De beste tipsene for hvor man skal handle på en selvforsynt ferie i Spania

Av de mange millioner som besøker Spania hvert år, er det stadig fler som fravelger å bo på et hotell med full service og alle fasiliteter, men heller velger å bo annerledes og på en slik måte at de får en smak av hva Spania virkelig har å by på. Derfor har vi samlet noen tips om hvor og hvordan man bør handle i dette fantastiske landet mens man er der på ferie.

Shopping 

Så, uten videre dikkedarer, her er hvor og hvordan man handler i Spania, og noen tips om hva man bør unngå også.

Tips en: Cash is king!

I Norge har vi vent oss til at stort sett alt mulig nå kan betales med plastkort. Til og med på McDonalds kan man bruke betalingskort, og flere steder aksepterer også andre betalingsteknologier, som for eksempel betaling via mobiltelefon. Sånn er det ikke riktig over alt i Spania ennå, og det er fortsatt kontanter som er den mest brukte betalingsmåten.

Faktisk kan man oppleve at samme hva man skal handle av stort eller smått, kan man risikere å bli avvist straks man viser frem kredittkortet sitt. Det spiller ingen rolle hvor mye varene koster eller hvor mange man skal kjøpe, og butikkens størrelse har heller ingen betydning. Hvis butikken kun aksepterer kontanter, er det kontanter som gjelder.

Ikke ta det personlig. Spania har hatt kultur for kontant betaling i generasjoner, og ord som debet og kreditt er totalt fremmed og noe de fleste skuler mistenkelig til. Det samme med betalinger online i nettbutikker og det å bruke enten mobiltelefonen eller sjekkhefte er bare ikke måten spanjolene gjør tingene på.

Shopping 

Så hvis du kommer til Spania på ferie må du være sikker på du har med deg nok kontanter, og da helst i euro. Er du nødt til å veksle kan det lønne seg å gjøre det i en bank og helst ikke på flyplassen, da dette ofte er en del dyrere enn ellers. Skulle du være heldig og finne en butikk som aksepterer kredittkortet ditt, skal du være forberedt på å bli bedt om å fremvise enten passet ditt, eller noe spanjolene kaller "DNI" (uttales "dee enney"). Et "DNI" er et spansk identitetskort som alle spanske statsborgere er lovpålagt å bære med seg over alt, men ikke noe man typisk finner i Norge.

En annen årsak til den konsekvente bruken av kontanter i Spania er den skjulte "folkesporten" skatteunndragelse. De fleste forhandlere har to skuffer i kassaapparatet sitt, en for likningsvesenet, og en til eget bruk. Svært uvant i begynnelsen, men sånn gjøres det mange steder i Spania, og Spania er annerledes.

Tips to: Billig som chips i et kinesisk marked.

Inntil ganske nylig hadde Spania noe som var kjent som "100 peseta butikker", hvilket senere er endret til de noe lignende "én euro butikker" men som dessverre selger varer av betraktelig lavere kvalitet enn de førstnevnte.

Marbella shopping

 

I den senere tiden har Spania  opplevd en stadig voksende gruppe innvandrere fra blant annet Kina, og mange av disse har åpnet hva de lokale ofte kaller enten "kinesiske markeder" eller "kinesiske butikker" hvor de selger nesten alt mulig til svært lave priser. Dessverre er kvaliteten ofte deretter, og må tas med i betraktningen hvis man velger å handle der.

Men lave priser og kanskje ikke verdens beste kvalitet til tross, disse kinesiske butikkene og markedene er perfekte steder å gå på jakt etter souvenirer i, og ikke rent sjelden finner man mange morsomme ting man kanskje ikke trodde man manglet og det er et ypperlig sted for å handle inn småting man kanskje står og mangler der og da eller kanskje har glemt igjen hjemme. De finnes i alle byer og jeg kan nesten garantere du kommer til å snuble over en under ferien. Går du inn i en, vil du få en opplevelse for livet. Ikke bare har de alt mulig rart, men personalet fotfølger deg rundt i butikken inntil du bestemmer deg for hva du skal ha og går for å betale.

Ikke misforstå. De gjør det ikke fordi de mistenker deg for å stjele eller ha andre uærlige hensikter. Det er simpelthen bare deres kultur og deres måte å gjøre tingene på.

Tips tre: Shopping i et Spansk supermarked

Helt siden vi flyttet til Spania har jeg på en måte savnet de norske supermarkedene litt. Begrunnelsen for dette er at straks man går inn i et spansk supermarked, møter man en mengde sanseinntrykk og lukter allerede i døren. Ofte er det lukter som blekemiddel eller fisk som dominerer, i motsetning til kanskje nybakt brød som i de norske.

Sjømat 

De spanske supermarkedene er mildt sagt svært forskjellige fra de norske, og det er nesten ingen ferdige matretter å finne i dem. Knapt nok frisk melk, og hoveddelen av den maten man finner er hva man i Norge vil kalle råvarer. Nettopp på grunn av tilgangen på allsidige og friske råvarer spiser spanjolene generelt mye sunnere enn nordmenn og skandinaver som sådan, noe som gjenspeiler seg i både matretter og handlevaner.

De bruker mye tid på å lage maten helt fra bunnen av, og i motsetning til hva vi ofte tror i Norge, så VET spanjolene med sikkerhet hva det er de spiser.

Så hvis du planlegger en selvforsynt ferietur i en av våre luksusvillaer i Spania skal du være forberedt på å måtte lage mesteparten av maten selv helt fra bunnen av. Til gjengjeld smaker den da også mye bedre, spesielt hvis den følges med en flaske god lokal vin.

Lanzarote - La Geria vin

De største supermarkedene i Spania er kjeder som Alcampo, Carrefour, Mercadona, Mas Y mas, Dia, Eroski og Consum, men det finnes tyske kjeder som Aldi og Lidl også. Stort sett alle spanske supermarkeder er tydelig påvirket av den lokale kulturen og matvanene i det området det ligger i, og de spanske handlevanene er svært annerledes enn våre. Man finner få norske, eller skandinaviske varer i det hele tatt, i de spanske supermarkedene med mindre man oppsøker de rene turiststedene i Spania.

Så skal man leve på egenhånd i ferien kan man like gjerne sette kursen for de lokale butikkene først som sist, og ikke bare gir det en mer autentisk opplevelse, det er også billigere.

En annen ting man hurtig legger merke til i Spania er at straks man kommer litt utenfor de større byene er det ikke så vanlig med enorme supermarkeder som i Norge. Det er heller ikke særlig vanlig å ta bilen for å handle, og unge damer med trillebager fulle av dagligvarer på slep er ikke et uvanlig syn.

Tips fire: Gå på markedet

En tur på et ekte spansk marked er en opplevelse som virkelig setter alle sanser i sving. Alle lydene, synet, luktene, og ikke minst den spennende og til tider bisarre maten du kan se der gjør en slik tur til noe vi virkelig anbefaler.

Madrid marked

Generelt sett er de spanske markeder strengt regulerte av de lokale byenes administrasjoner, og markeder med mat inneholder sannsynligvis den friskeste maten du noensinne har sett. Antageligvis finner du også mat du ikke aner hva er eller har sett tidligere, og finner du ingen som kan fortelle deg hva det er eller oversette navnet, er det bare å kaste seg ut i det og prøvesmake.

Noen markeder inneholder også andre ting som sko, klokker, gaver, leketøy og mye annet rart, men vær klar over at mye av dette holder såkalt "markedskvalitet", hvilket betyr det kanskje ikke holder like lenge som noe man kjøper i anerkjente butikker, og skulle det gå i stykker eller slutte å virke når du kommer hjem til Norge igjen er det ingen byttemuligheter og pengene må dessverre regnes som tapt.

Tips fem: Ville du kjøpt noe av en tilfeldig person du møter på gaten?

Spania har mengder av flotte feriesteder man kan besøke. Både på fastlandet og de spanske øyene, og felles for dem alle er at man bør så langt det er mulig unngå å handle noe av de mange gateselgerne som finnes. Ofte på et pledd eller et teppe de bare har rullet ut på fortauet.

Disse selgerne er beryktet i hele Spania hvor de bare kalles "manteros" (teppeselgerne) og de er ofte illegale immigranter som oppholder seg ulovlig i Spania. Du finner dem ofte på kjente feriesteder som Costa Blanca, og finner ikke du dem, kan jeg nesten garantere deg at de finner deg. Og det som verre er, de er svært pågående og kan være irriterende vanskelige å bli kvitt.

Alicante promenaden

Nesten ni ut av ti ganger er varene de selger falske, og skulle du være uheldig å bli stanset i tollen på vei hjem til Norge, risikerer du faktisk å måtte avlevere dem før du får lov å reise ut av Spania igjen. Da ble plutselig ikke Guccivesken til 40 euro eller Rolex klokken til 50 euro så gode kjøp likevel.

Bruk sunn fornuft, og hvis noe virker for godt til å være sant, så er det definitivt det i Spania. Selv om mange av disse gateselgerne virker vennlige, kanskje litt vel vennlige til tider også, så er det aller beste om man klarer å unngå dem helt. Blir de for pågående skal man bare gå vekk, helst i  en retning hvor man kan forvente å finne politiet så de kan hjelpe deg.

Som du forstår, å handle i Spania er svært forskjellig fra hva man er vant til hjemme i Norge, men forhåpentligvis vil du etter denne artikkelen være noe bedre rustet for å gi deg i kast med litt shopping på egenhånd. Lykke til.