Sortert etter: Ronda

10 severdigheter og 2 aktiviteter i vakre Ronda

På et høytbeliggende klippeplatå i fjellområdet Serrania de Ronda, omgitt av frodige daler, ligger en av Andalusias vakreste byer.

En fantastisk miks av historie, kultur, natur og gastronomi, gjør at Ronda er et alle tiders sted for å oppleve de beste sidene av Andalusia.

Video om vakre Ronda

Ronda (opprinnelig Acinipo, "Vinens By") ble grunnlagt av Julius Cæsar på slutten av det 4. århundre e. Kr. Da maurerne under ledelse av Tarik-ibn-Zeyad invaderte området 400 år senere, gjorde de deres inntog via den gamle romerske ruten fra Gibraltar til Acinipo.

Maurerne døpte byen om til Izna-Rand-Onda - Ronda. Ruinene av de opprinnelige bosettelsene i Acinipo ligger 20 kilometer utenfor den nåværende byen.

Her er 12 forslag til hva du ikke bør gå glipp av når du besøker Ronda.

Puente Nuevo  

Puente Nuevo – den nye broen – er uten tvil Rondas mest kjente vartegn. Den ble innviet i 1793, knappe 40 år etter den ble påbegynt. Broen forener den eldste, mauriske delen av byen, med den nyere delen, også kjent som El Mercadillo. Utsikten fra broen ut over kløften (El Tajo) er ubeskrivelig vakker og man kan også komme ned i "underetasjen" og se broen innenfra.

Det kan også anbefales - hvis man har tid og gode ben selvfølgelig - at man går ned i selve kløften via stien Camino de los Molinos. Det er en svært flott tur, spesielt om våren når hele dalen står i full flor.

Plaza de Toros - tyrefekterarenaen

Ronda sies å være opphavsted for den moderne tyrefægtning. Tyrefekterarenaen Real Maestranza er en av de eldste og vakreste i Spania. Den ble bygget i  1785 av arkitekten Jose Martin Aldehuela - den samme arkitekten som for øvrig sto for oppførelsen av Puente Nuevo. Rondas arena kan romme opp til 5000 tilskuere.

Francisco Romero, som ble født i Ronda i 1695, tilskrives æren for å ha gitt tyrefektingen sin moderne form, da han introduserte bruken av kapper (capote - det gule og rosa kledet som anvendes i starten av tyrefektingen) og muleta (det mindre, røde kledet som brukes i siste del av akten).

Romeros barnebarn, Pedro Romero (1754-1839) ble senere en av Spanias største tyrefektere. Han grunnla en ny stil, Escuela Rondeña, som kjennetegnes ved sitt klassiske uttrykk og den elegante utførelsen.

Man kan gå en tur i tyrefekterarenaen med audioguide og se det tilhørende museum. Entréen er 6,5 euro per person, eller 8 euro inkludert audioguide. For mer informasjon om dette kan man se Real Maestranza's hjemmeside.

Baños Arabes - de arabiske bad

Det arabiske bad, Baños Arabes, i Ronda er det best bevarte i Spania. Badeanstalten ble bygget i slutningen av det 13. århundre under Kong Abomelik. Den store kjelen som ble brukt til å varme opp vannet er stadig i god stand. De karakteristiske stjerneformede ventilasjonshullene i taket er utformet etter inspirasjon fra den berømte badstuen i Alhambra i Granada.

Badene ligger i det gamle arabiske San Miguel-kvarteret på Calle Molino de Alarcón. Entréen er 3 euro per person, men der er gratis adgang hver mandag. Se kart og få mer informasjon her

Mondragón-palasset

Det gamle arabiske palass, Palacio Mondragón, huser et museum for områdets kultur og historie, og er omgitt av noen fantastisk vakkert anlagte hager. Palasset ble bygget i 1314 av Kong Abomelik (som også oppførte de arabiske badene). Senere flyttet det katolske kongeparet Isabella og Fernando inn i palasset.

Museet gir en grundig innføring i Rondas historie, og man kan blant annnet se rester av både mauriske og romerske gravsteder. De omkringliggende hagene er et skjønt sted å finne ro og slappe av i skyggen, spesielt i høysesongen hvor varmen og de mange turistene er allestedsnærværende.

Entré 3 euro. Se et kart over Plaza Mondragon.

Palacio del Rey Moro

Legenden sier at denne bygningen var residens for den mauriske kong Almonated, som etter hva det blir fortalt drakk vin av sine fienders kranier. Senere forskning viser imidlertid at kongen sannsynligvis aldri har bodd her (og det med kraniene forteller den nye historien ikke noe om). Bygningens nåværende form stammer fra det 18. århundre, men i 1920 gjennomgikk den en grundig renovering. Hagene er anlagt med tydelig inspirasjon etter den franske arkitekt, Jean Claude Forestier, som også anla Parque Maria Luisa i Sevilla.

Fra hagene kan man komme ned til 'gruven', La Mina. Det er snakk om en trapp på 231 trinn som maurerne fikk hugget inn i klippen for å få direkte adgang ned til elven, hvor de hentet vann. I flere hundre år var La Mina innbyggernes eneste adgang til vann, og ned gjennom hele trappesjakten sto det lenket fast slaver så de kunne sende sekker med vann opp til byen. Under de kristnes gjentatte beleiringer av byen var denne kilde til vann bokstavelig talt byens livline.

Tragisk nok ble det også begynnelsen til enden på maurernes Ronda, da de kristne i 1485 tiltvang seg adgang til byen via den samme trappen.

Adresse: Calle Santo Domingo, 9 - se kart.

Rondas bymur

Opp gjennom historien har Ronda vært en av Andalusias mest uinntakelige byer. Dels på grunn av dens privilegerte beliggenhet på toppen av en klippe, og dels på grunn av den enorme bymuren som maurerne fikk bygget etterhvert som byen vokste.

Besøkende fikk adgang til Ronda via den gamle broen, Puente Árabe, og den nå ødelagte porten Puerta de la Cijara. Den største og best bevoktede porten var Puerta Almocabar, som også var oppkalt etter den mauriske gravplassen (al-maqabir), som lå like ved siden av. Denne porten lå på sjøsiden og ble benyttet av langt de fleste tilreisende som kom fra steder som blant annet Gibraltar.

Det er også verdt å se det stykke av muren som kalles Murallas del Carmen, ved siden av kirken Iglesia del Espíritu Santo. Muren ble for nylig renovert og danner blant annet ramme om forskjellige kulturelle arrangementer, som for eksempel utendørs kinoforestillinger om sommeren. 

Plaza Duquesa de Parcent

Plaza Duquesa de Parcent (se kart) er et av Rondas vakreste torg, og den er dekorert med adskillige monumenter. Torgets største attraksjon er Iglesia Santa Maria del Mayor, en kirke bygget i en blanding av gotisk og renessansestil som det tok mer enn 200 år å oppføre.

Et annet av Rondas vakre torg er Plaza del Socorro (på bildet), som ligger foran Puerta Almocabar ved Calle Nuevo. 

Jardines de Cuenca

Cuenca-hagene, Jardines de Cuenca, (kart) er anlagt som et lag av terrasser som klamrer seg fast langs kanten av kløften, El Tajo. Utsigten fra hagene er helt fantastisk og den gir deg muligheten til å se Ronda fra en litt annerledes vinkel.

Hagene er tilegnet Ronda's søsterby, Cuenca, som også er kjent for las casas colgantes, "de hengende husene", som er bygget helt ute på kanten av den enorme kløften som løper langs Cuenca.

Avtalen om å inngå søsterskap de to byene i mellom ble inngått i 1975.

Utsiktspunkter: Balcón del Coño og Aldehuela

Et av de mest kjente og besøkte utsiktspunktene i Ronda er den 'svevende balkong', Balcón del Coñosom byr på en av de beste utsiktene over kløften og det omgivende landskapet. Utsikten ledsages av et uunngåelig sug i magen, idet man står på en plattform som bokstavelig talt henger i løse luften hundre meter over jorden.

Et annet av Rondas beste utsiktspunkter er Mirador de Aldehuela, som ligger like ved siden av Puente Nuevo. Utsiktspunktet er oppkalt etter arkitekten José Martin de Aldehuela, som også sto bak både tyrefekterarenaen og Puente Nuevo, og som også var med til å fullføre katedralen i Malaga.

Ruinene av Acinipo

Tjue kilometer utenfor Ronda finner man byens opphav, nemlig ruinene av de opprinnelige romerske bosettelsene. Man kan blant annet tydelig se restene av flere hus samt et stort amfiteater bygget i det 1. århundre e.Kr.

Byens opprinnelige navn Acinipo betyder vinens by, og refererer til at Acinipo var en av de få byene i hele Romerriket hvor det ble produsert vin, som ble eksportert til Rom.

Det er gratis adgang til ruinene.

Adresse: Carretera de Sevilla (20 km fra Ronda) - se kart

Vinsmaking i Ronda 

Ronda er ikke bare sentrum for en spennende kulturhistorie, men er også kjent for sine utsøkte viner - som strekker seg helt tilbake til Acinipo's storhetstid.

Byen er for nylig optatt på de offisielle vinrutene som går gjennom hele Spania, og fremtiden ser lys ut for Rondas vinproduksjon.

I dag kan man  velge å besøke noen enkelte vingårder, som for eksempel den berømte Bodega Descalzos Viejos, eller man kan følge en rute som tar dere forbi noen av Rondas beste vingårder, som alle har sine helt spesielle karakteristikker.

Cueva del Gato, Benaoján 

Etter en lang dags sightseeing under den bakende solen er det fristende med en kald dukkert. Havet ligger jo ikke like om hjørnet i dette området, men det er likevel rikelig med muligheter for å bli kjølet ned. Cueva del Gato - kattegrotten - er det helt riktige stedet for å ta en dukkert og en velfortjent siesta.

De naturlige ferskvannbassengene er nettopp blitt oppført på Andalusias liste over Naturmonumenter, og de ligger knapt 20 minutters kjørsel fra Ronda. Kjør på A-374 ut av byen og sving til venstre inn på MA-7401, som man deretter følger til Benaoján. Like før man når helt inn til byen parkerer man bilen ved togstasjonen, hvorfra det er godt 2 kilometer å gå langs elven og jernbanen til Cueva del Gato.

---

Og så ble vårt lille besøk i Ronda fullendt, og vi håper dere har fått inspirasjon nok til å utforske den vakre, historiske byen og dens uforlignelige omgivelser på egenhånd.

Tips om andre severdigheter i og omkring Ronda er naturligvis alltid velkomne i kommentarfeltet nedenfor. God reise ...

Del artikkel

Kommentarer

X
Vinn et gavekort på €750!
Meld deg på til vårt hyhetsbrev, og du kan vinne en rabatt på 750€ til din neste Spaniaferie. Velg blant over 7500 ferieboliger.

 Vinn et gavekort på €750!