Fra A til Z i Spania - del 3

Velkommen til del 3 i vår lille serie om Spania fra A til Z. Det har vært en fantastisk tur, har det ikke? Så la oss ta en siste tur med karusellen i denne omgang.

U står for Unamuno

Unamuno statue, Salamanca 

Selv om han opprinnelig ble født i Bilbao, står den ovennevnte statuen av Miguel de Unamuno, en av Spanias største diktere og forfattere noensinne sinne, i Salamanca. I Calle Bordadores er den plassert foran det som en gang var hans hus, nå omgjort til et Unamuno museum. Denne essayisten, dikteren, dramatikeren, romanforfatteren, og filosofen fungerte for øvrig også som rektor ved universitetet i Salamanca i to perioder: fra 1900 til 1924 og fra 1930 frem til sin død i 1936.

Etter å ha falt i unåde hos diktatoren Primo de Rivera i 1924, ble Unamuno forvist til Kanariøyene . Noe som forklarer hvorfor Gran Canarias høyeste Villaga, Artenara, har en Balcón de Unamuno. Han ble berømt for sin beskrivelse av Caldera de Tejeda krateret, som «en enorm opprørt del av innmaten på jorden."

V står for Valencia

Valencia - square and city hall

Valencia er Spanias tredje største by, og alle som liker kultur vil nok sette stor pris på de mange kunstgalleriene som finnes der. Få også med deg "byen i byen" - the City of Arts and Sciences, som ikke bare inneholder et vitenskapelig museum, men også et akvarium, en konsertsal og en Imax kino, for å nevne noe.

Valencia, som region, er opphavsted for blant annet Spanias mest berømte rett, paellaen. Den er kjent for sine flotte krystallklare innsjøer, de høye fjellene og de store furuskogene. Regionen er også et svært populært sted for utflukter, både til fots og på sykkel.

W står for Water

Tossa de Mar beach 

 Riktignok på engelsk, men vi velger likevel å ta det med. For Spania er omgitt av vann. Det er vann over alt, og selv om man ikke har lyst til å drikke det, kan man velge å plaske rundt i det. Enten i Atlanterhavet eller Middelhavet. Eller i en av de mange sjøene eller elvene i innlandet. Valget er ditt.

X står for Xàbia

Javea 

Det som turistene kjenner som Jávea, vil innbyggerne i Valencia kalle Xábia. Et populært feriested på Costa Blanca som likevel ikke føles alt for utbygget ut. Ta en spasertur inn i den hvitkalkede gamlebyen, og drøm deg tilbake til svundne tider.

Y står for Yesa

Yesa reservoir, Zaragoza 

Det er reservoaret som satte den søvnige gamle Navarra landsbyen Yesa (med en befolkning 272) på kartet. En halv kilometer unna sentrum, fortsetter turen rundt presaen. Litt lenger unna, finner man Monasterio de Leyre, et kloster som også er vel verdt et besøk.

Z står for Zamora

Cathedral of San Salvador, Zamora 

Med sine 24 romanske kirker, som dateres helt tilbake til det 12. og 13. århundre, er det nærliggende å utrope Zamora som et "museum av romansk kunst". Betydningen av religionen i denne dypt konservative byen gjør den til et av de viktigste stedene å besøke for å oppleve en av de mange Semana Santa-feiringene som foregår i forbindelse med påsken. Ligger i Castilla y León, som også er hovedstaden i provinsen med samme navn.

Du vil kanskje også ha glede av å lese følgende artikler:

Fra A til Z i Spania - del 1
Fra A til Z i Spania - del 2