Her bør du bo på Menorca

Den vakre øya Menorca er et ekte ferieparadis. Denne lille øya er faktisk full av naturskatter, drømmestrender og mange aktiviteter, selv om den er mindre populær og overfylt enn naboøyene Mallorca, Ibiza og Formentera.

Cala Macarella på Menorca

Med et variert turisttilbud med alt fra strandferier, ferie i landlig omgivelser og aktiv ferie, er Menorcas naturlige miljø og den avslappende atmosfæren øyas viktigste fortrinn.

 

Øya er relativt liten (bare 42 km lang og 10 km bred i gjennomsnitt), så den er enkel å utforske, selv om du regner med bare å bli noen dager. Alt du trenger å gjøre, er å velge den perfekte innkvarteringen, leie en bil og planlegge favorittaktivitetene dine. Oppdag sammen med oss hvor du kan bo mens du er på ferie på Menorca, – avhengig av hvilken type ferie du leter etter.

Strandferie på Menorca

Cala Turqueta på Menorca

Hele øya er et paradis for folk som elsker strender. Kystlinjen er generelt naturlig og godt bevart, takket være statusen som UNESCO Biosphere Reserve som beskytter hele øya. Dessuten ble reiselivsnæringen på Menorca utviklet mye senere enn på Mallorca og Ibiza. Det hindret kyststrekningene fra blir altfor sterkt utbygget.

 

Menorca har strender for enhver smak. Her finnes store strekninger med fin sand, bortgjemte bukter og nudiststrender, alle med krystallklart vann. Husk at de fleste strendene er bevart i sin naturlige tilstand og at mange derfor kan mangle noen fasiliteter. For å komme til noen av strendene, er det ofte nødvendig å følge stier, så husk alltid å ta med vann og mat. Dette kan høres litt tungvint ut for familier med små barn, men ikke glem at øya også tilbyr noen fantastiske og familievennlige strender med alle den servicen og fasilitetene du måtte ønske deg.

Cala Fustam på Menorca

Nord og vest på øya finner du de mest berømte og spektakulære strendene på Menorca. Cala Macarella, Cala Turqueta, Cala Mitijana, Cala en Bosch og mange andre ligger alle ved kysten og bare noen kilometer sør for Ciutadella. Dette er et svært populært område for turister som er opptatt av natur. Strendene er ofte omgitt av furutrær og rammet inn av spektakulære klipper.

 

Hvis du vil utforske dette området, men likevel ha muligheten for å nyte litt kultur og natteliv, er sannsynligvis det beste alternativet å bestille et feriehus i Ciutadella. Hvis du er ute etter en ren strandferie, kan du leie en villa i Cala en Bosch og tilbringe hele dagen ved havet.

Punta Prima

Den sørlige delen av øya er hovedsakelig preget av lange sandstrender, omgitt av lav vegetasjon. Her finner du fantastiske strender som Son Bou og Punta Prima, samt komfortable og pittoreske bukter som Cala en Porter og Binidalí.

 

Området er perfekt for dem som ønsker å slappe av og nyte endeløse timer med soling. Feriestedene i sør er aldri for store, og byene og landsbyene er perfekte for å få en touch av den lokale og avslappede livsstilen. Bestill en feriebolig i Punta Prima som en base for å utforske de beste strendene sør på øya.

Familieferie på Menorca

Familieferie på Menorca

Takket være den avslappede atmosfæren som hersker over hele øya, er Menorca det perfekte reisemål for en familieferie. Den typen turister som er så typiske for Mallorca og Ibiza, finnes ikke her. På Menorca er natur og ro de viktigste attraksjonene.

 

Mange områder av øya tilbyr et naturlig og uberørt miljø. Hvis du reiser med små barn, er det en god idé å søke etter overnattingstilbud i et rolig område, men som likevel har alle fasiliteter.

Fornells på Menorca

Fornells er en liten fiskerlandsby som ligger på Menorcas nordkyst. Denne rolige byen med hvitkalkede hus er perfekt for familier, takket være den beskyttede bukten og all servicen og aktivitetene den tilbyr.

 

Hvis du leier en feriebolig i Fornells, kan du nyte de flotte strendene i nærheten og de mange aktivitetene for hele familien. Du kan bade og snorkle i det langgrunne vannet i bukta med barna dine, bestille en båttur for å utforske de bortgjemte vikene langs den steinete kysten, leie kajakk, jetski eller SUP (”stand-up-padling”) eller lære seiling eller vindsurfing. Stedet har mange restauranter og barer der du kan nyte lokal mat.

 

Hvis barna dine er glad i natur, kan du enkelt utforske landsbyens omgivelser, med utgangspunkt i saltgruvene som ligger innerst i bukta, og fortsette med en utflukt langs Cami de Cavalls. Kanskje kan dere fortsette mot den nærliggende naturparken l'Albufera de Es Grau. Her – hvis du er heldig – kan du få øye på noen eksemplarer av Balearic Lizard – en truet gekko-art.

Cala Galdana sette fra Mirador de Sa Punta

Cala Galdana ligger i Ferries-området og er helt viet til turismen. Feriestedet ligger like foran en av de vakreste bukten på øya. Stranden har langgrunt og beskyttet vann som er perfekt for familier med små barn og er dessuten full av fasiliteter og aktiviteter, godt egnet for hele familien.

 

De naturlige omgivelsene er også spektakulære. Etter en kort spasertur sør for bukten gjennom en hyggelig furuskog, befinner du deg i et fantastisk naturområde med noen av de mest fotogene strendene på Balearene: Cala Mitjana, Cala Mitjaneta og Trebaluger.

Lloc Menorca Zoologiske hage

Hvis du vil ha et alternativt tilbud til stranden og vandringer i naturen, kan du tilbringe noen morsomme timer i Aquacenter-badeland. Stedet som ligger i kort avstand fra Cala en Blanes, er fullt av bassenger, vannsklier og attraksjoner som passer for alle aldersgrupper. Du vil også finne barer, restauranter, piknikområder, parker og områder for å slappe av i et boblebad.

 

Et annet sted å besøke hvis du reiser med barn, er dyreparken Lloc de Menorca. Stedet ligger bare noen få kilometer nord for Mahon og tilbyr morsomme opplevelser fordi du kan nærme deg dyrene (og i noen tilfeller til og med kjæle med dem). Parken huser mange arter eksotiske dyr. Barna dine kan beundre små ”kenguruer”, aper, lemurer, forskjellige arter av krypdyr, amfibier, ørner og andre rovfugler. Dyreparken har også lokale arter (esler, sauer, geiter og kyr) og et akvarium. Stedet er åpent hele året, og inngangsprisen er 8,50 € for barn og 12,50 € for voksne.

Her bør dere bo som par på Menorca

Menorca for par

Menorca er et ideelt reisemål for en romantisk ferie. Hvis du reiser med din kjære, vil du finne innkvartering på dette stedet som tilbyr den perfekte blandingen av vakre landskap, fine strender og et livlig sentrum for å finne det rette stedet for en romantisk middag. Menorca tilbyr flere steder med slike tilbud.

 

Leier dere en feriebolig i Cala en Porter, har dere både en hvit sandstrand å slappe av på og prøve noen vannaktiviteter i løpet av dagen. Dessuten noen fine steder å gå ut for å spise eller ta en drink om kvelden. Feriestedet er vert for en av de mest ikoniske stedene for å oppleve solnedgangen og nyte natten utendørs. Cova D'en Xoroi er en bar med uteservering som er plassert på en klippe med utsikt over Middelhavet.

Binibeca på Menorca

Binibeca er en nydelig landsby med hvitkalkede hus, bygget på syttitallet på den sørvestlige delen av øya. Stedet ble bygget for å etterligne atmosfæren og arkitekturen i Menorcas tradisjonelle fiskebyer. Plasseringen i seg selv er spektakulær. Det lille, helt hvite området ligger på en steinete klippe med utsikt over havet og er omgitt av en blomstrende vegetasjon. Fargekontrasten sammen med den avslappende atmosfæren og de utrolige solnedgangene, er et perfekt feriemål for par.

 

Mahon er et annet godt alternativ for en parferie. Hovedstaden på Menorca tilbyr interessante attraksjoner å utforske, flotte håndverksbutikker for shopping, mange restauranter og tapasbarer. Det garanterer også fantastiske dager ved sjøen takket være strendene som ligger bare noen minutter fra sentrum, som Sa Mesquida eller Cala Llonga.

Ferie med natur og aktiviteter

Camì de Cavalls på Menorca

På Menorca er naturen det viktigste, uansett hvor du går. De større byene på øya, Mahon og Ciutadella, har ikke mer enn 20.000 innbyggere, og de fleste bebodde områdene består av småbyer og landsbyer. Selv veiene er relativt få (det er bare en motorvei på hele øya). For besøkende som er opptatt av utendørsaktiviteter, er Menorca et ekte paradis med mange tilbud.

 

Landskapet på øya har forandret seg lite de siste århundrene. Den nordlige delen av øya er dekket av furuskog, oliven og karobe-skog (en type trær med frukter som kan brukes til kakao-erstatning) som ofte strekker seg ned til sjøen. Sørsiden av øya er preget av sparsom og lav vegetasjon (hovedsakelig enebær, eviggrønne busker og laurbær). Det finnes ikke fjell på øya, men klatrere vil finne mange små klipper, kløfter og steinete landskap å utforske.

Albufera des Grau

Camí de Cavalls er en gammel og spektakulær og 185 km lange sti som løper langs hele kysten av øya og som kan gjennomføres til fots, på hesteryggen eller på sykkel. Du kan enkelt finne en del av Camíen nær deg, uansett hvor du bor. Denne stien er ideell for besøkende som er opptatt av natur, og det er mulighet for å utforske øyas naturskatter via denne stien. Oppdag alt Camí de Cavalls har å tilby.

 

Naturparken s'Albufera des Grau er en stor og naturlig park som ligger omtrent tjue kilometer nord for Mahon. Hvis du bor i en feriebolig i Arenal d'En Castell, et nydelig og populært familievennlig feriested ved kysten, er du like ved parken.

 

Parken er kjent for å huse mange sjeldne arter av trekkfugler som tar en stans her under sine reiser mellom Nord-Europa og Afrika. Området omfatter våtmarker, sanddyner, klipper, gammelt jordbruksland og fem små øyer. Du kan enkelt besøke parken via tre godt merkede ruter. Én av dem begynner i landsbyen Es Grau.

Ridning på Menorca

Blant de mange severdighetene i parken, bør du ikke gå glipp av Favaritx-fyret som ligger på en klippe og som tilbyr en fantastisk utsikt over havet og Illa d'en Colom, en fredet, privat øy. Øya er spesielt fascinerende. Der den ligger – bare 200 meter fra kysten – ble den en gang brukt som et vernet område for arkeologiske funn, og rommer dessuten to vakre og ville strender.

 

El Toro - ofte kalt Toro-fjellet – er faktisk en høyde og det høyeste punktet på øya (342 meter). På toppen finnes det en helligdom som er verdt å besøke, men det som kanskje tiltrekker de besøkende mest, er muligheten for å nyte den spektakulære utsikten. På en klar dag kan du se hele øya, fra nord til sør. En tur til toppen er sterkt anbefalt. Hvis du bor i Es Mercadal, en landlig by på nordsiden av øya, kan du lett gå opp til høyden langs veien som starter nær sentrum. Denne byen er for øvrig en av de beste alternativene hvis du vil utforske den nordlige delen av øya (og hvis du føler deg eventyrlysten, kan du til og med delta på en jeep-safari, også godt egnet for barn).

Natteliv

Mahón på Menorca

Menorca er ikke det livligste stedet når solen går ned. Når det er sagt, er det absolutt mulig å finne steder å nyte en kveld på byen. De største byene på øya har noen aktuelle utelivsområder. I Mahon kan du utforske havnen, både Moll de Ponent og Moll de Llevant (bryggene) tilbyr mange restauranter og cocktailbarer (noen av dem åpne til sent). I sentrum kan du gå til Plaza de Espanya, Plaza Bastiò (nær rådhuset), Carrer de l'Angel og de omkringliggende små gatene der du finner tapas- og cocktailbarer.

 

Også i Ciudadela ligger det viktigste nattelivet i nærheten av den pittoreske havnen. I Carrer de la Marina og Passeig des Moll finnes det flere restauranter, puber og cocktailbarer. I sentrum av byen, rundt Plaza des Born og gatene bak den, finner du flere disco-puber.

Cova d'en Xoroi på Menorca

På det vakre og komfortable feriestedet Cala en Porter, som ligger bare noen meter fra den vakre bukta med samme navn, finner du Cova D'en Xoroi, en av de mest fascinerende og fotograferte klubbene på hele alle de baleariske øyene. Baren tilbyr et unikt sted; hovedhallen er plassert inne i en naturlig bukt og med flere uteserveringer med utsikt over havet. Dette er det perfekte stedet å nyte solnedgangen med en cocktail i hånden, før du kaster deg ut i det levende musikkshowet.

 

Også i Fornells ligger hovedområdet for natteliv rett ved sjøen. Langs strandpromenaden finner du mange steder å nyte en god middag og fortsette natten med noen drinker og musikk.

Ferie med kultur

Mahon på Menorca

Som de fleste feriedestinasjonene langs Middelhavskysten, har også Menorca en lang og rik historie. Balearene har spilt en viktig rolle for de europeiske handelsrutene fram til begynnelsen av 1900-tallet. Både romere, muslimer, franskmenn og briter hadde sine imperier på øya i løpet av de siste 2.000 årene. Som et resultat av det har Menorca tatt opp i seg impulser fra mange mennesker og kulturer. Hvis du er interessert i historie og kultur, finner du mange interessante steder som er verdt et besøk.

 

Mahon er den nåværende hovedstaden på øya og ligger ved enden av Europas nest største naturlige havn. Byens rike historie med perioder med både romersk, bysantinsk og muslimsk dominans, er fortsatt mulig å oppdage i de trange gatene i sentrum av byen. I havnen kan du besøke Isla del Rey, en festning som ble forlatt av de engelske troppene som styrte havnen fra midten av det 18. århundre fram til tidlig på 1800-tallet.

Mahon på Menorca

Hvis du bor i Mahon, bør du ta deg tid til å utforske det historiske sentrum. Ikke gå glipp av Carmen-kirken, en neoklassisk kirke som også brukes til utstillinger og arrangementer. I tilknytning til den finner du Mercat des Claustre (et marked for mat og håndverk) og som ligger bare noen få meter fra Mercat des Peix (fiskemarkedet). På begge steder kan du få et glimt av de lokale produktene og smake på dem i tapasbarene som ligger innendørs.

 

Hvis du ønsker å handle litt, må du ikke glemme å besøke byens mange håndverksbutikker. En av de mest populære suvenirene er fottøy – håndlagde sko og sandaler har lenge vært det mest kjente og eksporterte produktet på øya.

Havnen i Ciutadella på Menorca

Ciutadella, den gamle hovedstaden på øya, vokste også fram rundt en naturlig og smal havn og ligger i den nordvestlige delen av øya. Middelalderbyen er godt bevart. Hovedattraksjonen er den gotiske katedralen i Santa Maria som er bygget på slutten av 1200-tallet på restene av en moske etter at den kristne hæren, ledet av Alfonso III, beseiret de muslimske troppene i 1287.

 

Rundt det historiske sentrum finner du små kirker, gamle palasser, kunstgallerier og museer. Ikke gå glipp av et besøk på Diocesan-museet – et arkeologisk museum med utstillinger dedikert øyas historie og som ligger i et tidligere og vakkert kloster.

Montifí-gravplassen

Talayotiske bosetninger finnes spredt over hele øya. Det finnes arkeologiske forekomster og gjenstander fra bosetninger, graver og monumenter som tilhører Talayotkulturen, en mystisk sivilisasjon som utviklet seg på Menorca i bronsealderen. Det største antallet monumenter er konsentrert i to hovedområder; en nordvest for Mahon og den andre nordøst for Ciutadella.

 

Blant de best bevarte monumentene er det verdt å nevne Naveta de Tudons (et godt bevart begravelsesmonument som ligger noen få kilometer nord for Ciutadella), samt komplekset Cales Coves, et nekropolis dannet av rundt nitti graver som er gravd inn i fjellet og som ligger i kort avstand fra Cala en Porter.

 

Øya har mer enn 1.600 forhistoriske gjenstander, og flere selskaper tilbyr mulighet til å kombinere turer og utflukter med besøk til de mest symbolske monumentene.