Gode tips for Figueres-ferien din

Fordi denne byen er et yndet reisemål for kunstelskere, har Figueres blitt hovedstaden i Alta Ampurdián. Nær Costa Brava-kysten og bare kort vei fra Frankrike, kommer det mange turister hit hver dag for å se nærmere på landskapet og detaljene som inspirerte den verdenskjente maleren Salvador Dalí.
Fra gamlebyen i Figueres

Men Figueres er mye mer. I denne guiden vil vi vise noe av områdets rike kulturarv og de beste arrangementene i Figueres, hele året igjennom. Og Figuers har noen flotte strender som du heller ikke bør gå glipp av.

 

Besøk Teatro-Museo Dalí

 

Vi starter vår Figueres-guide med å besøke byens mest kjente attraksjon: Teatro-Museo, et unikt, drømmeaktig sted som er så surrealistisk som bare fantasien og oppfinnsomheten til hovedpersonen selv  – Dalí – kunne skape.

Teatro-Museo Dalí i Figueres

Den røde fasaden omgitt av sypresser og kronet med store hvite egg, ønsker oss velkommen. Teatro-Museo Dalí ble bygget på det som tidligere var teateret i Figueres og ble skapt av hendene til den katalanske kunstneren som ønsket å gi sine besøkende en ekte opplevelse. Derfor er også selve bygningen et av Dalís kunstverker.

 

Innendørs finnes noen av Dalís mest fremragende verker, fra noen av hans første kreasjoner til de han skapte i sin siste fase. Og i den tilstøtende bygningen finner du smykker som er designet av Dalí, like magisk og surrealistiske som maleriene hans.

Teatro-Museo Dalí i Figueres

Teatro-Museo Dalí er et must, men vi anbefaler at du kjøper billetter på internett for å unngå lange køer, spesielt om sommeren.

 

En visitt på San Fernando-festningen

 

Vi forflytter oss nå til Rose Bay, bare 800 meter fra Dalís museum, for å besøke den enorme San Fernando-festningen (Castell de Sant Ferran). Det er en militær festning som dateres tilbake til det attende århundre, men som er i en beundringsverdig god tilstand. De kolossale dimensjonene dekker et område på 320 mål og mer enn tre kilometer i omkrets, noe som gjør det til det største monumentet i Catalonia og en av de største militære festningsanleggene i Europa.

San Fernando-festningen

Du kan oppleve anlegget gjennom guidede turer, noe som anbefales om du er ute etter fakta og historien bak det enorme byggerverket. Bemerk at stallbygningen er stor nok til å romme 450 hester og at festningen har underjordiske sisterner som kunne lagre inntil 10.000 liter vann.

 

Gamlebyen i Figueres

 

Figueres er kjent for sin rike historiske arv, med både middelalderarkitektur og neoklassiske – og modernistiske arkitektoniske perler. I middelalderen var Figueres en festningsby. Men i dag er murene for det meste borte, bare la Torre Gorgot (Gorgot-tårnet) står igjen og er innlemmet i Teatro-Museo Dalí. Middelaldertiden kan også oppleves på steder som la Plaza del Ayuntamiento (rådhusplassen) eller i området rundt Carrer Magre der det gamle jødiske kvarteret lå. Et annen middelaldersk monument som er verdt å besøke, er kirken Sant Pere som er bygget i gotisk stil, på restene av et gammel romersk tempel.

Salvador Dalí-statue i Figueres

Nervesentrumet i Figueres er La Rambla, hovedgaten i byen som er full av butikker, barer og restauranter der du finner vakre modernistiske bygninger fra slutten av det nittende og tidlig i det tjuende århundret, bl.a. Casa Cusi, Casa Salleras og Casa Puig-Soler.

 

Leketøymuseet i Catalonia

 

Før vi ser nærmere på de beste arrangementene i Figueres, vil vi også ta med en av de mest originale museene som er dedikert helt og holdent til leketøy; El Museo del Juguete de Cataluña. Museet ligger i hjertet av Figueres og rommer mer enn 4.000 leker, inkludert fly, dukker, biler og tog.

 

Noen av disse små skattene tilhørte kjente personer som Salvador Dalí, Joan Miró og forfatteren Federico García Lorca, så også dette stedet er vel verdt et besøk før du avslutter ferien på Costa Brava.

 

Empordà-vin

 

Bortsett fra Dali, er den andre store hovedpersonen i Figueres-området Empordà-vinen. Vintradisjonene i Empordà går helt tilbake til grekernes og romernes tid i Spania, og i dag produserer viner med en kvalitet som er blant de beste i verden. I Figueres avholdes i september “Muestra del vino del Empordà” (Empordà vin-show) med vinsmaking, mat og alle typer aktiviteter knyttet til den flytende delikatessen.

Museo-Teatro de Dalí i Figueres

Også andre festligheter knyttet til vin feires i Festival Vivid, med ulike arrangementer over hele Costa Brava i april måned. Denne festivalen er så bra at vi har den med på vår liste over de beste gastronomiske arrangementene i Spania. Bare Middelhavet og aromaer fra de katalanske fjellene kan skape en vin så full av nyanser.

 

Akustisk festival i Figueres

 

Sommermånedene er den beste tiden for å besøke Figueres. Særlig under den Akustiske festivalen i Figueres med mange musikalske innslag i hele sentrum av byen, i august og september. Som navnet antyder, er formatet akustisk, så stemningen er svært avslappet. En perfekt måte å avslutte en dag i Figueres.

 

Med hver årlige utgave, har festivalen stadig fått sterkt økende oppslutning, fra 3.000 tilskuere i 2001 til 60.000 i dag. De kommer til Figueres for å oppleve den beste musikken i Catalonia.

 

Den internasjonale Festival Internacional del Circ Elefant d’Or

 

Denne festivalen har på bare fem år vokst til å bli en av de beste sirkusfestivalene i hele verden og den nest største sirkusfestivalen i Europa. Den har vokst så mye i anerkjennelse at den i dag tiltrekker seg mer enn 80 kunstnere fra 13 land og mer enn 20.000 tilskuere.

Teatro-Museo de Salvador Dalí i Figueres

Festival Internacional del Circ Elefant d’Or handler det om akrobatikk, fantastisk koreografi, magi og moro som alltid presenteres numrene av de beste internasjonale artistene. I det store sirkusteltet på festivalområdet presenteres mer enn 20 sirkusnumre, og en egen jury kårer vinnerne og deler ut gullelefanten – Elefant d'Or  til de beste numrene.

 

Komikkfestivalen i Figueres

 

Vi avslutter med en av festivalene som gradvis har blitt viktigere for kulturen i Catalonia og i Spania, nemlig komikkfestivalen i Figueres. 

 

Vanligvis arrangeres den i april og byr på teater både innendørs og i gatene, monologer, latterterapi, workshops, konkurranser og ”latter-yoga”. Noen av aktivitetene er gratis. Ta en kikk på programmet på festivalens hjemmesider.

Den internasjonale sirkusfestivalen: Elefant d`or

Har du bestemt deg for å besøke Figueres i år? På grunn av den fantastiske beliggenheten i sentrum av Ampurdián og med kort avstand til Costa Brava; er Figueres perfekt både for dem som liker fjellet og dem som helst vil besøke strendene. Bestill ditt feriehus i Figueres og nyt den rike kulturarven og noen av de beste og flotteste arrangementene i Catalonia!