Våg deg inn i landet fra Alicante, og oppdag mer av regionen

De aller fleste som kommer for å nyte solen på Costa Blanca er også en tur innom Alicante. Men det er mye mere i Alicante enn kun en flyplass. Fra tidligere reiser har vi gjort oss noen erfaringer vi gjerne vil dele med dere, fra steder utenfor de vanlige turistområdene som er verdt et besøk i og rundt provinsen Alicante.

Utsikt mot Alicante

Da vi for første gang ankom Spania for å bosette oss her, befant vi oss i Alicanteprovinsen. Dette er en veldig stor provins geografisk sett ,og den dekker over 5750 kvadratkilometer. Befolkningen er på om lag 2 millioner faste innbyggere, et tall som stiger betraktelig når turistsesongen setter inn for alvor.

En av grunnene til vi valgte å flytte nettopp hit, var fordi vi ønsket å utforske det EKTE Spania, og satte bevisst kursen bort fra strendene og alle turistene, og dro innover i landet istedet for. Dessuten er husprisene betraktelig lavere straks man kommer bort fra kysten.

Definisjonen på det "ekte" Spania er så fjernt fra strender, hotellet, kjøpesentre, turistattraksjoner og folk som snakker engelsk som det er mulig å komme, så hvis det er det du har kommet for å oppleve, er det viktig du fjerner feriebildene fra tankene dine først som sist.

Vi har plukket ut fem av kanskje de mest obskure stedene du kan befinne deg i, og forklarer på en kort men detaljert måte, hvorfor du bør sjekke ut akkurat disse stedene.

1. Aspe. De 12 druer.

De tolv hva? Hvert år på nyttårsaften praktiserer folk over hele Spania den relativt unge tradisjonen med å spise 12 druer på nyttårsaften. Druene skal spises i takt med at klokkene slår midnatt på hovedtorget i Madrid, noe som faktisk ikke er helt enkelt. Denne noe usedvanlige tradisjonen ble satt i gang av det spanske jordbruksdepartementet som ønsket å stimulere folk til å spise flere druer, og da Aspe er storprodusent av druer i Spania, må man selvfølgelig prøve.

Alicante provinsen - druer pakket inn i papirposer

Selve byen ligger bare noen få kilometer utenfor Elche, og det er ikke mer enn en 20 minutters kjøretur fra lufthavnen. Riktignok finnes det ikke mye her, men da man likevel er på jakt etter det ekte Spania, er det jo ikke turistattraksjonene man leter etter heller.

Inne i byens sentrum finner man de vanlige etablissementene som butikker, banker, barer med mere, ja, endog en britisk og en irsk pub skal det visst finnes, men jeg vet ikke med sikkerhet om de holder åpent lenger. Nå som det er finanskrise i området for øyeblikket.

Rådhusplassen er et fint område å slappe av i. Plassen har et kasino, en nydelig gammel kirke, og noen fine barer hvor man kan nippe til den supersterke kaffen som alle synes å drikke her. For de mere sportsinteresserte finnes det også en god sportshall like i utkanten av byen.

Det finnes en liten gruppe utlendinger som bor her, hovedsaklig pensjonister fra Storbritannia, Tyskland og Nederland.

2. La Romana

Den lille byen La Romana er en obskur liten plass med rundt 3000 innbyggere som lever enten av en av de nærliggende vingårdene i området, eller et av de lokale steinbruddene hvor det utvinnes marmor. Derfor skal man være oppmerksom på de store lastebilene som kjører rundt på de forblåste veiene her.

Det er mange andre små landsbyer og obskure steder rundt omkring i området også, og offentlig transport er nesten ikke-eksisterende, så en leiebil anbefales. Du kan leie biler fra Aspe, Novelda, Elda, Elche, og selvfølgelig på flyplassen.

Byen vokste ganske mye fra rundt år 2000 da en liten håndfull expats fra både Storbritannia og Nederland slo seg ned her. Mange av byggearbeidene som den gangen ble påbegynt ble aldri ferdige og står fortsatt tomme. For noen få år siden var det to engelske barer og en internasjonal matbutikk i byen, men jeg vet ikke om disse fortsatt eksisterer.

Det finnes flere grottehus i regionen også, og de er både søte og spennende, og man kan også kjøpe eller leie enkelte av dem.

3. Alcoi. Pakket med historie

Byen Alcoi, noen ganger også kalt Alcoy, ligger like ved motovei AP-7 (husk bompenger for N-340). Alcoi har røtter som strekker seg helt tilbake til tiden neandertalerne vandret rundt i området for nærmere 60.000 år siden, men i dag er det 62.000 eksemplarer av homo sapiens som bor der.

 

Alcoy - Santa Maria kirken

Byen er hovedsaklig et industrielt senter, men likevel bemerkelsesverdig på grunn av sin nydelige spanske arkitektur. Et godt eksempel på dette er bostedet til abbeden i St. Antonio-kirken, Barchell slottet, som stammer fra det 12. århundre. Et annet eksempel er Saint Augusti klosteret, som er bygget over en gammel moske. Et fint lite museum over spansk arkeologi, og selvfølgelig den imponerende barokke Santa Maria kirken.

Videre er byen kjent over hele Spania for sin overdådige forestilling om de tre kongene som ankommer i januar, vel dekket av den lokale tv-stasjonen Canal 9, og ikke minst for sin festival Moros y Cristianos (Maurerne og de kristne) man absolutt ikke bør gå glipp av.

Alcoy - Moros y Cristianos 

4. En dagstur til Novelda

Novelda er som en hvilken som helst annen hverdagslig spansk by, men med et relativt pulserende sentrum, dog uten den helt store turistinteressen. Hvilket slett ikke gjør noe, da poenget med denne artikkelen er å vise at det finnes mange uoppdagede byer i innlandet innenfor Alicante. Og hvem vet? Kanskje en av disse byene utenfor allfarvei er nettopp hva du leter etter i Spania.

Novelda - Castillo de la Mola

Det er nok av interessante steder å se i Novelda. Blant annet det Gaudi inspirerte klosteret Santa María Magdalena, den mauriske borgen i Mola, som har en merkelig trekantet tårn, og et merkelig Museum of Modernism som ligger i et nydelig art nouveau hus i byen. Dessuten en mengde andre bygninger av arkitektonisk og historisk interesse man nesten må finne ut av selv.

Når du drar ut av byen igjen bør du velge A-31 som leder til et sted i nærheten kalt Monforte del Cid. Riktignok er stedet preget av et skjemmende halvferdig boligfelt, men ovenfor er det en høyde med et lite kapell på toppen hvorfra det er en imponerende utsikt over provinsen. En utsikt som er vel verdt den ekstra kjøreturen opp til toppen.

En fantastisk og morsom ting på dette stedet er det faktum at hele veien opp er fylt med omhyggelig plasserte potteplanter som en ensom munk går opp bakken hver eneste dag før soloppgang for å vanne hver eneste plante. Ikke så rent lite imponerende, da det er tusenvis av dem!

Den vakre lille kapellet, håndbygget av munker, har et alter der man kan gjøre små ofringer til den lokale "virgen". Man oppfordres også til å ta en konvolutt fra et bord som man enten kan ta med seg, eller donere bort. Noen ganger inneholder disse konvoluttene små gaver, en slags religiøs forundringspakke, og ved en tilfeldighet fikk min datter et sølvkjede.

5. Pinoso

Den siste av våre innenlandske byer å besøke i Alicante er Pinoso, knapt 45 minutter fra flyplassen med bil. Denne lille byen har sin beskjedne størrelse til tross også et lite samfunn av expats, og som de fleste andre byene i regionen er også denne hovedsaklig bygget opp rundt drueindustrien. Noe som er godt synlig langs de store innfartsårene til byen, hvor store kooperativer prosesserer druene bøndene bringer inn fra markene sine. Hvoretter de får et overskudd av salget av druene, som i sin tur igjen blir til deilig vin.

Druer

Faktisk virker det som om druer dominerer både landet og inntektene til folk her, på samme måte som appelsinene er det for folk i Valencia. Byen, som ligger på grensen mellom Alicante og Murcia, har i nyere tid fått en jevn tilstrømning av expats og det dukker stadig opp fritidsboliger til leie. Mye på grunn av at Costaen begynner å bli overfylt, samtidig som boligprisene i Costa Blanca er i sterk vekst.

Pinoso er et lite, men svært vennlig sted, og har alle de fasiliteter du kan trenge hvis du vurderer å kjøpe en fritidsbolig her. Noe som har stor verdi i seg selv, nå da markedet generelt har falt betraktelig i Spania. Ikke minst er byen kjent over hele Europa for sin gode vin av høy kvalitet, og da prisnivået bare er en brøkdel av hva man er vant til, er det vel ikke så mye å tenke over.

Pinoso vil ikke ta pusten fra deg, men det er en helt alminnelig spansk by med akkurat nok for deg som ønsker å nyte et ganske normalt liv i Spania. Byen har en barnehage, to barneskoler, en ungdomsskole og ganske mange innendørs og utendørs fritidstilbud som aldri blir overfylt.

Alicante-provinsen har mye å tilby for den som virkelig ønsker å oppdage det "ekte" Spania langt vekk fra de glansede brosjyrer, og det er noen virkelig gode steder å bo her også.