Automobilmuseet i Malaga - Museo Automovilístico de Málaga

Ingeniørkunst er også kunst, er tydeligvis mottoet til Museo Automovilístico de Málaga, som første gang åpnet dørene i 2010 i en tidligere tobakksfabrikk fra 1923.

Den var den portugisiske samleren og museumsdirektøren João Magalhães som begynte å samle på bilene i løpet av etterkrigstiden på slutten av 1940-tallet. Han tok opp hobbyen med å se etter gamle biler sammen med sin far i gamle låver og uthus i Portugal. Museet tilbyr en attraktiv, cirka 2 timers rundtur hver morgen eller ettermiddag, og et besøk her er en spennende opplevelse for både de yngre og eldre generasjoner. Det er en sann visuell fest for alle aldre.


Museo Automovilístico Málaga

Ingeniørkunstens skjønnhet

Biler, mote og design utfyller hverandre som hånd i hanske i det hvite og grå interiøret i automobilmuseet som ligger sydvest for sentrum av Malaga. Det er over 90 vel bevarte og skinnende blankpolerte biler i museet, hver enkelt utstilt i en rekkefølge slik at man oppfatter alle som en helhet.

Her finnes legendariske modeller som for eksempel Hispano Suiza, Bugatti, Delage, Packard, Auburn, Rolls Royce, Bentley, Jaguar, Mercedes og Ferrari. Noe som virkelig får hjertet til å banke litt ekstra, spesielt hvis man bare har et snev av interesse for tidlig ingeniørkunst fra 1900-tallet, eller simpelthen bare liker å se biler som tidligere har tilhørt både Hollywoodstjerner og rock'n'roll ikoner.

Museo automovilístico

Bilene er glamorøst kledd i strutse- eller krokodilleskinn, hardtre og har lekre instrumentpaneler pyntet med eksklusive signaturornamenter fra for eksempel Lalique og elfenben eller dørhåndtak i sølv.

Museo automovilístico

En av museets signaturbiler er en Swarovskykledt Rolls Royce, men selv synes jeg det er ganske vanskelig å sammenligne eller velge en spesiell favoritt blant alle bilene. Det er så mye å velge mellom, og alt avhenger av hva man liker. Noen liker den kule rosa Cadillacen eller kansje en av de mer konservative, men ikke mindre elegante sølvgrå Bentley, eller en historisk 540k Mercedes fra 1936.

Silke & Biler

Og hva har så mote å gjøre med biler? Vel for det første, de deler den samme lidenskap for skjønnhet. Den permanente Maga Sublime vintage samlingen ble innviet i mars 2013 og er innrettet som en intim, svakt opplyst boudoir innstilling. Den ligger rett innenfor hovedinngangen til museet der haute couture av 20-tallet vises på cirka 40 utstillingsdukker som alle er kledt på med silke, chiffon, musselin og crepe.


Vintage mote i automuseet i Malaga
Photo: Lorenzo Hernandez

Denne delen av museets samlinger er organisert rundt de strålende sosiale epokene fra århundreskiftet, post-Edwardian tiden til Belle Époque, og videre til cocktailkjoler fra 50-tallet og den ekstravagante feministisk frie sjelen vi ser på 60-tallet. I utstillingen er det også Hollywood-stjernenes favoritter som Dior, Chanel, Valentino, Marilyn Monroes favoritt Givenchy, samt en samling av moderne kofferter og annet tilbehør: Dalis skolue og Elsa Schiaparellis paradisfugl, flere elementer fra Magalhães tilbehørsamling, også kjent som "de Balenciaga en Schiaparelli".

Maga Sublime er stedet hvis du interesserer deg for klær, mote og design, som i sin tid udødeliggjorde kvinner som Jackie Kennedy, Audrey Hepburn og Rita Hayworth.

Aktiviteter i museet

Nå er det imidlertid ikke meningen man bare skal beundre bilene inne i utstillingen, og hver søndag klokken 12:30 blir en av bilene tatt ut for en liten kjøretur. En stor opplevelse for mange bilentusiaster, da den klassiske motorlyden brummer i hele museet.

Museo automovilístico

I tillegg til dette arrangeres det hver lørdag en guidet tur i museet, hvor det legges vekt på alternative energikilder i bilen. Man ser på en dampdrevet bil fra 1910, et elektronisk bil fra 1916, en bil som ble brukt under et stort solenergiløp i Australia i 2009 og en prototype av en hydrogenbil fra 2010. Videre er museet ofte et elegant sted å avholde moteshow, produktlanseringer og andre hendelser og handlinger, blant annet som en sidearena til Málaga Film festival og den årlige Museum Night Festivalen. Sist men ikke minst: museet er (ikke overraskende) en populær møteplass for de mange nasjonale og internasjonale sammenkomster av veteranbilforeninger.

Alt i alt, en glamorøs, helhjertet, og ikke minst veldig anbefalelsesverdig opplevelse.

Hvordan komme dit, og annen praktisk informasjon

  • Åpningstider: fra 10:00 til 19:00 fra og med tirsdag til og med søndag. Mandager stengt
  • Adresse: Avenida Sor Teresa Prat, 15, 29003 Málaga
  • Telefon: +34 951 137 001
  • Billettpris: €6,50 for studenter, €4,50 for 65+, studenter og innbyggere i Málaga. Gratis adgang for barn under tre år.
  • Gratis parkering i umiddelbar nærhet av museet.
  • Offentlig transport: rundt 20 minutter; buss 16 og 3 fra Alameda sentrum. Hvis du tar linje 3 skal du stige av ved Heroe de Sostoa og spasere de siste fem minuttene mot den forhenværende tobakksfabrikken, eller hvis du tar linje 16, stig av ved Avenida Sor Teresa Prat og spaser de siste to minuttene mot museet. Du kan kjøpe et busskort i en av kioskene ved Alameda.

For flere gode tips om steder å reise i Malaga, kan du lese denne artikkelen; hvordan se mest mulig i Malaga på en dag.