten den enn måtte være, sin egen byfest og andre tradisjonsrike feiringer. To av de mest interessante festene avholdes over hele øya i januar måned, og i motsetning til sommerens fiestas er de ikke overfylte av turister så det er gode muligheter for å få se de lokale i deres rette element.

San Antoni Andratx, Mallorca

San Antoni, som feires omkring den 17. januar, er skytshelgen for alle landbruksdyrene. Hver by har sin egen variant av festen, men felles for dem alle er at de inkluderer som regel en parade av dyr - med alt fra hunder og hamstere til ender og griser, som alle er skrubbet og skuret rene og fine i dagens anledning (og gjerne også kledd ut, som på bildet ovenfor). Et mer dramatisk element er de obligatoriske "Dimonis" (demoner), som i deres mest djevelske utkledning løper omkring og skremmer barna. De mest imponerende San Antoni-festene finner du som regel i Arta eller Sa Pobla.

Omkring 20. januar - i praksis oftest dagen eller helgen etter San Antoni - feires Palmas skytshelgen San Sebastian med bål og brann. Bål, i hvert fall, som bygges i gatene og på torgene rundt omkring i byen, og det oppstilles store grillsteder, hvor forbipasserende kan grille deres egen butifarron (medisterpølse), som gjerne skylles ned med litt lokal vin.

Golf på Mallorca

Golf

Med 300 årlige solskinnsdager tiltrekker Mallorca seg selvfølgelig horder av golfspillere, og øya er en yndet destinasjon for spesielt mange nordeuropeere som er gått lei av å vasse rundt på våte greens. Om vinteren er temperaturen helt perfekt til de mange kilometerne man hurtig får gått med golfkøllene på slep. Hele 22 golfbaner ligger spredt rundt omkring på Mallorca, og det er noe for stort sett alle nivåer. De fleste banene er tilknyttet et hotell, så man kan gå direkte ut på banen allerede fra morgenstunden av.

Ta en sving mellom pinjetrærne i Alcudia eller nyt den flotte utsikten fra Royal Bendinat, hvorfra man kan se hele veien til Palma. Du kan også prøve den fancy Son Vida som ligger i utkanten av Palma selv. Her ligger det hele tre lekre baner side om side ikke langt fra to av øyas beste luksushoteller - alt sammen mindre enn 30 minutters kjørsel fra lufthavnen.