Ti topp ting å se og gjøre i Barcelona

Dette er byen der historie, kunst og moderne livsstil smelter sømløst sammen. Barcelona er ikke bare en by du besøker, men et sted du opplever og føler på lenge etter at turen er over. Hovedstaden i Catalonia er gjennomsyret av historie og tradisjoner, men det er også en by som har blitt gjenopplivet etter OL i 1992. Det moderne Barcelona har like mye å tilby som det gamle Barcelona, noe som gjør det til en helt unik og fortryllende by å besøke.

 

Å bare plukke ut ti av de beste tingene å se og gjøre i Barcelona er krevende. Fantastisk arkitektur, deilig mat og solfylte strender gjør den til en av de flotteste byene i verden. En by som har noe for alle.

 

1. La Sagrada Família

 

Sagrada Família er blant de mest gjenkjennelige kirkebyggene i verden, og når kirken omsider står ferdig, vil den være den høyeste religiøse bygningen i Europa der den hever seg 172 meter over Barcelonas skyline.

 

Det berømte kirkebygget anses av mange for å være den viktigste tingen å se i Barcelona og er da også det mest besøkte monumentet i hele Spania. Rundt fire millioner turister kommer hvert år hit for å danne seg en mening om denne helt spesielle konstruksjonen.

 

La Sagrada Familia i Barcelona

 

Du vil aldri virkelig forstå hvor spesiell Sagrada Família er med mindre du ser og opplever det personlig. Arkitekt Antoni Gaudís slapp virkelig fantasien løs da han startet byggingen i 1892.

 

Det er rettet mye kritikk mot den lange tiden det har tatt å bygge kirken, men Gaudí hadde slett ikke hastverk og kunne spøke med at det kunne ta 700 år å fullføre hans visjon. Imidlertid forventer dagens arkitekter at ved hjelp av blant annet datateknologi, skal bygget fullføres innen 2026, – over 500 år før planen!

 

Det er vanskelig å vite hva du skal fokusere på når du ser den komplekse og merkelige fasaden. Om du betaler inngangspengene, vil du bli enda mer overrasket. Inne i kirken strekker søylene seg mot himmelen og er omgitt av vakre glassmalerier. Det hele skaper en stemningsfull opplevelse av farger og lys som mange har beskrevet som å gå gjennom en skog.

 

Dette er en av de mest spesielle tingene du kan oppleve i Barcelona og står som et monument over menneskets oppfinnsomhet og forsøk på å gjøre fantasi til virkelighet.

 

2. Barri Gótic (Det gotiske kvarter)

 

2.000 års historie vil utvilsomt gjøre inntrykk på deg når du vandrer gjennom de smale, svingete gatene i det gamle hjertet av Barcelona. Det gotiske kvarteret har innslag av eldgamle romerske relikvier og en overflod av flott middelalderarkitektur. Du får raskt en forståelse av at å oppleve dette fascinerende området av byen er et must under ditt Barcelona-opphold.

 

Det gotiske kvarteret i Barcelona

 

Det er et populært område å besøke både blant turister og lokalbefolkning. Her kan du la din egen fantasi løpe fritt og for eksempel tenke på at du går i Christopher Columbus´ fotspor på de utslitte brosteinene! Columbus kom nemlig hit etter at han kom tilbake fra «Den nye verden». Når du går gjennom de samme gatene, er det lett å tenke seg tilbake til hans verden.

 

Etter å ha utforsket kroker og kriker, kan du lene deg tilbake og slappe av på en av områdets berømte barer for varm sjokolade og churros! Mange mener at den beste sjokoladen i Barcelona finner du i den sjarmerende kafeen Granja Dulcinea som er grunnlagt i 1941. Det er bare en måte å finne ut om det er sant! 

 

3. La Rambla

 

En tur til Barcelona ville ikke være komplett uten en spasertur nedover den berømte gaten La Rambla der du finner Gaudís mesterverk, Casa Batlló. Turen strekker seg over hele 1,2 kilometer og appellerer sterkt til byens turister. Still med åpne armer, så faller du for sjarmen!

 

Casa Batlló på La Rambla i Barcelona

 

Den kule Hard Rock Café, den stilige cocktailbaren Boadas – den aller første i byen – og den karismatiske Café de l’Opera gir et uslåelig fortrinn for denne gågaten.

 

Mellom turene inn og ut av disse spesielle etablissementene, vil du finne en rekke gatemusikanter og gatekunstnere av alle slag som kjemper om oppmerksomheten din med ekstraordinære kostymer og noen minneverdige forestillinger.

 

Det er svært mye å se og gjøre på bare denne gaten alene. Det er lurt å starte i den ene enden og rusle sakte ned til den andre enden. Gatene i Barcelona må oppleves, og det gjør du best til fots.

 

4. Park Güell

 

Denne parken som også er et produkt av Antoni Gaudís livlige fantasi, ble utpekt som verdensarvsted av UNESCO i 1984. Parken ble bygget mellom 1900 og 1914. Resultatet er nå blitt Barcelonas kommunale park, fylt med vidunderlige kreasjoner som «el drac» (dragen), en gigantisk salamanderstatue som hilser besøkende når de passerer gjennom hovedporten til parken.

 

Parc Güell i Barcelona

 

I Parc Güell blir du forflyttet til en verden av modernistisk arkitektur der svingete stier fører fram til fantasifulle skulpturer og surrealistiske bygninger, alt rammet inn av hager som Antoni Gaudí selv designet.

 

Dette er en fantasiverden du vil huske i mange år fremover og er absolutt en av de beste tingene du kan gjøre når du besøker Barcelona.

 

5. Markedene i Barcelona

 

Mat – strålende mat! Det er få matvarer som er bedre enn de du finner her!

 

Gjennom årene har Barcelona opparbeidet seg et internasjonalt rykte for god mat og god matkultur. Dyktige kokker finner du over hele byen, og du trenger ikke å bruke en formue for å nyte den beste maten Barcelona har å tilby.

 

Dra til gourmetmarkedene Santa Caterina eller St Josep de la Boqueria. Opplevelsen vil pirre sansene dine og la deg føle at du er i en mathimmel!

 

Det er her du kan teste ut smaksløkene og oppleve «den virkelige smaken av Barcelona». Her sitter lokalbefolkningen og turister sammen og nyter gledene ved vanlig spansk mat og drikke, men også de mer typiske katalanske rettene.

 

Barcelonas nærhet til Middelhavet og fjellene betyr at du kan få det beste av det landet og havet produserer av mat. Og den gode nyheten er at du ikke trenger å velge enten sjømat eller kjøtt, for i Barcelona serveres det tallerkenretter med begge deler samtidig.

 

Marked i Barcelona

 

Det ville være synd å forlate markedet før du prøver noen katalanske favoritter: Escalivada – en varm tallerkenrett med auberginer, rød paprika, løk og tomater. Butifarra – en pølse som ligner på Cumberland-pølse. Escudella – en katalansk kjøttgryte. Suquet de Peix – en sjømatstuing. Til dessert Crema Catalana, (tilsvarer fransk crème brulee) og Mel l Mato – en myk, usaltet geitost servert med honning og noen ganger med valnøtter.

 

For matelskere og eventyrere er det å besøke matmarkedene noe av det mest spennende du kan gjøre i Barcelona. 

 

6. Tibidabo-toppen

 

Hver storby i Spania har gjerne et utsiktspunkt der du kan beundre det naturlige landskapet rundt om i byen. Barcelona er ikke noe unntak og kan skilte med mange steder hvor du kan ta innover deg byen som Freddie Mercury i sangen kalte «jewel in the sun».

 

Tibidabo-toppen i Barcelona

 

En av de kuleste tingene du kan gjøre i Barcelona er å ta den lille taubanen fra 1901 til toppen av El Tibidabo. Herfra kan du se byen i hele sin prakt fra en høyde på 500 meter.

 

Det beste med Tibidabo-toppen er at den tilbyr mye mer enn bare et utsiktspunkt. På toppen finner du andre attraksjoner, inkludert en fornøyelsespark som dateres tilbake til 1899. Turen er morsom for både barn og voksne. Besøkende kan også nyte en tur rundt Museu d'Automates (det mekaniske museet) der noen av de originale maskinene og automatene fortsatt er i drift!

 

7. Bar Marsella

 

For en litt annen opplevelse når du besøker Barcelona, kan du tilbringe tid på Bar Marsella. Dørene ble først åpnet i 1820 i «El Raval»-distriktet, og dette er angivelig den eldste absintbaren i Barcelona. Den dag i dag eies den av Marsella-familien, som står for deler av driften selv.

 

El Raval-distriktet i Barcelona

 

Det er et sted hvor du kommer for å drikke, omgitt av historien og den berømte absinten. Århundregamle, støvete flasker ligger utstilt bak baren. Lysekroner med spindelvev og malingen som flasser av gir en følelse av at du på en eller annen måte befinner deg på et sted der tiden har stått stille. Du kan lett forestille deg at Picasso eller Hemingway kommer gjennom dørene til det gamle stamstedet og slår seg ned ved et av bordene på jakt etter inspirasjon.

 

Bar Marsella åpner dørene klokken 22:00 og oppfordrer besøkende til å «gjøre som spanjolene»; å holde seg våkne for å gå gjennom gatene i Barcelona om natten. 

 

8. Den magiske Montjuïc-fontenen

 

Montjuïc er en høyde i Barcelona som måler 173 meter. Du kan nå toppen ved å benytte veien opp, men den flotteste måten å ankomme hit er via taubanen. Det er et flott sted å besøke i seg selv, og det tilbyr en 360 graders utsikt over byen fra taket av slottet fra 1700-tallet.

 

For å virkelig få mest mulig ut av MontjuÏc, må du imidlertid passe på at turen er tilpasset «den magiske fontenen». Det er en av de mest minneverdige tingene du kan gjøre i Barcelona. Font Mágica ble skapt for verdensutstillingen i 1929 og er en av de mest populære attraksjonene Barcelona har å by på. 

 

Montjuïc-fontenen i Barcelona

 

Det handler om et vakkert kveldsshow med vann, musikk og lys. Når du sitter ute under Barcelona-himmelen, er det den ideelle måten å slappe av etter en travel dag med å utforske byen. Vannsøylene skifter i takt med rock, opera, samtids- og klassisk musikk. 4.760 lys og vannstråler så høye som 52 meter skaper en perfekt opplevelse.

 

9. Museene i Barcelona

 

Det er umulig å dra til Barcelona og ikke få med seg den kunstneriske innflytelsen som har gjort byen til det den er i dag. Byen har lenge vært et sted assosiert med kunst og har inspirert mange kreative genier. Antoni Gaudí bodde her fra han var 16 år. Hans særegne bygninger og statuer kan sees over hele byen i dag.

 

Pablo Picasso er også en adoptert sønn etter å ha flyttet hit fra Málaga i en alder av 14 år. Joan Miró ble født i Barri Gótic-nabolaget i en gullsmed- og urmakerfamilie. Salvador Dalí ble født like utenfor Barcelona og kom ofte til byen fra sin nærliggende hjemby.

 

I en by som Barcelona kan du bruke et helt liv på å studere kunsten. Her er tre av de beste museene å besøke i Barcelona:

 

Museu Nacional d’Art de Cataluña i Barcelona

 

For et inntrykk av hvor stor innflytelse Catalonia har på kunstens verden, bør du besøke MNAC – Museu Nacional d’Art de Catalunya. Her finnes en romansk samling og veggmalerier fra det 10. århundret, en fantastisk gotisk samling og moderne katalansk kunst.

 

Hvis du er en Picasso-fan, har du Museu Picasso som huser nesten 4.000 kunstverk! En imponerende måte å se kunstnerens progresjon fra hans tidlige år.

 

Et annet «must» i Barcelona er Fundació Joan Miró, som huser en massiv samling av Mirós verk. Selve bygningen ble bygget av Mirós venn, og den anses av mange som en av de største museumsbygningene i verden. Bygget gir den ultimate rammen  om den permanente samlingen av Mirós grafiske verker og hans varemerke; malerier i primærfarger og enkle former. Utenfor, innenfor de naturlige omgivelsene til Parc de Montjüic, er det også en utstilling av skulpturene hans.

 

10. Barcelonas strender

 

Du tenker kanskje ikke på Barcelona som et sted for en strandferie? Men her ligger de populære strendene rett utenfor døren. Tilbring en myk morgen med å spise frokost på en lokal chiringuito (strandbar). Eller vent til senere på dagen for å nyte en ettermiddag og kikke på folkelivet. Små og store kommer for å spise, leke eller bare slappe av i hverandres selskap på sanden bare et steinkast unna sentrum.

 

Strender i Barcelona

 

Det er mulig å gå milevis langs kysten. Vannsport, lekeplasser for barn, restauranter og barer kan nytes med utsikt over Middelhavet.

 

Å gå ut fra travle gater til sand og sjø legger noe ekstra til byens sjarm.

 

Dette er topp ti av det du kan se og gjøre i Barcelona. Lei en feriebolig i Barcelona, og når du har besøkt byen, er du ikke i tvil om hvorfor dette er en av de flotteste byene i hele verden.

 

Les mer: