Kunsten å oppdage Ronda og de beste naturområdene

Velkommen til Ronda, en liten by i Malaga provinsen rundt en time fra Malagas sentrale bykjerne. Når man vel har kommet frem til den lille byen etter den lange oppoverbakken opp på fjellet, så kan man koble av og nyte den fantastiske utsikten fra en av byens tre velkjente broer. Puente Romano (Den Romerske Broen) også kjent som Puente San Miguel, som ble bygget for 2000 år siden, Puente Viejo (Den Gamle Broen) også kjent som Puente Árabe, en maurisk konstruksjon som ble avsluttet på begynnelsen av 1600-tallet samt Puente Nuevo (Den Nye Broen), som egentlig ikke er så ny, men likevel den "nyeste" av de tre broene, som faktisk ble ferdig allerede på slutten av 1700-tallet. Til tross for at alle de tre broene har en imponerende utsikt over den kjente ravinen El Tajo som ligger 120 meter under den nye broen, så er min personlige favoritt den gamle broen, som i dag for øvrig kun er åpen for fotgjengere.

 Puente Arabe - Bygget av arabiske arkitekterRonda og dens historie

Det finnes få Analusiske byer med den samme sjarmen og stilen som Ronda. Hele området har en lang og interessant historie som strekker seg lenger tilbake i tid enn mange sivilisasjoner i Europa. Allerede på begynnelsen av 600-tallet før den moderne tidsregningen bodde Kelterne i denne delen av verden, som på den tiden ble kalt for "Arunda". Siden den gang har fønikerne, sveberne, romerne, araberne pluss en rekke andre folkegrupper forsøkt å holde på makten i det lille området, som ikke ble en offisiell by før under Julius Cæsars styre.

Utover den lange og interessante historien har man også en lang rekke forbausende turistattraksjoner, som for eksempel elven Guadalevin, alle de gamle, men likevel velbevarte arabiske badehusene fra 1300- og 1400-tallet, de nevnte broene med sine fantastiske utsikter, El Tajo, den nesten 500 meter lange ravinen, og for ikke å glemme byens tyrefekterarena som er designet i neoklassisk stil. Rondas Plaza de Toros anses for å være Spanias vakreste, i tillegg til at den også er den eldste i landet. Arenaen ble i sin tid bygget av José Martin de Aldehuela så tidlig som i år 1784, og det er for øvrig den samme arkitekten som sto bak den nye broen i byen.

Plaza de Toros


En annen severdig attraksjon er "El Palacio de Mondragon", et palass som først ble bygget for den arabiske landshøvdingen på 800-tallet, men som etter maurernes styre ble omgjort til et katolsk palass. Gjennom årene har man restaurert denne imponerende bygningen som i dag byr på alt fra et museum til store fine hageanlegg i ulike stilarter og arkitektur. Mondragonpalasset har ikke bare en svært interessant historie, den er også veldig spennende.

Et annet spektakulært hageanlegg er Jardines de Cuenca, en vakker hage som ligger like ved siden av Tajo de Ronda, med en terrasse som byr på et rolig sted for avkopling og med en tilnærmet uslåelig utsikt.

El Tajo

Ronda & Andalusias beskyttede naturområder

På slutten av forrige år så fikk endelig Ronda sin velfortjente oppmerksomhet i forbindelse med at den dype ravinen Tajo ble oppført på listen over vernede naturområder i Andalusia. Den samme status fikk også grottekomplekset rundt Cueva del Gato, som begynner i Hundero og slutter i den nærliggende byen Benaojan.

Dette unike grottekomplekset er ikke noe for nybegynnere, og har man ikke med seg hverken kompetansen eller utstyret til det, frarådes det å begi seg i kast med den 8 kilometer lange turen mellom de to småbyene. UNESCO valgte å gi den beskyttende statusen til begge disse områdene i håp om at man skulle kunne både bevare og beskytte disse naturområdene som begge er fulle av gamle trær, fossefall, gruver, raviner og en rekke andre naturlige landemerker.

Ingen annen provins i hele Spania har så mange beskyttede områder som Andalusia, som med UNESCOs hjelp har satt seg som mål å på sikt beskytte og bevare hele 20% av Andalusia - inkludert de nasjonalparkene, naturområdene og reservatene som allerede har vært beskyttet siden lang tid tilbake.

Ronda

Hvordan finner man til Cueva del Gato?

Å finne veien til Cueva del Gato er relativt enkelt med tanke på at området egentlig ligger så avsides. Når man først har funnet veien til området, som ligger rundt 15 til 20 minutters biltur utenfor Rondas sentrale bykjerne, kan man kjøre bilen hele veien ned til elven og parkere i umiddelbar nærhet.

Reiser man med enten små barn eller eldre er dette et fantastisk sted som har alle de små detaljene som man finner ellers rundt omkring i Andalusia, og det helt uten å måtte gå flere kilometer gjennom ulendt terreng for å komme dit. Vannet som renner i den naturlige dammen er krystallklart, rent og ekstremt kaldt, ettersom det har ferdes flere mil gjennom grotter og underjordiske elveløp før det springer ut i en liten fooss ved dammen.

Cueva del Gato

Om man kommer fra retning Ronda så skal man følge skiltingen mot Sevilla, omtrent 5 - 6 kilometer utenfor den sentrale bykjernen. Når man er omtrent halvveis på denne veien kommer man forbi en bensinstasjon på høyre side. Dette er et fint sted å stanse for å fylle på med vann og kanskje kjøpe noe å spise underveis ettersom det kan være langt mellom butikkene når man kommer ut på den spanske landsbygda.

Parking for Cueva del Gato

Når man har kjørt forbi bensinstasjonen skal man holde utkikk etter et skilt som leder mot Benaoján/Monteque

Ta til venstre like ved skiltet og fortsett å følge den nye veien ytterligere en 6 - 7 kilometer, inntil man kommer frem til en liten parkeringsplass på høyre side (se bildet). 

Man kan eventuellt også se et lite skilt for den lokale restauranten Cueva del Gato som ikke bare har veldig god mat men også veldig store porsjoner til en behagelig lav pris.

For å kontakte enten hotellet eller restauranten for bestille enten tid eller et bord, kan man ringe på telefonnummeret:  +34 952 167 296

Svømming i Cueva del Gato

 

 

 

 

Les mer i noen av våre favorittartikler:

 

10 steder i Andalusia du må oppleve

Vinturisme: Rondas forførende viner