Landsbyen Pals: Middelalderhistorie, strender, gastronomi og natur

Pals er kjent for å være en av de mest sjarmerende landsbyene du kan besøke under en ferie på Costa Brava. Landsbyen ble bygget på en bakketopp og rundt festningen, og den har beholdt sitt middelalderutseendet så godt at et besøk i Pals er som å reise tilbake i tiden.

 

Det historiske sentrum er godt bevart, og lokale tradisjoner og gastronomi har blitt høy verdsatt helt fram til i dag, noe som gjør en tur til denne landsbyen spesiell. Flere gastronomiske og kulturelle arrangementer arrangeres året igjennom, og omgivelsene er ganske enkelt fantastiske, med en uberørt strand, sanddyner, våtmarker og rismarker, alt sammen en del av en naturpark. Denne guiden gir deg alt du trenger å vite for å få det beste ut av ditt besøk i Pals.

 

1. Utforsk den historiske landsbyenFra landsbyen Pals

Å vandre rundt i Pals er en avslappende opplevelse. Forsøk å ta innover deg byens spesielle skjønnhet og historie. På spaserturen oppdager du overraskende detaljer og arkitektoniske løsninger som pittoreske buer og døråpninger, med blomster som gir farge til den vakre steinmuren.

 

Pals er blitt så vakkert bevart takket være en lokal lege som, etter at landsbyen var blitt forsømt i mange år, tok ledelsen av restaureringsarbeidet. Landsbyen Pals ble erklært som et sted med historisk interesse i 1973.Fra landsbyen Pals

Den første omtalen av Pals går tilbake til det 9. århundret, selv om det er tegn som tyder på at området var bebodd tidligere. Navnet kommer fra det latinske paluset, som betyr "myrlendt jord", trolig på grunn av alle dammer og myrer.

 

Noen historiske høydepunkter"Timetårnet" i Pals

- Det runde romanske tårnet Torre de las Horas (”Timetårnet”) skiller seg ut. Det ble bygget mellom det 11. og 13. århundret. Hovedveien inn i landsbyen går opp mot tårnet som i dag er det som står igjen av slottet som ble ødelagt under den katalanske borgerkrigen i det 15. århundret. Det ble da bygd om til et klokketårn i gotisk stil. Totalt står fire tårn igjen fra den opprinnelige festningen.

 

- På det høyeste punktet i byen finner du ”miradoren” (utsiktspunktet) Josep Pla, oppkalt etter forfatteren i den nærliggende kystbyen Palafrugell. Han likte å omtale Pals i sine verker og sa en gang: "Pals er bra ikke bare for ett, men for hundre besøk." Fra denne miradoren har  du panoramautsikt over Medes-øyene, Montgrí Massif, Canigó og Sierra de l'Albera.Kirken de Sant Pere i Pals

- Kirken i Sant Pere har eksistert i over 1.000 år. En del av steinen som den ble bygget av, kommer fra Pals´ gamle slott. Gjennom århundrene har det blitt en blanding av forskjellige arkitektoniske stilretninger: Den har en romansk grunnmur og vegger og gotiske - og barokke elementer, i tillegg til et klokketårn fra det 18. århundret.Museet Casa de Cultura Ca La Pruna i Pals

- Museet Casa de Cultura Ca La Pruna dateres tilbake til det 15. og 16. århundre. Det har en permanent utstilling av katalanske viner og cava og en kopi av et apotek fra det 18. århundret. Det huser også et arkeologisk museum der du kan studere ting som ble funnet på et engelsk krigsskip som sank under uavhengighetskrigen (1808) under beleiringen av Roses - den vakre strandbyen.Fra landsbyen Pals

Når du utforsker landsbyen, kommer du over noen kunstgallerier og fine små butikker der du kan kjøpe fargerik katalansk keramikk til en god pris.

 

Og når du trenger en hvil eller bare ønsker å slappe av, kan du ta en drink på en av uteserveringene i de fantastiske historiske omgivelsene i Pals - for eksempel i det sentrale Plaça Major, et nydelig torg der rådhuset også ligger.Plaça Major i Pals

Hvis du er sulten, så sørg for å bestille den tradisjonelle risretten Arròs de Pals a la cassola i en av de lokale restaurantene. Pals har produsert ris i nesten fem århundrer. Det er til og med en spesiell ”Pals og dens riskjøkken”- gastronomifestival tidlig på våren.

 

2. Oppdag og nyt lokale risretter og gastronomi

 

Ruter eller turer mellom rismarkene

 

Tenk deg å vandre eller sykle på stier som tar deg rett gjennom rismarkene, eller ta det lille turisttoget der du har en fantastisk utsikt over rismarkene (de har en intens grønnfarge i sommermånedene), med Montgrí-fjellet i bakgrunnen.Rismarker i Pals

Denne ”risturen” med Xiulet de Pals-toget (tar ca. 90 minutter), inkluderer et besøk i møllen som har vært i bruk siden det 15. århundret. Den inkluderer også demonstrasjoner av guiden. Turen er også tilgjengelig på engelsk. (Fra april til oktober, mer info: http://www.elxiuletdepals.com/no/route-of-pals-rice/ eller ring 628 59 79 72).

 

Gastronomi- og vinfestivalEn rett med ris fra Pals

- Hvis du oppholder deg i Pals i april eller i første halvdel av mai, vil du kunne oppleve gastronomi-festivalen der rismøllen, rådhuset og lokale restauranter deltar. En unik sjanse til å finne ut alt om kvaliteten og historien til Pals´ viktigste produkt gjennom guidede besøk som forteller om historien og tradisjoner som er knyttet til risen, markeder med lokale produkter, matlagingskurs og konferanser, håndverksprodukter og lignende.

 

Den beste delen av dette arrangementet er nok den spesielle menyen som serveres i lokale restauranter, en stuing laget med ris som hovedrett, sammen med restaurantens vanlige forretter og desserter.

 

- I april finner Vivid Wine Festival sted på Costa Brava, med over 100 forskjellige aktiviteter i Empordà-regionen, inkludert vinsmaking, vinterapi, naturopplevelser, åpne dager og spesielle aktiviteter for fagfolk i bransjen. (Mer info: doemporda.cat)

 

Tradisjonell risplantingRismarker i Pals

En flott måned å besøke området er i juni, for da kan besøkende se hvordan folk i Pals pleide å plante ris manuelt, stående i vannet, med ryggen bøyd, før maskinene ble oppfunnet.

 

Under "risplantingen” (La Plantada-festen) hvert år viser eldre bønder i området hvordan dette ble gjort. Denne unike demonstrasjonen følges av en lokal frokost og flere aktiviteter som fokuserer på landlig liv og risdyrking.

 

Tradisjonell rishøstingHøsting av risen i Pals

I oktober kan du se hvordan risen som ble plantet manuelt i juni, blir høstet på samme måte, med de eldre bøndene som kutter stenglene, lager stabler av risplantene og plassere dem på en treflåte som blir trukket av en hest. Disse rishøstingene avsluttes med et offentlig rismåltid.

 

Michelin-stjerner

 

Hvis du er opptatt av mat, bør du unne deg et besøk på den berømte tre-stjerners restauranten Celler de Can Roca i Girona. Den har vært nummer 1 på listen over de ”50 beste restaurantene i verden” i Restaurant Magazine ved flere anledninger, så husk å bestille bord mange måneder på forhånd!

 

Pals' ost- og vinmesseVinfestival i Pals

Hvis du besøker Pals i slutten av august, vil du også kunne nyte en annen gastronomisk begivenhet: Den katalanske vin- og ostemessen (Fira de Vins og Cavas de Pals), som særlig fokuserer på Empordà-regionen.

 

I løpet av to kvelder rommer den vakre plassen foran Ca La Pruna-bygningen et utstillingsområde for katalanske viner og oster der både lokale- og utenlandske besøkende kan smake og utforske de forskjellige katalanske ”Denominaciones de Origen”. Du kan kjøpe en billett for bare vin- eller ostesmaksprøver, eller en billett som kombinerer begge.Fra vinfestivalen i Pals

Nit d'Espelmes: En magisk sommerdag i Pals

 

I tillegg til alle disse deilige gastronomiske arrangementene, organiserer Pals også en spesiell kveld, Nit d'Espelmes, midt i august, der alle lysene i landsbyen blir erstattet av stearinlys.

 

Mer enn 10.000 stearinlys tennes for å gi Pals´ arkitektoniske skjønnheten en fantastisk atmosfære, med kunstnere fra hele verden som gir utendørskonserter i disse magiske omgivelsene. En begivenhet inspirert av Notte delle Candele feires hvert år i den italienske landsbyen Vallerano.Espelmes i Pals

3. Koble ut i naturparken

 

Pals er en del av naturparken Montgrí, les Illes Medes i El Baix Ter. Hvis du liker å være aktiv, vil du oppdage at denne parken tilbyr mange utflukter til fots, på sykkel eller til og med på hesteryggen.

 

Det er også en fin spasertur eller sykkeltur ut til fugleobservatoriet. Fordi våtmarksområdene tiltrekker seg mange fugler, kan du dra på fugletitting hit.Basses d'en Colls i Pals

Hvis du virkelig vil ha en god gangtur eller sykkeltur, kan du sette deg fjelltoppen Massis del Quermany som mål. Du vil bli belønnet med en fantastisk utsikt over middelalderske Pals som ligger på toppen av Mont Aspre, rismarkene og våtmarksområdene, Pals-stranden og Medes-øyene, Pyreneene og Gavarres-fjellene. Forbered deg på å ta noen flotte bilder eller bare nyte landskapet og ta inn alt.

 

Hvis du reiser med barn eller er interessert i et spennende utendørseventyr, kan du sjekke ut Parc Aventura Costa Brava i vår familieguide om Pals.

 

4. Vær aktiv eller slapp av på stranden

 

Middelalderbyen Pals er ikke en strandby, noe som gjør den mer fredelig (særlig utenom juli og august) og gir den sin sjarmerende sjarm i de naturlige omgivelsene. Likevel er det en strand bare tre kilometer fra landsbyen, - faktisk en av de lengste på Costa Brava!Basses d'en Coll i Pals

Platja de Pals, en lang strekning av gyllen sand og en del av naturparken, er ikke bare et sted hvor du kan sole deg og nyte utsikten over Medes-øyene, men også et sted å gå lange turer langs beskyttende sanddyner og de spesielle økosystemene i våtmarkene og rismarkene langs stranden.

 

Vannsport, golf, dykking og andre aktiviteter er mulig på denne stranden. Hvis du kan, så dra til Pals utenom de travle sommermånedene. September og oktober har vanligvis godt vær og vannet er fortsatt varmt etter en lang sommer. Finn all informasjon du trenger i vår guide om strandlivet i Pals.

 

5. De beste stedene rundt Pals

 

Det er mange dagsturer du kan velge mellom i området rundt Pals. Hvis du elsker middelalder-Pals, må du besøke Peratallada, bare 10 kilometer unna, som ligger innenfor sine egne bymurer.Begur

Den nærliggende feriedestinasjonen Begur og den tidligere omtalte Palafrugell er begge attraktive landsbyer med flere strender og bukter, kjent for sin skjønnhet. Du har kanskje allerede hørt om Sa Tuna, Tamariu, osv.

 

Den pittoreske og historiske byen Girona ligger bare 45 km unna, og en tur hit er ideelt for en dagstur. For ikke å nevne Barcelona som har mange ting å se og gjøre og som ligger 130 km unna. Med så mange ting å nyte i og rundt Pals, kan én ferie i dette området trolig ikke være nok!