Cascadas del Huéznar - Huéznar-vannfallene

Vannfallene i Hueznar

Hueznar vannfallene

The Cascades del Huéznar – the Hueznar waterfalls were declared a Monument of Natural interest in 2001. Not unlike their cousin in neighbouring Granada, the

Cascades del Hueznar - Hueznar-fossene ble i 2001 erklært å være et monument av nasjonal interesse. Ikke ulikt sin fetter i nabolandet Granada,  Junta de los Rios, er vannfallene lette å overse, og de ligger definitivt ikke langs de ordinære turistrutene.

De er hovedsaklig bare kjent for lokalbefolkningen, og folk fra Sevilla som vil unnslippe sommervarmen og kommer ned til Sierra Norte for å feriere. Rekken av småfosser, "Las Chorreras", er blitt dannet i de over 30.000 år gamle kalksteinformasjonene, også kjent som "travertines." 

Du kunne ikke håpe på mer idylliske omgivelser, med krystallklart vann, frodig vegetasjon og alt sammen innenfor et av de best bevarte verneområdene i Sierra Norte Naturreservat.

Hvor er de?

Vannfallene ligger omtrent 2 kilometer fra landsbyen San Nicolas del Puerto. Google map

Se etter et skilt som forteller du er i nærheten av "área recreativa El Martinete.". Der er det en resturant med parkering. Du kan også kjøre litt videre, hvor det finnes en størreparkeringsplass, med separat inngang til parken.

Vannfallene i Hueznar-elven i Sevilla

Å besøke vannfallene er veldig enkelt. Det finnes stier med trapper, som bringer deg både opp og ned i fjellene. For å komme tett inn på hvert enkelt vannfall, går det små stier ned til dem. Noen av disse kan være litt vanskelige å følge, da de går gjennom underskogen og er lite vedlikeholdt. Skulle man finne dem for vanskelige, får man heller trekke seg tilbake, og prøve en annen.

Svømming er tillatt i alle av dem, men vannet er svært kaldt, og du må bruke litt sunn fornuft. Det er en del strøm og noen av bassengene er svært dype. Vær spesielt forsiktig hvis du har med deg barn. Men det er definitivt et sted å legge til listen over de beste elvebassengene i Andalucia.

Det største vannfallet ligger helt oppe ved toppen, og er ikke enkelt å finne, da det ligger et stykke fra den ordinære stien. Se etter en stort forlatt bygning, som tidligere ble brukt til å lage elektrisistet. Ved nærmere øyesyn vil du kunne finne en mengde små spennende kanaler som går gjennom veggene og grunnen her, og mange stopper her for en piknik, eller for å leke i elven.

For å komme til bunnen av det største vannfallet, skal du krysse over elven, og følge en sti som går gjennom en privat eiendom. Det er merket med "privat", men alle går der, og stien er godt merket hele veien. Man kan også fortsette oppover mot landsbyen, gå over fossen og følge denne stien ned. Pass på hvor du trår, for det er langt å falle.

Video fra Cascadas del Huéznar

Ting i gjøre

  • Piknik, og tilbring dagen i naturen
  • Svømme i elven og vannfallene
  • Vandre eller sykle rundt i området. En av Andalucias vakreste Via Verdes, Via Verde de la Sierra Norte går parallelt med elven og tilbyr fantastiske muligheter for både vandre- og sykkelturer.
  • Et besøk til landsbyen San Nicolas del Puerto er også anbefalt. Her finnes kilden til Hueznar-elven, og et svært populært strandområde. Et enormt utendørs svømmebasseng er anlagt i sentrum av byen, ved å demme opp et stykke av elven.
  • Besøk Cerro del Hiero