Handikapvennlig ferie i Barcelona

Dette er den tredje artikkelen om handikapvennlige ferier i Spania (les del 1 om Handikapvennlig ferie på Tenerife og del 2 om Handikapvennlig ferie i Malaga). Barcelona er kjent for sin moderne og utfordrende arkitektur, gastronomi på toppnivå, sitt sprudlende natteliv og ikke minst et visst berømt fotballag. Men er det alle forunt å nyte Barcelonas rikdom?

Barcelona - Barceloneta strand

Tilgjengelighet på dagsordenen

Siden Barcelona var vertsby for de Paraolympiske Leker i 1992, har tilgjengelighet og handikapvennlighet ligget høyt på dagsordenen, og det utvikles kontinuerlig nye prosjekter. 22 år etter de Paraolympiske Leker kan Barcelona være stolt av sin innsats. Byen har to ganger vært med i finalen om den Europeiske Unions 'Access City Awards', og Barcelona er godt på vei til å bli en av verdens mest handikapvennlige - tilgjengelige - byer.

Barcelonas byguide til handikapvennlig turisme benytter seg av symboler for å hjelpe de besøkende med å planlegge oppholdet deres, basert på hvilke fasiliteter som tilbys mennesker med forskjellige typer funksjonshemninger.

Der finnes fem overordnede kategorier:

  • Tilgjengelig for blinde og svaksynte
  • Tilgjengelig for døve og hørselshemmede
  • Tilgjengelig for rullestolbrukere og personer med nedsatt førlighet
  • Tilgjengelig med assistanse for rullestolbrukere og personer med nedsatt førlighet
  • Tilgjengelig for personer med innlæringsvansker

En rekke forskjellige ikoner indikerer hvilke andre fasiliteter og ressurser som tilbys, som for eksempel førerhunder, informasjon skrevet i blindeskrift, informasjon på lydbånd, teleslynger, guidede turer tolket på tegnspråk med mere.

Barcelona er spekket med severdigheter, deriblant en del severdigheter fra UNESCO’s liste over Verdensarv samt et bredt utvalg av museer, parker, strender, musikk og ikke minst gastronomi på toppnivå. Og da Barcelona er en av verdens mest tilgjengelige byer, behøver man ikke å gå glipp av en eneste av Gaudis kreasjoner eller et eneste brosteinbelagt smug!

Bro i Carrer del Bisbe i Barri Gotic, Barcelona

Vi har snakket med Maria-José Ania fra Barcelona Access om noen av Barcelonas mest handikapvennlige attraksjoner, og om hva det betyr for Barcelona å ha vunnet flere priser for sin innsats innenfor tilgjengelighet.

Hva betyr det for Barcelona å ha vært med i finalen om EU’s Access City Awards?

- Å ha vært med i finalen i European Union Access City Awards 2011 var en viktig anerkjennelse av det arbeidet Barcelonas byråd har gjort for å fjerne flest mulig barrierer og øke tilgjengeligheten i byen generelt. Blant annet med tanke på transportmidler og på stranden.

Handikapvennlige guidede turer

Hvilke er de beste guidede turene for besøkende med funksjonshemninger?

Barcelona har ikke noen spesifikt designede rundvisninger for turister med funksjonshemninger, men alle byens offisielle guidede turer er handikapvennlige, så alle kan delta. Blant annet arrangeres det organiserte gåturer i byen, som alle er 100 % tilgjengelige, og guidene er utdannet i nettopp å kunne ledsage gjester med forskjellige handikap.

De fleste av Barcelonas museer og turistattraksjoner tilbyr særlig tilpassede omvisninger til turister med forskjellige funksjonshemninger. Fundació Joan Miró, La Pedrera, Caixafòrum, Centro de Cultura Contemporánea de Barcelona (CCCB), det naturvitenskapelige Museu Blau, Barcelonas historiske museum (Muhba) og Museu Marítim er bare noen av de institusjonene som tilbyr guidede turer til gjester med fysiske eller psykiske handikap.

Det er også mulig å bestille en helt spesielt skreddersydd omvisning gjennom firmaer som har spesialisert seg på tilgjengelig turisme, eksempelvis Barcelona Enabled eller Barcelona Guide Bureau (BGB). Alternativt kan du utforske byen på egen hånd og du vil hurtig selv finne ut av hvor enkelt det er å komme seg rundt i byen. Du kan eventuelt også hente inspirasjon i denne videoen utgitt av Turisme Barcelona.

Tilgjengelige strender i Barcelona

Hvordan er tilgjengeligheten på Barcelonas strender?

Like utenfor Barcelona by strekker det seg en 4,5 kilometer lang kystlinje, tilgjengelig fra den ene enden til den andre! Besøkende vil møte spesielle fasiliteter som handikapparkering, trebelagte gangstier helt ned til vannkanten, ramper og heiser spesielt til rullestolbrukere, tilgjengelige omkledningsrom og toaletter samt bad med sitteplasser.

Strendene Barceloneta og Nova Icaria samt badeområdet ved Forum tilbyr også assistanse til bading for gjester som ikke kan komme i og opp fra vannet ved egen hjelp. Denne servicen tilbys i samarbeid med Institut Municipal Discapacitat persones amb (IMD), Institut Municipal de Parcs i Jardins (Stranddepartementet i Institutt for Parker og Hager) og frivillige fra Barcelonas Røde Kors. Servicen er gratis og tilbys mellom klokken 11.00 og 14.00 i følgende perioder:

  • Juni: helger  og helligdager
  • Juli, august og første halvdel av september: alle dager
  • Annen halvdel av september: helger og helligdager

Barcelonas natteliv

Barcelona er berømt for sitt natteliv - kan du anbefale noen restauranter, barer og nattklubber, som er spesielt handikapvennlig innrettet?

En av Barcelonas mest berømte nattklubber er Shoko Barcelona i Port Olimpic-området. Klubben har en stor heis som bringer gjestene ned til klubbens lavtliggende lokaler, og der finnes det også en rampe som går mellom stranden og klubbens terrasse.

Sala Razzmatazz er både en nattklubb og et konsertsted, beliggende i Poble Nou-området. Der finnes det en rampe ned til det sentrale lokalet, og der er det også tilgjengelige badeværelser. Like i nærheten ligger den berømte Black Sheep tavern, som også er både romslig, vennlig og ikke minst fullt tilgjengelig. Generelt finner man lett tilgjengelige toaletter på barer og restauranter i områdene ved La Rambla og Plaça Reial, især i de som nylig er renoverte. Naturligvis er mange av de eldre bygningene noe mindre tilgjengelige. Men det finnes imidlertid et stort antall av forskjellige etablissementer i Barcelona, så det er forholdsvis enkelt å finne et sted hvor man kan nyte byens natteliv, uansett hvilke behov man skulle ha.

Shopping i Barcelona

Shopping

Hvordan er shoppingmulighetene i Barcelona for turister med funksjonshemninger?

Det ble for ikke lenge siden innført nye lover om tilgjengelighet i Barcelonas offentlige bygninger, men det varierer naturligvis, i hvor høy grad disse lovene etterleves i praksis - spesielt i butikker og shoppingsentere. Man kan likevel få rikelige muligheter til å oppleve byens rikdom av butikker, markeder og shoppingsentre! Vi anbefaler at man undersøker forholdene via Barcelona-Access’ guide til de beste markedene i Barcelona.

Nøtter på markedet

Handikapvennlig transport

Finnes det et kart over Barcelona, som gjør det lettere for turister med funksjonshemninger å komme seg omkring i byen?

Det finnes et kart over Barcelonas metro, som indikerer hvilke stasjoner som er tilrettelagt for rullestolbrukere, hvilket gjelder hele 83% av byens metrostasjoner. Barcelonas busser og sporvogner er alle fullt tilgjengelige. Dessverre finnes det ikke noe eget kart over byens lett tilgjengelige turistattraksjoner. Når du forbereder ditt besøk i byen anbefaler vi at du besøker Barcelona-Access, som har en liste over tilgjengelige områder og attraksjoner for personer med forskjellige typer handikap.

Tilgjengelige sportsaktiviteter

Kan man se Barça spille fotball eller selv delta i sportsaktiviteter?

Overordnet sett er alle Barcelonas sportsarenaer gjort tilgjengelige for rullestolbrukere. Palau Sant Jordi, Olympic Stadium og FC Barcelonas stadion er alle innrettet på en slik måte at alle kan være med inn uten noen form for problemer. Og det er adskillige handikapvennlige sportsfasiliteter i Barcelona. Man kan for eksempel svømme i Picornells bassenger, seile med den lokale seilerskolen Centre Municipal de Vela eller dyrke annen idrett i Club Atlétic Barceloneta.

Camp Nou - Champions League

Den samme tilgjengeligheten gjelder Barcelonas teatre og konserthus, som for eksempel Gran Teatre del Liceu, L'Auditori og Palau de la Música.

Turisme for Alle

Hva betyr prosjektet ‘Turismo para todos’ (Turisme for Alle) for Barcelona?

Turisme for Alle, eller tilgjengelig turisme, blir først for alvor en realitet når det kommer større bevissthet omkring like rettigheter for alle mennesker til å reise og nyte deres fritid. Byen arbeider hele tiden på å forbedre sine tilbud til turister med forskjellige handikap, spesielt innenfor overnatting og spisesteder. Private virksomheter er nødt til å innse at turister med handikap er et kundesegment med et stort potensiale, og at det er nødvendig å ta større hensyn til denne gruppen.

Barcelona, Parc Guell

Martin Sibley: En personlig opplevelse av Barcelona

Martin Sibley, eier av Disability Horizons, er reiseentusiast, forfatter og foredragsholder. Tilfeldigvis har han også et handikap kalt spinal muskelatrofi. Martin har reist over store deler av verden, og her er hva han sa om sine opplevelser i Barcelona:

“Vi var kun i sentrum av byen en enkelt ettermiddag. Jeg fant en tilgjengelig restaurant nede ved havnen, deltok på sightseeing med buss, besøkte Gaudimuseet (som har vunnet priser for sin handikapvennlige innretning), deltok på historisk byvandring og var generelt rundt i byen for å nyte dens severdigheder. Til tross for de gamle, brostensbelagte gatene fant jeg byen meget handikapvennlig. Det var en av mine største drømmer å kunne besøke Barcelona, men jeg må innrømme at jeg var skeptisk over for byens tilgjengelighet. Jeg er glad for at jeg sprang ut i det og fikk bevist at jeg tok feil!”