Dette kan du gjøre i Roses

Det store utvalget av strender og idylliske bukter, kombinert med den rike historiske arven i Alto Ampurdán, gjør byen Roses og områdene rundt til et perfekt reisemål dersom du vil kombinere sol og strand med interessante kulturelle attraksjoner.

 

Er du ute etter å få mest mulig ut av oppholdet i Roses? Her får du oversikten.

Cala Canyelles på Cabo de Creus

Sol og strand

 

Roses største attraksjon er utvilsomt det store antallet av og kvaliteten på strendene og buktene her på Costa Brava-kysten og i områdene rundt byen, fra enorme strender til små og nærmest skjulte viker og bukter der du kan nyte ferien uten stress. Du finner alle slags typer strender og turkist vann i områdene rundt Rose.

 

Hvis du ønsker å nyte ensomheten i naturen, anbefaler vi klippestrekningen som skiller Roses fra byen Cadaques ved kysten av naturparken Cabo de Creus. Mellom de ulike fjellformasjonene finner du små, vakre og nesten folketomme viker. Årsaken er at det ikke alltid er like enkelt å komme fram til dem. De ligger der, godt beskyttet av naturen, og her kan du lett føle at tiden stopper opp mens du nyter sola og det forfriskende vannet.

Playa Palangrers i RosesHvis du bare vil nyte strender og sjø med alle fasiliteter uten å dra for langt bort fra bysentrum, kan du slå deg til på den 1.800 meter lange stranden i Roses eller den 550 meter lange stranden i Punta med klart og grunt vann. Og hvis du ønsker å dra på piknik uten å måtte gå langt fra sentrum, anbefaler vi Palangres-stranden, mindre enn 1 km fra Roses. Her finnes det benker og bord langs stranden.
 

For dem som elsker vannsport, har Roses en ideell beliggenhet for havpadling, kite-surfing og seiling. I tillegg tiltrekker den varierte havbunnen og det krystallklare vannet tusenvis av dykkere og folk som snorkler.

Cala el Canadell

Citadell´et  i Roses

 

Det mest kjente og besøkte monumentet i Roses er utvilsomt det massive anlegget – Citadell´et – en militær og femkantede festning. Her i området er det også funnet fornminner fra den greske antikken og fra romanske og visgotiske bosetninger.

 

Citadell´et har en historie tilbake til begynnelsen av det ellevte århundret da man begynte å bygge en mur her for å beskytte klosteret Santa Maria de Roses. Med kong Carlos I fortsatte byggingen for også å beskytte Roses fra mulige angrep fra pirater, og dermed ble det til det festningsverket vi ser i dag.

 

Det finnes guidede turer gjennom det store festningsanlegget, og her får vite mer om historien og betydningen av Citadell´et.

 

Om sommeren, fra juni til september, er det omvisninger med guide fra kl. 10 til 20, og fra juli til august fra kl. 10 til 21. Om vinteren; tirsdag til søndag fra kl. 10 til 18.

Citadell´et  i Roses

En romantisk promenade

 

En av de flotteste attraksjonene i Roses er strandpromenaden, full av restauranter og skulpturer. Dette er det perfekte stedet for å gå en tur, særlig når sola går ned, for da faller temperaturen og havbrisen gjør dette til et deilig og hyggelig sted.

 

Langs promenaden møter du de to havnene i Roses, den ene for fiskere, den andre for fritidsbåter og vannsportaktiviteter. I tillegg til den fantastiske utsikten over Middelhavet, finner du på promenaden som nevnt en rekke skulpturer og monumenter, som for eksempel to artillerikanoner fra det attende århundre eller et autentisk romersk anker. For å nyte dette flotte området, er det beste tipset å bestille en feriebolig i Roses.

Strandpromenaden i Roses

Trinidad-festingen

 

Castillo de la Trinidad er en renessansefestning bygget i det sekstende århundret ved restene av et gammelt kapell som ligger i punta de la Poncella, rett ved innløpet til Roses-bukta.

 

Det er en god idé å vandre rundt i festningen, for i alle salene vil du finne informative plakater som forteller om betydningen som anlegget i sin tid hadde. Dessuten finner du i en av salene en utstilling med gamle fotografier fra Roses og Costa Brava. Det beste med et besøk her er likevel utsikten du får over bukta. Vi anbefaler at du besøker slottet ved solnedgang.

Castillo de la Trinidad i Roses

Trinidad-festingen ble nesten helt ødelagt under uavhengighetskrigen, fordi de spanske soldatene kjempet i det lengste for at franskmennene ikke skulle klare å innta anlegget. Derfor var festningen i en svært dårlig forfatning før 2002 da renoveringen startet. Arbeidene skjedde forøvrig ikke helt uten kontroverser, fordi man brøt med mye av den opprinnelige stilen på anlegget. Vil du du vite mer om de flotteste slottene i Spania? Her finner du 10 majestetiske slott i Spania.

 

Åpningstider om sommeren (juni til september): Mandag til søndag fra kl. 17 til 22. Vintertid (oktober til mai): lørdager fra kl. 15 til 18, og søndager og helligdager fra kl. 10 til 14.

 

Megalittiske Roses

 

I fjellene i Cabo de Creus som omgir byen Roses er det oppdaget rester etter en megalittiske kultur som nå har fått status som en viktig kulturell attraksjon av nasjonal interesse.

 

De megalittiske minnene består av flere dólmenes – bautasteiner og huler – fra paleolittiske og neolittiske kulturer (samme kulturer som i Stonehenge i Storbritannia) som først ble avdekket i 1912. Fortsatt er ikke hele området her gravd ut og kartlagt.

 

Dolmen i Creu d'en Cobertella regnes som en av de flotteste i Catalonia på grunn av størrelsen. Den består av sju vertikale steinblokker dekket av en horisontal stein på 18 tonn Hvordan i all verden var menneskene for 5.000 år siden i stand til å bygge disse monumentene? 

Conjunto Megalítico i Roses

Naturparkene Cabo de Creus og Marismas del Ampurdán

 

I områdene rundt Roses ligger disse to naturparkene som er to av de viktigste i Catalonia. Marismas del Ampurdán er et tilfluktssted for tusenvis av trekkfugler og har informasjonstavler og skilt som viser de forskjellige turstiene i området.

 

Naturparken Cabo de Creus er spektakulær, har små øyer og viker svært lite overfylt og med en rik havbunn. Roses er et godt utgangspunktet for å oppleve disse naturparkene, og ønsker du enda mer, så anbefaler vi vår guide med fem ekskursjoner i Roses.

Cap de Creus

Festivalen Sons del Mon

 

Hver sommer blir det arrangert en rekke konserter i la Ciudadela i Roses som en del av “Festival Sons del Mon” som foregår på ulike steder langs Costa Brava. Festivalen kombinerer musikalske innslag med ønologiske- (vin-) arrangementer der målet er å støtte opp under områdets egen Empordà-vin. Det spanske kjøkken har et svært godt rykte, men kjenner du restaurantene på Costa Brava med Michelin-stjerner?

 

Konsertene under Festival Sons del Mon byr på kjente nasjonale og internasjonale kunstnere og et bredt spekter av stilarter, fra flamenco til katalansk rockemusikk, både nyskapende – og tradisjonsmusikk. I tillegg kan du altså smake Empordà-viner fra de beste vingårdene i området. Helt klart et av de beste kulturarrangementene om sommeren.

Festival Sons del Mon i Roses

Alle de varierte tilbudene du finner i Roses er årsaken til at vi sterkt anbefaler byen som reisemål for ferierende. Takket være sin unike beliggenhet, på siden av et lite fjell, og bare et steinkast unna sjøen, er Roses det perfekte utgangspunktet for å oppdage Costa Brava.

 

I umiddelbar nærhet av byen kan du nyte de beste strendene og buktene på kysten av Girona, samt en historisk og en rik kulturell arv. Er du klar for en spesiell sommer?