Atarazanas - Málagas sentralmarked

Dette matmarkedet syder av aktivitet og er absolutt verdt et besøk. Selv om det ligger midt i hjertet av Málaga, er det likevel en attraksjon som mange dessverre lett går glipp av. Folk har en tendens til å gå forbi og gjør sine innkjøp andre steder. Men hvis du er ute etter ferske matvarer som også er produsert lokalt, er det inn på dette matmarkedet du bør gå.

 

Og om du lurer på i hvilke av bodene på markedet du gjør de beste kjøpene, så sjekk ut vår guide til de 10 beste markedsboder i Atarazanas. Disse bodene er nemlig håndplukket av noen av Málagas ledende kokker.

 

En kort historisk gjennomgangFasaden på Ataranzas sentralmarked i Málaga

 

Som ved så mange andre bygninger i Málaga, har også sentralmarkedet en fascinerende, men skjult historie. Navnet "Atarazanas" er arabisk og fra den tiden maurerne regjerte på Den iberiske halvøya. Oversatt betyr navnet "sted hvor skip repareres" – altså en type båtverft.

 

Selv om det kan være vanskelig å tro nå, lå det meste av Málaga under vann i de hundreårene maurerne regjerte over byen, og Atarazanas lå faktisk rett ved sjøkanten. Det finnes historiske kilder som bekrefter at selv godt inn i det 18. århundret var det mulig å fiske i sjøen fra veggene til markedet (altså det tidligere verftets vegger).

 

Det arabiske verftet

 

Atarazanas ble bygget i regjeringstiden til Mohammed 5. (1354 - 1391). I det 14. århundret var verftet et av de største og mest imponerende bygningene i samtiden. Atarazanas ´kjennetegn var de sju ”hestesko-arkene” som utgjorde fasaden på bygget.

 

Ataranzas sentralmarked i Málaga

 

I dag er det bare én ark igjen, og i 1978 ble den erklært som et monument av stor historisk og kunstnerisk betydning

 

For de mest interesserte kan vi ta med at det finnes to små arabiske skjold nær toppen av buen. På dem står det "Bare Gud er seierherre, ære være ham."

 

Ataranzas sentralmarked i Málaga

 

Den gamle bygningen forfalt imidlertid raskt. Etter at Málaga igjen ble erobret, denne gangen av de katolske kongene Isabel og Ferdinand i 1487, ble Atarazanas gjort om til kloster. Senere ble det brukt som militær kaserne, deretter sykehus og til slutt som skole.

 

Ataranzas sentralmarked i Málaga

 

I det 19. århundret hadde hele den opprinnelige bygningsstrukturen falt sammen og kollapset. Takket være arkitekten Joaquin Rucobas innsats, ble den siste opprinnelige buen reddet, og markedet ble fullstendig ombygd mellom 1876 og 1879. Materialet jern fikk da en stor rolle i gjenoppbyggingen og har siden satt sitt preg på bygningen.

 

Ataranzas sentralmarked i Málaga

 

Markedet ble på nytt stengt i 2008 da nok en ombygging fant sted. Markedet ble først gjenåpnet to år senere, i april 2010.

 

Tapasbar i Ataranzas sentralmarked i Málaga

 

Markedet er i dag ikke bare et sted hvor du kan finne og kjøpe lokale råvarer, men også et populært sted å spise tapas. Rett ved hovedinngangen finner du flere barer der du kan smake på de ferske produktene som selges på markedet. Hvis du er opptatt av smak og farge på den lokale gastronomien og matkulturen mens du er på ferie i Málaga, bør du absolutt sette av tid til et besøk her!

 

Praktisk informasjon

 

Markedet er åpent fra mandag til lørdag, fra kl. 08.00 til 14.00. Markedet ligger i sentrum av Málaga, nesten halvveis mellom El Corte Inglés og byens flotte gågate Calle Larios.

 

Kart