De beste gratis aktiviteter og severdigheter på Tenerife

En uttørket øy som britiske turister foretrekker fordi øya byr på garantert solskinn og en halvliter øl til under én euro. Slik oppfattes dessverre ofte Kanariøya Tenerife av noen av sine besøkende.

Men dette bildet av Tenerife står bare for en bitteliten del av alt det øya har å tilby. Vi har laget en topp 10 liste over øyas beste og gratis severdigheter:

Besøk en vulkan

Teide Nasjonalpark på Tenerife

Øverst på listen over ting du bør gjøre på Tenerife, er en tur opp på Spanias tak. Fjellet El Teide er en slumrende og gigantisk vulkan, og her ligger også Spanias høyeste punkt med sine 3.718 meter over havet. Fjelltoppen er imponerende og er formet av naturens egen skaperkraft og ligger under en himmel som nesten alltid er intens blå.

 

Terrenget i Teide nasjonalpark er like forbløffende, med sine enorme sletter og mystiske formasjoner, elver og åssider skapt av lava fra jordens indre. Det må nevnes at deler av filmen ”Clash of the Titans” ble filmet nettopp her og at roboter og kjøretøy som er planlagt brukt på framtidig utforsking av planeten Mars, gjerne blir prøvd ut i disse omgivelsene.

Svøm i Garachicos klippebassenger

Havnebyen Garachico på Tenerife

Tenerifes vulkanske fortid har også skapt en annen og spesiell attraksjon, nemlig klippebassene i byen Garachico. Tidligere var dette Tenerifes viktigste havn, men et større vulkanutbrudd i 1706 sendte to ødeleggende og smeltede elver med lava ned gjennom byen og fylte havnen med lava i stedet for skip. Ironisk nok slettet nesten dette vulkanutbruddet stedet fra kartet for 300 år siden. I dag er imidlertid utbruddet en av grunnene til at mange turister drar på ferie til Tenerife.

Klippebassengene som lavaen skapte er forskjellige når det gjelder dybde og former, noe som gjør dem spennende og morsomme å utforske. Noen av bassengene er grunne nok for småbarn, så lenge de ikke er redd for subtropiske fisker. Andre krever god lungekapasitet dersom du vil nå helt ned til bunnen av bassengene.

Gå amok på karnevalet

Karneval i hovedstaden Santa Cruz på Tenerife

Karnevalet på Tenerife er kjent over hele verden og beryktet for sine farger, fester, musikk, opptog og parader og sine ulike karnevalskåringer. Karnevalet er spennende og står høyt i kurs på øyas festkalender som allerede er fylt opp med mange ulike arrangementer. Karnevalet finner sted i februar eller mars (datoene endres årlig), og de største festlighetene finner du i hovedstaden på Tenerife; Santa Cruz.

Hver by feirer imidlertid sitt eget karneval, og en god introduksjon til karnevalfestlighetene er feiringen i Puerto de la Cruz. Disse tiltrekker seg rundt 30.000 mennesker hver natt i motsetning til de 100.000 som trekker inn til hovedstaden Santa Cruz. Nøkkelen til en uforglemmelig karnevalopplevelse er å kle seg ut. Det gjør nemlig alle andre også.

Underet i Masca

Den gamle pueblo´en Masca på Tenerife

Å oppleve Masca for første gang er som å oppdage en tapt verden. Det er noe merkelig forhistorisk med dette  stedet der det ligger, bortgjemt inne i Tenerifes gamle Teno-fjell. Les mer om Masca og andre spesielle severdigheter på Tenerife her.

En nedstigning som slynger seg langs en smal fjellvei skaper en følelse av eventyr og oppdagelsesjakt der du kommer ned til dette området der tiden synes å ha stått stille. Skjønnheten du finner her, gjør Masca til et populært turiststed. Pass på å komme hit litt sent på dagen for å oppleve stedet på sitt beste. 

Opplev en ”romería”

Romeria i La Orotava på Tenerife

Hver historiske by på Tenerife har sin egen romería – liten lokal pilegrimvanding – i løpet av året. Bor du i en feriebolig i La Orotava blir du hilst varmt velkommen av innbyggerne som mer enn gjerne vil ha deg og hele familien din med på feiringene.

Dette er fester der hele lokalbefolkningen stiller i sine tradisjonelle folkedrakter og pynter oksekjerrene før de beveger seg gjennom gatene og deler ut lokale godbiter, inkludert ”gofio amasado” (salte kaker med ristet korn mel blandet med honning og mandler), ”papas arrugadas” (de populære ”rynkede” poteter – en kanarisk spesialitet), kokt egg, vino del pais (landvin) og saftig grillet svinekjøtt og biffer. Dette er en av de beste tingene å gjøre dersom du vil oppleve kulturen på Tenerife. 

Piknik i furuskogen

Piknik-område i La Orotava på Tenerife

Hver søndag er det ”Tinerfeños” – ”utflukter” – til ”zonas recreativas” for å ha piknik og allsang i furuskogen der trærne gir deilig skygge fra den varme sommersola. De fleste ”zonas recreativas” (rasteplasser) har bord og stoler, steingriller, friskt kildevann og toaletter.

Lokalbefolkningen kommer i flokk og følge med mat og drikke og tilbringer gjerne hele dagen her. Dette er en perfekt aktivitet når dere er på familieferie på Tenerife

1.000 år gammelt dragetreet

Dragetreet i Icod de los Vinos på Tenerife

Ingen vet nøyaktig hvor gammelt dette dragetreet i Icod de los Vinos er. Det kan ha stått i 5.000 år eller det kan være så ungt som ”bare” 650 år. Uansett virkelig alder, er det et fint eksempel på et tre som folk tidligere trodde spiret på grunn av blodet fra drepte drager.

Dette ”tusenårstreet” er kongen innen kanarisk flora, og den beste utsikten til treet har du fra Plaza de la Constitución. 

Dra på konsert

Robert Cray på Santa Blues på Santa Cruz på Tenerife 

Det er mange gratis musikkfestivaler og konserter å delta på under en ferie på Tenerife. Vanligvis hører de med under de lokale byfestene. Det handler mest om lokale band og mindre kjente internasjonale grupper og artister, men av og til treffer du på gull og kan møte verdensstjerner!

 

Robert Cray lar gitaren slippe løs under Santa Blues-festivalen, mens Echo and the Bunnymen har opptrådt i måneskinn på UNESCOs verdensarvsted i La Laguna. De lokale kultursentraene er gode kilder til informasjon om de beste lokale konsertene.

Dra på camping

Camping i Vilaflor på Tenerife 

Tenk deg å sitte på en åpen plass i skogen med et glass vin i hånden, under en stjernefylt himmel og speide etter stjerneskudd som er en ganske vanlig foreteelse. Det er camping på Tenerife!

Det finnes 13 offisielle campingplasser spredt over de mange åssidene på øya, og det er gratis å sette opp telt. De kan være at en litt fjern beliggenhet holder en del folk unna, men campingplassene er perfekte for alle som liker å være i nærkontakt med naturen og som vil ha billigferie på Tenerife. Selv om campingplassene er gratis, kreves det forhåndsgodkjent tillatelse. 

Et arkitektonisk under

Calatravas "Auditorio de Tenerife"

En annen gratis ting du kan gjøre på Tenerife, er å beundre de elegante, hvite og moderne kurvene som arbeidet til Spanias berømte arkitekt, Santiago Calatrava, rommer. Noen mennesker ser en kobra, andre sier en bølge, og så er det de som ser en trojansk hjelm.

 

Uansett hva den skal ligne, fanger ”Auditorio de Tenerife Adán Martín” all oppmerksomhet blant cruisepassasjerene der de seiler inn til hovedstaden Santa Cruz. Dette er et inspirerende sted for konserter, balletter og musikaler og som er verdt et besøk, selv om du ikke setter foten innenfor dørene.

 

Det er mange morsomme ting å se og gjøre på Tenerife, og den ekstra bonusen er at alt vi her har nevnt er gratis. Finn de aktivitetene som passer for deg på din Tenerife-ferie!