Kunsten å handle på markedet i Mallorca

Å handle på Mercadona, Supersol eller Lidl er helt ok. Tilbudet er stort og man føler seg lett hjemme blant alle hyllene fulle av de forskjellige produktene og kartongene man ofte kjenner igjen fra butikkene der hjemme. Men så stopper det også der, for velger man derimot å ta turen innom et av de lokale markedene, er tilbudet ikke lenger bare ok, det er fantastisk. Kvaliteten på produktene er ikke gjemt bort bak fargerike plastemballasjer eller papp og papir, men man kan både se og røre på frukten, kjøttet, fisken eller grønnsakene, og man kan selv vurdere hvor ferske de er før man eventuelt bestemmer seg for om man vil kjøpe dem eller ikke.

Personlig ser jeg mange fordeler ved å handle på markedet og ut over de helsemessige fordelene man får ved å handle tilnærmet naturlige produkter er det en fin anledning til å komme i kontakt med lokalbefolkningen samtidig som man også bidrar til å holde liv i de små lokalsamfunnene. For at også du på best mulig måte skal få glede og nytte av å handle på det lokale markedet har vi  laget en liten oversikt over hvor du skal handle, hva du skal handle, og ikke minst hvordan du skal gjøre det.

Frukt och Grønt

Handle på markedet i Mallorca

Det finnes mange gode grunner til hvorfor man skal handle sine råvarer på det lokale markedet, spesielt hvis man er på Mallorca. Det å gå på markedet er ikke bare en fantastisk opplevelse, det er også en ypperlig mulighet for å trene seg på det spanske språket, man integreres i de spanske omgivelsene, og man handler sunne og gode råvarer direkte fra den spanske lokalbefolkningen. Simpelthen en vinn/vinn situasjon for alle parter.

Den kulturelle opplevelsen i forbindelse med det å være på et marked er for meg noe av de sterkeste man kan oppleve på en normal hverdag i Spania. De mange luktene i kombinasjon med alle fargene, selgere som roper ut sine tilbud på spansk og ikke minst alle spanjolene og turistene som vimser rundt på markedsplassen skaper en unik folkefest man ikke finner noe annet sted i Spania så tidlig på formiddagen.

De fleste markeder i Spania åpner dørene allerede mellom klokken 8 og 9 om morgenen, og holder åpent frem til det blir tid for siesta en gang i mellom klokken 14 og 15. Ofte er markedene også oppdelt i flere avdelinger hvor frukt, grønnsaker, fisk og kjøtt selges separat på forskjellige steder. På Mallorca er det også mulig å finne et nytt marked nesten hver dag gjennom hele uken, og spørsmålet er bare hvilke som er nærmest der man bor under oppholdet. Nederst i denne artikkelen finner man en oversikt over hvilke markeder som holder åpent til hvilke dager.

Markedenes sjargong og spansk for nybegynnere

I bunn og grunn finnes det få andre steder hvor det er akseptert å snakke litt halvdårlig spansk, og fortsatt bli forstått. Selv måtte jeg jobbe en del med meg selv for å overvinne frykten for  å snakke spansk på markedet, og det å vite nettopp hva man skal si, og med tilstrekkelig høy stemme er ikke alltid like enkelt. Spesielt ikke hvis man kanskje heller ikke er spesielt godt øvet i det spanske språkets finulige ord og vendinger. På markedet derimot er alt veldig enkelt, konteksten er veldig klar, og ved siden av ord består det meste av kommunikasjonen ved hjelp av et innholdsrikt kroppspråk. Man nikker og smiler hvis man liker de varene de tilbyr, og tilsvarende rister man på hodet med halvt lukkede øyne hvis man er misfornøyd. Så enkelt er det.

I tillegg til dette så kommer selvfølgelig alle de uttrykksfulle håndbevegelsene og den intensive øyenkontakten man har med selgerne, men når alt kommer til alt er det til stor hjelp å kunne noen enkle ord og uttrykk på spansk. Her er noen gloser som kan være kjekke å ta med seg ut for å handle på markedet.

Dame medio kilo de... - Gi meg et halvt kilo ....

Dame un cuarto de... - Gi meg 250 gram med ....

Quiero un kilo de... - Jeg vil ha et kilo med ...

Cuanto cuesta... - Hva koster det?

Puedo probar un poco... - Kan jeg prøvesmake litt?

Cuanto es... - Hvor mye er det? (kan være enten vekt eller pris)

Esta bien gracias... - Det er nok, takk.

Un poco mas - Litt til.

Asi, Estupendo, Perfecto - Sådan, Utmerket, Perfekt

Og selvfølgelig avslutter man med "Por Favor", som betyr "vær så snill".

Grønnsaksmarked

Hvorfor elsker vi markedet?

Å ikke elske alle de fargerike og ferske fruktene og grønnsakene kan vel ikke kalles annet enn å være på grensen til galskap. Frukt er naturens eget godteri, og grønnsakene er der for å skape en balanse på tallerkenen blant alle de gode kjøtt og fiskerettene.

Spøk til side - ferske spanske tomater direkte fra markedet med en god mozarellaost, litt olivenolje og basilikum er gastronomisk magi helt uten de store anstrengelsene. Hvite og blå oster laget av alt fra får til ku og geitemelk, organisk honning laget på en enkelt blomstertype og en hel del forskjellige tørket frukt og oliven gjør at jeg ofte føler meg som et barn i en godtebutikk der jeg vandrer rundt mellom bodene på jakt etter den beste kvaliteten til den laveste pris.

Mallorca har et fantastisk utvalg av kaldskåret skinke, salami og ikke minst pølser, fra stort sett alle deler av Spania og hvis man virkelig er til sterke chorizos beregnet til grilling så finnes det alltid noe interessant hengende på de mange ulike utsalgsbodene. Likeledes er fersk fisk og skalldyr noe som gjør at markedet er så spennende, også selv om man kanskje ikke akkurat er til hverken lukten av fisk eller mat fra havet som sådan. Et besøk på markedet kan vende selv den mest innbitte fiskehater til en fiskeelsker, for få andre steder får man så god og fersk fisk til en så lav pris. Og så må man jo heller ikke glemme det utrolige utvalget på både krydderier og andre urter.

Ut over de tradisjonelle matvarene finner man også en hel del lokalt håndverk, antikviteter og ikke minst souvenirer. Lærvarer, keramikk, bakverk, klær, blomster, brukte varer, dyr, you name it, they got it ...

På markedet handler det ikke bare om å mette magen, men like mye å oppdage alle de spennende tingene man kun kan finne på nettopp denne type markedsplasser.

Lite tips om personlige favoritter

Min kollega Vicki, som har stor kunnskap om Mallorca, anbefaler alltid at man tar seg en tur til Palma for å avlegge markedet på Santa Catalina et besøk. Åpningstidene ved dette markedet er fra mandag til lørdag mellom klokken 07:00 og 14:00. Her kan man finne alle de tingene som ofte kan være litt vanskelige å finne noen andre steder, som for eksempel asiatiske produkter, krydderier, ingredienser til spesielle salater og en mengde andre gode ting. Frutas Ramon på Santa Catalina er et anbefalt familieforetak med et svært godt utvalg på produkter med høy kvalitet, de har engelsktalende personale og en fantastisk service. Så hvis man først er i nærheten bør man så absolutt ta turen innom boden deres.

Å løpe rundt i mellom de forskjellige bodene kan ofte være svært anstrengende, og iblant får man behov for å finne seg en liten oase hvor man kan ta en pust i bakken, nyte en kald drikke og kanskje et par tapas mot den verste sulten. De fleste markedsplassene har egne avdelinger hvor det serveres både lunsj og noe å drikke, og ettersom de fleste råvarene kommer direkte fra markedet er det også en fin anledning til å prøve ut alt fra lokallaget sushi med fersk fisk til mer lokale populariteter som for eksempel gambas ala pil pil, eller andre lokale lekkerheter.

Ost, skinke og annet godt

Hvilken dag og i hvilken by?

På Mallorca kan man finne en ny markedsplass på hver av ukens dager, så det eneste man behøver å gjøre er å finne ut hvilken av dem man har lyst til å besøke. Benytt også sjansen til å reise litt rundt til andre byer og deres markeder også, da man faktisk kan slå to fluer i en smekk, nemlig få seg et lite eventyr samtidig som man kan finne fantastiske råvarer til utrolige priser. Blant annet er torsdagens marked på Inca det største i byen, og vil man ha en perfekt anledning til å kombinere litt shopping med sightseeing til flere av de historiske monumentene i området, kan en tur til Alcudia kanskje være aktuell. Det skjer på tirsdager og søndager. Et annet sted å anbefale er en dagstur til Andratx, som man kan lese mer om her: Port Andratx, Mallorca: det perfekte reisemålet

Mandag : Caimari, Calvia, Lloret, Manacor, Montuiri        

Tirsdag : Alcudia, Arta, Campanet, C'an Picafort, Llubí, Porreres, Santa Margarita

Onsdag : Andratx, Capdepera, Colonia de San Jordi, Llucmajor, Petra, Portol, Port de Pollença, Santanyi, Selva, Sencelles, Sineu, Vilafranca

Torsdag : El Arenal, Ariany, Campos, Consell, Inca, San Juan, San Llorenç, Ses Salines  

Fredag ​​:   Algaida, Binissalem, Sa Cabaneta, Ca'n Picafort, Maria de la Salut, Pont d'Inca, Santa Eugenia, Son Servera

 Lørdag : Alaró, Buger, Bunyola, Cala Ratjada, Campos, Costitx, Lloseta, Mancor del Vall, S'Arraco, Santa Margarita, Santanyi, Soller

Søndag : Alcudia, Felanitx, Llucmajor, Muro, Sa Pobla, Pollença, Porto Cristo, Santa Maria, Valldemossa

-

Du kan også lese om de 10 beste bodene på Malagas Atarazanas-marked