Nord- og Sydspania er som yin og yang. Nordens allestedsnærværende skifer og rå klippevegger står i skarp kontrast til Sydens hvitkalkede hus og avrundede fjelltopper.
Vi har tidligere vært på road trip i Galicia - og reiser nå videre østover til Cantabria og Asturia.
Naturen og arkitekturen langs den nordspanske kysten gjør at man føler man befinner seg i en helt annen verden. De største attraksjonene er de storslåte naturopplevelsene, de bittesmå landsbyene og de tradisjonelle matretter, som virkelig setter kulør på Nordspania.
Vår tur går denne gangen langs kysten fra den vestlige utkanten av Cantabria til det østligste hjørnet av Asturia. Vi tar ikke de store byene med i denne omgang, men man kan for eksempel godt begynne turen i enten Santander eller i Bilbao.
Spesielt på veien mellom Santander og Oviedo, som er - eller i hvert fall bør være - med på alle road trip-ruter på den nordspanske kystlinjen, finner man en perlerekke av små og store vidundere, som det virkelig er verdt å stoppe opp ved for å oppleve. Ruten kan fint gjennomføres på kun et par dager, men det kan så absolutt anbefales at man setter av noe mer tid, slik at man vil ha god tid til å utforske naturen og de mange små landsbyene langs veien.
Her får du så en håndfull personlige anbefalinger til en helt eventyrlig roadtrip på den nordspanske kystlinjen. Vi begynner reisen i Santillana del Mar, som er en liten landsby som ligger omtrent 25 kilometer sydvest for Santander.
Santillana del Mar
Det kan virke som om middelalderen ikke helt har sluppet taket i Santillana del Mar ennå - selv om det nok ikke helt er til å overse at det er både offentlig støtte og økonomiske interesser involvert i vedlikeholdet av det middelalderlige utseendet. Santillana har surrealistisk mange souvenirforretninger med ost, pølser, sjokolade og likør - og det er nærmest tale om små museer, og underholdningsverdien i å utforske de mange delikatesser skal man bestemt ikke kimse av.
Til tross for turismens markante inntog i Santillana er man på ingen måte ikke i det minste tvil om at det er tale om en ganske alminnelig landsby med alt hva det naturlig nok innebærer. Eksempelvis kunne vi ikke kjøpe frimerker i Santillana (“næh, de når ikke ut hit de vet du”), og i byens lille supermarked lekte de lokale barna sisten mellom hyllene.
Skal det imidlertid noe mer enn bare landsbyliv til for å imponere deg, kan det varmt anbefales at man besøker byens torturmuseum. Museo de la Tortura El Solar stiller ut omtrent 70 forskjellige torturinstrumenter, som alle aktivt ble brukt mellom det 14. og det 19. århundre - blant annet under den spanske inkvisisjonen.
El Capricho i Comillas
Knapt 20 kilometer fra Santillana ligger landsbyen Comillas. Den er ikke spesielt spennende i seg selv, men den er likevel verd å besøke hvis man er bare en smule kunst- og arkitekturinteressert. I Comillas ligger nemlig en av den berømte arkitekten Gaudis mindre kjente kreasjoner.
Det det er snakk om er et lite sommerpalass, oppført i årene 1883 - 1885, og det er en av de eldste eksisterende bygninger designet av Gaudí (nest etter Sagrada Familia, som ble påbegynt et år tidligere, i 1882, og tett etterfulgt av Casa Vicens i Barcelona). Huset fikk navnet El Capricho, hvilket best kan oversettes med noe man ønsker seg. Det ble opprinnelig bygget til Máximo Díaz de Quijano, som emigrerte fra Sydamerika og senere giftet seg inn i den adelige familien til den første marquis av Comillas.
Huset er fullt av fascinerende detaljer, som for eksempel altaner med innebygde benker og en steinhule i bakgården. Husets mange rom er strategisk plassert i overensstemmelse med solens bane, slik at det for eksempel er morgensol i soveværelset og sol i spisestuen til spisetid.
Adresse: Barrio Sobrellano, 39520 Comillas, Cantabria
Åpningstider: vinter (november - februar) klokken 10.30 - 17.20, sommer (juli - september) klokken 10.30 - 21.00, vår/høst klokken 10.30 - 20.00
Pris: voksne 5 euro, barn (7-14 år) 2,5 euro
Picos de Europa
Vi kjører nå litt inn i landet, med retning mot fjellområdet Picos de Europa. På denne veien kan det trygt anbefales å tilbringe en dags tid eller to i egnen omkring landsbyen Potes. Landsbyen er typisk for Cantabria, men noe mer velholdt (og dermed også turistpreget) enn mange andre av de utallige små landsbyene - som snarere må betegnes som små klynger av hus fremfor byer der de ligger og trykker seg inn mellom bakker og daler. Ikke misforstå, disse er også en visitt verdig. Eksempelvis overnattet vi i landsbyen Lon, som er en anelse falleferdig, men likevel både hyggelig og imøtekommende - og like utenfor bakgården strekker det seg kilometer etter kilometer med uspolert natur!
Ostefabrikk og kastanjetrær
Et fint sted å holde en rast i dette området er ved landsbyen Pendes. Her kan man besøke en liten ostefabrikk, en samling eldgamle kastanjetrær og noen helt fantastiske utsiktspunkter.
Den lille ostefabrikken La Quesería Las Brañas de Pendes ligger i et simpelt gult hus i en bitteliten landsby. Her kan man prøve å lage sin egen ost (bestill tid i forveien) eller se en video om prosessen (her snakker vi om et VHS-bånd på et gammelt fjernsyn - man er da vel på landet!). Etterfølgende kan man få lov til å smake på de forskjellige ostene som er laget på enten ku-, får- eller geitemelk, og er sterkere eller mildere alt avhengig av lagringstiden. Prisene er så absolutt rimelige, omtrent 7-8 euro for en ost. Få mer informasjon på www.queseriapendes.com.
Omtrent 500 meter fra ostefabrikken ligger El Habario, en samling gamle kastanjetrær, hvorav noen har stått i over 1000 år! Enkelte er så store at man kan stå inne i den hule stammen.
Fra El Habario kan man gå videre opp til utsiktspunktet Mirador de Liébana, hvorfra det er en helt enestående utsikt over områdets fjell og daler. Turen er ikke spesielt bratt og tar omtrent 15 minutter å gå.
Fuente Dé
Fra Potes kan man også kjøre til Fuente Dé, som er en gigantisk svevebane, som hever seg ikke mindre enn 753 meter over Valle de Liébana. Man kan trygt ta turen med ro i sinnet, for i begynnelsen av år 2015 investerte Cantabrias turistorganisasjon, Cantur, 1,4 millioner euro til renoveringen av Fuente Dé, så både sikkerheten, effektiviteten og miljøvennligheten er så absolutt helt på topp.
Turen med den cirka 1500 meter lange kabelbanen tar omtrent 3,5 minutt. Ved endestasjonen El Cable er det den vakreste utsikten over området (så sant været er godt - men en tur gjennom tåken kan da også være en opplevelse!).
Omkring Fuente Dé ligger et par hoteller, restauranter, barer og campingområder, men ved selve svevebanen er det kun en enkel kafeteria ved hver ‘endestasjon’.
For at komme dit fra Potes følger man N-621, som etter omtrent 20 kilometer “ender blindt” ved Fuente Dé. Om sommeren, når svevebanen naturlig nok tiltrekker seg flest besøkende, kan det ofte være flere kilometer lang bilkø på det siste stykket av veien.
Åpningstider: alle dager - om vinteren klokken 10.00-18.00, om sommeren (juni - september) klokken 9.00-20.00
Kontakt: fuentede@cantur.com
Pris: voksne 16 euro (enkeltbillett 10 euro - hvis man for eksempel ønsker å spasere ned), barn (6-12 år) 6 euro.
Covadonga
I Spani har selv de minste byene sin egen kirke - eller to! Covadonga er nå knapt nok for en landsby å regne, men heller et lite sogn i fjellene, bestående av en samling hus og litt skog. Covadonga er blitt tillagt stor (og formentlig overdrevet) historisk betydning som stedet hvor de kristne styrker vant deres første slag mod maurerne og deretter innledet den 770 år lange kampen for å utdrive maurerne av Spania. Sognet har to kirker - og begge er som tatt ut av et eventyr!
Den største av kirkene ligner nesten en borg, der den troner høyt hevet på en klippeknaus.
Den andre kirken er bygget inn i en klippevegg - og skal man til messe, går veien gjennom en grotte og videre ut på en avsats hengende i løse luften, hvor det så er oppstilt et alter og et par benkerader. Under klippeavsatsen springer et lille vannfall, og nedenfor ligger en sjø med en liten fontene.
Hvis man drikker av fontenen skulle man etter sigende bli gift innenfor et år - eller gravid, litt avhengig av hvilken legende man tror mest på (det er fortsatt ikke et helt år siden vi besøkte Covadonga, så teorien kan foreløpig hverken be- eller avkreftes av undertegnede).
Lagos de Enol
En av de virkelig magiske tingene ved Nordspania er at det gjemmer seg så mange storslåtte naturopplevelser der - og ofte på helt uventede steder. 12 kilometer lenger oppe på fjellet fra Covadonga ligger to enorme sjøer, Enol og Ercina.
12 kilometer høres kanskje ikke ut som all verden, men med en helning på opp til 17 % er det dog ikke for pyser - eller generelt for folk med tendenser til å bli bilsyke. Utsikten underveis er så også til gjengjeld helt enestående!
Husk imidlertid å holde godt øye med rabatten, for området anvendes til gressing, og det er ikke usedvanlig at man må dele veien med en flokk kuer underveis - både med og uten gjeter.
Turen kan også gjøres på sykkel, hvis man vel og merke har formen til det - for ruten er nemlig blant de mest fryktinngytende etappene i Vuelta a España.
Vil du oppleve den nordspanske naturen på helt tett hold, er den beste løsningen å finne vandrerstøvlene frem og begi deg av sted på en av de utallige, og høyst betagende, vandreruter i Asturia.
Mindre kan man dog også gjøre det. I bil har man en alle tiders mulighet for å utforske Nordspanias fjerneste avkroker og høyeste tinder, og dette lille utvalg var kun ment som en appetittvekker, som forhåpentligvis også har gitt lyst til å utforske området nærmere.
Har du noen gode råd til hva man bør oppleve i Nordspania, så skriv endelig en kommentar nedenfor. God tur.