Cueva del Gato i Benaoján i Ronda

Cueva del Gato ved Benaojan i Ronda

Cueva del Gato (”Kattens grotte”) i Ronda er en av disse paradis-elvene som du ofte finner langt ute på den andalusiske landsbygda. I motsetning til mange andre ”elvebassenger”, er adgangen til Cueva del Gato svært enkel. Du kan kjøre rett til elven og parkere ved siden av den.

 

Gangavstanden til grotten er svært kort, og derfor kan det ofte være trangt om plassen her i sommermånedene og spesielt i helgene.

 

Cueva del Gato

Vannet er krystallklart, veldig rent og usedvanlig kaldt. Dette er et fantastisk sted for en piknik og et sted å kjøle seg ned etter en frisk morgentur. Å leie et feriehus i Ronda vil være den perfekte måten å se og oppleve en av de mest besøkte ”pueblos” – småbyene – i Spania.

 

Serrania de Ronda

 

Naturområdet Serrania de Ronda har et av de rikeste og mest varierte økosystemene i hele regionen.

 

Det finnes tre svært viktige naturreservater her; Los Alcornocales, ofte referert til som Europas siste regnskog, Sierra de las Nieves, utpekt til et vernet biosfærereservat av UNESCO og en av de siste gjenværende områdene for den spanske granen Abies og til slutt Sierra de Grazalema, området som har mest nedbør i hele Spania. Dette er for øvrig et faktum som overrasker mange: En by helt sør i Spania har mer nedbør enn noe annet sted på Den iberiske halvøya!

 

Det er nesten unødvendig å si det, men for folk som er glad i natur, finnes det knapt et vakrere område å utforske. Få den fulle opplevelsen ved å leie et hus i Serrania de Ronda.

 

Cueva del Gato

 

Cueva del Gato er en av de mest unike grottekompleksene i Andalucía.

 

Grotten har to innganger, en i nord i Hundidero og den andre i sør i Cueva del Gato (Kattens grotte). Trolig har grotten fått navnet etter det kattelignende utseendet som åpningen til grotten sies å ha her.

 

Guadiaro-elven i Serrania de Ronda

Hulen ble formet slik fordi det rett og slett var en nødvendighet. Gaduares-elva blir nemlig blokkert av Sierra del Algarrobo (Algarrobo-fjellene). Derfor måtte elven forandre retning og skjære seg bort fra klippene for å finne avløp for vannet. Grottekomplekset som ble resultatet av dette, er intet mindre enn spektakulært.

 

Cueva del Gato er 17 meter bred og 25 meter høy. Det gir et naturlig, uthulet område der elven Gaduares igjen kommer opp i dagen og slutter seg til Guadiaro-elven. Passasjen er over fire kilometer lang.

 

I tørre sesonger er det inntil 25 innsjøer inne i dette grottekomplekset. Den lengste kalles Stormens nes og er 114 meter lang. Innsjøene kan bare krysses ved svømming.

 

Grotten er litt over åtte kilometer lang og med 112 meter høydeforskjell mellom der vannet først går inn og der det kommer ut i dagen ved Kattens grotte. Grotten rommer noen unike og vakre strukturer som Sala de Los Gours, Gran Estalagmita eller Stormens nes  som er nevnt ovenfor. Her finnes også Plaza de Tores (tyrefekterarenaen) med en diameter på 50 meter og Galeria de las Cabras (geite-passasjen).

 

Svømming i Cueva del Gato

Å besøke hulen krever kunnskap og riktig utstyr. Ikke forsøk å gå inn i grotten på egenhånd. Dette spesielle grottekomplekset er ekstremt farlig, det er svært kaldt og det hender ofte at grotten raskt kan oversvømmes. Flere mennesker har gått inn i grotten og har aldri siden blitt sett.

 

Bruk et profesjonelt turlag om du vil inn i grotten. For å få en oversikt over dette grottekomplekset, bør du besøke Centro de Interpretación Espeleológica, Montejaque (Montejaque’s Speleologisenter).

 

Slik kommer du dit

 

Cueva del Gato ligger ca. to kilometer fra landsbyen Benaoján.

 

Parkingssted ved Cueva del Gato

Hvis du kommer fra Ronda, så følg skiltene til Sevilla. Etter ca. fem kilometer vil du se et skilt til Benaoján/Monteque. Der tar du en skarp sving til venstre og følger denne veien. Etter rundt seks kilometer må du kikke etter parkeringsplassene til høyre – se bildet.

 

Svingen er lett å bomme på. Det er et lite skilt til hotellet/restauranten Cueva del Gato, men det er ikke særlig synlig hvis du kommer fra Ronda-siden.

 

Du kan parkere på toppen eller kjøre lenger ned og parkere ved siden av hotellet/restauranten. Restauranten er et bra sted for en lunsj. Maten er veldig god og rimelig og porsjonene store! For mer informasjon og priser, ring telefon 952167296

 

For de mer energiske er en fotturer i dette området et godt alternativ. Det finnes en enkel og godt merket rute som går parallelt med elven, fra Cueva del Gato til Benaoján-jernbanestasjon (ca. to kilometer).

 

En tur som anbefales på det sterkeste er turen til Mr. Henderson jernbane, en ni kilometer lang rute som knytter sammen Benaoján-stasjonen til Jimera de Libar. Den turen er best å ta om høsten eller våren.

 

For mer informasjon, les om flere ideer til hva du kan se og gjøre i Ronda.

 

To nærliggende landsbyer som definitivt er verdt et besøk er Zahara de la Sierra og Setenil de las Bodegas. En stopp i Setenil er lett å få til på veien tilbake til Málaga.