Åtte kule ting å gjøre og se i Valencia

Valencia, den tredje største byen i Spania, byr på en flott kombinasjon av by, sol, sjø og strand og med fantastiske strandvillaer å velge blant, og ikke minst har byen mange flotte ting du kan se og gjøre!

Catedral de Santa Maria i Valencia

Valencia har en blanding av gamle og nye bygninger og arkitektur, noe som gjør den unik; fra middelalderslott og -tårn til modernistisk- og art deco-arkitektur, fra fine små butikker til store kjøpesentre. Valencia har alt. Og selvfølgelig er det mange flotte steder å spise og drikke!

 

Å besøke en by i Spania, i motsetning til et dyrt hotell eller feriested, gir deg en mulighet for å se det virkelige livet til folk flest. En ”citybreak” her i Valencia er et bra alternativ om du er på utkikk etter en billig ferie.

Lonja i Valencia

Denne byen er full av overraskelser! Visste du at Valencia har den største byparken i hele Europa? Den berømte Turia-parken som er bygd der den tidligere byelven hadde sitt løp, er bare én av fem flotte, offentlige parker i Valencia. Og visste du at Den hellige gral, det kruset som Jesus skal ha drukket fra under sitt siste måltid, påstås å finnes i katedralen i Valencia?

 

Vi ser nærmere på åtte kule ting du kan gjøre i Valencia. De fleste er enten gratis eller svært rimelige tilbud. Samtidig foreslår vi også noen gode tilbud på ferieboliger i Valencia by!

 

1. De sentrale torgene

 

Plaza´ene eller torgene i spanske byer har ofte skyggefulle områder for at folk kan unnslippe den intense og stekende sommersolen.

 

Et av de vakreste torgene i Valencia er Plaza de la Reina, eller Dronningens plass på norsk. Parken ligger i gamlebyen.

Valencia - hestevogner

Det er et flott sted å slappe av og med mange steder å spise. Vær imidlertid oppmerksom på turistfellene og unngå å betale ”turistpriser” på mat og drikke. Du kan nyte drinker på torget og deretter gå tilbake gjennom de kronglete gatene rundt torget for å spise en god lunsj eller tapas. I løpet av få minutter finner du flere tilfeldige spisesteder som ganske sikkert er billigere enn på selve torget.

 

Å spise der spanjolene selv spiser er det beste. Om du vil smake en autentisk valenciansk paella, bør du prøve deg litt fram. En av de beste stedene å spise paella er på stranden, for eksempel på en av de tradisjonelle stedene ved bystranden Malvarrosa eller i El Palmar, i Albufera naturpark.

Valencia sett fra klokketårnet Miguelete

Det er også et annet og spesielt torg like ved Plaza de la Reina som kalles Plaza Redonda. Med sin særegne design, er dette et må-se-torg. Dette lille koselige torget er sirkulært, og her finnes små boder eller butikker som selger klær og tøy, bl.a. blonder, forklær, håndverk, suvenirer og til og med levende fugler.

 

På grunn av en nylig renovering av torget, er det blitt ganske turistfokusert og har dessverre mistet noe av sin tidligere rustikke sjarm. Men det er fortsatt et kult torg å oppleve, og det har en vakker fontene fra 1850-tallet midt på plassen.

 

Dette torget ligger også rett ved siden av Plaza Lope de Vega der du kan huset som skal være det smaleste i hele Europa!

 

2. Katedralen i Valencia og Den hellige gral

 

Her skal etter sigende Den hellige gral finnes. Valencia er for øvrig ikke alene om å påstå at de har det autentiske kruset som Jesus skal ha brukt under det siste måltidet.

Valencias katedral

Katedralen er en nydelig gammel kirke som er vel verdt et besøk. Du kan faktisk klatre helt til topps i klokketårnet Miguelete og beundre den flotte utsikten over byen.

 

Inne i katedralen er som nevnt Den hellige gral en av må-se-attraksjonene.

 

Legenden forteller at det berømte kruset kom fra Roma for mange århundrer siden. Men da de muslimske herskerne erobret Spania, ble det gjemt i århundrer og ble først tatt med tilbake til byen i 1427 av kong Alfonso V av Aragon.

Den hellige gral

Den tidligere ordføreren i Valencia, Rita Barbera, foreslo en gang at byen skulle kalles "Den hellige grals by" for å tiltrekke seg flere turister, noe som ville bety at man flyttet fra sin nåværende beliggenhet i et sjarmerende lite sidekapell til katedralen.

 

For kunstinteresserte finnes det to Goya-malerier i katedralen. De befinner seg i San Francisco de Borja-kapellet i katedralen.

 

3. Valencias sentrale marked

 

For de fleste er det lite aktuelt å bruke tiden på et matmarkedet når man er på ferie. Men i Valencia bør du gjøre et unntak, for det historiske og sentrale markedet i byen er unikt og vel verdt et besøk.

Valencias sentralmarked

Ikke bare er det en flott å beundre den modernistiske bygningen. Her kommer besøkende også tettere inn på daglivet til den jevne valencianos.

 

Selve markedet er delt inn i avdelinger utfra hvilken type mat som selges, for eksempel fisk-, kjøtt-, fruktavdeling, osv. Det finnes noen veldig interessante salgsboder her: Noe av frukten og grønnsakene kan virke fremmed for de besøkende, og det finnes også noen tradisjonelle kjøttprodukter som fortsatt er populære her, men for eksempel ikke i de nordlige delene av Europa.

 

Skulle du kjede deg, finnes det massevis av tradisjonelle butikker, barer og kafeer i området rundt markedet. Det er et veldig fint område å spasere rundt i. Les mer om Mercado Central i Valencia her.

 

4. Strendene i Valencia

 

Mange vil si at en ferie i solen ikke er komplett uten et besøk på stranden. Heldigvis har byen Valencia mange strender langs sin kystlinje, flere er naturlige steder der du kan sette deg ned og slappe av og kanskje ta en dukkert i det nydelige blå havet.

Valencia-strand

Valencia har en flott beliggenhet nær sjøen, og strendene er brede og lange, med ren og myk sand.

 

Prøv den mest populære stranden, La Malvarrosa. Den starter ved havneområdet og er delt inn i deler som Playa las Arenas og Playa Cabanyal som strekker seg ned til Playa de Patacona.

Valencia-strand

Litt lenger unna finner du andre strender som Playa de Pinedo og Playa el Saler som også har en golfbane i nærheten. Nord for byen ligger Playa Port Saplaya, og enda litt lenger mot nord det romerske området Playa Sagunto. Hvis du foretrekker å bo i nærheten av en av de flotte strendene rundt Valencia, bør du ta en titt på våre ferieboliger i Valencia.

 

5. Shopping i Valencia

 

Som de fleste store byer tilbyr Valencia mange muligheter for shopping, og du finner alle de store kjedebutikkene og merkene her.

Shopping i Valencia

Dessuten har hvert nabolag eller område sitt eget gatemarked en gang i uken. I den viktigste og sentrale delen av byen er gatene brede og omkranses av høye og vakre fasader.

 

Om du trekker deg litt bort fra de største gatene, finner du mange mindre og interessante butikker der du kan få tak i alle slags ting, ofte med internasjonalt tilsnitt.

Rådhuset i Valencia

Valencia har også flere spesialbygde kjøpesentre, såkalte "Centros Comerciales", bl.a. Nuevo Centro, El Saler, BonAire, Parque Ademuz, Aqua, eller hvis du vil bruke mer penger, så prøv Galería Don Juan de Austria, nær rådhusplassen. Det finnes også flere kjøpesentre i utkanten av byen, som El Osito i La Eliana og flere andre mindre i de ulike ytre områdene.

 

6. Den spektakulære Fallas-festivalen

 

Denne festivalen er uten tvil den rareste og mest spektakulære du noensinne kan oppleve i en by.

Valencia - Las Fallas

Festivalen er litt vanskelig å beskrive med mindre du har opplevd den, men kort fortalt bruker innbyggerne i hvert område av byen og også i noen avsidesliggende byer et helt år på å bygge store og utrolige statuer i pappmasje. Deretter blir disse figurene stilt ut på gatene i én uke for deretter å bli satt fyr på. I tillegg er det massive fyrverkerier der selv små barn deltar, gatefester, parader og blomsterofringer.

 

Hele byen er nærmest i febrilsk feberrus når Fallas starter og alle fester gjennom hele uken. Det hører også med et religiøst element, og kvinnene kler seg i svært forseggjorte og dyre og tradisjonelle drakter.

Valencia - Las Fallas og folkedrakter

I løpet av festen samles alle i sentrum av byen i ulike parader, en av de viktigste er å ofre blomster til jomfru Maria i form av en stor ”trestatue” oppført i sentrum, og alle jenter og kvinner som deltar gir bort blomster som så festes på statuen av jomfruen.

 

Hver dag kl. 14 er det et massivt fyrverkeri på det store torget rett foran rådhuset. Dette fyrverkeriet kalles ”mascletà”.

Fyrverkeri under Las Fallas i Valencia

På festens siste natt blir statuene som det har tatt inntil ett år å lage og som i noen tilfeller har kostet opp mot 100.000 euro, satt fyr på!

 

Hvis du aldri har opplevd Fallas-festen som finner sted i mars, så er det absolutt noe du virkelig må satse på å få med deg. Galskap på flere nivåer, men moro er det, – akkurat som mange av de andre og kjente festivalene i Spania. Vær forberedt på at offentlig transport kan være fullpakket med turister på denne tiden av året.

 

7. Den gamle elveløpet til Turia

 

En gang var Turia en bred og stor elv, og på samme måte som Themsen deler London i to, gjorde Turia det samme i Valencia.

 

Elven som har sitt utspring oppe i de omkringliggende fjellene, rant tidligere midt gjennom byen på sin vei ut mot havet. På midten av 1950-tallet førte en storm med store nedbørsmengder til at byelven gikk over sine bredder. Midt i Valencia sto vannet flere steder to meter over gatenivået!

 

Under den massive opprydningen, bestemte man seg for å lage et nytt elveløp for Turia for å sikre at byen ikke flere ganger skulle rammes flom. Elveløpet ble lagt utenfor bysentrum, og dermed ble det plass for å skape en vakker park midt i sentrum av byen.

Valencia - Turia-parken

Gjennom parken kan man gå eller sykle, og du kan faktisk leie sykler i den ene enden og deretter sette den fra deg i den andre enden av parken.

 

Arbeidet med den nye parken er godt gjennomtenkt, og parken er delt inn i ulike seksjoner. Det finnes en rekke fasiliteter for ulike former for sport og idrett, blant annet cricket, softball og baseball.

 

For de med grønne fingre er det mulig å oppleve et stort utvalg av planter og trær langs det gamle elveløpet, og du vil også finne Den botaniske hagen rett ved siden av den tidligere elvebredden, i tillegg til den berømte kongelige hagen som ligger nær Alameda metrostasjon. Når du går eller sykler langs elva sengen, passerer du under de forskjellige broene som forbinder de to delene av byen, noen av broene er flere hundre år gamle.

Kjempen Gulliver i Valencia

Gulliver som er en modell av kjempen fra romanen Gulliver's reiser, er laget slik at den har sklier og steder der barna kan klatre. Inngangen er gratis. Modellen kan også tydelig sees i Google Earth!

 

Hvis du beveger deg østover i parken i retning mot havet, kan du ikke gå glipp av de futuristiske bygningene i ”Kunst- og vitenskapsbyen”, den siste kule attraksjonen på denne listen!

 

8. Kunst- og vitenskapsbyen

 

Denne ”byen” er allment anbefalt som et må-se for alle førstegangs besøkende i Valencia.

Ciudad de Las Artes y Las Ciencias i Valencia

Gruppen av futuristiske bygninger er designet av lokale arkitekter, nemlig Santiago Calatrava og Félix Candela. De bygde dette fantastiske stedet i faser og startet i 1998, ved sjøsiden av den gamle Turia-elven.

 

Kunstbyen inneholder seks forskjellige soner eller bygninger:

 

- Det første bygget, "L'Hemisferic", ble designet for å se ut som et gigantisk menneskelig øye. Det tilbyr blant annet en 3D-panoramisk kino som alltid er populær blant både lokalbefolkningen og turister.

Valencia - Ciudad de las Artes y de la Ciencia

- Når du kommer ned i kinoen, får du 3D-briller med innebygde høyttalere, programmert på ditt eget språk, nesten uansett hvilket land du er fra. Du kan lene deg tilbake og nyte filmene som det er mange av.

 

- Så er det ”El Museu de les Ciències Príncipe Felipe”, eller prins Felipes vitenskapsmuseum. Det tilbyr ulike utstillinger gjennom året, og du trenger ikke å være veldig vitenskapelig interessert for å like museet. Det er også veldig lærerikt for barn, med mange underholdende aktiviteter.

 

- ”L'Umbracle” som er helt gratis og byr på en tilrettelagt tur gjennom, landskapet med lokale planter og ulike kunstneriske og tankevekkende skulpturer.

 

- Deretter følger ”L'Oceanogràfic” som egentlig er en liten versjon av Sea World. Inngangsbilletten er ikke gratis, men stedet er vel verdt et besøk. Her er opptredener med delfiner, og her finnes den største glasstunnelen i Europa som du kan bevege deg gjennom. Over deg svømmer en mengde fisker og haier bare noen få meter unna ansiktet ditt!

 

- ”El Palau de les Arts Reina Sofía” er et imponerende operahus og teater.

 

- Det siste og nyeste bygget er "L'Àgora", som er et overbygd utstillingsområde og idrettsarena formet som en ellipse. Kunst- og vitenskapsbyen er, med sin fantastiske arkitektur, faktisk også et flott sportssted. Hvert år er Valencia vert for spektakulære sportsbegivenheter.

 

Uansett hva du foretrekker  anbefaler vi absolutt et besøk i Kunst- og vitenskapsbyen. Her finnes mange foldere og brosjyrer som veileder deg på engelsk slik at du ikke går deg vill.

 

Praktisk informasjon

 

Hvis du kommer med bil, har Kunst- og vitenskapsbyen egen parkeringsplass, selv om mange velger den billigere parkeringsplassen i det store kjøpesenteret rett over hovedveien. Hvis du bestemmer deg for å handle eller spise etter besøket, er parkeringsbilletten gratis dersom du bruker en viss sum penger.

 

Dersom du bor et sted i sentrum av byen, kan du skaffe deg mer informasjon om dette fantastiske komplekset på et turistkontor. Å besøke Kunst- og vitenskapsbyen er virkelig en veldig kul ting å gjøre!