5 utflukter fra Montebello, Benalmádena

Hvert år reiser mer enn 1500 skandinaver til Benalmádena Pueblo på Costa del Sol (på norsk 'Solkysten') med et helt annet formål enn å reise på badeferie. De skal nemlig trene energisk i tre uker på den danske rehabiliteringsklinikken Montebello, som har ligget i Benalmádena siden starten av 1970-tallet.

Utsikt fra Benalmádena

Utover de danske pasientene, og i noen tilfeller også deres pårørende, besøkes Benalmádena av riktig mange nordmenn hvert år. Benalmádena Pueblo og det omkringliggende kystområde er en populær destinasjon for både feriegjester og fastboende skandinaver.Benalmádena ligger kun 20 minutter fra flyplassen med tog, og det er rikelig med muligheter for å ta på utflukt i området enten i bil eller med annen offentlig transport.

Her er våre fem forslag til noen utflukter som alle kan gjennomføres på enten et par timer eller som en dagstur, alt etter eget ønske, og alle tar utgangspunkt i Montebellos hjemby, Benalmádena Pueblo.

1. Benalmádena Pueblo

Benalmádena Pueblo

Denne lille fjellbyen er fantastisk hyggelig, og det er mer enn nok å ta seg til her. Det er mange kaféer og tapasbarer, og fra byens utkant går det flere vandreruter.

Kun 20 minutters gange fra ”sentrum” ligger stupaen ('La Estupa'), et vakkert buddhistisk monument som blant annet fungerer som rom for meditasjon og sinnsro. Denne stupaen er en av verdens største, og det er usedvanlig at den utover å fungere som tempel også inneholder et meditasjonsrom.

Benalmadena - Stupa

Like ved siden av stupaen ligger den bedårende sommerfuglparken 'El Mariposario', som er åpen fra klokken 10 til klokken 18. Inngangen koster 7 til 9 euro.

Det kjører buss til både stupaen og sommerfuglparken fra Benalmádena Pueblo cirka hver halve time (linjer 103, 112, 121 og 126).

Et annet imponerende monument i Benalmádena er Castillo de Colmares. Her er det virkelig snakk om et vaskeekte eventyrslott, og man får til og med utlevert et skattekart ved inngangen! Slottet ble oppført i 1989-1994 av en amerikansk lege, til ære for Cristopher Columbus og andre oppdagelsesreisende. Castillo de Colmares ligger små 15 minutters gange fra Benalmádena Pueblo og Montebello, ned bakken mot kysten.

Hvis man har tid og krefter til å bevege seg utenfor selve Benalmádena Pueblo, finner man nedenfor et par av våre forslag til steder i nærheten som enkelt kan ses på en enkelt dag.

2. Arroyo de la Miel

Den noe større byen Arroyo de la Miel er en ganske hyggelig by med flere fine plasser og fontener. Her er flere butikker og spisesteder, blant annet en god asiatisk buffet med såkalt mongolsk barbecue, hvor man velger seg en porsjon rågrønnsaker og kjøtt etter eget ønske, som deretter stekes i den marinade man har lyst til.

Hver fredag er det et marked i Arroyo på den store åpne plassen bak togstasjonen. Markedet er åpent fra klokken 7 til 15, og det selges alt mulig fra økologiske grønnsaker til moteklær

Bak plassen finner man inngangen til kabelbanen, som på 15 minutter bringer en til toppen af Cerro de Calamoro, hvorfra man har en fantastisk utsikt ut over kysten.

Benalmadena - teleferico kabelbane

Oppe på toppen av fjellet avholdes det daglig en imponerende og informativ oppvisning med rovfugler. Det er gratis adgang ved visning av billetten fra kabelbanen. Det er også mulig å gå opp til toppen av fjellet, men det tar et par timer og krever en forholdsvis rimelig kondisjon.

Få mere informasjon om kabelbanen i Benalmádena.

Noen få hundre meter fra togstasjonen i retning av Benalmádena Pueblo ligger et lite tivoli, Tivoli World. Tivoli World er åpent fra midten av mars til oktober.

Tivoli World Benalmadena Arroyo

Les mere om Tivoli World Benalmádena.

I retning mot kysten, ved siden av Arroyos bibliotek,ligger Parque de la Paloma. Den store, skjønne parken er åpen for alle, og den har et rikt dyreliv med blant annet frittgående påfugl.

3. Mijas Pueblo

Mijas Pueblo

Mijas er en skjønn liten by i stil med Benalmádena Pueblo, men om mulig enda mere malerisk. Det er en opplevelse i seg selv å gå omkring i byens bratte gater og se på keramikk og håndlagde smykker. Det er også flere gode utsiktspunkter, hvor man kan sitte og kikke ut over Middelhavet.

Byen byr også på en unik mulighet for å kjøre en tur i en av de mange eseldrosjene,som er blitt ikoniske for Mijas Pueblo.

Mijas eseldrosje

Man bør også avlegge byens beste sjokoladebutikk,Mayan Monkey Mijas, et besøk. Butikken eies og bestyres av en irsk kvinne, Eli, som selv produserer sjokolade i et utall av varianter. Mayan Monkey Mijas er selvutnevnt til å være verdens mindste sjokoladefabrikk! Dog er den så populær, at den snart må flytte til større lokaler på Plaza Virgen de la Peña.

Alle ukens dager er det muligheter for å kunne delta på sjokoladeworkshop, men det kan være en god idé å bestille i god tid og betale i forveien da dette er svært populært. Man er imidlertid alltid velkommen til å bare stikke innom også, og er man heldig kan man komme til med det samme.

Mayan Monkey Mijas' hjemmeside

Bussen til Mijas, linje 112, går omtrent en gang i timen og tar cirka 15 minutter langs en kronglete fjellvei.

4. Fuengirola

Fuengirola strand

Fuengirola er en av de mest populære byene blant skandinaver på Costa del Sol. Byen er især kjent for sin lange, gyldne strand og ikke minst sitt internasjonale miljø. Her finner man et vell av innkjøpsmuligheter, tøybutikker og spisesteder. Mange av restaurantene eies av nordeuropeere, så lengter man etter et skikkelig smørbrød, en kanelsnegle eller kanskje en wienerschnitzel, er Fuengirola stedet å besøke.

Er man i Fuengirola i juli eller oktober kan man få en ekstra opplevelse med på kjøpet, da det i disse månedene avholdes en festival, såkalt feria, i byen.

Fuengirola feria

Det går tog til Fuengirola fra Arroyo de la Miel hvert 20.minutt. Alternativt kan man ta buss til Mijas og skifte til en annen buss som går videre til Fuengirola.

5. Málaga

Et par ganger om dagen går det buss direkte fra Benalmádena Pueblo til Málaga, men som regel kan det best betale seg å ta bussen til Arroyo og toget videre derfra. Toget kjører med 20-minuttersdrift og overholder kløreplanene meget nøyaktig.

Plaza de las Flores Malaga

Endestasjonen, Malaga Centro Alameda, ligger på hovedgaten Alameda Principal. Like over på den andre siden av veien begynner det historiske sentrum, hvor det er et vell av skjønne plasser, små museer og ikke minst et utall av tapasbarer.

Går man i stedet langs Alameda Principal når man ut til Malagas havn, som etter en grundig renovering i 2011 nå fremstår som et livlig og hyggelig sted å gå tur, drikke kaffe eller kanskje nyte et bedre måltid mat.

Dock 1 Malaga havn

Se noen av de mange gratis aktivitetene i Malaga.

Les om et utvalg av Malagas museer her.

Les mer om Malagas vakre havnepromenade, Muelle Uno.