Fra A til Z i Spania - del 1

Man behøver bare å si ordet Spania, og umiddelbart ser man for seg bilder av okser, flamenco og sangria. Men det er så utrolig mer i Spania enn kun det, så bli med på vår lille rundtur i Spania i denne første delen av vår oversikt over Spania fra A til Z. Vi begynner med med turen fra Asturias til Jerez.

A står for Asturias

Lake Enol, Lagos de Covadonga, Asturias 

Selve motsetningen til hva mange forestiller seg Spania å være, for Asturias er virkelig annerledes. En verden så langt vekk fra feriestedene på Costa del Sol det er mulig å komme, ligger denne grønne delen av Spania. 

B står for Barcelona

Barcelona, Parc Guell

Barcelona, hovedstaden i Catalonia, er en av Spanias mest stilrike, og definitivt mest sexy by. Den store musen er kanskje Spanias fineste maler, Pablo Picasso, og hvis du har mistet din mojo er denne byen det perfekte sted å finne den igjen. En tur hit ville ikke være komplett uten et besøk til en av den legendariske arkitekten Gaudís sære kreasjoner, slik som for eksempel lekeplassen Park Güell som man ser på bildet ovenfor.

C står for Churros

Chocolate con churros

Churros y chocolate er nok det nærmeste Spania kommer til en kokt frokost. Denne klassiske combo hjelper mange spanjoler med å bryte fasten om morgenen etter en tur på byen kvelden før. Bestående av en slags bolle-lignende kake, sammen med en mørk, varm, tykk kopp sjokolade. Dypp deg glad i en av de mange Churrerias som du finner i de fleste byene.

D står for Dalí

Dalì graffiti

Salvador Dalí, ja hvor skal man begynne? La oss begynne med hans navn og tittel, en veritabel tungeøvelse som går som følger: Salvador Domingo Felipe Jacinto Dalí i Domènech, 1st Marqués de Dalí de Pubol. For å få en bedre forståelse for denne legendariske surrealistiske arv, sett kursen til Costa Brava og Figueres 'Dalí Theatre-Museum.

E står for Extremadura

Trujillo Castle - Extremadura 

Det er noe ekstremt forutsigbart om Extremadura. Enten det er den badstuevarme sommeren eller den tilnærmet arktiske kulden i vintermånedene. Grobunn for conquistadorer, og denne siden av det nye millennium oppfordres besøkende ivrig til å oppdage en skjult del av Spania - som faktisk bare ligger mindre enn en tre timer lang reise fra Madrid.

F står for Flamenco

Flamenco 

En gripende påminnelse om hvor Andalusia har fått navnet sitt fra, det ville være Al-Andaluz. Flamenco er en mye mer arabisk enn europeiske danseform. Når du er i Sevilla, ta turen over til Puente de Triana i distriktet med samme navn. Her finner du de mest autentiske flamenco forestillinger i hele Sevilla.

G står for Goya

Fuendetodos, Zaragoza province, Goya hometown 

Det bor knapt 170 innbyggere i den lille landsbyen ved navn Aragon - som ligger rundt 44 kilometer sydvest for Zaragoza. Dette til tross, så tar landsbyen i mot nærmere 25 000 besøkende hvert eneste år, nettopp på grunn av at den verdensberømte artisten Franciso de Goya ble født i byen i 1746, og det finnes et museum til hans minne der. Det er utstilt en rekke av hans verker, men vil man se de to berømte Majas, skal man legge turen innom Madrids Prado.

H står for Horchata

Valencia - Horchata 

Man kan ikke si man har vært i Valencia før man har smakt på den lokale forfriskningen horchata og da helst i den berømte Horchateria de Santa Catalina. Horchata består opprinnelig kun av tre ingredienser, vann, sukker og tigernøtter. Nå skal det sies at tigernøtter egentlig ikke har noe med nøtter å gjøre, men er en slags rotknoll som de lokale kjenner som chufas.

I står for Islands

Pareis Sa Calabra, Mallorca island

Hei, Spania dreier seg ikke bare om den imponerende Iberiske halvøya landet deler med Portugal, neida, man må også huske på den flotte øya Mallorcas Pareis Sa Calabra, som man kan se på bildet ovenfor. Her landet ikke mindre enn 783 000 turister bare i april 2013 - Spanias beste turistmåned på fem år!

J står for Jerez

Jerez de la Frontera - Royal Andalucian School of Equestrian Art 

Og det er Jerez som i Jerez de la Frontera. Hjemsted for verdens ledende sherry bodegas, og det er også her man finner The Royal Andalucian School of Equestrian Art. Hvis hovedbygning og hager ikke er annet enn en fryd for øynene.

Du vil kanskje også ha glede av å lese følgende artikler:

Fra A til Z i Spania - del 2
Fra A til Z i Spania - del 3