Hvor bor man i Barcelona?

Barcelona angår oss alle. Vi vet ikke helt hva det er, men byen har noe som hypnotiserer og fanger. Det kan være den vakre og modernistiske arkitekturen, alle monumentene og storbylivet? Eller kanskje er det tvert om den avslappede atmosfæren og byens mer enn 250 soldagene i året som fanger oss?

 

Barcelona treffer alltid

 

Vi har trålet Barcelona på kryss og tvers på jakt etter de beste ferieopplevelsene og for å finne ut hvor bor man i Barcelona når man skal ha familieferie, delta i festligheter og arrangementer, gjøre bybesøket unna på stramt budsjett, o.l. Les videre i denne turistguiden og finn ut hva slags Barcelona-ferie du ønsker deg.

 

Det gamle sykehuset Hospital San Pau i Barcelona
 

Oppdag gamlebyen i Barcelona

 

Det var ut fra den gamle romerske byen Barcino med sin gamle bymur at dagens Barcelona vokste fram. Byen strakk seg etter hvert ut i det området som vi i dag kjenner som Ciutat Vella, eller gamlebyen i Barcelona. I dag er det meste av den gamle bymuren borte. I stedet finner vi gater som for eksempel La Rambla der Barcelonas historie lever videre.

 

Det eldste distriktet i Barcelona er Barri Gótic som strekker seg fra havet til Plaza de Cataluña, gjennom en labyrint av brosteinsbelagte gater, mange århundregamle steinbygninger, romerske monumenter og mange attraksjoner som katedralen i Barcelona, Augusto-tempelet, Plaza del Rey, den største synagogen i Barcelona, Plaza Sant Jaume og Plaza del Pi. Finn din feriebolig i denne bydelen og nyt den romantiske atmosfæren, restaurantene, håndverksutsalg og internasjonale butikker og puber. Vil du reise tilbake i tiden, kan du besøke museum i Barcelona, bl.a. byens historiske museum – MUHBA – og utforske de underjordiske  og romerske ruinene av Barcino.

 

Sentrum i Barcelona

 

På den andre siden av via Laietana ligger Barcelonas middelalderkvarter, El Born. Som i Gótic-bydelen, finnes det her mange sjarmerende torg, gågater og utallige restauranter og barer som bør oppdages. Å besøke kirken Santa María del Mar (på norsk kjent som ”Havets katedral”) og Palau de la Música Catalana er nærmest obligatorisk. I tillegg rommer El Born også byens Picasso-museum, et kjent sjokolademuseum og Museet for verdens kulturer. Området grenser også mot Arc del Triomf – Triumfbuen – og Ciutadella-parken som er full av musikere og gatekunstnere som gir deg gode opplevelser på din spasertur gjennom et av Barcelonas beste nabolag.

 

Hvis vi krysser La Rambla fra El Gótico, kommer vi inn i Raval, den mest flerkulturelle bydelen i Barcelona. Du bør ikke gå glipp av dette, særlig den indre hagen til det gamle San Pau-sykehuset, det vakre modernistiske markedet i Sant Antoni som nettopp er renovert og Senter for moderne kultur (CCCB) som også er som en magnet på skatere fra hele verden og andre museum, blant annet museet for samtidskunst, MACBA. Hele Ciutat Vella har et svært godt offentlig transporttilbud, og derfor er det veldig praktisk å leie feriebolig her.

 

Katedralen i Barcelona

 

Best å bo i Barcelona som vanlig turist

 

Mange av de historiske attraksjonene i Barcelona ligger utenfor gamlebyen, og bydelen Eixample er derfor et av de beste utgangspunktene for sightseeing i storbyen. I hjertet av Eixample finnes den mest kjente og største attraksjonen etter det verdensberømte bysbarnet og arkitekten; Antoni Gaudís ”La Sagrada Familia” (Den hellige familie). Det er antatt at dette enorme kirkebygget skal stå ferdig i 2026 til 100 års dagen for Gaudís død. Kirken er Barcelonas mest kjente attraksjon og er et must for alle besøkende i byen. Særlig spennende er det å delta på en guidet tur i kirken og klatre oppe i tårnene og utforske noen av kirkens mange hemmeligheter. Sagrada Familia er vakkert, spennende og annerledes.

 

I Eixample og i nærheten av Sagrada Família finner også vi en mindre kjent attraksjon: Sykehuset San Pau i de la Santa Creu, et viktig modernistisk byggverk. Andre av Antoni Gaudís byggverk som Casa Batlló og La Pedrera, ligger også i nærheten og midt i Passeig de Gracia eller Plaza España, et av de stedene som folk liker best i Barcelona. Det skyldes særlig lys- og lydspillet i Fuente Mágica (den magiske fontenen) der vannet fra fontene danser etter musikk. Montjuïc, en av byens viktigste grønne lunger, er også verdt et besøk. Bor du i nærheten av Plaza España, får du alt fra roen som Montjuïc-parken byr på til det frenetiske tempoet som ellers preger byen.

 

Hjørnet ved sykehuset Sant Pau i Santa Creu

 

Et annet ”must” er Parc Güell, denne parken som Gaudí designet for aristokratiet i Barcelona og der han selv fant sitt eget hus for å finne inspirasjon. Fra utsiktspunktene i parken kan du se hele Barcelona og Middelhavet, og du kan spasere under de fantastiske søylene og opp trappen med den berømte salamanderen, et av symbolene for byen. Nær Parc Güell ligger også bunkersen i Barcelona som nylig er renovert. Herfra kan du nyte fantastisk utsikt over byen. Hvis du bor i sentrum, kan du bevege deg enkelt og greit med metro´en. Hvis du bor i bydelen Gracia, har du et godt utgangspunkt for å spasere gjennom storbyen.

 

En annen av de mest besøkte stedene i Barcelona er fotballstadion, Camp Nou. Stedet ligger litt utenfor sentrum, men er lett tilgjengelig med metro. Men om du vil bo slik at du kan se bort på favorittlagets hjemmestadion, hvorfor ikke lete etter et sted å bo i nærheten av Camp Nou?

 

Barcelona-strender

 

Best å bo når du vil nyte sol, strand og sjø

 

Få byer kan tilby kombinasjonen av kosmopolitisk atmosfære og mer enn fire kilometer med strender med alle fasiliteter der du fortsatt kan føle sjarmen og få den etterlengtede Middelhavsfølelsen.

 

Strendene i Barcelona ligger i hjertet av byen, og du kan forflytte deg fra den ene til den andre stranden via strandpromenaden som går parallelt med kysten. Mange tilreisende i Barcelona vil gjerne finne et sted å bo som ligger i bydelen Barceloneta, fordi dette gamle området der fiskerne tidligere bodde, fortsatt er en favoritt når det gjelder sol- og strandferie. Bor du i Barceloneta kan du gå fra sengen og direkte ut på stranden.

 

Poble Nou er også et av de beste nabolagene om du vil nyte Barcelona-strendene. Poble Nou er litt roligere enn andre områder, men har likevel en rekke restauranter, barer og samme sjarm som andre deler av Barcelona. 

Med sykkel på strandpromenaden ved Barceloneta

 

Å bo i Barcelona med barn

 

Barcelona mottar alle som reiser med barn med åpne armer. Alle gågatene, torgene, museene og et stort antall parker, gjør byen til et veldig behagelig reisemål for en familieferie.

 

Vi har allerede nevnt bydelen Gracia i denne turistguide. Den lille byen i byen preges av lave hus, brosteinsgater, håndverksmarkeder og mange steder der du kan finne mer av lokalbefolkning enn av turister. Hvis ferieboligen din ligger i Gracia, har du plassert deg i et av de hippeste nabolagene i byen med mange økologiske butikker og supermarkeder, butikker, internasjonale restauranter og torg.

 

En musiker i Parc Guell

 

Men det beste området å bo i Barcelona med barn er Eixample. Dette store nabolaget ble bygd ut fra midten av det nittende århundret og er i dag det beste området å bo i Barcelona på grunn av sine store og åpne områder, mange parker og svært brede fortau der det er trygt å spasere. Den interessante, modernistiske arkitekturen er en av hovedattraksjonene, og mange bygninger er kunstverk i seg selv med spesielle og flotte former, høye tak, balkonger og vakre glassmalerier. Å utforske dette nabolaget er fantastisk.

 

Eixample er svært behagelig, er full av restauranter og her får du flotte opplevelser sammen med familien din, se vår guide for å finne ut om de beste tipsene for familier med barn. Et tips du ikke bør gå glipp av, er de innvendige hagene i den gamle Universitets-bygningen, en oase av ro midt i sentrum.

 

Botero-katten i El Raval

 

Best å bo billig i Barcelona

 

De dyreste nabolagene i Barcelona er også de som mest preges av turisme, men selv der kan du finne alle slags overnattingspriser slik vi viser i vår Barcelona-guide til deg som drar på stramt budsjett. Du bør likevel unngå uteserveringene på travle La Rambla eller restaurantene langs de største gatene og torgene i Gótico og El Born.

 

For å finne billig overnatting i Barcelona, er det lurt å bevege seg litt vekk fra sentrum. Da kan du finne utleie til bedre priser. For eksempel er Nou Barris et gunstig område. Dette nabolaget som ligger ved foten av naturparken Collserola, er ikke så turistifisert eller godt kjent, men området er fullt av grønne områder og svært godt forbundet med sentrum kommunikasjonsmessig. Derfor gir ferieboliger i Nou Barris en fantastisk mulighet for å spare penger.

 

Mange turister velger å bo i Hospitalet de Llobregat og i de andre byene som omgir Barcelona, siden kommunikasjonen er svært god og ferieboligene lang billigere her.

 

Restauranten El Nacional i Barcelona

 

Å bo luksuriøst i Barcelona

 

Kanskje du vil ha en spesiell ferie, uten å måtte bry deg for mye om utgiftene? I så fall har vi noen forslag til hvordan du kan ha en luksusferie i Barcelona. Her kan du glede deg over haute cuisine, for det finnes mer enn 30 restauranter med Michelin-stjerner og med internasjonalt anerkjente kokker som Martín Berasategui (Lasarte Restaurant) eller Albert Adrià (Pakta Restaurant) i Barcelona. Husk å reservere bord på forhånd.

 

Passeig de Gracia har blitt en ”catwalk” for de siste internasjonale motetrendene. Her finner du de mest luksuriøse internasjonale merkene: Chanel, Burberry, Valentino, Manolo Blahnik , o.l. Vil du spise, så gå ikke glipp av El Nacional, en restaurant som er bygget opp av forskjellige rom der du kan smake på de beste nasjonale rettene. For å avslutte dagen (eller starte natten) kan du nyte en cocktail og aperitiff med utsikt over hele byen og med DJ-sesjoner som tilbys på noen av serveringsstedene på Paseo de Gracia; La Dolce Vista, La Blue View eller Alaire Terrace Bar.

 

Takterrasse med utsikt ved Passeig de Gràcia

 

Om natten er det best å reservere plass i VIP-området på de mest utsøkte klubbene i byen. Vi anbefaler Shoko med egen adgang til stranden og bare ett skritt unna ferieboligene i Barcelonas olympiske landsby. Ikke gå glipp av Carpe Diem Lounge Club med sine dekorasjoner inspirert av arabiske motiver, Bali-stil senger og silkeputer. En helt eksklusiv atmosfære med en uforlignelig internasjonal cocktailmeny og et av de beste områdene å bo i Barcelona.

 

Netter som aldri dør i Barcelona

 

De beste festene i Barcelona foregår i havneområdet i Den olympiske landsbyen. Høydepunkter er Shoko, et diskotek med asiatiske dekorasjoner og den beste house-musikken, funk og hip hop, Opium og Catwalk med tre saler med house-musikk, hip hop og R & B.

 

El Gótico byr på kjente barer og nattklubber som Sidecar eller Jamboree, og der du kan få rabatter på billetter og spesialtilbud på arrangementer i nærheten av La Rambla.

 

Nattelivet i El Born har sin egen atmosfære. Du kan ta noen drinker og tapas på steder som allerede er blitt klassikere i Barcelona, som Champañería, Rubí Bar eller Princesa 23. Heller ikke er det noen mangel på klubber i El Born, med bl.a. Magic Club eller Cactus Born Bar. Derfor er denne bydelen også en av de beste nabolagene i Barcelona når det handler om å dra ut for å feste. Mue av det samme er tilfellet i Raval med sine bohempuber som Marseille, Big Bang Bar, med jamsessions med jazz og soul og Manchester med den beste indiemusikken i hele byen. Finn deg en feriebolig i Raval og oppdag energien.

 

Apolo-salen i Barcelona

Den beste atmosfæren i Gaixample

 

Takket være det store antallet fester, diskoteker og LGBT-arrangementer som finner sted i Barcelona, er byen blitt en av de største homofile destinasjonene i verden, på samme nivå som byer som Amsterdam eller San Francisco.

 

I denne turistguiden til Barcelona kan vi heller ikke la være å ta med gamle Esquerra del Eixample eller ”Gaixample”, bydelen med den mest stemningsfulle atmosfæren i Barcelona. Inkludert gatene mellom Balmes, Comte d'Urgell, Gran Via de Les Corts og Carrer d'Aragó, er dette området fullt av barer, puber og klubber for homofile og lesbiske (og for alle andre som også vil ha det bra).

Men ikke alt handler om Gaixample, for i hele Barcelona finner vi steder der regnbueflagget vaier stolt over inngangen. I Ravals multikulturelle, åpne og inkluderende miljø er det flere og flere homsesteder. Vi må heller ikke glemme gratisfesten ”Churros con Chocolate” som feires om ettermiddagen én søndag i måneden, i Sala Apolo eller Circuit Festival, en av de største homofile makrofestivalene i Europa.

 

Akustisk konsert i El Born

 

De sikreste nabolagene i Barcelona

 

Generelt er Barcelona en veldig trygg by der du kan bevege deg trygt og greit til fots og med offentlig transport når som helst på dagen. Når du reiser med metro´en passer du selvsagt nøye på poser, vesker og ryggsekker, fordi det er mange lommetyver, særlig sentrum av byen.

 

Hele området i sentrum er svært trygt, og det er vanligvis ikke mye bråk utover høylytte diskusjoner eller knuffing mellom folk som fester. Hvis du vil ha det stille og rolig og komme deg vekk fra kjas og mas, men fortsatt vil bo i hjertet av byen, er det best å bo i Eixample eller i Gracia, fordi de er de sikreste nabolagene i Barcelona.

 

Et annet stille og trygt nabolag er Sarrià-Sant Gervasi der borgerskapet tidligere bygde sine modernistiske hus for å være i nærheten av naturparken Collserola og Tibidabo med sin fornøyelsespark og tempel. Dette området pleide å være en uavhengig by i Barcelona, men nå er det en del av byen. Ved å leie feriebolig i Sarriá-Sant Gervasi tilbys du et rolig og trygt sted å bo.

 

Tamarita-parken i Barcelona

 

Områder du bør unngå i Barcelona

 

Vi fortsetter med gatene (ikke så mye nabolag) som bør unngås hvis du drar på ferie til Barcelona. Nesten alle de farlige områdene i Barcelona ligger i utkanten av byen, i drabantbyene der det er mindre trafikk og færre politifolk, selv om det stadig opprettes flere politistasjoner.

 

Utrygghet og fattigdom har en tendens til å gå hånd i hånd, og Barcelona er intet unntak. De fattigste bydelene Ciutat Meridiana, Vallbona, Zona Franca eller Torre Baró er også de mest utrygge. Dette betyr slett ikke at det trenger skje noe som helst her, man ha det gjerne i bakhodet. Du bør også unngå Montjuic Park om natten siden det vanligvis er mørkt og det ikke finnes overvåkings- eller sikkerhetskameraer her.

 

I det nærliggende Hospitalet de Llobregat anbefaler vi at du unngår nabolaget Sant Cosme fordi det er et område med mye kriminalitet om natten, selv om sikkerheten har økt de siste årene.

 

Kjærlighet og romantikk i Barcelona

 

Som en kosmopolitisk og mangfoldig by er byen Barcelona en destinasjon som tiltrekker seg tusenvis av par. Det er mange steder å oppleve når dere reiser som par til Barcelona. Få ting er mer romantisk enn å utforske Gótico eller El Born når det mørkner, oppdage bydelenes hemmeligheter og skjulte barer. Den beste solnedgangen ser dere fra Tibidabo eller fra takterrassene til Museo Nacional de Arte de Cataluña med panoramautsikt over byen. Utsikten kan du nyte sammen met et glass god vin.

 

Prøv en kveldstur gjennom havneområdet når månelyset reflekteres i sjøen eller la deg bli fanget den avslappede atmosfæren på torgene i Grace. Og ikke å forglemme klosteret Pedralbes, en juvel gjemt i et av Barcelonas beste nabolag.

 

For å nyte en romantisk ferie i Barcelona anbefaler vi at dere bor i El Born-området. Gatene og torgene her er full av middelalderlig sjarme og restauranter med levende musikk. Dessuten ligger området rett ved stranden, den vakre Ciutadella-parken og Arc del Triomf.

 

På taket av Det nasjonale kunstpalasset i Katalonia

Dermed nærmer vår gjennomgang av Barcelonas ulike bydeler seg slutten. Som du har sett, er alternativene nesten uendelige. Hvor du bestemmer deg for å bo under oppholdet, vil avhenge av hvordan du reiser og hva planene dine er; fra hygelige familieferier til uendelig med festkvelder eller turer til de mest romantiske stedene i storbyen. Dra til Barcelona og bli forhekset!