Å leie bil i Spania og Malaga

Å utforske Spania i bil er en av de beste måtene man kan oppleve landet på. Spesielt i de fjellrike områdene i nord- og syd-Spania, hvor de bedårende landsbyene og overdådige naturparkene ligger side om side og bare venter på å bli utforsket.

Så hvis du tenker på å reise til Spania på bilferie , kan du kanskje la deg inspirere av vår road trip i Andalusia eller prøve et av disse forslagene til andre roadtrips i Spania. Du kan også legge turen forbi en av de mange landsbyene omkring Murcia eller du kan kjøre gjennom fjellkjeden Picos de Europa i Nordspania.

Du kan også finne mer inspirasjon i disse bildene fra vår road trip i Andalusia.

Landsbyen Mojacar ved Almeria

Å leie en bil i Spania er forholdsvis enkelt, og det finnes massevis av bilutleiefirmaer å velge blant. Man kan velge mellom å leie en bil direkte gjennom et bestemt firma, eller man kan bruke en søkemaskin på nettet som finner de beste tilbudene blant en lang rekke bilutleiefirmaer. Man skal imidlertid være oppmerksom på de enkelte firmaenes betingelser når man inngår avtale om å leie en bil.

Nedenfor finner du noen av de aspektene du bør være oppmerksom på når du leier en bil i Spania. I denne artikkelen tar vi for enkelthets skyld i Malaga Lufthavn, da det er lett å fly til Malaga fra stort sett hele Skandinavia, og ikke minst fordi den spanske sydkysten er ideell for bilferier.

De fleste opplysningene vil gjelde bilutleie over hele landet, men det anbefales som nevnt alltid å undersøke de spesifikke betingelsene hos hvert enkelt utleiefirma.

Betingelser for å leie en bil

Bildokumentasjon

Alder: Man skal som regel være minimum 21 år for å leie en bil, og noen steder skal man enten være fylt 25 år eller ha hatt førerkort til bil i minst fire år, hvis man vil slippe for noen ekstra gebyrer. Noen steder kan man godt leie en bil bare man er over 18 år, men så skal man i tillegg kjøpe en ekstra forsikring til unge førere.

Sjåfører: Er man flere sjåfører som skal kjøre bilen, skal hver enkelt sjåfør anføres i kontrakten. Det koster som regel litt å føre opp flere førere (omtrent 5-10 euro).

Kilometer: De fleste selskapene har ingen grense på hvor langt man får lov til å kjøre i bilen, men enkelte utleiefirmaer krever ekstra betaling hvis man kjører mer enn et visst antall kilometer.

Forsikring av leiebil

Bilutleie i Spania

Bilskadeforsikring: Når man leier en bil i Spania er det som oftest en bilskadeforsikring (kaskoforsikring) inkludert i prisen. Den kalles eksempelvis Collision Damage Waiver (CDW) eller Collision Damage Insurance (CDI) og dekker stort sett alle skader på bilen med noen få unntak (se nedenfor under Full forsikring).

Personskadeforsikring: Denne forsikringen (PAI) dekker hvis fører og eventuelle passasjerer i bilen kommer til skade under kjøring eller ved inn- og utstigning.

Ansvarsforsikring: I basisforsikringen er det også inkludert en ansvarsforsikring (Liability Insurance), i tilfelle man er involvert i en ulykke hvor man forårsaker skade på andre (tredjepart).

Biltyveriforsikring: Derutover er det i de fleste basisforsikringer også inkludert en biltyveriforsikring (Theft Protection TP eller Theft Insurance TI), som dekker ved tyveri av bilen eller deler av bilen. Den dekker altså ikke leierens personlige eiendeler som eventuelt måtte befinne seg i bilen.

Selvrisiko: Ofte er det en selvrisiko (excess) på forsikringen, som i noen tilfeller dekkes ved avhenting av bilen i form av et depositum. Noen utleiefirmaer tilbyr også kjøp av en ekstra forsikring som begrenser eller fjerner selvrisikoen.

Full forsikring: Vær oppmerksom på at basisforsikringene som regel ikke dekker skader på eksempelvis understell, bunnpanne, kobling, glass, dekk og felger. Det kan derfor anbefales å velge å kjøpe den fulle forsikringen (Full Damage Waiver), spesielt hvis man ikke er en rutinert bilfører eller skal opp og kjøre i fjellområdene, eller utenfor de større byene og hovedveiene.

Bilutleie i Malaga lufthavn

Malaga lufthavn

I og rundt Malaga Lufthavn finnes det omkring 20 bilutleiefirmaer. Kun ni av dem har kontor i selve lufthavnen, mens resten ligger langs hovedveien Avenida Garcia Morato tett på lufthavnen.

I selve lufthavnen finner du utleiefirmaene i henholdsvis i første etasjen i Terminal 3 og i underetasjen i Terminal 2 (et stort skilt i ankomstområdet viservei  ned ad en rampe til underetasjen).

Leier du en bil fra et av selskapene utenfor lufthavnen, vil du bli hentet i bil eller minibuss, en såkalt courtesy bus, og kjørt de få minuttene det som regel er ut til firmaets lokaler. Disse selskapene kan være billigere, men da det generelt er stor konkurranse mellom bilutleierne i Malaga lufthavn, kan man ofte finne et godt tilbud hvis man sjekker litt på forhånd.

Avhenting av leiebilen

Ved avhenting av bilen skal du som regel fremvise pass, førerkort og kredittkort. Betalingen av selve leien kan foretas enten på forhånd, hvis bilen forhåndsbestilles, eller ved avhenting. Eventuell ekstra forsikring, bensin og ekstrautstyr betales også ved avhenting. De fleste selskapene aksepterer kun betaling med kredittkort.

Noen steder kan bilen også avhentes og avleveres utenfor åpningstidene - vær imidlertid oppmerksom på at det ofte koster ekstra.

Alora-Malaga veiskilt

Avlevering av leiebilen

Det anbefales at man avleverer leiebilen senest halvannen time før flyavgang. Noen firmaer tillater også at man avleverer bilen et annet sted enn hvor den ble avhentet. Har du bruk for dette, kan det være en fordel å bruke et av de større selskapene (eksempelvis har Hertz kontorer i mange land).

Avleverer du bilen i Malaga lufthavn kjører du via Avenida Garcia Morato og følger skiltene som henviser til parkeringshus P1 hvor avleveringen av leiebilene foregår.

Les mer om bilutleie i Malagas lufthavn.

Kjøp av drivstoff

Mange steder betaler man for en full tank drivstoff ved avhenting (ikke inkludert i leieprisen - ca. 70 euro) og får etterfølgende refundert pengene for det drivstoffet som er på tanken når bilen avleveres.

Hvis du ikke betaler ekstra for drivstoff, skal bilen avleveres med samme mengde drivstoff som den ble utlevert med (typisk en hel eller halv tank). Noen firmaer ber om å få bilen tilbakelevert med tom tank, og gir følgelig heller ikke penger tilbake for det resterende hvis det er noe.

Vær imidlertid oppmerksom på hvor mange liter drivstoff det kan være i tanken, hvor mange liter du reelt betaler for, og ikke minst hva literprisen til enhver tid er.

Bilferie i Spania

Parkering i Spania

Det kan være en god idé å sette seg inn i parkeringssystemet i de byene man kjører gjennom i Spania.

Parkeringsbåser: Som regel er parkeringsbåser (de som er opptegnet med blå maling) beregnet til offentlig parkering mot betaling. Kikk etter et parkometer.

Tidsbegrensning: Hold øye med i hvilket tidsrom betaling er påkrevet og hvor lenge man må være parkert på stedet. Det kan eksempelvis være man må kun kan parkere i inntil to timer om gangen i dagtimene, mens det til gjengjeld ikke er noen begrensning mellom klokken 20 og 08, og det kanskje også kan være gratis. Er kantsteinen derimot opptegnet med gult, er det parkering forbudt.

Parkeringsbøter: Er man uheldig og får en parkeringbot, kan den noen ganger enten annulleres eller reduseres hvis man innenfor et visst antall timer betaler for den ekstra parkeringen i automaten.

Gode råd om å leie bil i Malaga

- Bestill din leiebil i god tid, spesielt i høysesongen hvor prisene gjerne presses opp og ekstrautstyr som barneseter og lignende ofte kan være utsolgt.

- Tenk på spesifikke behov, for eksempel: Skal dere opp å kjøre i fjellene, skal bilen ha en ordentlig motor. Er det sommer, er klimaanlegg en nødvendighet. Skal dere kjøre rundt inne i byene, er en liten bil enklere å parkere (og det er ofte mangel på parkeringsplasser).

- Vær oppmerksom på hvilket firma du faktisk leier bilen hos, dersom du leier en bil via en søkemaskin på internett med mange bilutleiefirmaer oppført. Se etter om eventuelle forsikringer kjøpes hos agenten eller om det skal ordnes hos det konkrete utleiefirmaet.

- Undersøk også det enkelte firmas leiebetingelser med tanke på avhenting og avlevering, forsikring, drivstoff med mere

Riktig god tur og kjør forsiktig!

Europas høyeste vei