10 Spanske tapasretter du kan lage selv

Tapas er mat de aller fleste i dag har kjennskap til. Denne måten å spise på har vokst seg ekstremt populær over store deler av verden og blir ofte sett på som trendy, men er også utrolig lettvint og kan derfor være et godt valg for kosemat i på ferie, eller å servere gjester i en sammenkomst.

Utvalget av tapas-restauranter i Spania skranter ikke, men likevel kan ønsket en gang i blandt være å nyte denne maten hjemme i egen stue, heller enn å stikke ned på et gatehjørne. Eller kanskje man ønsker å mimre tilbake til en Spania-ferie med disse gode smakene selv etter man er hjemme i Norge igjen?

10 tapasretter du kan lage selv

Patatas bravas - spanske tapas poteter

1. Patatas Bravas

Patatas bravas er simpelthen et must på et ordentlig spansk tapasbord. Kutt opp poteter i båter, og kok til de begynner å bli møre. Deretter heller du av alt vannet og legger potetene på litt kjøkkenpapir. Det er viktig å bli kvitt så mye vann som mulig. Så har du dem i ildfast form med olivenolje og steker dem i forvarmet ovn på 200 grader, til de blir gyldne og sprø. Server med alioli eller patata brava saus. Eller begge deler!

Alioli: Kjøp eller lag hjemmelaget majones. Bland inn en god mengde finhakket, fersk hvitløk, salt og pepper.

Patata brava saus: Stek opp finhakket løk i olivenolje. Ha i tomatsaus og tomatpuré, hvitløk, paprikapulver, chillipulver, salt og litt sukker. Smak deg frem hele veien. La småkoke i 10 minutter. Kan lages opp til 24 timer før servering.

Chorizo - spansk tapas

2. Spekemat

Spekemat er enkelt, godt og typisk tapas-mat. Kjøp et utvalg skinker, pølser og skjær opp. Jamón, chorizo etc. Enklere blir det ikke! 

3. Kjøttboller

Små kjøttboller kan lages selv eller kjøpes. Når de er ferdig varmebehandlet har du dem i en gryte med tomatsaus og lar dem trekke noen minuter før du serverer dem. Tomatsausen kan være så enkel som å bruke hermetisert opphakket tomat og smake til med olivenolje, salt, pepper, hvitløk og annet krydder av eget ønske.

4. Utvalg av grønsaker

En annen rett som ikke krever noen form for tilberedelse. Kjøp glass med oliven, små suragurker, sølvløk, paprika etc. og server i små skåler med tannpirkere.

Pintxos - fingermat

5. Pintxos

Dette blir som en spansk versjon av smørbrød vi ofte lager i Norge. Kjøp lyse baguetter og skjær i skiver. Kun fantasien setter grenser for pålegg, så legg gjerne opp til å lage mange forskjellige, med dine favorittsmaker.

Inspirasjon til pålegg: Most tomat og jamón, jamón og manchego ost, kjøttboller som nevnt over, chèvre ost og fiken-syltetøy, sardiner og hermetisert paprika, spansk tortilla og/eller røkelaks osv. Bruk tannpirkere for å holde alt pålegget på plass, her gjelder det å fylle brødskivene til randen med godsaker.

6. Ost

Kjøp et utvalg oster, manchego bør være et must, men kjøp de du liker. Skjær i stykker og server på fat. Dandér gjerne med fiken eller annen frukt/bær som passer godt sammen med ost.

Empanadas tapas hjemmelaget

7. Embanadas

Empanadas er ikke så vanskelig å lage som de kan se ut som. Kjøp eller lag en simpel butterdeig selv. Kjevle ut deigen til en tynn leiv og bruk et stort kjøkkenglass til å stikke ut sirkler. Legg en liten mengde fyll på den ene halvdelen, pensle rundt hele sirkelen med vispet egg, brett så den andre halvdelen over. Press sammen skjøten med en gaffel. Pensle hele overflaten med egg, og stek så i forvarmet ovn på ca. 200 grader i 20-25 minutter.

Tips til fyll: forskjellige typer kjøtt eller pølse stekt sammen med finhakkede grønsaker og tomatsaus i en panne, eller gjør det enkelt med choritzo og most potet feks. Fantasien setter grensene. Husk at fyllet ikke bør være veldig tyntflytende!

Spansk tortilla tapas

8. Tortilla

Spansk tortilla er like god servert kald som varm. Skjær poteter i veldig små terninger. Gjør det samme med løk. Stek disse to sammen over medium varme, i en god mengde olivenolje. Potetene skal være ganske møre, men ikke brune. Bruk kjøkkenpapir til å bli kvitt olje på potetene og løken. Visp deretter sammen egg, salt og pepper. Bland inn løk og potet, og deretter har du blandingen tilbake i stekepannen på medium til svak varme. Stek den til den er stabil nok til å snus, og deretter steker du videre på den andre siden. 

9. Mat på små spyd

Stek kylling, grønnsaker, pølsebiter, kjøttboller eller lignende og tre det på tannpirkere sammen med ost, oliven eller hvilken som helst smakskombinasjon du liker. Dette blir som spyd, bare i mindre skala. 

En veldig smakfull og enkel kombinasjon er dadler surret i bacon og bakt i ovnen, deretter tredd på tannpirkere. Her kan du også bruke mye av det samme vi allerede har nevnt, som feks. små stykker av tortilla, kjøttboller og et utvalg av de ingrediensene du har kjøpt inn, som spekemat, oliven, paprika osv.

10. Dessert

Hva er vel en kosekveld uten en søt avslutning? Dette er kanksje ikke tradisjonellt veldig typisk spansk, dog er det ofte å finne på Pixtos restauranter.

Her kan du gå for omtrent hva du måtte ønske, bare i liten skala. Lag en stor kake og skjær i små firkanter, pynt hver enkelt firkant og stikk gjerne en tannpiker gjennom til slutt, med et bær i midten. Lag puddinger eller flan i små porsjons-skåler, lag fruktspyd av tannpirkere etc. 

Tapas inspirasjon

Nyt spanias smaker og tradisjoner hjemme i egen stue, del med venner og familie slik spanjolene gjør. Tapas skal nytes litt etter litt gjennom hele kvelden, i ekte "mañana" stil. Og dersom du vil gjøre det enda enklere for deg selv, kan du arrangere tapas-kveld hvor alle gjester tilbereder og tar med seg en rett eller to, så deler dere på arbeidet og kanksje får noen nye ideer og tips fra hverandre.

Les også typisk andalusisk gatemat.

Drikke til tapas

Til slutt har vi tatt for oss to typiske spanske drikker du kan servere sammen med din tapas. Spansk rødvin går som en selvfølge, men dersom du ønsker en liten forandring kan du lage en mugge Sangria, eller Tinto de Verano.

Sangria hjemmelaget oppskrift

Sangria: Ha en flaske rødvin i en stor mugge eller bolle. Skjær opp båter av en appelsin, en sitron og et eple, og putt dem i rødvinen. Bland inn et par spiseskjeer sukker og en liten dæsj brandy. La dette stå kaldt så lenge som mulig, helst over natten. Rett før servering blander du inn 4-5 desiliter sitronbrus eller club soda.

Tinto de Verano: I store glass, bland like deler rødvin og sitron- eller appelsinbrus. Server med is og en sitron- eller appelsinbåt. Du kan jo også prøve deg på å gjøre det samme med hvitvin om du vil.

Les også 5 drikker man må prøve i Spania.

¡Buen provecho!