Cerro del Hierro, Sevilla

Besøk gruvene i Cerro del Hierro

Cerro del Hierro, Sevilla

Å avlegge gruvene et besøk er et flott utgangspunkt for en tur for hele familien. De liggerknapt 10 kilometer fra vannfallene i Cascadas del Huéznar, og det går fint an å kombinere et besøk hos begge hvis man skulle ønske det.

Ettersom gruvene ligger for enden av Sierra Norte Greenway - eller Via Verdes - er de et svært populært reisemål for både turister og fastboende fra hele Spania.

Mange av de som kommer hit enten til fots eller på sykkel gjør ikke så mye ut av turen enn bare kikke seg litt rundt før de snur og drar tilbake igjen. Ikke så rart kanskje, da turen er på godt og vel 15 kilometer.

Fottur i Cerro del Hierro, Sevilla

Noe som ikke er fullt såpopulært, men så absolutt å anbefale, er en 4,5 kilometer lang tur inne i selve gruvene. Turen er svært enkel og velegnet for familier, og turen er svært godt merket. Hvis man ønsker å bruke GPS på stedet, kan man laste ned nødvendige filer her

Spesielt barna vil sette stor pris på denne turen.

Det går gjennom tunneler av varierende lengder, passerer gjennom trange passasjer med vertikale vegger på begge sider og enorme kløfter og raviner. Ta med lommelykter hvis det føles ubehagelig å famle i mørket.

Tunnel i Cerro del Hierro

Vis forsiktig og gå ikke utenfor de oppmerkede stiene, og med mindre man er svært erfaren skal man heller ikke prøve å utforske noen av hulene i området på egenhånd. Det har skjedd ulykker i området, og det er lett å gå seg vill utenfor stisystemet.

Ved første øyekast ligner Cierro de Hierro litt på landskapet man finner i El Torcal Karst i Antequera. Og kikker man nøye etter, ser man at det er en del forskjeller, likheten til tross. Mens formasjonene i El Tocal vises veldig lagdet og nesten horisontalt, er kalksteinen i Cierro Hierro langt mer tydelig og "rufsete", noe som gir langt flere tinder, nåler og vertikale vegger.

Ikke overraskende, er området også et paradis for fjellklatrere, og  det finnes mange fine klatreruter i området, rundt 120 totalt, og nesten alle er boltet og tydelig merket. De er av varierende vanskelighetsgrad - fra IV til 7c. 

Historien om Cerro del Hierro

Gruvene har en historie - en lang en.

Kalksteinen er spesielt rik på jernmalm og andre mineraler. Tidlige rapporter viser at jern ble først gang hentet ut allerede før romerne kom til stedet, og både ganger og gruver var operative helt fram til midten av det 20. århundre.

Cerro del Hierro, Seville

Gruvene var det første og viktigste stoppested for den gamle jernbanen som ble brukt til å kjøre malm tilbake til havnen i Sevilla (nå Via Verde - Greenway) De var det viktigste i området. Noen av Sevillas mest ikoniske landemerker har blitt bygget ved hjelp av jern fra gruvene i Cierro del Hierro, blant annet Royal Tobacco Factory (nå Universitetet i Sevilla) og Puente de Triana (Triana Bridge) på Guadalquivir for å nevne to av dem.

Den gamle gruvelandsbyen der arbeiderne bodde er fortsatt kjent som "Sevillas Sibir" nettopp på grunn av sine utilgivelige kalde vintre. Snø og frost er vanlig, og somrene er faktisk langt mer utholdelig og kjøligere her. Høyden og de omkringliggende skogene gir en viss form for beskyttelse mot de varme vindene som forårsaker de høye temperaturene som ofte oppstår i de omkringliggende lavere områdene. Det sies at temperaturen egentlig aldri passerer 30 grader celsius her i sommermånedene.

Gruvene var lenge under kontroll av et skotsk gruveselskap - William Baird and Co. Ltd fra 1895. Den typisk britiske arkitekturen er fortsatt synlig den dag i dag, og ingeniørboligen kalles fortsatt for "Casas de los Ingleses" blant innbyggerne.

Til tross for at gruvene skiftet hender et par ganger, forble gruvene privateid helt frem til år 2000, da Junta de Andalucia overtok eierskapet og erklærte hele området (363 hektar) for et Monument av Natural betydning.

Komme seg dit

Gruvene i Cerro del Hierro ligger ikke langt fra veien som går i mellom San Nicolás del Puerto og Constantina, vei S-E163- Google map

Sierra Norte de Sevillas viktigste besøkssenter ligger like etter landsbyen Constantina. De kan tilby kart, turforslag og informasjon om alle typer aktiviteter i parken, fra ridning til kanopadling på El Pintado vannreservoaret.

Åpningstidene er ganske uberegnelige og avhenger mye på hvilken tid på året det er. Det anbefales at man ringer først - 34 955 881 597 og / eller man kan sjekke nettsiden