Alternative helse- og velværetibud i Spania

Hvis du søker etter spesielle velværeaktiviteter som du kan foreta under en Spania-ferie, finner du svarene her. I Spania finner du mange spesielle og fantastiske tilbud for å styrke helsen, bli kvitt helseplager og samtidig ha det moro. Noen av disse tilbudene bunner i eldgamle medisinske tradisjoner. Andre er moderne tilbud som er skreddersydd for å berolige kropp, sinn og sjel, – noe helt annet enn vanlige massasje-, spa- og yoga-behandlinger.

 

Øl-spa i Spania

Å bade i øl er ikke noe nytt fenomen. Faktisk kan denne praksisen spores helt tilbake til middelalderen. Øl inneholder helbredende egenskaper som kan hjelpe ved muskelspenninger, for å forynge huden, forbedre blodsirkulasjonen, lette virkningen av giftstoffer, redusere stress, forhindre rynker og mye mer.

 

Tilbudet av behandlinger med øl (velg mellom alt fra enkle pakker til premium-pakker, samt opplevelser skreddersydd for par og for private selskaper) er utviklet av eksperter for at kroppen din skal høste alle fordelene. Man starter gjerne med å senke seg ned i en sprudlende tønne øl i 20 minutter. Mens du bader, kan du smake på ulike typer øl. Så går du til badstuen for å hjelpe ingrediensene å trenge dypere inn i huden din. Deretter (innpakket i et håndkle) kan du slappe av på en seng med bygg for å fullføre prosessen med øl-ekstraksjon i huden. Med premium-pakker kan du også glede deg over ubegrenset mengder fatøl, en øldåp, massasje og en godtepose som inneholder ansikts- og kroppslotioner, peeling-krem, sjampo og flere andre godsaker.

 

Anbefalt lesning:

Velvære-aktiviteter med dyr i Spania

Hvis du vil leie en leilighet i Barcelona, hvorfor ikke prøve kattyoga? Yoga oppmuntrer til kroppsbevissthet og det å leve i øyeblikket. På Suara Cat House kjenner de godt til synergien mellom yoga og de terapeutiske fordelene som selskap med katter gir. Inntektene fra driften går til å hjelpe hjemløse katter ved Suara-stiftelsen – en ideell organisasjon som hjelper gatekatter i Barcelona og som har som mål å adoptere kattene bort til kjærlige hjem.

 

Du kan velge mellom alt fra kattyoga til hundekaféer. Å tilbringe tid med dyr kan gi mye glede. Husky House i Barcelona er et sted der du kan nyte en kaffe i selskap med sibirske huskier. Det koster 5 € for å komme inn i lekerommet der du blir møtt av spente huskyvalper. Du kan mate dem, kose med dem og leke med dem i hyggelige omgivelser.

 

Å omgås alpakkaer sies å kunne lindre symptomer på angst og stress. Dette er svært smarte dyr, de er rolige og enkle å forholde seg, hver av dem har sin egen personlighet. Dyrene er sjenerte, men veldig nysgjerrige, stille og intelligente. Det er noen få alpakka-gårder spredt rundt om i Spania, som oftest ute på landsbygda. Ofte er slike steder ideelle for et dagsbesøk!

 

Alpacas Cantabria tilbyr dagsturer der du kan ta med familien og tilbringe dagen sammen med disse nysgjerrige skapningene. Stedet ligger i den lille byen Llanos de Penagos, rett utenfor Santander. Her kan dere se hvordan oppdrett av alpakkaer skjer, lære om klipping og veving av ulla og nyte en piknik på eiendommen som omgir gården.

 

Experience Alpacas i Andalucía tilbyr helgeturer der dere kan tilbringe tiden i rolige og landlige omgivelser i selskap med alpakkaer. Olivenmøllen ligger i Córdoba-provinsen der alpakkaene fritt kan streife rundt på egenhånd. Bli med alpakkaene på fotturer gjennom naturen, koble ut omverdenen og bli kjent med disse vennlige dyrene.

Gjørmebad i Spania

Gjørmen som finnes i mange kystområder rundt om i Spania er kjent for sine terapeutiske, antioksidant- og antiinflammatoriske egenskaper. Denne gjørmen antas å fremme kollagenproduksjon, forbedre sirkulasjonen i kroppen, fjerne giftstoffer, lindre muskelspenninger og forbedre huden. Denne alternative velværeaktiviteten er gratis. Det er bare å besøk stedene, smøre gjørmen på huden din og la den tørke, før du vasker den bort for å få en myk og smidig hud.

 

Hvis du leier en feriebolig i Murcia, bor du nær Las Charcas de Lo Pagan, sannsynligvis det mest kjente gjørmebadet i Spania. Den gråaktige gjørmen som du finner her, tiltrekker seg tusenvis av besøkende hvert år på grunn av de helbredende egenskapene som antas å hjelpe til med å lette hudproblemer som psoriasis, ledd- og muskelsmerter og som har peeling-effekt som gir deg glatt hud. Stedet er en del av den regionale parken San Pedro del Pinatar, og det er gratis å bade i gjørmen ved Mar Menor. Bare gå ned trinnene til strandkanten og nyt de medisinske egenskapene.

 

Hvis du bor i Cádiz, kan du besøke Playa Bolonia – en flott strand som består av et spektakulært sanddynesystem, kilometer på kilometer med myk sand og en del med steiner der det har dannet seg gjørmebad. Slammet er et resultat av at det naturlige sjøvannet treffer skiferbergartene og produserer en gjørme rik på mineralsalter, magnesium, kobber, sink og silisium. Til sammen kan disse stoffene bidra til å fjerne giftstoffer i kroppen, redusere overflødig olje på huden, forbedre sirkulasjonen og fremme produksjonen av kollagen på den naturlige måten. Disse badene er litt vanskeligere å komme til enn ved Mar Menor. Gjørmen er bare tilgjengelig når tidevannet er på vei ned, og det krever en spasertur langs kysten for å komme fram til steinene.

 

 

Balearene er det noen steder der du også kan høste fordelene ved gjørmebading. Hvis du leier en villa på Ibiza, kan du ta en tur til gjørmeklippene ved Playa de Aigües Blanques som ligger på østsiden av øya ved det populære feriestedet Santa Eulalia. Bare smør gjørmen direkte på huden. På Playa Es Bol Nou, som ligger i Sant Josep på Ibiza, finner du en intim vik med rød gjørme. Mange innfødte kommer hit for eksfoliering av gammel hud og en oppkvikkende dukkert med vann fra sjøen som de blander med rød gjørme og som de så smører over hele kroppen. Denne behandlingen sies også å lindre myggstikk, i tillegg til å helbrede andre hudproblemer.

 

Playa Roja på nordkysten av Menorca er en vakker bukt der sanden er nesten helt rødfarget. Mange besøkende lager sin egen gjørmemiks ved å blande sjøvannet med den rødfargede sanden og bruke den over hele kroppen. Når den tørker, vil du ligne på et gammelt eikemøbel, men resultatet av myk og eksfoliert hud er vel verdt det når du til slutt vasker av gjørmen.

Anbefalt lesning:

Varme kilder i Spania

Varme kilder har blitt brukt ved religiøse ritualer i mange kulturer gjennom historien. Naturlige kilder symboliserte rensing og fornyelse og ble tillagt en viktig åndelig betydning. Fra langt under jordoverflaten strømmer varmt og mineralrikt termisk vann opp til overflaten i form av hundrevis av naturlige varme kilder i hele Spania.

 

I dag brukes disse naturlige kulpene og bassengene på grunn av de unike mineralene vannet inneholder og som sies å kunne kurere mange slags typer plager, bl.a. revmatisme og problemer med tarm og mage, så vel som kjemiske prosesser i kroppen, det lindrer muskelspenninger, stress, fjerner giftstoffer og kan være bra for huden.

 

Ourense i Galicia regnes som det viktigste senteret i Spania for termiske bad med mange varme kilder, særlig langs elven Miño. Noen kilder er private, men det er mange som også er åpne for publikum. Pozas Muiño de Veiga er et slikt gratis utendørsanlegg med vanntemperaturer på inntil 65-70°C. Vannet i disse bassengene er omgitt av et fantastisk frodig landskap og er sagt å kunne hjelpe med å kurere hudsykdommer som dermatitt og eksem. Beliggenheten er familievennlig, men har også de perfekte omgivelsene for par som ønsker å slappe av.

 

De termiske spaene i Outariz er delt i to av en gangbro. Pozas de Outariz- og Burgas de Canedo-kildene er omgitt av vakre hager og er gratis tilgjengelig for publikum. Begge deler har basseng med kaldtvann og tre bassenger med varmtvann rundt 60°C. Disse badene sies å kunne lindre symptomer for dem som lider av revmatisme og leddgikt.

 

Vannets helbredende krefter ved Fuente O Tinteiro, som også ligger i Ourense, har vært viden kjent i mange år. Vannet holder en temperatur på 43°C og er kjent for å kunne helbrede sår, behandle problemer i munnhulen, fjerne kviser, og kurere atopisk eksem og åreknuter.

 

Bare 20 minutter unna ferieboligen du kan leie i Granada by, finner du termalbadet Las Pozas Termales de Santa Fe. Med naturlige temperaturer på mellom 38 og 43°C, ligger bassengene på et fantastisk sted omgitt av oliven- og furuskog. Vannet er rikt på sulfat, mineraler og har medisinske egenskaper som antas å hjelpe ved muskel- og skjelettsykdommer, revmatisme og problematisk hud.

 

I provinsen Granada ligger også det termiske bassenget Zújar. Det er gratis og ligger i de fantastiske omgivelsene mellom Jabalcón-fjellet og Negratín-reservoaret. De varme kildene i dette bassenget kommer fra Cerro Jabalcón og kan holde inntil 40°C. Det er store underjordiske brudd som sørger for at det varme vannet renner opp til overflaten. Vannet er lyst turkis i fargen og rommer en blanding av terapeutiske sulfater og mineraler. Restene av et gammelt romersk spa ligger også her, og bruken av de varme kildene ble dokumentert allerede for over 2.000 år siden.

 

De termiske badene i Alhama er noen av de eldste i Andalucía og var viktig allerede under maurernes Nasrid-kalifat i Granada. Disse termiske bassengene spilte en stor rolle i arabernes kultur, og du kan fremdeles se restene av gamle bad med de ikoniske kulpene i spa´et som ligger i nærheten av de gratis bassengene. Vannet strømmer med en temperatur på 40°C, og mange innfødte besøker disse bassengene daglig på grunn av de medisinske egenskapene vannet skal ha.

 

Las Pozas de Arnedillo termiske bassenger ligger i regionen La Rioja. Stedet ligger ved bredden av elven Cidacos og er gratis for publikum året rundt, både dag og natt. Det er tre bassenger, hver av dem med litt forskjellige temperaturer. Det første bassenget har vann med inntil 52°C, og når vannet renner ned til de to andre bassengene, mister vannet litt varme. Vannet sies å hjelpe de som har hudproblemer som dermatitt og psoriasis, og varmen blandet med mineralene kan også virke positivt for smerter i bein, ledd og muskler.

Vandreturer og meditasjonssentra i Spania

Når du ferierer i Spania, hvorfor ikke ta noen stille dager med meditasjon? Dette er den ultimate velværeaktiviteten for å koble helt ut omverdenen og få kontakt med deg selv. Du kan velge mellom to til 21 dagers opphold og behandlinger, fra steder som ligger bortgjemt i stille skoger til dem som ligger ute ved kysten.

 

Tushita er et meditasjonssenter med mer enn 20 års erfaring og er tuftet på buddhistisk tradisjon. Stedet ligger i de bølgende åsene i Girona, har kurser og behandlingstilbud tilpasset moderne levesett og kultur. Dette er stedet å dra til hvis du vil koble helt ut, fordi området i praksis verken har telefon- eller internettforbindelse – det perfekte stedet for en "digital detox". Stedet drives kun på solenergi, og begrenset med strøm gir en opplevelsen av å ta en fullstendig pause fra omverdenen.

 

MasQi Energy House finner du i hjertet av landlige Sierra de Mariola, mellom Alicante og Valencia. Stedet tilbyr en rekke aktiviteter og terapier for å hjelpe mennesker med å få kontakt med egen kropp og følelser, stimulerer ideer og forbedre livet gjennom praktisk meditasjon, refleksjon og stille turer i naturen, så vel som yoga og et bevisst kosthold. Det finnes mange forskjellige programmer, fra to til 21 dager.

 

 

Secret Garden Personalised Retreats ligger i fjellene i Málaga. Du kan sette sammen din egen velværepakke, inkludert stille sesjoner med meditasjon og ettertanke. Slapp av i disse rolige omgivelsene og utforsk den fantastiske naturen. Du kan også svømme i de to elvene som renner forbi stedet. Meld deg på to-dagers kurset «Unplug-pakken» som fokuserer på søvn, stillhet og meditasjon og som fjerner stress og gir ro og indre balanse i kroppen, sinnet og livet ditt.

 

Bortsett fra ved slike kursteder, er det selvsagt mulig at du kan koble av i naturen ved å bli med på «mindfulness» turopplevelser. Walkinginspirit er en sju dager lang vandretur som inkluderer mindfulness, meditasjon og spiritualisme. Slapp av, lær og mediter mens du går på stier som fortsatt brukes av bjørner og ulver i de fantastiske skogene og fjellene i naturparken Somiedo i Asturias.

 

Anbefalt lesning: