Semana Santa: Brorskap i 365 dager

Málaga i påskeuken i april lukter av appelsintrær i blomstring og av røkelse. Gatene er fulle av folk, og lyden av sakte marsjering blir bare innimellom avbrutt  av ringingen fra en bjelle. Etter en stund ringes det på nytt, og igjen er lyden av hundrevis av fottrinn der, sammen med høye rop; ”Guapa”! som trenger gjennom både trompetlyder og trommevirvler. Rundt hjørnet dukker den enorme prosesjonen opp i taktfast marsj, dusinvis av mennesker i lange, heldekkende og ensfargede kjortler og spisse hatter. De beveger seg i et ujevnt tempo gjennom gaten og forholder seg bare til kommandoene fra lederen i gruppa. Det er han som dirigerer mennene og kvinnene som bærer den enorme flåten eller tronen.

 

Det er et sterkt syn. Flåten de bærer er 5-6 meter lang, og oppå den står en enorm trone der jomfru Maria sitter. Jomfruen er omgitt av hundrevis av stearinlys og masse blomster og en rikt dekorert baldakin. Det er ingen tvil om at den spanske påsken – den hellige uken – er helt spesiell. Det ligger enormt mye arbeid og forberedelser bak denne ukelange påskefeiringen der de mange flåtene med sine troner og jomfru Maria- og Kristus-figurer bæres ut fra kapeller og kirker og rundt i Málagas gater. 

 

Hvorfor kler de seg i disse spesielle kjortlene og hattene? Hvorfor lider de seg gjennom den brennhete spanske solen mens de bærer på disse gigantiske flåtene gjennom Málaga?

 

Brorskap - hva betyr det?

 Semana Santa – påskeuken – i Málaga

Feriebolig-Spania.no har møtt Eduardo Rosell Vergara, ”Øverste bror” i brorskapet ”Reales Cofradias Fusionadas” foran hovedkvarteret i Calle Postigo de San Juan i Málaga.

 

Det er en svært elegant mann som umiddelbart inviterer oss innenfor og leder oss fram til kapellet som rommer Kristus- og jomfru Maria-figurene. Han forteller oss hvilken historie som ligger bak brorskapets påskefeiring.

Innvendig i kirken Iglesia de San Juan, Málaga

Vergara peker på statuene og sier: – Dette er statuen av ”Santísimo Cristo de la Vera-Cruz y Sangre” (den hellige Kristus), den eldste figuren som blir båret i påskeprosesjonene her i byen. Her kan du se "Virgin Maria Santísima de Lágrimas y Favores" (jomfru Maria). Han legger til at den berømte spanske skuespilleren Antonio Banderas som er født i Málaga, også er medlem av deres brorskap: – Han er en trofast tjener for vår jomfru Maria og skrev en gang en hymne til henne. Den synger vi alltid før vi forlater kirken på palmesøndag.

Jomfruen "Virgen de Lagrimas y Favores" i Malaga

De ulike religiøse brorskapene innenfor den katolske kirken samles i en felles tro og hengivenhet overfor Kristus, jomfru Maria og gjerne også en annen helgen.

 

De 44 brorskapene som deltar i påskefeiringene i Málaga har alle sin egne regler og alle er underlagt bispedømmet i Málaga.

Semana Santa-feiring i Málaga

Brorskapene er bygd opp etter en klar hierarkisk struktur. De ledes av en ”Øverste bror” som velges av styret i brorskapet. Det finnes også andre ledere med ansvar for økonomi, samt sekretærer. Vergara har ledet brorskapet i sju år, men har vært medlem av "fusionados" i hele 47 år.

 

Hvordan blir du medlem av et brorskap?

Fra påskefeiringene i Almería

Den offisielle nettsiden til brorskapet forteller om vilkårene for å bli medlem. Her kan du fylle ut søknadsskjema og sende til foreningen. Her står det også at alle som allerede er medlem av brorskapet, må bevitne at den nye kandidaten er katolikk og ønsker å delta i brorskapet. Søkeren må betale brorskapet € 48 i medlemsavgift.

 

Brorskapet har også medlemmer fra andre steder enn storbyen Málaga. Vergara forteller at noen medlemmer kommer fra andre byer, noen også fra andre land. I dag har hans brorskap 3.000 medlemmer som betaler den årlige kontingenten. Det gjør dette brorskapet til det største i hele Málaga.

Fra Nazareno´enes påskeparade i Málaga

Evaristo Díez Alcaraz som er styremedlem i ”Royal Cofradias Fusionadas”, avviser at det er noen rivalisering mellom de forskjellige brorskape: – Dette er ikke som fotball. Det er ikke enten Madrid eller Barcelona, det er ingen konkurranse, du må velge det brorskapet som passer for deg. Du kan være medlem av flere brorskap samtidig, men da kan du ikke sitte styret for noen av dem.

 

Interessant nok er det svært vanskelig å bli ekskludert fra brorskap, men én sikker måte er å gå rundt med brorskapets spesielle kjortel og hatt andre dager i året enn i påsken.

 

Først og fremst brorskapet, så Spania

Fra brorskapenes forberedelser til påskeKorridoren i første etasje er fylt av mennesker. Noen roper, andre forteller en historie til de som står rundt, og folk ler. Vi går inn i et rom der svarte-, kremfargede- og lilla kjortler henger i stativer. 
 

Raskt fylles rommet med barn, ungdom, menn og kvinner i alle aldre. På bordet har noen lagt en liste med navn over dem som allerede har fått sin kjortel. Stemningen er hyggelig og avslappet, og alle synes å kjenne hverandre.

 

– Hvor lenge har du vært medlem av brorskapet, spør jeg en ungdom som kommer inn i rommet. Carlos er 20 år gammel og har vært medlem hele livet. Rett etter fødselen registrerte faren ham i brorskapet: – Jeg deltok i min første prosesjon som altergutt da jeg var ni år, forteller Carlos.

Fra hovedkvarteret til "Reales Cofradias Fusionadas" i Málaga

En annen gutt som heter Eduardo, sønn av ”Øverste bror”, husker at han som barn gikk i prosesjonene ved siden av sin far. I familien tilhører alle hans onkler og søskenbarn samme brorskap.

 

Evaristo ler og legger til at når et barn blir født i Málaga, må du først melde det inn i brorskapet og dernest registrere fødselen for myndighetene:

– Før vi fikk delta i virkelige prosesjoner, lekte vi hjemme at vi gikk i påskeprosesjoner. Jeg dro etter hvert til brorskapet sammen med noen klassekamerater. Der foreslo noen at vi burde bli med i brorskapet, og noen dager senere var vi alle medlemmer. På den tiden var ikke mine motiver knyttet til religion. Men det har endret seg med tiden.

 

Medlem 365 dager i året

Påskeforberedelser hos brorskapene  i Málaga

Brorskapet øver seg ute på gaten noen dager før påsken setter inn, og om kveldene kan du høre trommer og trompeter spille de tradisjonelle påskemarsjene. I sentrum er de spesielle butikkene som selger de spisse hattene overfylte, mens skredderne er travelt opptatt med å gjøre ferdig de siste kjortlene før palmesøndag.

 

For utenforstående kan det virke som om aktiviteten i brorskapene er begrenset til noen få ukers arbeid før påske. Men det stemmer slett ikke.

 

Alle aktiviteter og sosialt arbeid finansieres av medlemmenes kontingent, men også med inntekter fra utlodninger, donasjoner og veldedighetsarrangementer og –middager. Under den store Augustfesten i byen har for eksempel brorskapet egne arrangementer der inntektene går til å støtte ulike sosiale tiltak som fondet ”Fundación Lagrimas y Favores” der Antonio Banderas er president, står bak.

Dagene før påske trenes det iherdig i Málaga

Selv om Reales Cofradias Fusionadas har 3.000 medlemmer, deltar bare en brøkdel av dem i hverdagslige aktiviteter knyttet til brorskapet. Men daglig er mellom 150 og 200 mennesker innom hovedkontoret til brorskapet og deltar i frivillig arbeid, ved siden av full jobb og familie.

 

– Dette arbeidet er grunnlaget for våre aktiviteter, sier Evaristo: – For mange familier er dette en slags livsstil. For eksempel møtte jeg min kona da jeg allerede var medlem av brorskapet, slik at brorskapet er en slags del av familielivet vårt.

 

”Mayordomo”, ”submarino” og ”hombre de trono”

Antonio Banderas er alltid på plass i Málaga i påsken
Navnene på de ulike rollene i prosesjonene kan høres merkelig ut, for her snakkes det om ”ubåtmannskap” (submarinos). Det er medlemmer som går under selve flåten eller tronen og bærer i fullstendig mørke i opptil ni timer i strekk. De som bærer tronen foran og bak kalles ”hombres de trono”. 
Jomfruen gjøres klar til påskeparadene
De store og rikt dekorerte flåtene tiltrekker seg mye oppmerksomhet, og mange ser på dem som kunst. Tronene bæres oppe av lange bjelker i stål eller treverk, og de som bærer og befinner seg under tronen kan slite med tyngden på flåten, lite luft og plagsom varme.
 
Hvordan kan disse menneskene klare å fokusere på ”mayordomo´ens” (han som leder prosjesjonen) kommandoer om å stanse eller løfte og senke flåten?
 
Carlos svarer: – Mine tanker er fokusert på familien min, de som ikke lenger er blant oss og på figuren oppå tronen jeg bærer. Men først og fremst tenker jeg på menneskene jeg elsker. Når jeg slipper opp for krefter, er det som om det er hjertet mitt som løfter tronen. 
 Stemningsfulle parader gjennom Málaga i kveldsmørket

Er det et privilegium å få bære den enorme tronen? Ryktene forteller at det er lange lister over medlemmer som vil være med å bære flåtene, og det stemmer. I noen brorskap kan det være ventetid på inntil seks år for å få bære.

 

Eduardo som er en av brorskapets ”majordomos”, forteller at det er en stor ære å være en ”hombre de trono” fordi du bærer Kristus eller jomfruen på dine skuldre. Denne opplevelsen er langt sterkere enn bare å delta i prosesjonene uten å bære. Noen figurer er mer populære enn andre, for eksempel må medlemmene i brorskapet vente i to til tre år for å bære den populære ”Virgen de Lágrimas y Favores”.

Påskefeiring i Málaga

Medlemmene i brorskapet som vi har snakket med er håpefulle, optimistiske og har stor tro på det de gjør. Det eneste de frykter i påskeuken er regn:

Når det regner, faller vår verden på en måte fra hverandre. Et helt år med forberedelser og håp forsvinner med hver dråpe regn som faller.

 

For å oppleve denne autentiske opplevelsen kan du bo i en leilighet i Málaga i påskeuken og ta del i den følelsesmessige feiringen.