Oppdag arkitekturen i Valencia på 24 timer

Hvis du, som meg, liker å se fantastiske bygninger, da er byen Valencia absolutt stedet å reise til! Siden romertiden har byen vært en viktig havn og forretningssted, og av stor betydning for både religion og kultur. Noe som tydelig gjenspeiles i bygningene i byen.

Gotisk stil blander seg med art deco og modernistisk ligger ved siden av art nouveau, uansett hvor du ser, er det spennende og interessante steder å se. De fleste av bygningene fra fortiden er fortsatt i bruk i dag og betjener byen og dens innbyggere, som den berømte katedralen nedenfor, også kjent for å være oppbevaringsstedettil den hellige gral.

Katedralen i Valencia 

Å komme seg rundt i en så stor by som Valencia, gjøres enklest ved å bruke byens transportsystem, som inkluderer busser, utleiesykler, trikker og undergrunnsbane. Flere av dem finner du her.

Det finnes ulike steder å starte fra, så la oss ta det mest åpenbare og mest kjente utgangspunkt som byens kunst- og vitenskapsenter, som ligger på bredden av den gamle Turia elven.

Byens kunst og vitenskapsenter er designet av Santiago Calatrava og har fem forskjellige "soner", og som du kan se, bygningene er virkelig fantastiske.

Valencia - Ciudad de las Artes y de la Ciencia

En kort spasertur langs bredden av Turia, viser også en god del arkitekturhistorie i seg selv, ikke minst på grunn av alle broene som spenner over elven. Her finnes broer helt fra middelalderen frem til i dag, og slik det ser ut nå, minner det mer om et parkområde enn en elv, da området ble formet etter en større katastrofal flom i 1950-årene.

En kort spasertur fra kunstens sentrum, finner vi Palau de musica, ruvende over parken, med vakre fontener, som utfører en forestilling til musikk. Med vannstråler, synkronisert til hvert crescendo og beat, er det et utrolig skue. Dette skjer som oftest midt på dagen, men sjekk gjerne med turistkontoret for de eksakte tidene.

Valencia - Plau de la Musica i Turia Gardens

Deretter kan du vandre vestover, hvor du etterhvert kommer til en t-banestasjon, Alameda, hvor du under jorden finner en annen skjult arkitekturperle, da selve stasjonens gigantiske hvelvede tak og vegger er dekket med keramiske fliser.

Ta deretter toget til Colon, hvilket er kun et stoppestedd unna, og gå opp på gatenivå igjen og sett kursen mot plaza del ayuntamiento. Du kan også gå av to stopp unna, på Xativa, og komme opp ved siden av byens massive tyrefekterarena og sentralbanestasjonen, Estacio del Nord, som du ser avbildet nedenfor.

Sørg også for å få med deg de romerske ruinene like ved utgangen av Xativa stasjonen, og den korte veistubben med romersk brolagt vei, som faktisk ligger inne i selve stasjonsbygningen.

Valencia - Estacion del Norte

Denne imponerende modernistiske bygningen ble åpnet i 1917 og ekspederer millioner av passasjerer hvert år, til både lokale destinasjoner, og til andre deler av Spania.

Det ligger sentralt og bare en kort spasertur til Rådhusplassen, kjent som Plaza del Ayuntamiento, avbildet nedenfor, under den berømte Fallas feiringen.

Valencia - Las Fallas

Torget er det sentrale knutepunktet for byen og mange busser har endestasjon like utenfor den enorme rådhuset eller postkontoret i nærheten. Det er også mange hoteller, barer, teatre og restauranter like ved denne plassen, selv om du ville bli bedt om å ta en 5 til 10 minutters spasertur i retning av Plaza Del reina, et nydelig bredt og åpent torg med et gårdsrom og blomster som alltid fyller stedet med farger.

Det er fra dette torget du kan ta turistbussen rundt i Valencia, men har du bestemt deg for bare å ta det hele med ro, kan du også velge å ta en av de mange hestevognene, som den nedenfor, og heller ta en runde i sentrum med stil. Stille og rolig.

Hestevogner i Valencia

Hvis du har lyst på litt shopping, så er det to markeder som alle guidebøker foreslår at du sjekker ut. Den nærmeste til plaza del reina er Mercado Central, en imponerende modernistisk bygning fra begynnelsen av det 20. århundre, bygget på tuftene av et av Spanias eldste markeder.

Det sentrale markedet i Valencia 

Vi vil lage en artikkel om markedene ganske snart, men i denne omgang, er markedet et opprør av farger, lyder og lukter, med kun den beste kvaliteten på mat, det meste av det fra Spania, og andre matvarer fra hele verden.

Et annet stort marked det anbefales å besøke er Mercado Colon, se bildet under, en art nouveau bygning bygget i 1914, og igjen er markedet fullt av fantastisk mat, med den ekstra bonus, med noen av byene beste barer og steder å spise, for deg som liker å nyte roen, mens du ser på alt kjaset og maset i hverdagen utenfor.

 Valencia - Mercado de Colon

Dette er det virkelige Spania, og ønsker du å virkelig oppleve byen, er dette min absolutte anbefaling. Selv om du kanskje ikke kommer til å kjøpe noe, er dette virkelig stedet å gå.

Deretter kan du legge turen innom det nærliggende nabolaget i Carmen, hvor det finnes en mengde bygninger fra middelalderen, inneklemt i smale intime gater, fylt opp med små barer, trange smug og interessante butikker.

 Valencia - Barrio del Carmen

Dette er den hippe del av byen som sammen med det nærliggende området Ruzafa, med de kule kattene, byr på flere spennende steder enn vi rekker å omtale i denne artikkelen.

Jeg håper du har fått en smak på hva du kan oppleve og se her, både av interessante steder og bygninger rundt omkring i byen, og håper på å se deg neste gang du tar til Spania på ferie.