Semana Santa i Malaga

De opptogene som pågår hele påsken gjennom er en opplevelse alle burde være med på minst en gang i løpet av livet. Semana Santa, som spanjolene kaller det, består av følelsesladet musikk i takt med lyden av synkroniserte, taktfaste fotsteg gjennom Malagas gater og strøk. Iblandet den intense duften av røkelse som uten tvil gjør denne hellige uken til en av de vakreste, mest lidenskapelige og ikke minst mest følelsesfylte tradisjonen Spania har å by på.

Nazarenos

Semana Santa i Malaga er en stor internasjonal turistattraksjon som tiltrekker seg en stor blanding av både troende og ikketroende mennesker, som samles flere sentrale steder i byen hvor de fyller gatene for å  feire sammen. Dette har pågått siden 1965, og i dag anses Semana Santa som en av de største internasjonale turistattraksjonene i Spania. Blant alle prosesjonene landet over mener vi at dem i Malaga er de flotteste.

Historien om Semana Santa i Malaga.

Etter flere hundre år under muslimsk kontroll og innflytelse, ble byen igjen underlagt katolsk styre i 1487 noe som forsiktig ble starten på feiringen av Semana Santa slik vi kjenner den i dag. De katolske kirkene i Malaga har sine broderskap som strekker seg mange hundre år tilbake i tid og blant de eldste finner vi La Hermandad del Cristo de La Veracruz og La Archicofradía del Cristo de la Sangre.

Alle de forskjellige broderskapene fra de ulike stedene i byen følger mer eller mindre de samme rutene gjennom Malaga, og langt de fleste starter ved Alameda Principal, rundkjøringen ved Calle Larios eller ved Calle Granada.

Cofradía

Selv om Semana Santa offisielt først begynner den første søndag i påsken, som også kalles "El domingo de Ramos" og varer frem til påskedagen som kalles "Domingo de Resurrección", så begynner forberedelsene til feiringen gjerne flere måneder i forveien. Alle detaljer planlegges og koordineres, slik at alt fra kostymer til opptog, musikk, troner og alle andre elementer i opptoget er helt perfekte  når den lange turen gjennom Malagas bygater begynner. Semana Santa er sterkt knyttet til både kultur, religion og den spanske turismen, så det legges stor vekt på at alt går nøyaktig etter planene og ingenting overlates til tilfeldighetene.

Semana Santa steg for steg

 

Cristo de la humillación

De fleste opptogene i Malaga følger tradisjonen som illustrerer den typiske vandringen som stammer fra Nazaret. Noen bærer korset, mens andre igjen følger etter med tente lys og bærerne går i takt med de store tronene som hviler på skuldrene deres. Opptogene er ekstra tunge for mennene, eller "bærerne" som de også kalles, da disse ofte må gå rundt i de smale gatene med troner som kan veie opp til fem tonn! Og ikke sjelden kreves det mer enn 250 menn bare for å bære én enkelt av dem.

Resten av gruppene består som regel av slektninger, venner og andre forsamlingsmedlemmer, som alle entusiastisk venter på de store opptogene skal passere. Selve utgangen fra kirken er den vanskeligste og mest intense delen av opptoget, ettersom det ikke bare ofte er trangt, det kan også være litt av en kunststykke å synkronisere løftet, slik at alle løfter samtidig så den ikke velter. Dette skjer ofte til musikk og tradisjonen tilsier det skal være blåseinstrumenter og slagverk.

Domino de Ramos (Palmesøndag)

Palmesøndag kan man om morgenen få en stor opplevelse med broderskapet La Pollinicahvis opptog har barn i hovedrollen.

Om ettermiddagen kan det anbefales å møte opp i Trinidadkvarteret for å se hvordan Hermandad de la Salud forbereder seg til det store øyeblikket når de skal bære deres helgen ut av kirken.

Et annet opptog som er verd å få med seg på Palmesøndag er det som avholdes av broderskapet Hermandad del Prendimiento.

Lunes Santo (Blå mandag)

Virgen

Mandagens hovedattraksjon er den høyt elsket kristusfiguren El Cautivo, "El Señor de Málaga", som går ut fra Barrio de la Trinidad. Bak den følger et spektakulært opptog med soldater fra det spanske Infanteriregiment i Melilla (den selvstyrende spanske enklaven på Marokkos kyst). Et flott syn er også de bergene av røde og hvite nelliker som kastes foran "tronen" med kristusfiguren.

En annen prosesjon, som er verd å se er det populære Cristo de los Gitanos, 'Sigøynernes Kristus'. som går ut fra Iglesia de los Mártires i sentrum, akkompagnert av tradisjonell sigøynermusikk.

Og til sist kan det selvfølgelig anbefales å se opptoget Estudiantes, som er tilknyttet Malagas universitet.

Martes Santo (Den hvite tirsdag)

Cristo 

Tirsdag er turen kommet til de broderskapene som holder til i kvarteret Barrio de la Victorias, blant annet El Rocio, en Mariafigur kledd i hvitt og kjent som "Malagas forlovede", Jesús de El Rescate med sine farvestrålende rober, samt El Cristo Moreno fra broderskapet Cofradía de la Sentencia.

Dette er også dagen hvor man kan oppleve Virgen de las Penas, som bærer en kappe laget av friske blomster.

Miércoles Santo (Askeonsdag)

Inri

Om onsdagen kan det varmt anbefales å se opptoget med broderskapet Fusionadas, som faktisk er en sammenslutning av flere broderskap. De kan derfor også bryste seg med hele fire tronosHold godt øye med den delen av opptoget som ledes av Sección de Ánimas, hvor en del av deltakerne er militære fallskjermhoppere.

I kvarteret Capuchinos kan man oppleve en av de tyngste tronos i Malaga, La paloma ('duen') fra broderskapet Salesianossom bæres av ikke mindre enn 280 mann. Underveis på jomfruens rute gjennom byen settes levende duer fri.

Broderskapet La Expiración, som er forbundet til den spanske politienheten, la guardia civil, avholder et annet av dagens mest populære opptog.

En helt særlig begivenhet denne dagen er nemlig frigivelsen av en fange, som barfot og med ansiktet skjult går sammen med opptoget for El Rico.

Jueves Santo (Skjærtorsdag)

Cristo de la Humillación

Torsdag kan man oppleve broderskapere Mena, Esperanza og Misericordia, noen av de mest spektakulære påskeopptogene i Malaga.

Tidlig om morgenen samler tusenvis av mennesker seg i Malagas havn for å oppleve en avf de mest overdådige øyeblikk under hele Semana Santa, når de spanske legionærene går i land.

Det er en ganske spesiell opplevelse å overvære den militære parade, når de stolte legionærer ledsager deres tronoCristo de la Buena Muerte, mens de synger hymnen El Novio de la muerte, Dødens Forlovede.

Viernes Santo (Langfredag)

 

Semana Santa

På Langfredag hersker stillheten, og luften er tykk av sorg over Kristi død. Denne dagen kan man oppleve prosesjonen for Cristo del Santo Sepulcro, en prosesjon som foregår i total stillhet. Musikken er forstummet, og de normalt så livlige, huiende tilskuerne betrakter begravelsesopptoget med taushet.

I dette opptoget opptrer også en av de minste tronos. ServitasI takt med at den bæres frem, slukkes byens lys et etter et.

Anbefalinger

Nazareno

 

 • Gode råd

  • Få mest mulig ut av dagen og besøk de lokale kirkene om morgenen når opptogene klargjøres
  • Gå ikke glipp av legionærenes ankomst til Malagas havn Skjærtorsdag!
  • Under Semana Santa har prosesjonene førsterett - kryss derfor kun gaten hvis der er god plass.
  • Undersøk på forhånd hvilke alternative ruter det er inn til sentrum og tilbake igjen til ferieboligen. Sjekk skjemaet over dagens prosesjoner, så dere vet hvilke område somkommer til å være avsperret.
  • Unngå å ta bilen inn til Malaga - velg heller tog eller buss.
  • Hav behagelige sko på - det kan bli en lang dag til fots.
  • Når sulten melder seg, så prøv en av Malagas beste tapasbarer, hvor man kan smake på noen av byens beste, tradisjonelle tapas.

  Parkering i Malaga under Semana Santa

  Det å skulle parkere i Malaga under Semana Santa kan være litt av en utfordring. Mange veier sperres av til fordel for opptogene. Det er imidlertid en del offentlige parkeringsplasser og underjordiske parkeringshus (se kartet nedenfor), men der vil det ofte være lange køer for å komme inn.

  Det beste alternativet er ganske enkelt å ta inn til byen med buss eller tog. Togplanen utvides hele denne uken, så det også kjører tog senere enn det vanlige siste midnattstoget - visse dager kjører toget til og med det meste av natten. Du kan også benytte Malagas nye metro.

Hvor kan man parkere ?

Vil du ha mer informasjon om Malaga, kan du se her:

De 10 beste tapasbarer i Malaga.

Topp 10 utflukter for hele familien nær Malaga