Følg sporet for å se mer av Valencia!

Ok, jeg mente ikke du skulle grave deg ned i et hull akkurat, men når man befinner seg i en storby, kan det være litt av en utfordring å finne i den. Spesielt hvis man ikke er forberedt. Mange opplever derfor å bli sittende fast i en eller annen bilkø, eller blir flådd av skruppelløse drosjesjåfører.

Valencia er faktisk en svært hyggelig by å feriere i, bare man finner ut hvordan man enkelt og hurtig skal komme seg rundt i den. Derfor forteller vi deg nå hvordan du best kan utnytte undergrunnsbanen, slik at du enkelt, hurtig, trygt og billig kan komme rundt i mest mulig av byen på kortest mulig tid.

Valencia jernbanestasjon

Valencia har et misunnelsesverdig offentlig transportsystem, som består av en sammenhengende blanding av busser, trikker og tog, med et svært godt oversiktskart, basert på fargekoder, hvor hver farge representerer den ruten du til enhver tid skal reise med.

Å komme seg rundt er også svært enkelt, spesielt hvis man investerer i et reisekort, som man kan få i de fleste tobakksforretningerne (Estancos), eller i aviskioskene. De kan også kjøpes på de fleste større stasjonene, enten fra en automat eller fra betjente skranker. De ser slik ut;

Valencias reisekort

Det er en hard plast versjon som bare dekker turer med trikken og t-banen i den sentrale sone "A", mens det er en annen, litt dyrere versjon som også dekker reiser på de lokale bussene. For de mer fjerntliggende områdene, sone B og C, er det et laminert kort som gjelder, og alle felles for dem alle, er at de kan lades ved å gå til kundeservice i de største stasjonene, eller ved å bruke automatene for å fylle opp. Disse automatene har også all nødvendig informmasjon på engelsk tilgjengelig på skjermen.

Dette er maskinen du trenger for å skaffe og lade opp reisekort i Valencia

Valencia metroautomat

Straks du har anskaffet og ladet kortet ditt, blir man tildelt forskjellige "un viaje", som representerer det antall reiser du er verifisert til å ta med kortet. Ikke ulikt reisekort i andre deler av verden, holder også kortet styr på hvor du har reist, og hvor mange reiser du har tilbake. Uavhengig av antall soner og tid.

Valencia Metro undergrunnstasjon 

Systemet er basert på en stor grad av ærlighet, spesielt i de ytterligliggende områdene, da stasjonene der ofte er ubemannet, og man må selv validere kortet både får og etter reisen, for at det skal registreres. Valideringen skjer ved at man holder kortet opp mot en spesiel detektor, slik som mange sikkert er vant til hjemmefra.

Denne maskinen validerer reisekortet ditt, både før og etter reisen

Valencia Metro Valideringsautomat 

Dette vil da åpne sperringen, og du kan gå direkte ut fra stasjonen, opp på bakkenivå, hvor du ser den fantastiske byen åpenbare seg for deg! Bildet nedenfor er tatt i plaza del reina (Dronningens Torg) og er et av de mest populære stedene hvor stort sett alle turister ender opp minst en gang under oppholdet.

For å komme dit, er den nærmeste metrostasjonen enten Xativa (nær sentralbanestasjonen) eller Colon. Der etter er det bare rundt fem minutters lett gange.

Hestevogner i Valencia

Et eksempel på en tur med Valencia Metro.

OK, for å lede deg gjennom hvordan du bruker systemet, la oss forestille oss vi er i ferd med å ta en reise fra utkanten av byen, inn til sentrum. Jeg ser på en linje, som er den gule linjen på kartet i bildet nedenfor.

Kart over Valencias metrosystem 

De fleste mennesker i byen min ville gå ombord på toget på Lliria, men da toget stopper på hver stasjon på vei inn til sentrum, kan du spare tid (hvis du har en bil) ved å kjøre 15 minutter til Empalme, like ved CV35, bak Parque Alban Centro Commercial, og parkerer gratis på parkeringsplassen bak Toy R Us.

Dette sparer deg for minst en halv time i reisetid. Stasjonen kan også forbindes med linje 5, som er en trikk som går gjennom gatene, og selv om det tar litt tid, kan du faktisk dra til stranden herfra, bare ved å ta trikken som leder østover til "Neptu", og du kan være på playa Malvarosa på kort tid.

Valencia strand

I mellomtiden tilbake på Empalme undergrunnsstasjon, kan man gå til stasjonen på cirka 1 minutt, og gå på et tog inn til sentrum. Husk å validere reisekortet over leseren, som ligger på plattformen, og vi går av på Angel Guimera.

 

Metrotog i Valencia

Togene kunngjør neste stopp akkurat som på andre undergrunnsbaner men meldingene veksler mellom katalansk og spansk, så  hva som høres ut som "Proxim baishador" på katalansk er på spansk "Proxima Parada", og deretter stasjonsnavnet.

Ved ankomst på Angel stasjon, ser vi så etter et skilt som sier "transbord" for å ta en undergrunnslinje på linje 3 (rød) eller linje 5 (grønn) for å komme til Alameda.

Alameda er en flott, lys og luftig stasjon, med utgang rett i mot det gamle Turia elveleiet og Turiaparken.

Valencia - Turiahagene

Elvebredden er et flott sted å besøke, og mere informasjon om den kan finnes i en av mine tidligere artikler.

Et annet scenario ville være å gjøre samme reisen som over, men istedenfor gå av toget på Xativa, i nærheten av RENFE jernbanestasjon, hvor vi ved å gå ut i gaten igjen befinner oss ved den enorme tyrefekterarenaen  og kan beundre den flotte barokke fasaden på jernbanestasjonen Estacio del Nord, avbildet nedenfor.

Valencia - Estacion del Norte - Sentralbanestasjonen

Det er også herfra man kan reise til stort sett alle deler av Spania, hvis man ønsker det.

Vel ute i gaten igjen, setter vi retningen mot de skyggefulle rette gatene på vei ned mot sentrum av byen, Placa del Ajuntament, hvor det finnes mengder av imponerende eksempler på spansk arkitektur, deriblant rådhuset, og det massive hovedpostkontoret.

For å komme tilbake til utgangspunktet igjen, skal man bare repetere reisen du nettopp har tatt, bare motsatt. Det er så mye å se og gjøre i sentrum av Valencia, så selv om man har et hav av tid, vil man likevel gå glipp av ett eller annet. Men det kan du alltids se neste gang du kommer forbi Valencia.

Å komme seg rundt i en storby som Valencia, er faktisk like lett som å benytte et hvilket som helst offentlig transportsystem hjemme i Norge, og av egen erfaring er det både hurtigere og tryggere enn for eksempel der hjemme.

For mer informasjon om det å reise rundt i Valencias undergrunn, kan du besøke nettsiden;  http://www.metrovalencia.es/page.php?idioma=_en som har en del informasjon på engelsk.

Vi håper at du snart tar turen til Valencia på ferie, og skulle du lure på hvor du skal bo under oppholdet, kan du alltids kikke på vår oversikt over gode overnattingsmuligheter i og rundt Valencia.