Gatekunst i Malaga - MAUS

MAUS prosjektet (Málaga Arte Urbano en el Soho) er et initiativ til å fornye området SOHO i Malaga gjennom kunst. 

Bydelen, kjent som SOHO, ligger bak byens senter for samtidskunst (CAC), like sør for Alameda Principal og strekker seg ned til byens havneområde - Muelle de Heredia. Til tross for SOHOs sentrale beliggenhet, med viktig kulturell og historisk betydning, har området fått liten oppmerksomhet de siste 50 årene. MAUS har som mål å endre dette. 

Musikk, dans, teater, maleri og skulpturer er aktiviteter representert i prosjektet, som gjennomføres i samarbeid med lokale innbyggere. Sammen skaper de en artistisk opplevelse som har gitt Malaga internasjonal annerkjennelse. SOHO har blitt omgjort til et lerret for kunstnerisk utfoldelse - et utendørs kunstgalleri.

Video om Malagas gatekunst

 

Den beste måten å oppleve Malagas urbane gatekunst på, er naturligvis å spasere gjennom nabolaget. Området ligger i praktisk beliggenhet nær mange av Malagas populære turistattraksjoner, så opplevelsen kan lett kombineres med andre begivenheter. 

Et besøk i CAC er også å anbefale. Inngang er gratis, utstillingene er kontinuerlige og alltid interessante. De har også en god og rimelig restaurant, eller du kan ta en titt på noen av Malagas beste tapasbarer.
 
Følgende kommer en presentasjon av de 10 best kjente gatekunstnerene representert i SOHO. I tillegg finnes det en åpen vegg for passerende kunstnere til å legge igjen sine bidrag. Nederst i artikelen vil du finne et interaktivt kart med maleriene markert, som du kan bokmerke og bruke som guide på din mobil eller nettbrett.

D*Face - Dean Stockton

D*FACE og OBEY i Malaga

D*Face, kunstneren ved navn Dean Stocktorn, valgte Malaga for sift største veggmaleri per dags dato. Motivet er av en jagerpilot, som strekker seg over hele 7 etasjer av Garcia Lorca ungdomsskole. Bildet er signert med tittelen "I'll put an end to those flying D*Dog if it's the last thing I'll ever do."

Dean er selv-lært illustratør, maler og gatekunstner. Hans kunst er inspirert av Hip Hop-kulturen, tegneserier og urban intervensjon. "En dag bestemte jeg meg for å bygge mitt eget univers av karikaturer jeg hadde spredd som pesten i Londons gater. Jeg har gjort dette i over et tiår nå."
 
For mer informasjon, se D*Face i Malaga med video.
 
D*Face's jagerpilot kan sees på lang avstand, og befinner seg på Calle Comandante Benitez 14.

 

OBEY - Shepard Fairey

OBEY i Malaga

Frank Shepard Fairey (OBEY) er et globalt anerkjent navn innen gatekunst. I tillegg er han en grafisk designer og illustratør, kjent blant annet for sin ‘Hope’ poster, som representerte Barack Obamas presidentkampanje i 2008.

OBEYs veggmaleri i Malaga befinner seg ved siden av D*Face's jagerpilot, og har tittelen "Paz y Libertdad" - Fred og Frihet. Motivet sies å skildre hans kone, Amanda. "Jeg er veldig fornøyd med resultatet" sier han, og legger til "dette er er utrolig prosjekt, for gatekunst, for byen og for dens innbyggere. Energien her er fascinerende og gjør at du får lyst til å utføre ditt beste arbeid."

Franks kunst har vært utstilt over hele verden. Han designer også sin egen kleskolleksjon, og har fans i millioner. 

For mer informasjon, se OBEYs gatekunst i Malaga med video

"Paz y Libertdad" befinner seg på Calle Comandante Benitez 14.

 

ROA

ROA i Malaga

ROA er en Belgisk gatekunstner. Han fikk først oppmerksomhet når en rekke dyremalerier begynte å dukke opp på gamle varehus nær hans hjemby Ghent. I dag er hans kunstverk å finne i byer over hele verden, fra Manhattan til Auckland og nå også i Malaga.

Hans kunst består i hovedsak av ville dyr og fugler, malt i sort/hvitt. Budksapet hans er å symbolskt putte disse dyrene tilbake i deres rettmessige habitat, som ble tatt fra dem da byene ble bygget. På bakgrunn av dette blir han ofte omtalt som en miljøbevisst gatekunstner. 
 
Hans bidrag i Malaga består av en Kameleon i Calle Casas de Camperos, og en stor vegg med rotter som motiv.

Boamistura 

BoaMistura i Malaga

Boamistura betyr "god blanding" på portugisisk, og er navnet på en gruppe bestående av fem gatekunstnere. De har alle bakgrunn innen graffiti, men gikk sammen i 2001 og dannet gruppen som i dag driver med både grafisk design, rådgivning innen interiørdesign og arkitektur, og gatemalerier. 

Deres kunst har vært utstillt på Reina Sofia Nasjonalmuseum, Casa Encendida, og DA2 museumet i Salamanca. De har også gjennomført samarbeid med ONCE, Intermon Oxfam, Røde Kors og Antonio Gala stiftelsen.
 
Boamisturas malerier i SOHO finner du i Calle San Lorenzo og på Colegio Garcia Lorca.

Manuel León Moreno

Manuel León i Malaga

Manuel León ble født i Villanueva del Ariscal, Sevilla, i 1977. Han er en maler, og var en av de orginale medlemmene av gruppen Colectivo Intervenciones en Jueves (Kollektive Intervensjoner på Torsdag), en gruppe som bedriver kunstnerisk protest på Calle Feria markedet i Sevilla. 

Manuel kombinerer malerjobben med andre prosjekter, som UNIA og La Mirada Creciente - et pedagogisk prosjekt han han etablert sammen med Celia Macias.
 
Manuels verk kan du se på Calle Duquesa de Parcent 12.

Faith47

Faith47 i Malaga

Faith47 er en internasjonalt anerkjent og kritikerrost gatekunstner født og oppvokst i Cape Town, Sør Afrika. Hun er best kjent for sine enorme veggmalerier i Cape Town og Johannesburg, inspirert av hennes opplevelser i hjemlandet.

"En kunstners identitet er på mange måter irrelevant, fordi den kan distrahere seeren fra å se selve kunsten som skapes. Kunstneren gjenspeiler samfunnet. Mitt arbeid er inspirert av natur og menneskelig natur - og utforsker hvordan de to reflekterer hverandre. Jeg er interessert i alkymi og mysteriet med eksistensen, symboler, tid og menneskehetens gåter."
 
Se hennes kunst på Alameda Principal 47.

DALeast

DALeast i Malaga

DALeast ble født i Kina i 1984, men bor for tiden i Sør Afrika sammen med sin kunstnerkone Faith47 (omtalt ovenfor). Han har raskt blitt et av de største navnene innen gatekunst. 

Den kinesiske kunstneren studerte formgivning og skulptur, og begynte med gatekunst i Beijing i 2004 - den gang under aliaset Dal. 
 
"Jeg håper at jeg kan skape illusjoner i mine malerier, hvilke kan fungere som en bryter i folks sinn" sier han om sin kunst, som er inspirert av jordens omdreining, det åndelige liv, følelser og det uendelige universet.
 
DALeast sin kunst finner du på Alameda Principal 25.

Andi Rivas 

Andi Rivas i Malaga

Spanskfødte Andi Rivas tok kunstutdannelse ved universitetet i Granada, og har vunnet den prestisjetunge Fernando Quiñones-prisen hele to ganger. Andi er designer, kunstner, illustratør og filmskaper, og har jobbet med utallige store prosjekter, som f.eks. Malaga Film Festival.

Sammen med sin bror Carlos Riva har han etablert RD2 studio i Madrid, og hans arbeid skal stilles ut i både Finland og Mexico gjennom det kommende året.
 
Hans bildekollasj med tema "Velkommen til Spania befinner seg på vinduet av parkeringshuset i Calle Alemania.

Dadi Dreucol 

Dadi Dreucol gatekunst Malaga

Dadi Dreucol er en gatekunstner født og oppvokst i Malaga. "Dadi Dreucol" lest lest bakvendt uttaler "locuerdidad" et ord han har kommet opp med, som refererer til forstand, eller fornuft. 

Hans arbeid er velkjent og godt likt i Malaga, og befinner seg blandt annet langs elvebredden av Guadalmina-elven  og i nabolagene Madre de Dios og Juan de Medina.
 
Dadi studerte ved Malagas kunstskole, men flyttet til Valencia for å fullføre studiene. Et sentralt motiv i hans kunst er en halvnaken, skjeggete mann, en person som nekter å følge byens regler. Han er en symbolsk figur som representerer den menneskelige eksistensielle essens. 
 
Dadis kunst i SOHO finner du på Calle Tomás Heredia 12.

Pejac

Pejac veggmaleri Malaga

Silvestre Santiago, bedre kjent som Pejac, ble født i Santander, Cantabria i 1977. Han studerte kunst i Salamanca og senere i Barcelona. I 2001 fortsatte han sine studier på Accademia di Belle Arti de Milano.

Pejac Maler hovesaklig i sort/hvitt. Hans motiver rører ved sosialøkonomiske temaer og omhandler ting som fred, frihet og politikk.
 
Hans bidrag til MAUS finnes på Calle Tomás Heredia 12.

 

En spesiell takk rettes til MausMalaga.com for hjelp og støtte i utarbeidelsen av denne artikkelen. Hold et øye med deres hjemmeside for å få informasjon om kommende artister og arrangementer.