Málagas tradisjonsrike viner

Noen sier at Malaga har to religioner: kristendommen - og vin! Vinen har en helt spesiell plass i spanjolenes hjerte, og det gjelder ikke minst på Costa del Sol. På like fot med berømtheter som Cognac, Champagne og den nordspanske Rioja råder Malaga over det beskyttede varemerket D.O. (Denominación de Origen) MALAGA som er en garanti for de lokale vinenes geografiske opprinnelse og høye kvalitet.

Vin i Spania

Spania kan bryste seg med å ha verdens største areal av vinplantasjer: I 2011 var mer enn 1,2 millioner hektar av spansk jord dekket av vinranker. Hva utbyttet av produksjonen angår, har Spania imidlertid i mange år ligget som en god nummer 3 like etter Frankrike og Italia. Men i år 2013 ble Spania velsignet med en rekordstor høst, som brakte landet i førerposisjon med 50 miillioner hektoliter vin. Den største vinproduserende regionen i Spania er den sentrale Castilla-La Mancha, men noen av de mest kjente spanske vinene som for eksempel Rioja og Ribera del Duero, stammer derimot fra nordspania. Andalusia kan imidlertid også være med, blant annet med det søte streif av Malagavin og naturligvis den berømte sherry fra Cadiz-provinsen.

Vídeo om Malagas viner og vinbarer

 

I Malaga-provinsen ble vinproduksjonen opprinnelig introduseret av fønikerne, og Malaga var dermed en av verdens første vinproduserende områder i verden. Den første kommersielle vinproduksjon ble senere etablert i Ronda (les mer om Rondas viner her).

Fønikerne, romerne og maurerne var alle svært glade for Malagas viner, og de utbygde hurtig regionens produksjon og eksport av vin. Dessverre var flere omganger av vinpest på 1800-tallet med til nesten å utrydde hele regionens vinindustri.

I dag er Malaga tilbake i storform som den største vinprodusenten i Andalusia, med over 1200 hektar vinranker fordelt på omtrent 30 vingårder (bodegas). Alene i Malaga produseres det over 2 millioner liter vin årlig.

Tradisjonell oppskjenking av Malaga-vin

De mest kjente vinene er de søte typene som er satt på Moscatel- og Pedro Ximénez-druene, som fortrinnsvis vokser i Axarquia-regionen. Ut over Axarquia er Antequera i den nordlige delen av Malaga-provinsen storprodusent av spesielt Pedro Ximenez-druer. I Manilva vest for Malaga by dyrker man også vindruer - og da spesielt de store Moscatel-druene - men her dyrkes de for å bli spist i stedet for drukket. Ronda har også etterhvert fått seg et godt rykte for deres mange forskjellige viner. Selv om vindruene dyrkes, presses og fermenteres rundt omkring i Malaga-provinsen, lagres vinene alltid i Malaga by!

Vin utgjør en viktig ingrediens i Andalusias kulinariske og sosiale tradisjoner. Den søte Malaga-vinen går naturligvis godt til desserter, men spanjolene møtes også gjerne til et lite glass utpå ettermiddagen på en av de utallige barene som finnes i selv den minste lille landsby.

I Malaga by er Bodega El Pimpi og La Antigua Casa de Guardia blant de mest populære møtestedene, og disse tradisjonsrike vinkjellere er med deres stemningsfylte barer et opplagt sted å la smaken av søte druer møtes med duften av historie.

La Antigua Casa de Guardia

Vino de Málaga (Malaga-vin)

La Antigua Casa de Guardia er den eldste baren i Malaga. Den ble grunnlagt allerede i 1840 av Don José Guardia, og i dag er denne bodegaen litt av en institusjon. Spanjolene samles her i hopetall, og selv om lokalet er av en betraktelig størrelse, står man likevel ganske tett mellom baren, frysebokser og vintønner.

Casa de Guardia har produsert vin etter nøyaktig de samme metodene de siste 172 år. Dronning Isabel II utnevnte i sin tid Casa de Guardia til offisiell hoffleverandør og lot dem få lov til å bruke det kongelige segl på vinflaskene - og det er ikke skjedd noen forandringer siden. Vinen skjenkes fortsatt fra de gamle eiketrestønnene via kraner som stammer fra den andre verdenskrigen, og regningen noteres med kritt direkte på bardisken!

Baren omtales til tider av de lokale som El Barril Místico - den ‘mystiske’ tønnen - fordi den menes å råde over en vin så sjelden og verdifull, at kun noen få helt spesielt utvalgte får lov til å prøvesmake den. Myter eller ei, så gjør lokalets antikke utsmykning, malerier og vel bevarte gamle flasker, dette stedet til litt av et levende museum.

Bodega-Bar El Pimpi

Bodega-bar El Pimpi, Malaga

En av de mest berømte tapasbarene i Malaga er uten tvil Bodega-Bar El Pimpi, som ligger midt i hjertet av Malaga by, et knapt steinkast fra  Plaza de la Merced.

Navnet "El Pimpi" refererer til en klassisk figur i havnebyen Malagas historie. Los pimpis var de unge mennene som i gamle dager assisterte skipenes besetning og passasjerer, og som senere med tiden ble til de første turistguidene.

Den rustikke innretning og den spennende utsmykningen i det gamle 1700-tallspaleet skaper en helt spesiell atmosfære. Stemningen oser av andalusisk sjarme, med en bar hvor det er lavt under taket, og en indre “gårdhage” under stjernene. Den store terrassen som vender ut mot ruinene av det romerske amfiteater og Alcazaba, er et fantastisk sted å nyte en drink eller en omgang tapas på en behagelig varm sommeraften.

Bodega-Bar El Pimpi er utsmykket med bilder av all verdens kjendiser som har vært innom - der i blant et par skandinaver, Picasso, Antonio Banderas, Hertuginnen av Alba, Rafael Nadal og utallige berømtheter innen for flamenco, kunst, sport og politikk.

Restaurantens egen Malaga-vin (Vino de Malaga) er for øvrig utnevnt til å være Andalusias beste, og mange spanjoler kommer hit for å dele en god flaske vin i selskap med de solide, velsmakende tapas.

Et besøk på El Pimpi er en opplevelse for alle sanser!

el pimpi
Malagas tradisjonsrike bodegas og barer hører til blant byens største attraksjoner, for det er her byens historie og kulinariske tradisjoner møtes. Barene ligger side om side i Malagas historiske sentrum, og de byr alle og enhver velkommen.

God fornøyelse!