Menorca: Et biosfærereservat og naturlig paradis

Menorca er den villeste øya blant Balearene, en øy hvor naturen hersker og menneskelige aktiviteter er integrert nesten sømløst med et postkortaktig landskap. Det er derfor ikke vanskelig å forstå hvorfor Menorca er et biosfærereservat.

Hva er et UNESCO biosfærereservat?

Et UNESCO biosfærereservat er et område hvor menneskets rolle er avgjørende i en bærekraftig transformasjon av landskapet. Dette er ikke bare jomfruelig landsbygd. Her lever mennesket og naturen side om side, harmonisk og ansvarlig.

Cala Escorxada

Hvorfor er Menorca et biosfærereservat?

Minorca ble erklært et UNESCO biosfærereservat den 8. oktober 1993 på grunn av behovet for å bevare det store mangfoldet av naturtyper som eksistere på denne lille øya - den rike flora og fauna, og kvaliteten på det landlige landskapet og de arkeologiske kulturminner. Øya Menorca er mindre enn 50 kilometer lang og 22 kilometer bred, men vi kan likevel finne alt fra strender, daler, grotter, våtmarker, sanddyner , åser til dammer og bekker der.

Det beste fra Biosfærereservatet på Menorca

Albufera Natural Park des Grau er selve kjernen i biosfærereservatet. Opprettet i 1995 og senere utvidet i 2003, okkuperer denne parken det meste av den nordvestlige delen av øya - fra laguneområdet, langs en strekning av kysten fra Es Grau til Favaritx, til øya Colombo og det marine reservatområdet - og det store våtmarksområdet på Menorca som ligger kun et par kilometer fra Mahon, øyas hovedstad.

Albufera des Grau - Lagunen

I utgangspunktet var parken et område som stort sett besto av sump og myr, og var et ideelt sted for jakt og fiske. Da turismen gjorde sitt inntog i 1970, ble det startet et prosjekt som begynte å forvandle Albufera til en typisk turistdestinasjon, komplett med en marina, stier og en golfbane, men heldigvis ble prosjektet hurtig avbrutt av en lokal miljøbevegelsen .

Albufera regnes i dag som en av de tre viktigste våtmarksområder på Balearene, og det er svært populært blant både naturelskere og biologisk interesserte. Her kan du finne opptil 90 forskjellige arter av fugler (som enten hviler her under trekket, eller overvintrer), lokale Middelhavsplanter, både fersk- og saltvannsfisk og skalldyr.

Albufera des Grau

Den beste måten å utforske parken på er ved å ta en av tre ruter: den blå ruten, som går gjennom Es Grau Beach-området, våtmarksområdet og skogen. Den grønne ruten, som er perfekt for den som ønsker å se vannfugler og den røde ruten, som tilbyr den beste panoramautsikten over lagunen. Du kan finne kart og informasjon om rutene ved inngangen til Centro de Recepción Rodríguez Femenias. Senteret tilbyr også guidede turer og aktiviteter hele året, samt en permanent utstilling som ligger i parken.

Inne i parken er de beste områdene å besøke definitivt Bassa de Morella som ligger rett ved siden av Cala Tortuga, saltslettene ved Addaia og Mongofre (nå nedlagt), Es Grau Beach og området ved Favaritx med sin månelandskap og rikholdige skiferområder, totalt blottet for vegetasjon.

Strendene på Menorca, mellom nord og sør

Menorca som øy er fra et geologisk synspunkt delt inn i to halvdeler av en tenkt linje som går langs Carretera General (øyas hovedvei) fra havnen i Mahon til Cala Morell. På nordsiden av øya ligger området Tramontana, en mosaikk av gammelt land som er overveiende steinete og ujevn. Sør på øya ligger Migjorn Gran, en "kalksteinhylle" stiplet med grotter og furet av raviner og daler, skåret ut av bekker, som møtes på strendene. Det mest interessante og vakre av disse bekkeløpene er Barranco de Algendar, som renner ned til Cala Galdana.

Cala Pilar

Geologien på øya reflekteres i strendene, som hver for seg er svært forskjellige - avhengig av området de ligger i. Menorca har hele 131 strender, hvilket er mer enn alle på Mallorca, Ibiza og Formentera til sammen. Strendene på sørkysten er hvite sandstrender bestående av viker med krystallklart vann - som faktisk kan minne en hel del om strendene i Karibia - de er omgitt av furutrær; mens i nord vil du finne steinete strender med småstein eller sand, hvor vegetasjonen er heller sparsom og landet er tydelig merket av Tramontana-vinden.

Cala Macarella

Tilstedeværelsen av sjøgress - en viktig marineanlegg for etablering og bevaring av sand - beskytter strendene og holder vannet klart og gjennomsiktig. Som et resultat av dette er snorkling en av de beste måtene for de besøkende å utforske livet i vannet på, og det er mulig å se de forskjellige vannlevende artene for seg selv, i sine naturlige omgivelser i marinereservatet. Andre måter å nyte vannet på inkluderer utflukter og båtutleie, dykking, windsurfing, kajakkpadling , vannski og seiling.

Utflukter til fots, sykkel eller med hest

Menorca er perfekt for turgåere, spesielt om våren og om høsten, og det er en rekke turstier åpne for dem som gjerne vil ut å utforske øya.

Til hest på Camí de Cavalls

Den mest kjente og populære turstien er Camí de Cavalls (GR 223), som er en 185 kilometer lang rute som går langs hele omkretsen av øya. Denne gamle stien ble opprettet allerede i 1330 som en ridevei til militære formål, og for å forsvare øyas grenser og beskytte kysten. I 2010 ble den satt i stand igjen, og i dag er det den beste måten å oppdage landskapet i Menorca på.

Stien er delt inn i 20 etapper, hver mellom 5 og 10 kilometer i lengde. Det er godt skiltet overalt, og hver etappe har et kart i begynnelsen og trepinner hver 50 til 100 meter. I utgangspunktet skal det være helt umulig å gå seg vill.

Camí de Cavalls - Signpost

Andre turmuligheter er de seks sykkelruter, som ble opprettet ved å tilpasse flere eksisterende landlige veier for sykler og rideturer.

Talayotisk kultur på Menorca

På bare 700 km² med land, tilbyr Menorca mer enn 1500 arkeologiske steder fra forskjellige forhistoriske epoker, og flere av dem kan dateres helt tilbake til år 2100 f.Kr. med ankomsten av romerne. Disse områdene inkluderer skatter som Navetas - graver formet som inverterte skip (den mest kjente er Naveta des Tudons, i byen Ciutadella), Talaiots - som er kjegleformede tårn og konstruksjoner, som antas å ha hatt defensive formål, muligens strategisk utsiktspunkter og til slutt, Taulas - som er en Stonehengelignende helligdom som antas å ha blitt brukt til enten religiøse eller astronomiske formål. Gå heller ikke glipp av den forhistoriske landsbyen Trepucó eller begravelseshulene på nekropolis i Cala Morell og Cales Coves.

Naveta des Tudons

Man kan også finne bevis for den tidlige tilstedeværelsen av romerne i Puerto de Sanitja, ikke langt fra Cala Cavalleria og tidlige kristne basilikaer som Son Bou. Beviser fra den islamske perioden kan bli funnet på Castillo de Sant Agueda nær Ferreries.

Alle disse monumentene kan enkelt nås med bil og par gode fjellstøvler .

Hvis du tenker på å besøke Menorca i år, og ønsker å finne ut mer om denne vakre og fascinerende øya, så kan du lese vår artikkel om fem fantastiske ting å se og gjøre i Menorca.

Eller hvis du reiser med barn, så kan du ta en titt på vår artikkel om Menorcas fantastiske og barnevennlige strender.