Handikapvennlig ferie i Malaga

Annen del av vår guide til en handikapvennlig ferie i Spania bringer oss denne gangen til Malaga (her kan du lese den første delen, som handlet om handikapvennlig ferie på Tenerife ).

Terrazas en Muelle Uno

Solkystens hovedstad er rik på kulturelle skatter, spesielt innenfor blant annet kunst og gastronomi, og ikke minst vakre strender. Byen overses stadig av de mange feriegjestene som setter kursen direkte vestover til en av de andre feriebyene som finnes på Costa del Sol. Hvilket er litt synd egentlig, for Malaga har virkelig gjennomgått omfattende endringer de siste årene, og store deler av byen er fullstendig renovert. Noe som gjør at stadig flere etterhvert får øynene opp for denne perlens skjønnhet og allsidighet. Spørsmålet er imidlertid, om alle disse fornyelsene også har gjort byen mer tilgjengelige for funksjonshemmede feriegjester.

Vi har derfor snakket med Malagas turistsjef, Javier Hernandez Rodriguez, som for øvrig også er direktør i Malaga Convention Bureau (MCB). Organisasjonen har fokus på å tiltrekke kongresser og andre store arrangementer til byen, og de kjenner derfor Malaga ut og inn. Se vår engelske kollega, Louise Brace, intervjue herr Hernandez.

 

Handikapvennlig turisme i Malaga

Malaga har mottatt adskillige priser for sitt fokus på handikapvennlighet og byen har beskrevet ikke mindre enn ti handikapvennlige ruter som leder en forbi noen av de mest populære turistattraksjonene, museene og noen av de flotteste parkene.

Malaga Plaza de la Constitución

Rutene er spesielt tilpasset funksjonshemmede med gangbesvær og det tilbys guiding på tegnspråk og flere steder er alle beskrivelser også skrevet i blindeskrift. Dette gjelder ikke bare turistattraksjonene i Malaga, men også mange av byens restauranter, kaféer og grøntområder er inkludert i prosjektet. Foreløpig er de imidlertid kun på spansk men de er ikke spesielt teksttunge, og ved hjelp av bilder og stedsnavn kan man likevel enkelt finne rundt på over 600 lett tilgjengelige steder i Malaga.

På rådhusets hjemmeside (Ayuntamiento de Malaga) kan du finne de ti handikapvennlige rutene i PDF-form.

Handikapvennlige strender i Malaga

Malaga-provinsen har utvilsomt noen av Costa del Sols beste strender, og i høysesongen fra den 15. juli til den 15. september arrangeres et spesielt program som kalles "Disfruta la Playa" (Nyt Stranden). I denne perioden tilbyr de to strendene Playa Misericordia og Playa del Dedo en helt spesiell tjeneste med assistanse til funksjonshemmede, overvåking av strendene hver dag fra klokken 12 til klokken 19, utlån av spesielle bærestoler så bevegelseshemmede enkelt kan komme til og fra vannet, det er en heis, redningsvester, gåstoler og forskjellig svømmeutstyr til utlån.

Stranden la Misericordia, Malaga

Begge strendene har også skyggefulle hvileområder med blant annet hengekøyer.På parkeringsplassen er det egne handikapplasser, og ramper og gangstier fører hele veien ned til vannet, til handikaptoaletter og både innendørs og utendørs bademuligheter, omkledningsrom og livreddertårn.

Les guiden fra Disfrute La Playa 2013. Det meste av informasjonen må forventes å være generelt aktuell fortsatt, men hold gjerne øye med om det utgis en oppdatert versjon av guiden.

Adgang og transport i sentrum

Myndighetene i Malaga arbeider fortløpende med å fjerne flere og flere barrierer i byen. I hovedgatene finnes handikapparkering, og mange busser er innrettet med både ramper og egne plasser til blant annet rullestoler. Se kart overhandikapparkering og lyskryss med lydsignaler (bruk menyen øverst til høyre på hjemmesiden forå se de to separat).

Byens offisielle drosjeservice har også en del handikapvennlige drosjer.

Taxi

Shopping i Malaga

I Malagas historiske sentrum er langt størstedelen av alle butikker allerede innrettet med tanke på tilgjengelighet for funksjonshemmede, og de lokale myndighetene samarbeider med de næringsdrivende om å kunne tilby enda flere handikapvennlige fasiliteter.

Ambiente en Calle Larios, Málaga

Sport, teater og konserter

Malagas store idretts- og kulturfasiliteter er alle fullt tilgjengelige, blant annet Rosaleda Stadion, hvor det spilles både lokale og nasjonale fotballkamper.

Teatro Cervantes og Teatro Echegaray har begge full adgang for funksjonshemmede gjester, og ved større arrangementer er det tegnspråktolker og såkalte magnetiske feltlinjer som oppfanger lydene fra scenen og transmitterer den videre uten bakgrunnsstøy til høreapparater.

Informasjon om handikapvennlighet i Malaga

Malagas offisielle organisasjon for turisme arbeider fortløpende med utviklingen av en ny og interaktiv hjemmeside, som skal gi et bedre overblikk over handikapvennlige steder og attraksjoner i byen.

Det kan anbefales at man besøker et av Malagas ni turistkontorer, hvorav det største ligger på Plaza de Marina på vei ned mot havnen. Dette kontoret har flere dyktige medarbeidere som også er utdannet i tegnspråk, det inneholder et kart over Malaga med blindskrift, samt forstørrelsesglass.

Hvis du ønsker å holde ferie i Malaga har Feriebolig-Spania blant annet et rikholdig utvalg av ferieboliger tilgjengelige for rullestolsbrukere.