12 ting du må oppleve i Ronda

Ronda ligger i hjertet av Serrania de Ronda, ca. 100 km fra byen Málaga og har en befolkning på rundt 35.000.

 

Pueblo´en ligger omgitt av frodige elvedaler og over en dyp ravine og er et sted som bokstavelig talt kan ta pusten fra deg. Alle som har vært så heldige å besøke Ronda, forstår akkurat hva vi snakker om. Dette er en av de vakreste og mest besøkte småbyene i Spania og den tredje mest besøkte i Andalucía.

 

Ronda (Acinipo) ble først erklært som by av den romerske keiseren Julius Caesar i hundreåret før vår tidsregning. Da de mauriske troppene under Tarik-ibn-Zeyad invaderte området på 800-tallet, var en av rutene de fulgte den gamle romerske veien som forbandt Gibraltar med den romerske bosetningen i Acinipo.

 

Maurerne døpte byen om til Izna-Rand-Onda - Ronda. Ruinene av romerske Acinipo ligger faktisk 20 km utenfor dagens Ronda.

 

Her er 12 attraksjoner som ”må-sees” under et opphold i Ronda. Hvis du ønsker å oppleve den tette og intime følelsen av byen, bør du skaffe deg overnatting i Ronda og bli her mer enn bare én dag. Nyt lange turer rundt om i byen og ta deg tid til å spise middag med en fantastisk utsikt og besøk en av de mange vingårdene i området.

 

Puente NuevoTajo de Ronda og Puente Nuevo

 

Denne broen gir en uforglemmelig utsikt over El Tajo-kløften. Puente Nuevo – Nybroen – stod ferdig i 1793, og det tok 42 år å bygge den. Broen knytter sammen den gamle mauriske byen og den nyere og mer moderne delen av byen. Broen er Rondas mest berømte landemerke.

 

Et av Spanias mest berømte Parador-hoteller ligger rett ved siden av broen og er vel verdt et besøk. Utsikten over El Tajo-kløften er fantastisk.

 

Hvis du har tid, bør du gå ned i kløften langs Camino de los Molinos. Utsikten her er også super. Om våren er hele dalbunnen oversvømt med blomster.

 

Inngangsbillett: € 2,50

 

Plaza de Toros – TyrefekterarenaenRondas tyrefekterarena

 

Ronda sies å være arnestedet for dagens moderne, spanske tyrefekting. Real Maestranza-arenaen er en av de eldste og mest pittoreske i Spania. Den ble bygget i 1785 av arkitekten Jose Martin Aldehuela – den samme arkitekten som stod bak Puente Nuevo. Tyrefekterarenaen har plass inntil 5.000 tilskuere.

 

Francisco Romero, født i Ronda i 1695, har fått æren for å ha gitt tyrefektingen sine moderne regler med innføringen av kappen/muleta´en. Hans barnebarn, Pedro Romero (1754-1839) ble selv en av Spanias største tyrefektere. Han grunnlag Ronda tyrefekterskole som fortsatt er kjent for sin klassiske og strenge overholdelse av reglene. Det ligger et tyrefektermuseum under selve arenaen.

 

Inngangsprisen er 7 € per person og 8,50 € med en audioguide.

 

Baños Arabes – De arabiske badeneDe arabiske badene i Ronda i Málaga

 

De arabiske badene i Ronda er blant de best bevarte i Spania. De ble bygget på slutten av 1200-tallet under kong Abomeliks regjering. Den store kjelen som ble brukt til å varme vannet, er fortsatt synlig og i god stand. Det stjerneformede ventilasjonsanlegget i taket er en kopi av anlegget i det mer berømte arabiske badet ved Alhambra i Granada.

 

Badene i Ronda ligger i det gamle kvarteret, kjent som San Miguel-kvarteret. Adressen er Calle Molino de Alarcón, s/n. Inngangspris: 3.75 € per person.

 

Palacio de Mondragón – Mondragon-palassetPalacio de Mondragon

 

Dette palasset huser i dag det kommunale museet og noen fantastiske hager. Bygget ble opprinnelig bygget i 1314 av maurerkongen Abomelik, men ble senere brukt som residens for dronning Isabella og kong Ferdinand.

 

Museet er viet Rondas rike historie og rommer bl.a. eksempler på romerske og mauriske graver. Hagene er usedvanlig vakre og rolige.

 

Adressen er Plaza Mondragon 5. Inngangspris er 3,75 €. På tirsdager er det gratis inngang fra kl. 15:00 for EU-borgere.

 

Palacio del Rey Moro y La Mina – Det mauriske kongepalasset og vannkildenPalacio del Rey Moro i Ronda

 

Legenden vil ha det til at dette var boligen til den mauriske kongen Almonated som skal ha drukket vin fra hodeskallene til sine fiender, – selv om nyere forskning tyder på at kongen faktisk aldri bodde i bygningen. Dagens bygningsstruktur ble ferdigstilt i det 18. århundret og ble fullstendig ombygd i 1920 av hertuginnen av Parcent. Hagene ble designet av den samme franske arkitekten som designet Maria Luisa-parken i Sevilla, Jean Claude Forestier.

 

Hagene gir også tilgang til La Mina (gruven), en islamsk trapp med 231 trinn som er hugget inn i fjellet og som leder nedover mot elven.

 

I århundrer var La Mina den eneste vannkilden i byen, og slavene stod lenket til trappetrinnene for å løfte krukkene med vann videre oppover til neste slave og opp til selve byen. Denne vannforsyningen var svært viktig da maurerne kjempet mot de kristne inntrengerne. I 1485 vant likevel de kristne, og maurerne ble kastet ut.

 

Adressen er Calle Santo Domingo 9.

 

De arabiske murene og byporteneRondas arabiske bymur

 

Gjennom historien har Ronda vært en av Andalucías vanskeligste byer å erobre. Hovedsakelig på grunn av sin geografiske beliggenhet, men også på grunn av bymurene og byportene som ble bygd av maurene. Disse murene og portene ble kontinuerlig lagt til og utvidet etter hvert som byen vokste. I dag gir de et unikt innblikk i Rondas fortid.

 

Besøkende i Ronda under maurernes okkupasjon kunne gå inn i byen via den arabiske broen og inn i sentrum gjennom den nå gamle Puerte de la Cijara. Den største og mest beskyttede byporten var Almokabare. Den tok navnet fra den arabiske kirkegården (al-maqabir) som fantes i denne delen av byen. Almocabar-porten vender mot Gibraltar og havet og ville vært en naturlig hovedinngang for de fleste besøkende.

 

Carmens murer er spesielt pittoreske og har nylig blitt renovert og blitt et midtpunkt under mange kulturelle arrangementer i byen og har dessuten Iglesia del Espíritu Santo – Den hellige ånds-kirke – som nabo, rett ved siden av murene.

 

Plaza Duquesa de Parchen

Ronda - Plaza del Socorro

Dette er Rondas mest pittoreske torg som er fullt av monumenter. Santa Maria del Mayor-kirken er et høydepunkt. Denne kirken tok det over 200 år å bygge, og den er holdt i en blanding av gotisk- og renessansestil.

 

Andre plasser som anbefales er Socorro-plassen (bildet over), torget foran Almocabar-porten og rundt Calle Nuevo.

 

Jardines de Cuenca – Cuenca-hageneCuenca-hagene i Ronda

 

Disse hagene ligger på kantene av Tajo-kløften og består av en rekke terrasser. Utsikten er fantastisk og gir deg et unikt og annerledes perspektiv på byen.

 

Terrassene er viet Rondas vennskapsby Cuenca. Dette var en avtale som ble undertegnet av byene i 1975.

 

Mirador de Aldehuela og Balcón del CoñoRonda og utsikten fra Balcón del Coño

 

Dette er de mest populære severdighetene i byen og med god grunn. Utsikten over kløften, broen Puente Nuevo og det omkringliggende landskapet er spektakulær.

 

Utsiktspunktet er oppkalt etter arkitekten José Martin de Aldehuela. Den samme arkitekten som bygget tyrefekterarenaen, Puente Nuevo og som ferdigstilte Málagas berømte katedral, blant mange andre prosjekter. The Balcón del Coño er et annet utsiktspunkt som du ikke bør gå glipp av.

 

Runinene i AcinipoRuinene etter Acinipo i Ronda

 

Tjue kilometer utenfor Ronda ligger ruinene etter den gamle romerske bosetningen Acinipo. Et stort teater fra det første århundret f.Kr. og flere hus er lett å få øye på.

 

Navnet 'Acinipo' betyr "vinbyen" og var en av de få byene i det romerske riket som produserte vin som ble eksportert tilbake til Roma.

 

Adresse - Carretera de Sevilla (20 km fra Ronda). Gratis inngang.

 

En vinrute i RondaVinsmaking på Descalzos Viejos i Ronda i Andalucía

 

Ronda handler ikke bare om historie og kultur, det er også hjem til flere fantastiske vinprodusenter. Byen er en av de siste tilskuddene på listen over de offisielle vinrutene som finnes over hele Spania, og framtiden ser lovende ut. Her er en anbefalt vinrute i og rundt Ronda, og rett utenfor bysentrum kan du besøke Descalzos Viejos´  vingård.

 

Cueva del Gato – Kattehulen – i BenaojánCueva del Gato i Benojan i Ronda

 

Ønsker du å kjøle deg ned etter en varm morgensightseeing i Ronda? ”Kattehulen” er stedet å gjøre det.

 

Det nyeste tilskuddet til Andalucías liste over naturattraksjoner er de naturlige dammene som elvene danner og som er fantastiske steder for en svømmetur og for å tilbringe noen timer i naturen. Cueva de Gato ligger ca. 20 minutters kjøring fra sentrum av Ronda.

 

Kart over Ronda