Menorcas vakreste strender

I følge mange spanjoler er Menorca den mest autentiske av de baleariske øyene.  Sammen med Formentera, er det også den som er minst besøkt av disse øyene.

 

Siden 1993 har Menorca vært et beskyttet UNESCO biosfærereservat. Det er virkelig en annen verden, full av calas (bukter med sandstrender) og krystallklart, turkist vann. Et perfekt paradis.

 

Cala Macarelleta

 

Strandhopping

 

Selv om Menorca er den mindre "søsterøya" til Mallorca, har den likevel flere strender. Det er nesten 700 kvadratkilometer med strender på øya og hele 216 kilometer med kystlinje. Dermed har du mange muligheter for å legge deg ned og nyte solen når du bor i en feriebolig på Menorca.

 

Cala Turqueta 

Hvis du ønsker en strandtur, er bil den beste måten å komme rundt på. Du kan leie en bil for i underkant av 200 euro per uke. Det er også mange skjulte eller vernede strender som bare er tilgjengelige til fots eller fra sjøen, noe som betyr at du gjerne må gå et stykke etter at bilen er parkert. Dette forholdet forklarer også hvorfor det er så mange båter og yachter som ligger for anker inne i de forskjellige buktene.

 

Når man besøker flere av de følgende strendene er det viktig å huske drikkevann og mat, for det finnes svært lite av fasiliteter. Ofte er det ikke en gang søppeldunker på disse uberørte strendene, så alt du har med ut, må du også huske på å ta med hjem igjen.

 

300 solskinnsdager i året

 

Menorca er den av de baleariske øyene som ligger lengst øst og er følgelig også den første delen av Spania som får sol om morgenen. Det gjør den til et fantastisk sted å nyte soloppganger, uansett hvor på øya du ferierer.

 

Solnedgang

 

I gjennomsnitt er det rundt 300 soldager per år på Menorca og inntil 12 timer med sol hver dag om sommeren. Vår og høst er også fine tider for et besøk på øya, og da kan du dessuten være rimelig sikker på å kunne nyte de vakre strendene uten de helt store folkemengdene.

 

Her er vår guide til noen av Menorcas vakreste strender

 

Den sørlige delen av øya har frodig og grønn vegetasjon på et underlag av kalkstein, med raviner som går på kryss og tvers av de hvite sandstrender som strekker seg ned mot det turkise vannet. I den nordlige delen av øya, har Menorca en robust og forholdsvis steinete kystlinje med lite vegetasjon.

 

Vi starter på den sørlige delen av øya, og her er det noen spektakulære strender. Mellom fjellformasjonene og Middelhavets klipper, finnes det utallige bukter med krystallklart vann. Som tatt rett ut av fra glanset reisemagasin!

 

Cala Turqueta

 

Cala Turqueta

 

Cala Turqueta er en av Menorcas mest berømte strender. Sett kursen mot Mahón for å komme dit. Du finner bukta omtrent ti kilometer sør for Ciutadella. Fordi denne stranden er så liten og ganske populær, er det best å dra tidlig på morgenen for å finne parkeringsplass i nærheten. Når du er parkert, venter en timinutters spasertur.

 

Selv om denne idylliske bukta praktisk talt er uberørt, finnes det likevel både toaletter og badevakter her, og en liten chiringuito (strandbar) rett ved parkeringsplassen.

 

Cala Macarella og Cala Macarelleta

 

Cala Macarella og Cala Macarelleta

 

Cala Macarella er en av øyas mest berømte bukter, og den inkluderer den noe mer bortgjemte Cala Macarelleta. Denne bukten ligger ved Cala Turqueta, og du kan parkere bilen en 15 minutters spasertur unna, eller betale for parkering på et nærmere sted der du bare må gå i fem minutter.

 

Cala Macarella og Cala Macarelleta er forbundet gjennom en liten sti der du får en fantastisk utsikt. Husk kamera, et par gode sko skader heller ikke. Bare ikke bruk slippers!

 

Cala Mitjana and Cala Mitjaneta

 

Cala Mitjaneta

 

Med sin hvite sand, klare vann, pittoreske klipper og skogen i bakgrunnen er Cala Mitjana og Cala Mitjaneta noe du ikke bør gå glipp av.

 

For å komme dit må du kjøre veien til Cala Galdana (den største stranden ved Cala Mitjana som for øvrig er kjent for sine vannsportsaktiviteter). Parker bilen og gå gjennom skogen ned mot havet. Det er også en liten parkeringsplass noe nærmere stranden (som krever betaling), men den er ofte fylt opp.

 

Begge strendene ligger side om side med bare noen meter som skiller, så det er fint å svømme over fra den ene til den andre og tilbake. Dette forutsetter selvfølgelig at man kan svømme og har kondisjonen i orden. Det finnes ingen restauranter, butikker eller kiosker ved de to strendene, så husk å ta med alt du måtte trenge i løpet av dagen.

 

Cala Trebaluger

 

Cala Trebaluger

 

Cala Trebaluger ligger i gangavstand fra Cala Mitjana, bare ta den hyggelige stien gjennom skogen. Du må ta med din egen mat og drikke her også, for det er ingen faste fasiliteter på denne naturstranden.

 

Som på Cala Macarella-stranden er det mange som liker å ankre opp båtene sine her om dagen. Dette er også den mest populære nudiststranden på Menorca.

 

Cala Binidalí

 

Cala Binidali

Cala Binidalí er en liten bukt i nærheten av landsbyen med samme navn - knapt ni kilometer fra Mahón. Stranden har fin sand, krystallklart og blått vann og vakre omgivelser.

 

Litt lenger unna ligger den lille landsbyen Sant Climent, et perfekt sted for å prøve ut et par hyggelige restauranter etter en lang dag på stranden. Stemningen er rolig og avslappet.

 

Son Bou

 

San Bou

Hvis du liker strender med gode fasiliteter, er Son Bau perfekt. Stedet ligger bare 20 kilometer fra Mahón og 40 kilometer fra Ciutadella. Dette er den lengste stranden på øya og strekker seg over nesten fire kilometer. Stranden er ideell for familier med barn, og her er det gode muligheter for vannsport.

 

Cala Pregonda, Cala Cavallería and Cala del Pilar

 

Cala Cavalleria

Velkommen til den nordlige delen av Menorca. Blant strendene her, er de mest berømte Cala Pregonda, Cala Cavallería og Cala del Pilar. De har alle har et slags rødlig skjær over seg.

 

For å komme til disse strendene må du være forberedt på å spasere et godt stykke etter at du har parkert bilen. Stien ned til sjøen går gjennom et unikt naturlandskap, og strendene er rolige og skjermede.

 

Cala Tortuga and Cala Presili

 

Cala Tortuga

 

Den fine hvite sanden på Cala Tortuga er spesiell for å ligge på nordsiden av øya. Stranden ligger innerst i en vik i naturparken Grau Albufera med en myr på østsiden der mange fuglearter holder til.

 

Parkeringsplassen skjer langs Mahon-Fornells veien. Ta avkjøringen mot Cape Favaritx og, når du har kommet fram til fyret, kan du parkere bilen langs veien og følge en av de mange stiene til Cala Tortuga.

 

Her er du omgitt av en nesten ufattelig stillhet, bare avbrutt av bølgeskvulp fra det krystallklare vannet. Roen og det vakre landskapet er ulikt alt annet.

 

Cala Presili nær Cape Favaritx

 

Cala Presili(bildet over) en av de mest berømte nudiststrendene på Menorca. Når du ser over mot den andre siden av bukta, vil du se Favartix fyrtårnet i det fjerne.

 

Cala Sa Mesquida

 

Cala Mesquida

Stranden Sa Mesquida ligger cirka 10 kilometer nord for hovedstaden Mahón. Det er også i Mahón at Menorcas viktigste havn ligger. Cala Sa Mesquida er en av favorittstrendene blant de innfødte, og du møter dem spesielt i helgene.

 

Det er gratis parkering bare 100 meter fra stranden som har badevakter og en liten kiosk der du kan kjøpe kaldt drikke og iskrem.

 

Anbefalt lesning for deg: