Fra A til Z i Spania - del 2

Hvor godt mener du at du kjenner Spania? Sjekk vår lille guide til spanske steder, det spanske folket, og, ikke minst, spansk mat og drikke. Denne gangen begynner vi med bokstaven K, og ender opp med T.

K står for Kilómetro Cero

Puerta del Sol, Madrid, Kilometro cero

Det kan ikke bli mer sentralt i Madrid enn på Puerta del Sol plaza. Dette er også stedet hvor Origen de Las Carreteras Radiales ligger, og i følge de urbane mytene er det uret på det gamle royale posthuset som til enhver tid viser Spanias offisielle tid.

L står for Lorca

Cortijo del Fraile

Federico del Sagrado Corazón de Jesús García Lorca, Spanias mest berømte poet og forfatter, døde som en martyr i 1936. Drept av de nasjonale styrkene, lojale til den kommende diktator Franco. Hans død ble tett etterfulgt av hans svogers, Manuel Fernández-Montesinos, som var Granadas borgmester fra venstrefløyen. Et av hans mest kjente verker er "Det Blodige Bryllup", som er basert på en virkelig hendelse som sies å ha skjedd ved Almerias Cortijo del Fraile som man ser på bildet ovenfor.

M står for Madrid

Madrid - Cibeles

Ser du fontenen i Madrid? Det er Fuente de Cibeles, hvor Real Madrids supportere feirer hver gang de vinner et nytt trofé. Ting kan lett bli kaotisk, som de kan hvor som helst i denne gale metropolen, og en siesta er viktig å huske hvis man ønsker å holde ut hele veien gjennom natten som en annen madrileño.

N står for Nerja

Nerja

Selv om det ligger ved Costa del Sol, er Nerja så absolutt ikke noe Torremolinos. Med en beliggenhet bare 50 kilometer fra Málaga, blir denne vakre byen sakte men sikkert gjenoppdaget som et feriested med sine tilnærmet uspolerte strender og bukter. Så plettfrie er disse bortgjemte strekningene langs kysten, at det føles som om man er de første menneskene som kommer dit, hver gang.

O står for Ourense

Cathedral of Ourense, Galicia

Ourense er den siste byen man treffer på langs Camino de Santiago, før man når Santiago de Compostela. Selv om landskapet rundt kanskje mer minner om det skotske høylandet, er katedralen umiskjennelig spansk. Ourense er Galicias tredje største by, og er blitt noe mer tilrettelagt de siste årene for å gjøre den enda mer attraktivt for besøkende turister.

P står for Paella

Paella

Vil du prøve en virkelig autentiske paella, slik den skal tilberedes, da må du reise østover. Paella er en av Spanias mest kjente og populære retter, og har sin opprinnelse ved elvebredden i l'Albufera lagunen, 16 kilometer syd for Valencia. Området domineres av rismarker med snegler, ender og kaniner, noe som forklarer hvorfor de er inkludert i den originale oppskriften på paella.

 

Q står for Quixote

Plaza de Espana, Madrid, Don Qixote

Ja, det er Quixote som i Don Quixote, den selvtitulerte helten i Cervantes klassiske litterære storverk. Vil man se statuen av Don, ledsaget av sin esel-ridene tjener Sancho Panza, finner man den på Madrid Plaza de España. Og hvis du ønsker å kikke på vindmøller, gjør det sentrale platået La Mancha en god nytte for det.

R står for Rioja

La Rioja, vineyard

La Rioja kan med trygghet sies å være Spanias mest berømte vindistrikt, og lokalbefolkningen behandler sine produkter noe mindre snobbete enn mange andre vindistrikt. I stedet for å drikke vinen i følge med et tre retters måltid på en fancy restaurant, tar de gjerne en tår pintxos på en av de mange fortauskafeene i hovedstaden Logroño. Der er den naturligvis også betydelig billigere enn den eksporterte versjonen.

 

S står for Seville

Sevilla, Plaza de Espana

Det er få byer som tilsynelatende er mer perfekt designet for en spasertur i tankene enn Andalucias hovedstad. Og hvis Sevilla blir for varmt, som det lett  kan bli om sommeren, kan man la en av de mange hestevognene gjøre fotarbeidet for seg. En annen måte å kjøle seg litt ned på, er å finne litt skygge i noen av Sevillas mange vakre parker og hager.

T står for Toledo

Toledo, Alcazar

Et levende og fantastisk museum, Toledo ligger kun 70 kilometer fra Madrid. Noe som gjør den til et utmerket mål for en dagstur fra den spanske hovedstaden. Også kjent som "byen med de tre kulturer" fordi arabere, kristne og jøder i sin tid levde fredelig sammen side ved side. I Toledo er det jødiske kvarteret vel verdt et besøk.

Du vil kanskje også ha glede av å lese følgende artikler:
Fra A til Z i Spania - del 1
Fra A til Z i Spania - del 3