Sortert etter: Andalusia

10 steder i Andalusia du må oppleve

Regionen Andalusia strekker seg over hele 87 268 km² med land, hvilket betyr at Andalusia utgjør så mye som 17% av hele Spania. Denne selvstyrte regionen har mye å tilby sine besøkende.

Følgende kan du lese om noen av høydepunktene i denne fascinerende delen av Spania.

1. De urørte strendene i Cabo de Gata, Almeria. Området er oppkalt etter mineralet Agate, som før ble utvunnet her. Kjører du gjennom denne nasjonalparken vil du legge merke til at landskapet varierer veldig. Fra områder med ørken go kaktusplanter til vakre, naturlige strender. Du vil oppleve små landsbyer som ser ut til å være tatt rett ut av det ville vesten. Det er lett å se hvorfor nettopp dette området har tiltrukket seg mange filmprodusenter. Kjente scener fra Indiana Jones og The Last Crusade ble filmet her og nå nylig filmet Ridley Scott scener til filmen Exodus på Playa de los Genoveses.

2. Alpujarra landsbyene. Disse små landsbyene er spredt utover et større område i provensene Granada og Almeria. Regionen ligger ved fjellkjeden Sierra Nevada og kan skryte av fantastiske, dramatiske landskap. En dag i Alpajurras er en helt unik opplevelse. Lokalbefolkningen lever godt på salg av lokalt håndlagde artikler og tradisjonsrik mat fra sitt område. De har en lang tradisjon med å produsere silke, og var en gang en av de største silkeprodusentene i verden. Hvis du setter pris på å natur og gåturer, samt lokalt håndverk vil du elske denne delen av Andalusia. I sommermånedene arrangeres også flere lokale festivaler som er verdt et besøk. Alpajurra landsbyene venter for tiden på å bli lagt til i UNESCOs verdensarveliste.

3. Alhambra palasset og Generalife. Denne gruppen av palasser og hager ligger i Granada by, og står på UNESCOs verdensarvliste. Stedet hadde hele 2,315,017 besøkende bare i fjor (tall fra 2013). For over 1000 år siden startet dette som en festning, men endret seg gradvis ettersom forskjellige monarker erobret Kongedømmet Al Andalus. En fascinerende historie ligger bak dette spektakulære stedet. De intrikate utsmykningene i gips virker å ingen ende ta. De gjenspeilende detaljene i arkitekturen skaper symmetri. Når du går gjennom Alhambra vil føle at du har reist langt tilbake i tid. En opplevelse som anbefales på det sterkeste.

4. Cordoba. Enda en plass som finnes på UNESCOs verdensarvliste - Mezquita av Cordoba er absolutt verdt et besøk. Byggingen av denne imponerende moskeen startet i 786 og tok omlag 200 år å ferdigstille. Innvendig er den bygget opp av hundrevis av søyler og buer. Mange av disse kom fra forskjellige land, dog ser de ganske like ut ved første øyekast. Cordoba er også velkjent for sin festival Fiesta de los Patios (https://www.feriebolig-spania.no/Cordoba-by/artikler/cordobas-blomsterfestival-fiesta-de-los-patios-2014), som går av stabelen i Mai hvert år, men uteplassene kan besøkes andre deler av året også. Pass på å få med deg solnedgang over den Romerske broen, og en spasertur gjennom de eldste gatene etter mørket har lagt seg er spesiellt magisk.

5. Malaga. Selvom kystbyene i Malaga-regionen er best kjent for sine strender og utesteder, er gamlebyen i Malaga by et sted du bør sette av en dag til. Byen har sin egen festning - Alcazaba og et imponerende romersk amfiteater. Utsikten over kystlinjen fra Alcazaba er verdt turen opp den korte bakken (Buss nr. 35 samt de røde dobbeldekkerene går opp) Rundt om i byen vil du se jasmin blomster for salg, disse er lokalt kjent som biznagas og er en original gave å ta med hjem fra Spania. Gå heller ikke glipp av Calle Larios - byens gågate med mange butikker, og baren Pimpi - et must for enhver Malagaturist.

6. Ronda er en by som ligger et stykke opp i fjellene, i Malaga-provinsen. Byen er delt i to, og skilles av et enormt juv. Det omkringliggende landskapet og utsikten fra forskjellige punkter er mektig imponerende, og vil skape feriebilder utenom det vanlige. Broen Puente Nuevo, som krysser juvet mellom de to delene av Ronda, har blandt annet inspirert Ernest Hemingway i hans novelle For Whom The Bell Tolls. Se også byens Plaza de Toros (tyrefekterstadion), kjent fra Madonnas Take A Bow musikkvideo i 2001, som også huser et museum dedikert til denne spanske tradisjonen. Ronda er en god mulighet for en spennende dagstur dersom du ferierer langs solkysten eller i Marbella.

7. Sevilla. Byen er viden kjent for sine opptog i forbindelse med påskefeiring, go den tradisjonsrike Feria de Abril. Hvis du har muligheten, ta turen til Sevilla for en påske du sent vil glemme. Rett etter påsken er over starter Feria de Abril, som varer i hele 10 dager. Fargerike flamencokjoler og massevis av Manzanilla (sherry) er viktige stikkord for enhver spansk feria, og denne er intet unntak. Andre monumenter verdt et besøk er blandt annet Katedralen i Sevilla, med dens berømte Giralda, Alcázar og Archivo General de Indias. Disse bygningene står på UNESCOs verdensarveliste. Plaza de España, Parque Maria Luisa og Triana-området anbefales også.

8. Cadiz. Denne kystbyen er en av Spanias eldste byer, grunnlagt i det 11. århundre f.Kr. og er en av landets viktigste havnebyer. Cadiz er en veldig spesiell by, med en utrolig sjamerende atmostfære og vennlige innbyggere. Spis tapas på Barrio de La Palma, i kort gangavstand fra stranden. Spaser langs sjøen og se San Esteban slottet med dets forsterkede murer. Man kan også se Cadiz ovenfra, på Torre Tavira, ved hjelp av et camera obscura.Jerez. 

9. Jerez. Ingen steder i Andalusia er bedre enn Jerez, hvis du skal besøke en bodega. Mange bodegaer i Jerez, samt Puerto Santa Maria, tilbyr besøkende omvisninger og smaksprøver. Besøk også en vinkjeller og lær om prosessen som ligger bak god vin og sherry. Glem ikke å smake på den lokale stekte fisken, før du drar.

10. Nasjonalparken Doñana er en fugletitters paradis. Parken, som ligger i provinsen Huelva, er enda en plass fredet av UNESCO. Med et stort antall vernede fugler kan man nyte fugletitting i et vakkert naturområde. Blandt annet flamingo, gjess, gribb, hauk kan sees her.

Del artikkel

Kommentarer