Enkel guide til Málagas metro

Malagas metro har vært underveis lenge. Fem lange år med evige forsinkelser og uendelige tålmodighetsprøver for borgerne i Malaga. Med blokkerte veier, støy, enveiskjørte gater som skifter retning igjen og igjen... Det er nok mange Osloborgere som sikkert også kan nikke gjenkjennende til nettopp dét scenariet!

Men som Henry Wadsworth i sin tid sa, "alt kommer til den som venter." Og nå er datoen for den offisielle åpningen av Malagas metro endelig annonsert: 30 juli 2014.

Linje 1 og 2 i Málagas metro

Åpningen av metroens to første linjer vil avlaste det tett trafikkerte bysentrum, og spesielt da hovedfartsårene omkring metrolinjenes ruter. Linje 1 og 2 starter begge i sentrum av Malaga, ikke langt fra Atarazanas-markedet.

Fra den sentrale stasjonen Don Perchel, like ved siden av den store togstasjon Maria Zambrano, vil de to linjer så gå ut i hver deres retning.

Linje 1 (rød) vil kjøre mot nordvest i retning mot universitetsparken Teatinos.

Linje 2 (blå) kjører mot sydvest langs kysten med endestasjon ved Malagas idrettstadion, Palacio de los Deportes.

Den første måneden etter åpningen vil spesielle guider, "metroguías", assistere de reisende i metroen og forhåpentligvis bidra til en mer smidig integrasjon av det nye transportmiddelet.

Nedenfor får du svar på et par av de mest vanlige spørsmålene om Malagas metro:

Hva koster en metrobillett?

Prisen for en enkeltbillett er 1,35 euro. Bruker man et abonnementskort eller et 10-turskort, koster en enkeltbillett 82 cent, eller helt ned til 66 cent hvis man foretar en direkte omstigning fra en bybuss eller en regional buss.

Du kan kjøpe to forskjellige typer reisekort (tarjeta) til metroen:

- Tarjeta Metro de Málaga (rødt og hvitt) kan brukes på to måter: enten som en enkeltbillett (sencillo), idet det kan kjøpes opp til 9 reiser på en gang. Flere personer kan bruke den samme billetten såfremt de reiser sammen på hele ruten. Kortet kan også brukes som et abonnementskort (bonometro), som kan tankes opp med det beløpet du ønsker.

- Tarjeta del Consorcio de Transportes (grønt og gult) kan brukes i alle transportformer i Malaga-området: bybuss, regionalbuss, regionaltog (Cercanías), bysykler (!) og i metroen. Omstigning med Consorcio-kortet koster 66 cent. Omstigning skal skje innenfor 50 minutter, ellers regnes det som en ny reise.

Hvor kjøper jeg min metrobillett?

Máquinas expendedoras del metro de Málaga

 

Hver metrostasjon har billettautomater, hvor du kan kjøpe billetter eller sette penger inn på ditt reisekort.

Alle automater er tilgjengelige for reisende med funksjonshemninger, enten det er snakk om nedsatt førlighet eller sensoriske hemmelser.

Det kan betales med mynter, sedler eller kredittkort.

 

Sykler i metroen

Cykler i Malagas metro

Du kan enkelt ta med sykkelen i metroen, men det er imidlertid kun plass til to sykler per metrotog. Adgang til perrongen foregår via noen særlig brede innganger, som for øvrig også er forbeholdt bevegelseshemmede og funksjonshemmede.

Malaga har nettopp fått innført bysykler, så du enkelt, billig og hurtig kan komme deg rundt i byen. Husk også at du kan bruke Consorcio-kortet (se ovenfor) til både metro og bysykler.

Handikapvennlig metro

Handicapvenlig metro
Malagas myndigheter gjør en stor innsats for å gjøre Malaga så handikapvennlig som mulig, og det gjelder selvfølgelig også på transportområdet. Malagas metro er utstyrt med både elevator og rulletrapper, og i togene er det spesielle plasser forbeholdt passasjerer med nedsatt førlighet.

Åpningstider og kjøreplan

Metroen kjører hvert 5.-10. minutt innenfor følgende åpningstider:

Mandag til torsdag: 6.30 til 23.00.
Fredag og kvelder før helligdager: 6.30 til 01.30.
Lørdag: 7.00 til 01.30.
Søndag- og helligdager 7.00 til 23.00. 

Få ytterligere opplysninger om Malagas Metro i PDF-format her (på spansk).

(Fotoene er vennligst utlånt av Agencia de Obra Pública de la Junta de Andalucía)