Matmarkedet Mercado Central gir farge og smak til Valencia

Dette er ett av Europas eldste matmarkeder som fortsatt er i bruk og er kåret til et sted av høy kulturell verdi. Markedet ble opprinnelig startet som et utendørsmarked, men ble etter hvert bygget om. I 1928 ble det tatt i bruk som et innendørs marked og gjennomgikk en totalrenovasjon så sent som i 2010.

 

I dag er det et svært populært marked både blant turister og lokalbefolkning og er det ideelle stedet å fordype seg i lokal matkultur og ferske råvarer og smake på ulike retter. Her kan du nesten gå deg vill blant alle salgsbodene. Ingen tvil om at dette matmarkedet er et must under ditt besøk i Valencia.

Matmarkedet Mercado Central i Valencia

En arkitektonisk perle

 

Matmarkedet ligger ideelt til i hjertet av Ciutat Vella, det historiske sentrum i Valencia, tett innpå turistattraksjonene og omgitt av butikker, kafeer, barer og restauranter. Den modernistiske byggestilen er imponerende. Bygningen er et fantastisk eksempel på arkitektur fra det tjuende århundret. Den imponerende metallkonstruksjonen legger beslag på totalt 8.160 kvadratmeter. En lokal legende sier at det har eksistert markeder på dette stedet siden det fjortende århundret.

Uteservering ved matmarkedet Mercado Central

Likevel er det først når du går inn og under tak at du blir oppmerksom på omfanget og størrelsen på selve markedet med sine buede bjelker og massive jernkuppel med en diameter på 30 meter. Kuppelen er for øvrig utstyrt med mosaikker og glassmalerier, og motivene knytter seg nettopp til de mange lokale råvarene og produktene på dette markedet. Valencia er kanskje internasjonalt mest kjent for sin frukt- og grønnsakproduksjon, bl.a. på "Horta Valenciana", den fruktbare sletta rundt byen der et rikt jordsmonn sørger for de beste avlingene.

Inngangen til Mercado Central

En eksplosjon i farge og smak

 

Mercado Central er et sant tempel innenfor gastronomien. Her finnes til enhver tid årstidenes beste frukter og grønnsaker, en overflod av fersk fisk, boder med iberisk svinekjøtt, osteprodusenter, bakere, olivenprodusenter, viner og til og med en egen bod for safran, dette krydderet som brukes når La Paella Valenciana og Fideua skal lages, og så snegler, da!

Snegler til salgs på Mercado Central

Om du beveger deg bort til der til skinkene selges, vil du også passere boder som er fulle av alle slags typer krydder. Still gjerne spørsmål til de som jobber her, forutsatt at du kan grunnleggende spansk. De fleste er nemlig glade for og stolte av sine råvarene og produkter og vil gjerne informere deg om dem.

Krydderboder på Mercado Central

Som omtalt finner du en hel bod der det selges safran, en viktig ingrediens i pallea. Krydderet som ble introdusert av araberne under okkupasjonen av den iberiske halvøya, blir fortsatt produsert og er i dag tungt forankret i kulturen i Castilla-La Mancha-regionen. Spansk safranproduksjon regnes forøvrig som den beste når det gjelder kvalitet. Til tross for en nedgang i produksjonen fra mer enn 100 tonn i året på 1800-tallet til 1,9 tonn i dag, fortsetter de spanske bøndene å produsere det røde gullet som setter farge på Valencia-paella´en. Hvis du ønsker, kan du kjøpe en suvenir på 1 gram safran. Avhengig av kvaliteten vil det koste deg mellom 7-20 €.

Safran-bod i Mercado Central

Som overalt ellers i Spania, blir særlig "jamón" (skinke på spansk) tatt svært alvorlig. Ulike kategorier er tilgjengelige, og de varierer i pris og kvalitet. Den beste og mest kjente er "pata negra" eller "svartfot-grisen” som er avlet opp på den iberiske halvøya og som spiser store mengder eikenøtter som gir den utrolige smaken. For de beste skinkene må du ut med flere hundre euro. Skinkene skal skjæres i løvtynne og nestene gjennomsiktige skiver. Når du putter skiven i munnen etterlater den seg en overraskende og nydelig smak til glede for alle gourmeter!

Skinker og lokale produkter på Mercado Central

Den høye kvaliteten og utvalg av produkter er helt slående, og produktene blir for det aller meste framstilt av lokale produsenter.

Lokalprodusert frukt og grønnsaker på Mercado Central

I Spania er forskjellige typer brød populære, og noen av dem utgjør et perfekt følge til noen gode skiver med iberisk skinke sammen med litt olivenolje, enten det er den klassiske "barra´en" (lys baguette), ”Pan Abuela" (bestemors brød), "Pan de Pueblo" (landsbybrød) eller "Pan Rustico" (rustikt brød) vi snakker om.

Bake-avdelingen på matmarkedet

Det er umulig ikke å ta med også litt om slakternes andre varer, for her tilbys ferskt kjøtt av okse, svin, lam og fjærfe som ligger ferdig partert og venter på kundene på matmarkedet. I mange boder selges det også hele kaniner som er en annen viktig ingrediens i paella´en fra Valencia.   

Mercado Central i Valencia

Et helt eget område er også avsatt til fisk, pescaderías (fiskehandlere). Her finnes calamares og sepia (blekkspruter), tentakler av pulpo (også en blekksprut-type) eller skjell i alle former og størrelser, kråkeboller, ulike typer reker og hummer og ål.  Det er mer enn nok å velge mellom. Hit kommer også restauratørene for å gjøre sine daglige innkjøp, og bare noen timer senere skal mange av disse råvarene serveres som tapas eller andre matretter og nytes på en uteservering i skyggen.

Fisk- og sjømat på Mercado Central

Trenger du en kaffepause? Det finnes mange tilbud for nytere av god kaffe eller te, for den saks skyld. En god del mennesker kommer også hit for å spise deilig tapas med et glass vin, bl.a. i Central Bar der du kan tilfredsstille appetitten til rimelige priser, midt i markedet. Her får du ”patatas bravas”, ”croquetas” (hjemmelagde og frityrstekte farseblandinger), ”mejillones” (blåskjell), ”frituras” (liten stekt fisk), ”calamares” (blekksprut), alt etter smak og behag! Og som du sikkert forstår, tilberedes maten bare et par meter unna, i barens eget kjøkken.

Godt utvalg av viner på Mercado Central

Under et besøk i denne spanske storbyen, foreslår vi også at du besøker en av restaurantene for å nyte en deilig paella, den mest kjente lokale spesialitet i byen og områdene rundt. For eksempel kan du besøke restauranten La Riua for å smake på denne deilige, tradisjonelle retten. Restauranten ligger i sentrum av byen og i nærheten av Mercado Central.

 

Å besøke dette matmarkedet gir en utmerket introduksjon til den lokale kulturen og gir en god start på en sightseeing gjennom hjertet av Valencia og før du går videre til ”La Ciudad de las Artes y de las Ciencias”, den futuristiske vitenskapsbyen.

 

Sjekk våre tilbud på ferieboliger i Valencia, noen av dem ligger bare noen skritt fra Mercado Central. Regionen Valencia har mye å tilby og er et populært reisemål.

 

Matmarkedet Mercado Central i Valencia er åpen mandag til lørdag fra kl. 07:00 til 15:00.

Adresse: Plaza Ciudad de Brujas, S/N – 46001 Valencia

Webside: www.mercadocentralvalencia.es

Tlf.: +34 963 829 100

E-post: informacion@mercadocentralvalencia.es

 

Kart