Den fantastiske April-festen i Sevilla

Ekkoene etter Semana Santa – påskeuken – har knapt stilnet før fantastiske Sevilla gjør seg klar til nok en annen spektakulær opplevelse i Andalucías hovedstad, nemlig Feria de Abril eller April-festen på norsk.

 

Video – Feria de Abril

Feria er mer enn bare en vanlig byfest. Gjennom årene har festlighetene utviklet seg fra å være et kommersielt marked (for bønder og oppdrettere i området) til en internasjonalt kjent begivenhet. April-festen i Sevilla er i dag dypt forankret i byens identitet og representerer en unik mulighet for å oppleve livsstilen og tradisjonene i Andalucía på nært hold. Planlegg Sevilla-ferien din og opplev dette utrolige arrangementet!

 

Hva er feria´en?Feria de Abril i Sevilla

Sevilla-feria´en ble første gang arrangert da Narciso Bonaplata og José María de Ybarra (utrolig nok var ingen av dem fra Sevilla), i 1846 skrev til bystyret og foreslo at en egen landbruks- og husdyrmesse skulle avholdes i byen.Feria de Abril i Sevilla

Den første feria´en startet 18. april det påfølgende året og ble en umiddelbar suksess. Straks etter arrangementet, ba kjøpmennene bystyret om flere politifolk ved den neste og kommende utgaven av feria´en fordi folkemengden, musikken og dansene gjorde det vanskelig for dem å få gjennomført sine handler og avtaler.Feria de Abril i Sevilla

Gjennom årene har festingen overtatt hele arrangementet der fellesnevneren nå er å ha det moro. Feria-plassen tiltrekker seg hundretusenvis av mennesker hver vår. Området som forvandles og blir dekorert for anledningen, er et imponerende syn. Gatene fylles opp med folk i tradisjonelle spanske drakter, vogner, blomsterdekorasjoner og flamenco-musikere. Den muntre atmosfæren og spenningen preger både Feria-plassen og selve byen. I Sevilla går folk rundt og venter på denne festuken hele året.

 

Hvor og når?Feria de Abril i Sevilla - hovedinngangen

Den unike atmosfæren på feria´en kan merkes i hele Sevilla, men det viktigste festområdet siden 1973 er Recinto Ferial, byens feria-plass (festplass) på mer enn femti tusen kvadratmeter og som ligger på den andre siden av byelva, rett utenfor sentrum, i et område kalt Los Remedios. Et besøk her i løpet av feria´en er et absolutt must om du befinner deg i nærheten.

Feria de Abril i Sevilla - Feria-plassen

Feria-plassen ble bygd opp for å kunne imøtekomme den enorme strømmen av besøkende og være vert for mer enn tusen casetas (små hus der det serveres mat og drikke) og som er selve kjernen i festlighetene. De små caseta´ene drives av lokale institusjoner, organisasjoner, foreninger eller private grupper (kalt peñas).

 

Husene er inspirert av de tradisjonelle stallene som ble brukt til husdyrene under de første utgavene av feria´en. De tilbyr under feria´en nesten uavbrutt sevillanas-dans (den tradisjonelle feria-musikken og -dansen), gode gastronomiske og kulturelle aktiviteter av alle slag og danner en sann "by i byen Sevilla". Her ligger de mer enn 1.000 bygningene fordelt på 15 gater (calles).Feria de Abril i Sevilla

I motsetning til andre andalusiske ferias (som Feria de Málaga), er adgangen til caseta´ene bare for medlemmer av organisasjonene som administrerer husene eller for inviterte personer. Men om du ikke har adgang, så ikke bekymre deg, for du kan nyte den utrolige atmosfæren som tilbys på de 16 offentlige casetas´ene fordelt rundt på det enorme området og som er åpne for alle. Der kan du ha like mye moro som i de private caseta´ene (garantert!). Du kan til og med bli kjent med noen ”sevillanos” som kanskje inviterer deg til et av de private caseta´ene.Feria de Abril i Sevilla - Caseta

Sevilla-feria´en finner vanligvis sted én eller to uker etter påskeuken Semana Santa. Den offisielle starten er preget av den tradisjonelle Alumbrado-seremonien: Søndag klokken 22.00 tenner ordføreren de mer enn 22.000 lyspærene i Portada de la Feria (messens viktigste inngangsport). Fra det øyeblikket og i seks hele dager framover, kan ingenting stanse dem som ønsker å ha det gøy!

 

Skikk og bruk under feria´enFeria de Abril i Sevilla - Caseta

Fordi det er en tradisjonell feiring, er det fort gjort å føle seg som en vanlig tilskuer. Til tross for den internasjonale berømmelsen og den flotte gjestfriheten til sevillanos, er feria´en først og fremst en andalusisk festival. Om du ønsker å oppleve arrangementet fullt ut og ikke bare gå rundt å la deg imponere, finnes det noen tips som kan hjelpe deg til å nyte festlighetene slik spanjolene gjør:

 

KleskodenFeria de Abril i Sevilla

Den berømte og tradisjonelle ”Traje flamenco” (flamenco-drakten) ble oppfunnet på grunn av festligheter som Feria de Abril. Og på feria-plassen er de fleste kvinnene kledt nettopp slik. Traje corto (kort jakke, lue og støvler) er svært populært blant menn, men i litt mindre grad enn for kvinnene. Det er ikke nødvendig å kjøpe klær for å delta, men det er en god idé å finne noe som bygger opp under ånden fra feria´en. For eksempel en blomst i håret, en tradisjonell hatt for menn, en vifte eller et par øredobber som også kan være en fin suvenir.Feria de Abril i Sevilla

Husk at du sannsynligvis vil bli stående eller gående rundt i mange timer (i tillegg til å danse, hvis du har lyst til det), og at dekket på Feria-plassen består av en slags gul, klissete sand (kalt albero, for øvrig den samme som brukes i tyrefekterarenaene), så husk riktig skotøy!Feria de Abril i Sevilla

Generelt finnes det ikke noen bestemt kleskode. Men fordi dette er en viktig begivenhet for sevillanos, så velg gjerne et pent, uformelt fritidsantrekk. Og om du håper på å bli invitert til private caseta´er, kan du bli bedt om å kle deg "passende" (for eksempel ikke shorts eller slippers).

 

Og ikke minst: Temperaturene i Sevilla under April-festen kan være svært høye.

 

Mat og drikkeFeria de Abril i Sevilla - Mat

Som forventet har gastronomi sin egen, viktige rolle under feria´en. Med utgangspunkt i tradisjonen med å servere pescaito (stekt fisk) under Alumbrado-seremonien, symboliserer mat og drikke tradisjonene og er svært viktig for det sosiale miljøet under feria´en. Alle caseta´ene gir deg muligheter for å prøve de mest typiske andalusiske rettene. Nyt dem på andalusisk måte, del dem med vennene dine (gamle og nye). Ikke gå glipp av rebujito, den typiske feria-drinken. Dette er en forfriskende blanding av vino fino (tørr hvitvin) og limonade.

 

Hvor bør du gå?Feria de Abril i Sevilla

Det festes nesten uten stans. Det er folk og musikk nesten hele døgnet rundt, både i sentrum og på feria-plassen. De mest overfylte og spennende øyeblikkene under feria´en er som nevnte Alumbrado´en, starten på festlighetene, og så avslutningen med det store fyrverkeriet den siste natten.Feria de Abril i Sevilla

Hver dag begynner festlighetene på feria-plassen kl. 14:00 når caseta´ene begynner å servere mat og drikke, etter en pause på noen timer. Etter kl. 20.00 om kvelden kan ikke hester og kjerrer kjøre rundt på feria-området. Det er vanligvis rundt denne tiden at ungdommene også inntar området.

 

BarnFeria de Abril i Sevilla

Til tross for størrelsen, er feria´en faktisk også et barnevennlig arrangement. De minste vil nyte fargene, hestene, dansene og atmosfæren like mye som de voksne. Du finner mange attraksjoner beregnet på barn i Calle del Infierno, en område som ligger ved siden av de største caseta´ene på feria-plassen. Her finnes det mer enn 400 etablissementer med aktiviteter, rideturer, show, osv. Perfekt for barn.Feria de Abril i Sevilla

(Det finnes også en caseta for barn som har kommet bort fra foreldre og foresatte. Denne caseta´en, Caseta de Niños Perdidos, ligger i Calle Gitanillo de Triana, nr.126. Telefonnummer: +34 954 459 189.)

 

TransportFeria de Abril i Sevilla

Å bruke kollektivtransport er nærmest påbudt, med mindre du vil bruke masser av tid i jakten på en parkeringsplass. Du kan bruke både drosje, metro og buss.

 

Buss – Det finnes en spesiell linje for å komme til feria-plassen. Den opererer hver dag fra kl. 12.00 til 07.00 uten avbrudd (billettpris: 1,60 €) og går fra en busstopp kalt "Prado de San Sebastián", like ved byens sentrale busstasjon.

 

Du kan også komme til feria-plassen med flere vanlige bussruter (mellom kl. 12.00 og 19.00): C1, C2, 3, 5, 6, 10, 11, 15, 16, 20, 21 , 22, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 34, 37, 38A, 41, 52. Du får full informasjon om reiseruter og priser på den offisielle internettsiden til transportselskapet.

Metro – Linjen til feria-plassen er nummer 1 (retning: "Ciudad Expo - Olivar de Quintos"). Stoppestedet nær hovedinngangen er: "Blas Infante", "Parque de los Principes" eller "Plaza de Cuba". Ruten kjøres hele natten

 

Feria de Abril er noe du ikke bør gå glipp av når du vil oppleve Sevilla og byens fascinerende tradisjoner. Den andalusiske hovedstaden er lett tilgjengelig, for alle de største lavprisflyselskapene har daglige flygninger fra de store europeiske byene til Sevilla flyplass eller til flyplassen i Jerez de la Frontera, og du kan enkelt få tak i en utleieleilighet i provinsen Sevilla dersom du vil jakte på det autentisk Andalucía.